Stroomtarieven in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo allemaal,

In verband met het plaatsen van verwarming zou ik graag weten hoe duur electriciteit eigenlijk in CZ is. Wie kan mij hier een antwoord op geven?
Alvast bedankt
 
Re: prijzen elektriciteit

Jan,

Hier had je eigenlijk van te voren naar moeten informeren. Misschien is elektrisch verwarmen helemaal geen goed idee. Elektriciteit is duur. Vraag eens bij de leverancier wanneer je iemand hebt die Tsjechisch spreekt (misschien spreken ze wel Engels of Duits). Informeer ook eens bij anderen of ze alternatieven gebruiken dan elektriciteit. Ik ben zelf geen specialist, maar mijn advies is ga niet over 1 nacht ijs. Met een Pension kun je veel geld besparen door de goede keuze te maken. Wat ik bijvoorbeeld wel weet is dat ze verschillende soorten stroom hebben. Een soort bio-stroom dat goedkoper is. Misschien te vergelijken met dag en nachtstroom, maar zoals ik zei, je zal moeten informeren bij de leverancier. Ook heb ik eens een keer gehoord dat je met een houtkachel de radiatoren ook kunt verwarmen. Misschien komen er nog meer reacties, maar laat je goed informeren. Succes

En wat betreft de prijs meen ik mijn schoonvader een keer te hebben horen zeggen van CZK 4,50 per 1 Kw/h. Ik weet dit niet zeker, en misschien is het per regio verschillend. Maar ik zal vandaag nog proberen er achter te komen of het klopt.
 
Re: prijzen elektriciteit

Prijzen van electra zijn in sommige gevallen gelijk als in Nederland.Om exact de prijzen van electra te weten te komen is het verstandig om de leverancier in jouw regio te contacten hier kun je ook terecht als je de ampere wilt vergroten. (wellicht noodzakelijk als je veel met electra gaat werken)
Je kunt bv. een houtgestookte kachel nemen waarop radiatoren op aan gesloten kunnen worden. Werkt perfect is niet al te kostbaar en de temperatuur is prima te regelen.
Succes.
 
Re: prijzen elektriciteit

Misschien een idee om Tonca eens te vragen; zij hebben verwarmingselementen gestookt op kolen/houtkachel. Het is misschien een alternatief, want elektriciteit is inderdaard duur (en wij kunnen het weten, want wij gebruiken elektrische kachels...en de rekening loog er niet om)
 
Re: prijzen elektriciteit

In ons huis (in CZ) wordt ook een op hout gestookte ketel geplaatst, die alle radiatoren vervolgens verwarmd.

De elektriciteit is nu (in onze ogen) nog vrij goedkoop in CZ.
Maar ik ben ervan overtuigd dat ze ,nu ze bij de EU behoren, ook binnen een afzienlijke tijd met allerlei kreten zoals: Vastrecht, Netwerkbeheerskosten, Regulerende energiebelasting, Vastrecht Netbeheer en MAP-heffing zullen komen.. (blabla)

Ik heb dit overgenomen van mn laatste gecombineerde eindafrekening van onze eengezinswoning in Nederland..
Deze kosten en belastingen zijn meer als de helft van ons gebruik aan gas en elektra..

En hout is er vooral in de wat beboste gebieden van CZ volop te koop...
 
Re: prijzen elektriciteit

Is er genoeg stookhout voor iedereen? En wat denk je van de prijsopdrijving door toenemende vraag naar stookhout?
En niet te vergeten de milieubelasting. Worden misschien milieurichtlijnen aangepast conform EU wetgeving?

Verwarmen met elektriciteit is in ieder geval schoner dan stoken met hout.

In Nederland heeft ongeveer een op de vijf woningen een houtkachel of open haard. Kachels en haardvuren zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 6 % van de jaarlijkse Nederlandse koolmonoxide uitstoot, 8% van de jaarlijkse uitstoot van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) waaronder 33% van de jaarlijkse uitstoot van benzo(a)pyreen, eveneens 8% van de jaarlijkse uitstoot van benzeen, 9% van de jaarlijkse dioxine uitstoot en 11% van de jaarlijkse uitstoot fijn stof.
 
Re: prijzen elektriciteit

Jan (Nijdam), ik heb nog een site gevonden waar je diverse vergelijkingen kan maken tussen alle brandstoffen in Tsjechië. Je kan zelf parameters wijzigen aan je eigen wensen. Het is alleen in Tsjechisch.

Misschien heb je hier iets aan? http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=269

Onderaan, de standaard grafiek geeft weer dat hout (Drevo / geel) verreweg de goedkoopste is en Butagas (Propan / blauw) het duurste is. Elektriciteit (Elektřina / donkergroen) is op een na duurste, in dit voorbeeld althans.

Vašek
 
Re: prijzen elektriciteit

Voorzover ik weet: electrisch stoken is in Tsjechie duurste, stoken met hout of kolen is goedkoopst maar geeft narigheid (je moet bv. opslag voor het kolen hebben) en 's ochtends is het koud. Gas stoken (bv. combiketel) is voorlopig niet erg goedkoop maar wel zorgeloos, echter niet elke dorp heeft vandaag al gas netwerk.
 
Re: prijzen elektriciteit

euhm, misschien rare opmerking maar informeer eens in de krakers wereld :-) daar is men zeer vindingrijk als het aankomt op stoken in omgevingen waar de voorzieningen schaars zijn.
hout kan voordelig zijn maar let erop welk hout je gebruikt. met waaibomenhout bijv blijf je vullen terwijl hardhout minder arbeidsintensief is.

een oplossing is natuurlijk een gastank (wel risico van strenge regels) of zoals vroeger een olietank. In belgie en duitsland wordt nog volop op olie gestookt!! en dat is ook goedkoop.

Met gasbranders, let dan op welke type branders je hebt. er is verschil tussen propaan en butaan branders voor zover ik weet, het + werkt niet op het ander. het ene wordt veel in nederland toegepast, het andere weer in belgie.

Kijk hiervoor eens op sites over campers en woonwagens bouwen.
overigens, en zijn op internet ook goede technische pagina's van complete radiator systemen op basis van oliestoken.

maar goed al met al, denk ook aan het milieu :-)
 
Re: prijzen elektriciteit

Bedankt voor de reacties. Aangezien wij niet permanent in ons huis wonen, zijn wij volgens mij toch aangewezen op elektriciteit.
 
Wij hebben net een huis gekocht in Tsjechie (Lichkov, vlakbij de Poolse grens). Het huis heeft centrale verwarming met radiatoren maar de cv ketel wordt gestookt met hout of kolen. Dit is prima zolang je er permanent woont maar wij hebben een ketel nodig die we op een bepaalde temperatuur kunnen instellen (om vocht en bevriezing te voorkomen als we er niet zijn). Hebben jullie een electrische cv ketel in Tsjechie gekocht?

groetjes
Yvon
 
Wij hebben voor ons pension en woongedeelte twee verwarmingsketels, allebei elektrisch. We hebben ze in Tsjechie gekocht en laten installeren.
Mocht je meer informatie willen, dan kan ik proberen je vragen te beantwoorden.

Jan
 
Yvonne Roelofsen schreef:
..... wij hebben een ketel nodig die we op een bepaalde temperatuur kunnen instellen (om vocht en bevriezing te voorkomen als we er niet zijn).
BESTE Yvonne het is helemaal niet nood zakelijk, om je huis te verwarmen als je niet daar bent .
je moet alleen zorgen dat niets kan bevriezen(waterleiding aftappen zout in de sifons antie vries in de verwarming }
dit scheelt je honderde uero,s per jaar.
zo doen wij het al jaren.
je hebt helemaal geen andere ketel nodig.

Groetjes Loek
 

Macek

Geroyeerd Lid
Ik kreeg het advies om in mijn huisje airco's te plaatsen, het betreft twee verdiepingen van ongeveer 50m² elk. Deze geven s'winters warmte en zomers eventueel om te koelen, heeft iemand daar ervaring mee???

En o ja, dat vergat ik te vertellen, voor mijn deur is aardgasaansluiting is een combi ketel met cv een idee??
 
capaciteit

Hallo Macek,

De capaciteit van airco's is te klein om daar echt op te verwarmen. Of dit dus gaat werk om bevriezing te voorkomen???? Om je hele huis te verwarmen heb je 20 kW nodig.
Gas is ideaal. Combiketel is ideaal.
Wat zit er nu in voor verwarming?
 
Hallo Macek

wat jij bedoeld zijn zg warmtepompen eventueel een multisplit warmtepomp , 's zomers draaien die als airco, dus koelen ze binnen, verdamper binnen is koud en de condensor buiten geeft de warmte af aan buitenlucht

Ze kunnen binnen ook verwarmen, door de koudemiddelstroming in het apparaat om te keren, dat ding buiten moet dan warmte uit de buitenlucht halen om binnen meer warmte op te wekken.
Werkt goed en energiezuinig, per kw verwarmingsvermogen heb je ongeveer 0,3 kw electrisch aansluitvermogen nodig.

Echter 1 maar (of addertje onder het gras)

Als de buitenlucht te koud wordt, onder 0 graden celsius dan zit er te weinig warmte in de buitenlucht om het binnen goed warm te krijgen, meestal wordt er dan ook nog electrisch bij verwarmd om het toch warm te krijgen, energiezuinigheid is dan wel weg.
Dus als het buiten -10 gr celsius of lager is dan geeft zo'n warmtepomp niet meer zoveel warmte af, dus dan moet je er nog een ander verwarmingssysteem bij hebben, om het goed warm te krijgen
Verder wel een multi functioneel apparaat wordt in zweden veel gebruikt als verwarming, maar ja daar graven ze waterslangen in de tuin in of zo

Groeten André
 

Pelhřimov

Donateur
Macek, als je er nog meer over wilt weten, moet je dat maar via mij doen, want André heeft bijna nooit tijd om het forum te bekijken. En dan geef ik het wel weer door aan hem.

groetjes

Jeanne
 
Kijk ook eens naar meer milieuvriendelijke alternatieven. De traditionele brandstoffen zullen steeds schaarsen en (dus) duurder worden. In het topic "Milieuvriendelijk verwarmen" staat wat over een systeem met een wartmepomp. Op dit moment wordt dit systeem aangelegd in ons huis (chvalec). Is wel een extra investering maar die verdien je gemiddeld tussen de 5 a 6 jaar terug. In onze nieuwsbrief hebben we een heel artikel opgenomen hoe zo'n systeem precies werkt. Via de volgende link kom je in de nieuwsbrief en is het artikel te lezen http://www.klaverik.com/Nieuwsbrieven/Nieuwsbrief%20nr01.pdf
Wanneer je maar af en toe ik je huis bent wellicht minder interessante optie.
 

Macek

Geroyeerd Lid
Hierbij dank ik een ieder voor zijn reactie en goede raad, ik denk dat ik een combiketel met cv laat aan leggen, ik heb per slot van rekening aardgas voor de deur, het is milieuvriendelijk en makkelijk.
 
Bovenaan