"Tří králů" (Driekoningen)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Vandaag was het opnieuw zover. De drie koningen deden hun intrede in Praag. De traditionele optocht trok, ondanks het kille weer, honderden nieuwsgierige toeschouwers. Ze volgden de stoet van Caspar, Melchior en Balthazar op hun kamelen naar een levende kerststal op het Loretánské náměstí. Het evenement begon aan het Arcibiskupského paláce waar de menigte de koningen verwelkomde. Met begeleiding van trommels, fluitjes, doedelzak en een groep middeleeuwse muzikanten ging het dan richting Loretta. Langs de weg werden ze begroet door koning Herodes. Aangekomen op het Loretánské náměstí aanbaden ze Jezus en boden hem de gekende geschenken aan, wierook, mirre en goud.

idnes.cz(video)

BAR304528_173622_2829415.jpg


BAR30452a_173650_3539809.jpg


BAR304527_173611_3746979.jpg
 
elk jaar gaan kinderen verkleed als de koningen en als ze bij iemand geweest zijn, schrijven ze dit boven de deur. Of het verder betekenis heeft, weet ik niet zo..

EDIT:
in wikipedia lees ik dat heet soort van zegening moet betekenen.
 

kuurgast

Donateur
images
50236_208529076706_3691289_n.jpg


De drie koningen gaan deze week weer langs de deuren om met hun liedjes geld in te zamelen voor goede doelen. Gambrinus schreef eerder over een officiële organisatie hiervan dat is trikralovasbirka.cz.
Ben benieuwt wie ze aan de deur heeft gehad en foto's daarvan heeft.
 

kuurgast

Donateur
Vandaag was het opnieuw zover. De drie koningen deden hun intrede in Praag. De traditionele optocht trok, ondanks het kille weer, honderden nieuwsgierige toeschouwers.
Donderdag 5 januari is dit evenement weer te zien in Praag aanvang 14:30uur.
Bron:ihned.cz.
De kinderen gaan in de diverse regio's weer op pad om met hun drie koningen liedjes geld in te zamelen voor goede doelen ,
organisatie trikralovasbirka.cz.
 
Dat K+M+B is eigenlijk gewoon zo iets als het zegeltje dat je plakte als je ergens Kinderpostzegels had verkocht, of dat als je voor Heitje voor Karwijtje was geweest. Zoals Kuurgast al zei, om te voorkomen dat je je stoel naast de deur moest zetten.
 

kuurgast

Donateur
Tříkrálová sbírka 2013.

article-1348.png
_antialias_69e1fe14-5202-11e2-8f29-003048df98d0_9ad6d9e2543c1a8cc8d65f0c15cc6231.jpg


Komende dagen (2 t/m 14 januari) gaan de kinderen weer op pad als de drie koningen om met hun liedje geld en lekkers op te halen. Veel van deze groepjes kinderen hebben een collectebus bij zich met het logo van Caritas.
De opbrengst van deze Tříkrálová sbírka/drie koningen collecte is van oudsher vooral gericht op zieken, gehandicapten, ouderen, moeders met kinderen in nood en hulp aan andere behoeftige mensen in de regio.
Als je de kinderen lekkers wil geven dan kan dat met koekjes, snoepjes en fruit. Soms krijgen de ouders die hen begeleiden een borrel aangeboden.

 

kuurgast

Donateur
003032_65_041024.gif


De drie koningen zijn aangekomen in Praag, zie foto's hier.
De kinderen gaan tot 14 januari langs de deuren om hun liedje te zingen en geld in te zamelen voor Tříkrálová sbírka. De opbrengst gaat naar goede doelen in de regio.
Let wel op dat ze een officiële verzegelde collectebus met bijhorende kaart -waarop een handtekening en stempel staat- bij zich hebben. Er zijn enkele gevallen van valse inzameling met gekopieerde kaart.
Zaterdag de 10e is het Tříkrálový den v Lodžii in Jičín. Zo zullen er in meer plaatsen activiteiten zijn rondom deze inzameling.
 

kuurgast

Donateur
Het was te verwachten.............

Petitie roept op tot verbod op Driekoningen blackface in Tsjechië.

Tot afgelopen zondag vond de jaarlijkse Tříkrálová sbírka=drie koningen collecte, plaats in heel Tsjechië. Dit jaar gaat het echter gepaard met een controverse over de vraag of het zwart maken van een van de drie carolers, koning Balthazar, ongepast en discriminerend is. Er is zelfs een petitie over geweest.

Terwijl de Charity of the Czech Republic, die de liefdadigheidsinzameling van Tříkrálová organiseert, de donaties van burgers van dit jaar begon te tellen, brak er op sociale netwerken een discussie uit over het optreden van kerstliederen die met collectebussen door de straten van Tsjechische steden en dorpen lopen.

Vrijwilligers in het hele land verkleden zich begin januari regelmatig als Kaspar, Melchior en Balthasar en zamelen geld in om mensen in nood te helpen. Sommigen hebben echter kritiek op het zwart worden van het gezicht van een van de inzamelaars, die koning Balthasar vertegenwoordigt, en uit het kerstlied staat hij bekend als "de zwarte die achterin staat en zijn kin naar ons uitsteekt".

Naast een aantal kritische posts op sociale netwerken is er dit jaar ook een petitie in het leven geroepen. Mensen eisen dat de zwarte monarch de komende jaren op een andere manier in beeld wordt gebracht.

"Als lid van de Afrikaans-Tsjechische etnische groep vraag ik om af te zien van het zwart maken van gezichten, de zogenaamde blackface, in het kader van de Three Kings-collectie", schrijft de auteur, Tereza Navrátil Šimonová, in de petitie.
"Dit is een zeer respectloze, kwetsende en vernederende praktijk voor niet-blanke inwoners van Tsjechië. In westerse landen wordt dit 'masker' al afgeschaft, en ik geloof dat als Tsjechië bij het Westen wil horen, het ook niet meer in onze straten zal verschijnen", zei Navrátil Šimonová in haar petitie.
“Ik begrijp dat dit een soort traditie is, maar zouden uiteindelijk niet alle wijzen uit het Oosten er niet-Europees uit moeten zien? Is het echt zo moeilijk om een zwarte man in te huren om de derde wijze man in de grote steden te spelen?” ze zei.
Ze erkende dat Charita ČR niet van plan was iemand te beledigen of kwaad te doen. "Ik geloof ook dat het op het niveau van officiële processies mogelijk is om de figuren van de Drie Koningen zo te realiseren dat ze niet aanstootgevend zijn en tegelijkertijd [ervoor zorgen] dat de traditie behouden blijft", zei ze.

Charita ČR-woordvoerder Jan Oulík vertelde aan nieuwsserver Refresher dat de liefdadigheidsinstelling nu een uitgebreide discussie voert over de kwestie.
"We zijn nog niet tot een definitief oordeel gekomen, aangezien dit iets nieuws is in onze interne netwerken. We hebben dus nog geen resultaat, maar we zijn er intensief over in gesprek en proberen te discussiëren, mogelijk aanpassingen door te voeren", aldus Oulík.
Hij voegde eraan toe dat de liefdadigheidsinstelling de kwestie niet licht opvat. “In de huidige context lijken sommige gewoonten misschien onjuist. We nemen het serieus, we denken erover na en we zoeken naar een oplossing", zei Oulík.

Tsjechië staat niet alleen met dit probleem. In Spanje gaan de pogingen om een einde te maken aan het gebruik van blackface in Three Kings-parades minstens terug tot 2008. De toenmalige Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg in 2013 internationale kritiek toen ze werd afgebeeld terwijl ze poseerde met kinderen, van wie sommigen zwartgemaakte gezichten hadden.
Bron expats.cz.

Opmerkelijk dat in andere Tsjechische media Charity-woordvoerder Jan Oulík iets anders verteld:

De liefdadigheidsinstelling verwerpt deze perceptie en de bijbehorende kritiek echter. Hij vindt het ongegrond. En volgens haar woordvoerder zijn ze niet van plan om de vorm van de collectie de komende jaren te veranderen.
"Three Kings caroling is een oud volksgebruik. De figuren van de drie koningen, de wijze mannen, weerspiegelen het middeleeuwse idee van de drie toen bekende continenten - Azië, Europa en Afrika - d.w.z. de hele wereld, die naar Bethlehem kwamen om hun respect te betuigen aan de pas geborenen Verlosser", legt Charity-woordvoerder Jan Oulík uit.
Hij herinnert er ook aan dat de Tříkrálové-collecte in 2001 landelijk werd opgericht en de oude traditie van kerstliederen voortzet, die al sinds de middeleeuwen bekend is.
"De 'zwarte' koning Balthazar, die Afrika verpersoonlijkt, is door het hele verhaal heen een gerespecteerde, vorstelijke figuur, net als de andere twee - Kaspar en Melichior," legt hij uit. "We betreuren het dat er een andere betekenis wordt toegekend aan het symbool van koning Balthazar", voegt hij eraan toe.
Oulík nam persoonlijk deel aan de parade in Praag, die arriveerde bij het regeringsgebouw. Hij speelde de rol van Baltazar met zwartgeschilderde gezichten.

De Bijbelse oorsprong van de traditie wordt ook verklaard door Zbigniew Czendlik, priester van het bisdom Hradec Králové en decaan in Lanškroun. “Drie wijzen, dat wil zeggen drie koningen, kwamen van over de hele wereld. Een bepaald deel van de wereld waar mensen een donkere huidskleur hebben, wordt vertegenwoordigd door Baltazar," legt hij uit.
"Het is een symbool van het feit dat het kindje Jezus voor alle mensen zonder uitzondering is geboren. Als ik te ver ga, kan ik zeggen dat Jezus niet alleen voor wit, rood of geel komt. Maar wellicht ook voor de LHBT+ gemeenschap. Jezus kwam niet alleen voor één groep mensen, maar voor iedereen", voegt hij eraan toe.
Volgens Czendlik is de hele zaak ontstaan uit een wederzijds misverstand. "Als we de zwarte jongen buiten beschouwing zouden laten, zouden we het hele Afrikaanse continent discrimineren. Zelfs het christendom vond zijn oorsprong in Egypte, waar christenen mensen van verschillende huidskleuren ontmoetten. We kunnen deze afdeling niet discrimineren”, zegt hij.
Bovendien benadrukt de Lanškroun-priester dat tradities volgens hem iets zijn dat deel uitmaakt van onze samenleving en geschiedenis. "Onze hele cultuur is gebouwd op traditie. En voor mij persoonlijk is het iets sterkers dan de wet. Wetten kunnen veranderen, maar tradities niet. We kunnen niet iets veranderen omdat we het niet leuk vinden.”
Maar de uitleg van de kerk is niet genoeg voor critici.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Ik verheug mij al op de actiegroep Kick Out Balthazar, die met oude bussen naar dorpen komen om de kinderen met hun geschreeuw en geroeptoeter bang te maken...
Alleen heb ik zo het idee dat de gemiddelde Tsjech daar heel wat minder begrip voor kan opbrengen dan de Nederlander, dus dat wordt knokken.. En gelijk hebben de Tsjechen. Dat gedram moet je nooit serieus nemen.
 
Bovenaan