Třeboň en omgeving

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De Třeboň-regio in Tsjechië roept je!

26 september 2018 | Door Annabel Arkesteijn

Een onontdekt pareltje: in Tsjechië vind je een mix van pittoreske historische bezienswaardigheden en authentieke ervaringen. Ten zuiden van Praag, op ongeveer 150 kilometer rijden en bereikbaar per trein en bus ligt het Zuid-Boheemse stadje Třeboň. Een stadje waar sprookjes tot leven komen.

tsjechie-treboncunsplash-1280.jpg

Foto: Martin Kníže

Třeboň is gelegen in een mysterieus waterlandschap waar oude tradities in de herfst tot leven komen en waar je kunt genieten van de lokale gastronomie en prachtige attracties. Het stadje lijkt wel gemaakt van peperkoek. De authentieke straatjes van kasseien slingeren tussen kleurrijk versierde huizen, schattige winkels en restaurants, richting een chateau omringd met bossen. Met nog geen 9000 inwoners is Třeboň geen grote stad, maar dit pittoreske plaatsje heeft meer te bieden dan alleen een fotogeniek centrum.

De rijkdom van de familie Rožmberk
Třeboň werd gesticht door de familie Rožmberk, ofwel de Rosenbergs. Deze adellijke familie stichtte hier in 1367 een augustijnenklooster en liet de gotische Sint-Gilleskerk bouwen. Beide gebouwen kun je nog steeds bewonderen. Je kunt de invloed van de familie terug vinden aan het rozensymbool dat op verschillende gebouwen in de stad afgebeeld is. Bezoek het landhuis van de Rožmberk en bewonder de prachtige tuin die rond het gebouw ligt. Voor iets meer dan een euro beklim je de toren, waar vanaf je een prachtig uitzicht hebt over de stad en het landschap vol met meren.

Vistraditie in Zuid-Bohemen
Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit fijne stadje. In de omgeving zijn bijna 500 visvijvers en in de hele regio zelfs meer dan 6000. Hier worden karpers, snoeken en palingen gekweekt. Gooi je graag zelf je hengeltje uit? Let dan wel op: een visvergoeding is verplicht.

Geniet van de heerlijke visgerechten in de restaurants van Třeboň. Wist je dat karper met aardappelsalade een waar traditioneel gerecht is en men het daar graag met kerst eet? In de herfst worden de visvijvers leeggevist. Dit is een eeuwenoude traditie genaamd “Výlov Rožmberka” en vindt meestal plaats in het tweede weekend van oktober en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Van de vijfhonderd visvijvers worden er tweehonderd leeggevist, allemaal op de traditionele manier. Met boten, netten, stokken en mankracht.

Fietsen door een idyllisch landschap
Op de fiets ontdek je de regio Třeboň het beste. Stap op de trappers en volg een van de tientallen routes rond de meren. Naast het vele water vind je hier ontelbaar veel eilandjes, karakteristieke moerasachtige gebieden en bijzondere veengronden. Deze meeste vijvers bevinden zich in de omgeving van Třeboň, Jindřichův Hradec, České Budějovice en Tábor. Charmante plaatsen waarvan de mooiste Jindřichův Hradec is. Deze betoverende stad staat vol monumenten, waarvan het plaatselijke kasteel het hoogtepunt is.

Bron: triptalk.nl
 

kuurgast

Donateur
Ik mis de brouwerij Pivovar Bohemia Regent in het artikel.
Je kan een rondvaart maken zie jiznicechy.cz/de.
Vissen kan alleen met een visvergunning! Deze is verkrijgbaar op het gemeentehuis á 200,- Kč voor 30 dagen op vertoon van NL-visvergunning en ID of paspoort. Zonder vergunning vissen kan een duur grapje worden tot zelfs gevangenisstraf.
Rondom het grote meer Svět / wereld ligt een groene wandelroute van 11 km.
Als je inzoomt op mapy.cz zie je de fietsroutes dmv roze stippellijnen. Het licht glooiende landschap is het perfect fietsen.
Diverse wandel/fiets-routes staan op visittrebon.cz/de.
Třeboň heeft ieder jaar de dračí lodí/drakenboot races, zie data hiervan met meerdere plaatsen op dragonboat.cz/terminy-zavodu.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan