Storm Malik raast over Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De storm Malik heeft in diverse landen al meerdere slachtoffers gemaakt. ..... Na het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland, zette storm Malik ook voet aan wal in Tsjechië .....

Nabij de Tsjechische hoofdstad Praag stortte op een industrieterrein ten gevolge van de hevige wind een vijf meter hoge muur neer en raakte die twee arbeiders. Een van hen overleefde het niet, zijn collega belandde met breuken in het ziekenhuis. In Tsjechië zaten meer dan 30.000 huishoudens zonder elektriciteit. In het middelgebergte bereikte de wind snelheden vergelijkbaar met een orkaan.

bron: hln.be
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Tsjechië is getroffen door een orkaan, wat het transport en de elektriciteitsvoorziening bemoeilijkt.​

Zondagnacht trof een harde wind Tsjechië en bijvoorbeeld op Sněžka registreerden meteorologen een windstoot van 185 kilometer per uur. De snelheid van de wind in de bergen kwam overeen met een orkaan die de hele dag waaide. Het weer bemoeilijkt het verkeer en tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom. In de ochtend trok de wind naar het oosten van Moravië.

Meteorologen maten windstoten van ongeveer 145 kilometer per uur bij Milešovka en bij Luční bouda in het Krkonoše-gebergte.
Een sterke wind in het Reuzengebergte stopte de kabelbanen in Špindlerův Mlýn, Černé hoře en de kabelbaan naar Sněžka. De bergdienst heeft een waarschuwing afgegeven en beveelt geen bergkamwandelingen aan voor toeristen.
Als gevolg van de wind wordt het verkeer op de lijnen Havlíčkův Brod en Veselí nad Lužnicí en van Jihlava naar Brno onderbroken. De Tsjechische Spoorwegen zorgt voor alternatief vervoer.

Zuid-Moravische brandweerlieden hadden hun handen vol

De brandweer van Zuid-Moravië heeft sinds middernacht 70 oproepen geregistreerd vanwege de wind. De meeste bomen vielen om, vooral in de regio's Blansko en Brno. Niemand is gewond.

We hadden de meeste oproepen in het Kroměříž-district, wel zeven. Hiervan hadden vier oproepen betrekking op het verwijderen van bomen en takken, en drie hadden betrekking op tijdelijke reparaties aan de daken, "zei Roman Žemlička, een woordvoerder van de regionale brandweer.
Nog eens zes oproepen hadden betrekking op het district Zlín. Ook in dit geval waren het vooral de omgevallen bomen en takken op de wegen. Tweemaal reden brandweerlieden naar de nasleep van de orkaan in Slovácko en hadden ze één oproep in Walachije. In geen van de gevallen vielen gewonden.
In het zuidwesten van Tsjechië moesten tientallen omgevallen bomen door brandweerlieden worden verwijderd, in Zuid-Bohemen blies de wind zelfs een metalen garage omver en blies deze op de weg.

"Van zaterdagavond tot zondagochtend zijn er vijftien gevallen geweest waarbij brandweerlieden bomen hebben verwijderd die op wegen of hoogspanningsleidingen zijn gevallen", zegt Martin Kasal, een woordvoerder van de brandweer van Karlovy Vary. Zuid-Boheemse brandweerlieden hebben sinds zondagochtend bijna vijftig ritten te verwerken gekregen.
Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (CHMI) liet 's ochtends weten dat het naast in de bergen, waar de windsnelheid overeenkwam met de kracht van de orkaan, ook 's nachts sterk waaide in de lager gelegen gebieden. Meteorologen in Ústí nad Labem, Dukovany en Karlovy Vary in Praag maten windstoten van zo'n 90 kilometer. De waarschuwing voor harde en zeer harde wind geldt tot zondag middernacht.

Volgens het CHMI zou het in de ochtend en middag het hardst gaan waaien. Tegen de avond neemt de wind af. Volgens meteorologen zou het zondag in het hele land flink moeten waaien. Er staat een bijzonder sterke wind in de noordoostelijke helft van Bohemen, in de regio Vysočina, in Silezië en ook in het zuiden en westen van Moravië.

Complicaties bij transport

De windvlaag bemoeilijkte het verkeer in sommige delen van Tsjechië in de ochtend. In het noorden van Bohemen zijn wegen op grotere hoogte bedekt met sneeuw of de restanten daarvan. Er kunnen zich op sommige plaatsen sneeuwophopingen vormen.
Een boom viel op weg nummer 35 richting Liberec. Drie auto's zijn er tegenaan gebotst. Chauffeurs in de regio Vysočina moeten vanwege het weer ook voorzichtiger zijn. In de ochtend hebben wegwerkers sneeuw geruimd met zo'n 20 auto's.
Brandweerlieden in de regio hebben sinds middernacht meer dan 20 bomen gekapt, die door de wind zijn omgevallen. De meeste van hen werden verwijderd in de districten Žďár nad Sázavou, Třebíč en Pelhřimov. Vandaag kunnen automobilisten in de regio Rychnov sneeuwophopingen tegenkomen, waarschuwen strijders in de regio Hradec Králové. Volgens hen ligt er een dikke laag en op sommige plaatsen ijzige sneeuw op de ongestrooide wegen in het Krkonoše-gebergte en in het Orlické-gebergte.
Op de bergkammen van het Reuzengebergte is de afgelopen 24 uur tien centimeter sneeuw gevallen. De harde wind bemoeilijkte vanmorgen de verkeerssituatie in de Zuid-Moravische Regio. Op grotere hoogte is er kans op ijsvorming en sneeuwophopingen. In de regio Znojmo zijn er gevaarlijke windstoten en bestaat het risico dat bomen op de weg vallen.
Door de wind zitten ruim 31.000 elektriciteitsverbruikers zonder stroom en registreert ČEZ vijftig storingen op hoogspanningslijnen.
De woordvoerder van het EG.D-distributienetwerk, Roman Šperňák, verklaarde dat zijn collega's zondag om 7 uur 18 storingen in de hoogspanningslijn en ongeveer 11.000 huishoudens met beperkte stroomvoorziening registreerden.
"De meest getroffen regio van ons verspreidingsgebied is de grens van Zuid-Bohemen en Vysočina. In de regio's Jindřichův Hradec en Pelhřimov (Dačice, Novobystřicko en het gebied Kamenice nad Lipou) registreren we momenteel ongeveer 3.500 huishoudens met een beperkte elektriciteitsvoorziening. Ook in de regio Zlín zijn er problemen, waar in de buurt van Slavičín en Otrokovice zo'n 1.200 huishoudens met beperkte voorzieningen wonen', aldus de woordvoerder.
Brandweerlieden in Zuid-Moravië hebben ook tientallen oproepen. Naast omgevallen bomen en beschadigde hoogspanningsleidingen, kregen ze ook te maken met een ongeval met een busje dat tegen een boom botste die over de weg was gevallen.
"De regio Zuid-Moravië kent de meeste ongeregeldheden in de regio Blansko. Er zijn ongeveer 800 gevallen. De meest voorkomende oorzaak van storingen is het vallen van takken en bomen in lijnen en vervolgens beschadigde isolatoren of geleiders”, voegde de woordvoerder eraan toe.

bron: novinky.cz
 
Bovenaan