Trdelnik in Nederland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
MR-Krinkel-LWD-2560x600.jpg


Met Mr. Krinkel krijgen we de Tsjechische snack Trdelnik

Al een tijdje kun je aan het Wilhelminaplein een klein pandje staan met Mr. Krinkel op de gevel. Vanaf eind oktober kun je er Trdelnik halen. Dat is een Tsjechisch gebakje, dat je kunt vullen met ijs, pudding of wat je maar wilt.


trdelnik-800x534.jpg


Een Trdelnik is een lange reep banket dat aan een stok is gebakken. Je krijgt dan een holle deegrol die je kunt vullen met van alles en nog wat. fruit, chocolade, roomijs, bedenk het maar.

In Praag wordt je ermee dood gegooid, vooral als toerist, maar in Leeuwarden zie je het nergens. Tot nu toe! Mr. Krinkel gaat deze units dagelijks vers bakken en dat is best wel hoera.

Omdat de hoeveelheid medeklinkers van Trdelnik wat ongemakkelijk aanvoelen, heet het gebakje aan het Wilhelminaplein een Krinkel. ‘Even een krinkel halen.’ Bekt toch wat lekkerder dan die Tsjechische tongbreker.

IMG_20190924_125601-800x444.jpg

Een man checkt zijn Bitcoins naast de Mr. Krinkel.

Meer dan krinkels
Behalve deze krinkels, kun je er ook andere snacks krijgen, zoals pulled chicken en hotdogs. 's Winters komen daar nog apfelstrudel en warme kersen bij. Om je vingers bij af te likken, al is het doodzonde dat er geen sushi wordt verkocht. Gemiste kans.

Het pandje ken je misschien nog wel van Mauk’s Coffee. Geen idee wat daarmee is gebeurd, maar het koffietentje is net zo plots vertrokken als dat het vorig jaar verscheen.

Als alles volgens planning verloopt, gaat de allereerste krinkelhut van de stad open op 23 oktober. Duurt nog een maandje dus. Nu ja, zo lang kunnen we nog wel wachten. Krinkel hier naartoe om op de hoogte te blijven!

Bron: suksawat.nl
 

kuurgast

Donateur
Straks verkrijgbaar in Nijmegen: Trdelnik

chimneylicious-800x500.jpg

Stikke Hezelstraat 20 Nijmegen.

De Stikke Hezelstraat krijgt er een nieuwe zaak bij! Op nummer 20 opent binnenkort Chimneylicious. Een zaak die je als zoetekauw straks zeker niet wil overslaan.

Nijmegenaren die Praag weleens een bezoekje hebben gebracht, snappen waarschijnlijk meteen welke lekkernijen we straks bij Chimneylicious kunnen vinden. Precies: chimneys. Dat is een Tsjechische snack in de vorm van een deegrol met gecaramelliseerde suiker die nóg lekkerder wordt gemaakt met allerlei toppings zoals softijs, slagroom, chocola, coockies en nootjes. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan erin. Ook hartige dingen.

Op dit moment ondergaat de zaak een flinke verbouwing. Derya verwacht rond Koningsdag (27 april) open te kunnen. Dit is een streefdatum.

Bron indebuurt.nl
 

kuurgast

Donateur
Even een update :
Mr. Krinkel Wilhelminaplein
Dat zou nu moeten zitten op Zaailand 96 Leeuwarden
Nijmegen........Derya verwacht rond Koningsdag (27 april) open te kunnen.
Midden maart 2020 opende Derya de deuren van haar eigen zaak. Eerder vertelde ze ons dat ze samen met haar vriend een jaar lang bezig was met de voorbereidingen. “Zoals onderzoeken wat de beste bereiding is van het deeg, de toppings bedenken en een pand zoeken.” Het stel had onwijs veel zin om open te gaan.
Helaas brak toen het coronavirus uit in Nederland. Een klap voor veel horecaondernemers. Net als net als voor Derya en is inmiddels gesloten.
Bron indebuurt.nl.

Maar net onder Nijmegen.............
Na de Spaanse churro is er nu de Tsjechische ‘trdelnik’: binnenkort te eten in... Malden

Het is een tongbreker: Trdelnik. Maar het kan als rage zomaar de nieuwe churros worden. In maart opent in Malden een ijssalon die ook de Tsjechische lekkernij vers gaat verkopen. Oefenen op de uitspraak hoeft niet: ,,We gaan ze gewoon ‘bellies’ noemen.”
Vader en zoon Erlin en Zelhko Sokić zijn bezig met de verbouwing.
Bron gelderlander.nl.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan