Stichting Babička

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Bookpresentatie: De Schoolmeester

100X100__obr-bozena.jpg


Met steun van het Tsjechisch Centrum zal op zaterdag 8 februari de nieuwe Nederlandse uitgave van het korte verhaal ‘Pan učitel‘ (De Schoolmeester) van Božena Němcová worden gepresenteerd.

Het laatste, voltooide korte verhaal van Božena Němcová, waarin verteller Bětuška terugdenkt aan hoe ze zes jaar lang op school zat in Chvalín (geïnspireerd op Chvalkovice, waar Němcová in de jaren 1830–1833 zelf woonde). August Purm, de schoolmeester van Chvalín, is een vriendelijke en vrome man, wiens voorbeeld een goede invloed heeft op niet alleen zijn leerlingen, maar ook op de inwoners van de gehele streek.

Uit het Tsjechisch vertaald door Irma Pieper. Uitgeverij Douane

Programma:
13.30 uur: welkom
14.00 uur: aanvang
Jacques Dane, curator van het Nationaal Onderwijsmuseum
intermezzo – fragmenten uit de verfilming van ‘Grootmoeder‘
Irma Pieper, vertaalster van het boek
intermezzo – ‘Dahlia polka‘ van Bedřich Smetana
15.00 uur: hapjes in het museumcafé De Holland, waar ook het boek te koop zal zijn.

"Het verhaal is geschreven in 1858. Het speelt zich af in een denkbeeldig stadje, waar een onderwijzer op de lagere school zich onderscheidt door ongewone activiteiten en door zijn aanstekelijke manier van lesgeven. De schrijfster heeft zich gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen met verschillende onderwijzers, die ze in de hoofdpersoon van het verhaal heeft samengebracht. Het is een thema dat de tijd doorstaat. Het verhaal is in het Tsjechisch vele malen opnieuw uitgegeven en vertaald in het Duits en in het Servo-Kroatisch."
(Tekst © babicka.nl)

Plaats: Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht
Datum: Zaterdag 8 februari 2020 van 14.00 tot 15.00 uur

Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum.
 

Pelhřimov

Donateur
Stichting Babička vindt het leuk als men komt, maar vraag wel om zich i.v.m. de catering vóór 25 januari aan te melden per e-mail bij Kees Plaisier.

Het Nationaal Onderwijsmuseum zelf is ook leuk om te bezoeken en ligt op een paar minuten loopafstand van het station Dordrecht Centraal. Parkeren kan in de straat (betaald) of iets verderop bij de supermarkt aan de Maasplaza (1e uur gratis) of op de Weeskinderdijk (gratis).

.
 

Pelhřimov

Donateur
Stichting Babička Nederland - nieuwsbrief nr. 13 – januari 2020

We zijn er bijna! De vertaling van Pan učitel (De schoolmeester) van Božena Němcová is klaar. Het boekje is gedrukt en we zijn er ook bijna met de fondsenwerving: doet U mee met de laatste loodjes? Wij ontvangen graag uw bijdrage op onze IBAN bankrekening: NL92 INGB 0005 1802 98 t.n.v. Stichting Babička, Rotterdam.

Boekpresentatie: Het programma begint om 14.00. vanaf 13.u.30 is er koffie of thee in De Commissarissenkamer.
Wij werken ondertussen aan de voorbereidingen voor de presentatie van “De schoolmeester” die in samenwerking met het Tsjechisch Centrum, op 8 februari 2020 in het Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97 in Dordrecht zal plaatsvinden.

Het programma bestaat uit een aantal korte presentaties van Jacques Dane, conservator Onderwijsmuseum over “inspirerende schoolmeesters”; vertaalster Irma Pieper over het vertalen van Pan učitel met daartussen enkele intermezzi. De voertaal is deels Engels. Hare Excellentie Kateřina Sequensová, Ambassadeur van de Tsjechische Republiek, neemt het eerste exemplaar van het boekje in ontvangst.

Na afloop (ca.15.00 u.) zijn er drankjes in het museumcafé De Holland. Daar zijn ook de boekjes te koop. Voor degenen die 35 Euro of meer hebben gedoneerd is een exemplaar op naam aanwezig.

Mocht u de presentatie bij willen wonen, wordt u vriendelijk verzocht u vóór 25 januari te melden bij Kees Plaisier.

Op onze facebookpagina waarop u vindt U talrijke berichtjes rond het thema van de onderwijzer. Het blijft immers een actueel thema.
*-*
2020 wordt een bijzonder jaar, ook in Tsjechië

Praagse Burcht: In de Keizerlijke stallen bij de Praagse Burcht is tot 22 maart een tentoonstelling te zien van portretten van een aantal bekende kunstenaars uit de laatste 200 jaar. Daar vindt men ook het portret van Božena Němcová van Josef Vojtěch Hellich.

film Babicka: Op 1 februari zendt Česka Televize ter gelegenheid van de 200e geboortedag van Božena Němcová de Babička-film van 1971 uit. Meer van ČT

theater:

In Nový Bydžov kan men op 25 februari een uitvoering van Babicka bekijken in het Jiráskovo divadlo.
Plaatjes en een kort fragment

mini-serie:
De Tsjechische televisie bereidt ter herdenking van de 200ste geboortedag van Božena Němcová in 2020 een mini-serie voor. Opnamen worden gemaakt in Nové Město nad Metují, Opočno. Praag en Slowakije. Regie: Lenka Wimmerová. De precieze uitzenddata zijn ons nog niet bekend.

lezingen: In de bibliotheken van Ostrava en Čelákovice vinden lezingen plaats evenals in Praag in het PNP (Památník Národního Písemnictví).

.
 

Ad Verschoor

Donateur
Božena Němcová 200 jaar

Vandaag 4 februari 2020 is het precies 200 jaar geleden dat de schrijfster Božena Němcová werd geboren in de Oostenrijkse stad Wenen. Deze Tsjechische schrijfster is bekend door haar sprookjes en het boek over Grootmoeder, of Babicka. Haar afbeelding staat op de 500 CZK bankbiljetten van de Tsjechische kroon.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tekst voordracht bij de Nederlandse vertaling van "Pan učitel"
(8 februari 2020)

de-schoolmeester-omslag.jpg

De tekst van de presentatie bij de Nederlandse vertaling van Pan učitel van Božena Němcová in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht uitgesproken door Jacques Dane, Hoofd Collectie & Onderzoek. 8 februari 2020.

Text presentatie
  • (1,39 MB)


Het boek is hier bereikbaar.
 
Božena Němcová

schrijfster (* 4 februari 1820 - † 21 januari 1862)

Legendarische Tsjechische schrijver die tot de grondleggers van het moderne Tsjechische proza behoort. Ze graveerde zichzelf in het onderbewustzijn van de lezers als auteur van korte verhalen en uitgebreider proza uit de landelijke omgeving en als auteur van sprookjescollecties. Ze begon als dichter en paste haar activiteiten later aan de interesse in volkstradities en folklore aan. De helden van korte verhalen zijn veelal gewone mensen, die hij op een geïdealiseerde manier portretteert en ze contrasteert met de rijken en de adel.


9251.jpg


Haar bekendste en meest populaire werken zijn onder meer Babička, die haar jeugd afbeeldt, Divá Bára, V zámku a v podzámčí of Pohorská vesnice. Ze is de auteur van zeven delen van National Tales and Legends en tien delen van Slowaakse sprookjes en legendes. Ze legde geen sprookjes vast in de vorm waarin ze bij haar kwamen, maar ze vertelde ze opnieuw met aanpassingen. Het verblijf van Božena Němcová in Praag en haar contacten met vertegenwoordigers van de Tsjechische cultuur van die tijd maakten haar levend en creatief.

Božena Němcová, een alleenstaande Panklová, bracht haar jeugd door in Ratibořice op de boerderijen van prinses Zaháňská. Ze ontving haar basisopleiding op een school in Česká Skalica. Haar vader was koetsier en haar moeder een dienstmeisje, en haar grootmoeder, de wever Magdalena Novotná, had een grote invloed op haar. Op zeventienjarige leeftijd trouwde Božena op verzoek van haar ouders met Josef Němec, een vijftien jaar oudere financiële garde. Het huwelijk was niet zo liefdevol als Božena had gewild en veelvuldig verhuizen droeg niet bij tot het welzijn van het gezin. Hij werd gered door kinderen en gemeenschappelijke patriottische belangen in de geest van nationale opwekking. De grote klap van het lot was de dood van zijn zoon Hynek.

Božena Němcová, de auteur van de werken van het Gouden Fonds voor Tsjechische Literatuur, stierf in januari 1862. Duizenden mensen woonden haar begrafenis bij. Ze is begraven op de begraafplaats Vyšehrad.

Interessante link!

www.ceskatelevize.cz/lide/bozena-nemcova
 
Bovenaan