Stoeltjesliften

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Even een snelle goochelvertaling met plannen voor komende jaren:

Burgemeesters in het Reuzengebergte willen skigebieden verbinden met kabelbanen en hellingen.

Herlikovice - Benecko
verbinding van het gebied Benecko - Kejnos complex met twee varianten van de nieuwe kabelbaan Benecko - Přední Žalý naar Herlíkovice en vandaar over de rand van Žalý door een skihelling of een skipad.

Spindleruv Mlyn
verbinding van de parkeerplaats in Dolní Mísečky met de kabelbaan over Mechovinec naar de gebieden Horní Mísečky en Labská, tweerichtingsverbinding van de Stoh-skipiste met Svatý Petr via twee paden

Cerny Dul - Cerna hora - Luciny
tweeweg-kabelbaanverbinding vanaf de top van Černá hora naar Lučiny en de verbinding van Černý Důl via een stoeltjeslift naar de Mirror Bend op de helling van Černá hora en de ski-paden tussen Janské Lázně en Černý Důl

Malá Úpa
het verbinden van de gebieden Pomezní Boudy en U Kostela via ski-paden met de aankomst van skiërs uit Portášky, in de tegenovergestelde richting van de skibus naar Velká Úpa, Pec pod Sněžkou of Janské Lázně

Harrachov - Rokytnice
onderlinge verbinding van beide centra door een tweerichtingskabelbaan over de bergkam nabij Janovy Skála inclusief de verbinding van Studenov met Vilémov / Paseky

Vitkovice in Reuzengebergte
drie kleinere skigebieden Aldrov, Vurmovky en Jizerka verbinden met nieuwe ski-routes

Volgens een studie is Spindleruv Mlyn van plan om de Stoh-skipiste samen te voegen met het nabijgelegen skigebied in Svaty Petr via twee skiroutes. Aan de andere kant van het resort verbindt de nieuwe kabelbaan Dolní Mísečky, waar een grote parkeerplaats is, met de hellingen in Horní Mísečky en het skigebied Labská. De kabelbaan van Dolní Mísečky zou volgens een variant leiden naar de top van Mechovince, volgens de andere naar het zadel boven de Harrach Rock.

“We zijn nu volledig gericht op het verbinden van St. Peter en Medvedin en al het andere is op het tweede naar derde spoor. Nu is het niet actueel voor ons ”, zegt René Hroneš, directeur van het skigebied Špindlerův Mlýn.

Een belangrijk project in het oostelijke deel van het Reuzengebergte is de kabelbaan van Černý Důl op de helling van Černá hora, aangevuld met nieuwe skiroutes tussen Janské Lázně en Černý Důl. In de toekomst kunnen bezoekers van Velká Úpa de skipistes in Malá Úpa bereiken door te skiën vanaf het bovenste station van de kabelbaan Portášky naar Spálený Mlýn in Dolní Malá Úpa, vanwaar skibussen naar Pomezní Boudy gaan.
Bron idnes.cz.
 
Aan geld zal het denk ik niet liggen. Skiareál Špindlerův Mlýn heeft grote sponsoren, is al jaren als één van de eerste pistes open en als laatste dicht. Prijzen zijn ook hoger geworden in de jaren (als je online en op tijd bestelt scheelt het wel honderden kronen).

Het heeft denk ik meer te maken met planning, vergunningen en simpelweg de hoeveelheid werkzaamheden.
Van de plaatjes in deze post: https://www.tsjechie.net/forum/threads/stoeltjesliften.18948/page-3#post-456036
Is alleen het stuk meest links klaar. En dat was al in seizoen 2017/2018.

Wat ze nog willen realiseren:
- twee/drie nieuwe (lange) pistes. Vergt dus kapwerkzaamheden.
- de pistes moeten uitkomen bij parkeerplaats P1, waar een nieuwe parkeerplaats van twee verdiepingen gebouwd moet worden.
- daarbij ook twee nieuwe liften: aan één kant een 10-persoons gondel, aan de andere kant een 6-persoons stoeltjeslift.

Nog verder in de toekomst, heeft lagere prioriteit, deels ook door kuurgast in een eerder bericht geschreven:
- lift van Hromovka naar top Svaty Petr.
- verbinding van Svaty Petr met piste Stoh middels twee paden.
- verbinding vanaf Dolní Mísečky naar Horní Mísečky en Labská

Als dat allemaal klaar is, is wel vrijwel alles(op een paar kleine pistes na) in Spindleruv Mlyn verbonden. Maar dat zal ook nog wel een jaar of 10 duren.

Concurrentie heeft Spindleruv Mlyn natuurlijk vooral van het gebied Černá hora - SkiResort ČERNÁ HORA - PEC en die zijn ook onderweg om de gebieden met elkaar te verbinden.

Edit:
Nog wat informatie gezocht. Op mapy.cz kwam ik dit tegen: https://en.mapy.cz/s/jesofupose
Met daarbij de volgende nieuws artikelen (november 2019):
https://krkonossky.denik.cz/zpravy_...ojeni-medvedina-a-svateho-petra-20191120.html
https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/propojeni-skiarealu-je-nejbliz-spindleruv-mlyn-40304928

Wat feiten:
- het hele project zou 1 miljard kronen (zo'n 40 miljoen euro) kosten, meeste in Tsjechische bergen ooit.
- het zou het gebied uitbreiden naar 40 km piste
- positieve milieu effecten beoordeling is binnen, echte bouw begint daarmee komend jaar!
- ook bedoeld om verkeer in de stad te verminderen (deze nieuwe parkeerplaats is namelijk aan het begin van de stad)
 

kuurgast

Donateur
De geplande aanleg van de Nová Skalka-skipiste in Ještěd was de afgelopen dagen in de media.

De Čmelák-vereniging bereidt een fysieke blokkade voor in geval van geplande kap van meer dan zes hectare bos.
"Gebrek aan water, opwarming van de aarde, ramp met schorskevers - dit zijn allemaal problemen waarvoor we onze bossen in de best mogelijke conditie moeten houden en niet onnodig moeten kappen", zegt Jana Bujoková, directeur van Čmelák. "Als bomen worden gekapt voor papier en het bos wordt herbebost, hebben we er niets tegen. Maar zonder compensatie een gezond bos kappen om een kleine groep mensen te vermaken en de winst van één bedrijf - dus daar hebben we een fundamenteel probleem mee."
Ze eisen dat TMR voor elke gekapte hectare twee nieuwe plant.

Volgens TMR, dat Ještěd huurt, is het project echter al voorbereid en vereist het een veeleisende goedkeuring. "We hebben het Nová Skalka-project met het beste geweten voorbereid en aangepast aan de eisen van experts om aan de huidige strenge eisen van het milieu te voldoen en een duurzame manier te tonen om dit skigebied met een rijke traditie fundamenteel nieuw leven in te blazen", legt TMR Liberec-directeur Čeněk Jílek uit.
Volgens hem is de omvang van de ingrepen in de overwegend sparrenmonocultuur, die vervangen gaat worden door weidevegetatie, afgenomen. "Bovendien zullen we, als onderdeel van compenserende maatregelen, een deel van de ongebruikte skipistes bebossen en hebben we andere gebieden die belangrijk zijn voor het behoud van waterrijke habitats volledig uitgesloten van het plan. In totaal zullen we bijna drie hectare bosopstanden aanplanten en behouden en we zijn bereid om verdere maatregelen te bespreken, ”voegde Jílek toe.
TMR bereidt ook andere maatregelen voor. Er komen nieuwe infiltratiebaden en de verouderde verlichting van de F10-skipiste verdwijnt. Volgens Jílek omvat de investering de bouw van geavanceerde sneeuwkanonnen, die zelfs bij hogere temperaturen sneeuw kan maken.
TMR heeft eerder verklaard dat als de Nová Skalka-skipiste niet kan worden geopend, ze Ještěd zal verlaten. "Het skigebied Ještěd in zijn huidige vorm is op de lange termijn niet houdbaar. Het bedrijf heeft gedurende het seizoen 150 mensen uit Liberec en omgeving in dienst.
Bron liberecka.drbna.cz.
 
Zie nu op deze website: http://www.lanove-drahy.cz/?page=proj
Dat de nieuwe liften bij Spindleruv Mlyn weer een jaar zijn opgeschoven: seizoen 2022/2023 moeten ze klaar zijn. De winter over 3 jaar dus.
Blijkt wel weer hoe groot deze klus is.
Volgens de website is het weer een jaar opgeschoven: seizoen 2023/2024
Ik heb even gezocht maar ik kon geen nieuwsbericht vinden hierover. Misschien dat @kuurgast die wel kan vinden ?
 

kuurgast

Donateur
Skigebieden in Tsjechië hebben 750 miljoen CZK geïnvesteerd in de ontwikkeling, aldus de vereniging.

De exploitanten van binnenlandse winterresorts hebben 750 miljoen kronen in hun ontwikkeling geïnvesteerd. Enkele geplande projecten moesten echter worden uitgesteld vanwege de pandemie. Oorspronkelijk waren de skigebieden dit jaar van plan om een record miljard kronen te investeren. Dit werd op de online persconferentie van 21 april verklaard door de voorzitter van de Association of Mountain Resorts of the Czech Republic (AHR) Kateřina Neumannová en de directeur van AHR Libor Knot. Het staatsagentschap CzechTourism zal voor de winter buitenlanders naar Tsjechië lokken, goed voor 17 miljoen CZK.
Bron ceskenoviny.cz.
 
Wederom is het grote project in Spindleruv Mlyn een jaar opgeschoven.
Op de site http://www.lanove-drahy.cz/?page=proj staat nu seizoen 2024/2025.

Als je in dit topic terugleest zie je dat het oorspronkelijke plan 2020 was als einddatum. Duidelijk niet gelukt ;) daarna is het alleen maar verschoven.
We zullen zien.

Het meest recent nieuwsbericht wat ik kan vinden is deze:
Helaas een paywall.
Ze zouden april dit jaar beginnen met de werkzaamheden aan de parkeergarage. Ik heb nog niet gevonden of ze daadwerkelijk bezig zijn :)
 
Laatst bewerkt:
Ik was nog even aan het zoeken over nieuws betreft de bouw van het project in Spindleruv Mlyn.
Twee redelijk recente berichten heb ik gevonden.

1. van 20 december 2022

Dit bericht is een interview met zakenman Rattaj van TMR groep. Ze hebben 25% van de aandelen van het skigebied in Spindleruv Mlyn.
Het interview gaat over verwachtingen van het skiseizoen, prijsstijgingen, sneeuw, toekomst ivm klimaatverandering. Ook nog wat over Ještěd en over andere landen.
Maar dus ook een stukje over het project.
Vertaald met google translate:
De bouw zou in 2017 starten, nu is het 2022 en je bent nog niet begonnen. Waarom?
Omdat we nog steeds geen toestemming hebben.

Van Nationaal Park Krkonoše?
Nee, dat is helemaal geen probleem met het nationale park. Daar waren we het vrij snel over eens, we hebben een compromis gevonden. Een manier om het technisch aan te sluiten zodat zowel natuurbehoud als de technische nuances van het project geaccepteerd worden. Er werd zelfs een oplossing gevonden met de stad.

Er zijn veel partijen bij betrokken. Nu hebben we te maken met het grootste probleem met landeigenaren die op zo'n vreemde manier eigenaar zijn geworden, ik zou het een beetje vergelijken met speculanten.

Denk je dat iemand daar bewust grond heeft gekocht en nu voor problemen zorgt?
Als hij het heeft gekocht, maar het op de een of andere manier in het landfonds heeft geruild. De dingen die Špindlerův Mlýn overkomen zijn verbazingwekkend, het is het ene probleem na het andere.

Met andere woorden, je moest bouwen op land dat van de staat was, en nu hebben ze een particuliere eigenaar en kun je het niet met hem eens worden.
Het is niet helemaal op zijn land, maar hij wordt geraakt door zijn land. Het is erg ingewikkeld en ik wil het hier niet uitleggen.

Ik wilde alleen maar zeggen dat we voor ons, als investeerder, klaar zijn om te bouwen in het voorjaar. Het probleem is dat elke keer dat er iets wordt opgelost, er een ander en nog een ander probleem verschijnt, dat nog zes jaar aansleept. Het is niet onze schuld, ook al klinkt het als een excuus. We wilden de verbinding zo snel mogelijk en zo snel mogelijk bouwen.
Lijkt er dus op dat alles klaar staat om te beginnen komend voorjaar. Maar er liggen nog wat landeigenaren dwars.
Ook zegt hij in het interview nog dat het project wordt gezien als grote mislukking van de TMR groep, omdat het nog niet af is.

2. van 2 november 2022

Interview met Jílek, een lid van de raad van bestuur van TMR. Gaat over energieprijzen, maken van kunstsneeuw bij temperaturen boven 0 (Snowfactory), over Ještěd en uitbreidingen daar. Ook nog een beetje over de World Cup in Spindleruv Mlyn.
Een klein stukje over het bouwproject:
Hoe staat het met het plan om de campussen Medvědín en Svatý Petr met elkaar te verbinden in Špindl?
Er is nog geen werk, maar we willen over een paar maanden beginnen. Het hele evenement wordt gewaardeerd op 1,3 miljard kronen. Als het goed is, moet het binnen drie jaar helemaal af zijn.

Wat betekent de verbinding voor Špindlerův Mlýn?
Aan beide zijden van het resort worden nieuwe skipistes en kabelbanen gebouwd, waardoor ons skigebied en de hele Špindlerův Mlýn aantrekkelijker worden. Deze investering zal de skimogelijkheden en veiligheid van onze klanten fundamenteel vergroten.
Kortom: als het meezit gaan ze echt beginnen na het winterseizoen en is het af voor winterseizoen 2024/2025.
 
Ik vond net deze pagina: https://www.skiareal.cz/informace/o-nas/projekt-propojeni
Met google translate is de hele historie wel aardig te lezen.

Belangrijkste updates:
04/2022
Er is een gezamenlijke vergunning afgegeven - bestemmingsplan en bouwvergunning voor het gebouw (onderdeel van het aansluitplan) genaamd: "Špindlerův Mlýn - skiterminal P1" - waardoor de bouw van een gebouw met een parkeerplaats, ruimten voor dienstvoorzieningen, waaronder de bouw van een brug over de rivier de Elbe en via weg II/295.

10/2022
Er is een definitief besluit genomen over de locatie van de constructie "Špindlerův Mlýn - verbinding van gebieden", inclusief het besluit over het gebruik van het land - d.w.z. bevestiging van de mogelijkheid van de locatie en aanleg van nieuwe skipistes, kunstmatige sneeuwkanonnen en kabelbanen.

01/2023
Er is een definitief besluit genomen over de permanente beperking van de PUPFL, uitgevaardigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken met een permanent beperkingsgebied van 22,16 ha, waardoor de voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering van het plan voor de aanleg van afdalingen kunnen beginnen . Deze werken zijn gestart op 21/01/2023.
 
Ze zijn daadwerkelijk begonnen met de afdalingen. Als je Spindleruv Mlyn binnenrijdt zie je (bij huidige P1, vlak voor de Norma supermarkt) links en rechts de pistes verschijnen. Er zijn al vele bomen gekapt. Boomstronken lagen deels op P1.
 
Laatst bewerkt:
Bron: https://www.skiareal.cz/resort/skiareal-live

Vertaalde tekst:
FIETSPARK SPINDL - GESLOTEN
In de komende weken zullen veld- en bosbouwwerkzaamheden in St. Peter beginnen aan stabilisatiemaatregelen met betrekking tot de voorbereiding van de verbinding tussen de campussen St. Peter en Medvědín. Het grootste deel zal plaatsvinden in het gebied van de paden van het plaatselijke fietspark, waarvan de veilige en comfortabele werking zo fundamenteel beperkt zal zijn dat het Špindl Bikepark dit seizoen helaas niet in gebruik zal worden genomen .
 
Bovenaan