Stichting Babička zoekt sponsors voor nieuw boek

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Pelhřimov, 27-01-2019.

 1. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Uit de nieuwsbrief van Stichting Babička Nederland:

  Onze plannen voor 2019

  In februari 2020 is het 200 jaar geleden dat Božena Němcová geboren werd en daar willen we natuurlijk aandacht aan besteden. Na Grootmoeder (Babička) is de keus gevallen op een andere publicatie waarin Božena’s jeugdherinneringen een rol spelen en wel "Pan učitel", een korte vertelling geïnspireerd op haar lagere schooltijd.
  Dit verhaal is rond 1858 geschreven en sindsdien vele malen herdrukt.

  Božena Němcová bezocht van 1824-1833 het oude schooltje in de Kostelní ulice en zat van 1824-1826 in de klas bij hulp-onderwijzer Antonín Purm. Daarna kwam ze in de klas bij Jan Smetana (1807–1876), een neef van Bedřich en een fervent patriot. Smetana speelde viool en organiseerde het muzikale leven in het dal van de Úpa. Hij muntte uit in kennis van de geschiedenis. Later kreeg zij nog les van Viktorin Kejzlar (Geisler) (1769-1837). Ook hij was een goede muzikant. Het was Kejzlar die Barbara Pankl in 1829 inschreef in het Gouden Boek als een voorbeeldige leerling.

  Het klaslokaal bevindt zich nu, na een brandje in de 19e eeuw, in het deel waar destijds de leraar woonde en waar nu een museum is ingericht. Men vindt er een klaslokaal zoals het in het verhaal beschreven is. In een overdekte gang zijn panelen met spreuken en mooie keramische decoraties van thema’s uit Babička en Pan učitel.
  De oude houten school maakt deel uit van het Božena Němčovámuseum.

  In de vertelling "Pan učitel" schildert Božena Němcová haar ideeën over opvoeding en onderwijs en de rol van de onderwijzers in de school en in de maatschappij. Ze vond dat de kinderen niet alleen onderwezen moesten worden in lezen, taal, rekenen en geloof zoals dat gebruikelijk was, maar dat er ook onderwijs in de Tsjechische geschiedenis en van het vaderland moest zijn; er moest gezang en muziek klinken in de school en de leerlingen moesten de onderwijzer helpen bij het werk in de tuin. Ze moesten ook kunnen leren hoe men bomen ent en bijen houdt. Op deze manier kregen de kinderen een goede praktische ondergrond voor hun latere leven.

  Waarom in het Nederlands?
  Het is een thema dat de tijd doorstaat. Het onderwerp is voor veel mensen herkenbaar. Ze hebben ook mooie herinneringen aan een juf of meester die anders was: muziek maakte, er met de klas op uit trok of bijzondere verhalen vertelde. Daarom willen we het graag in het Nederlands vertalen. Irma Pieper zal het vertalen en uitgeverij Douane zal het uitgeven.
  Voor de productie en de vormgeving van het boek ca. € 2400; voor de vertaling ca. € 700, voor publiciteit en presentatie ca. € 400, in totaal ca. € 3500.

  Doet u mee?
  Wij hopen dat u, net als bij de uitgave van Grootmoeder, ons wil steunen met een bijdrage op onze IBAN bankrekening: NL92 INGB 0005 1802 98 t.n.v. Stichting Babička, Rotterdam. Verder willen we in 2019 de informatie die we al eerder verzameld hebben onder de titel ”Božena achterna“, als serie, op de website www.babicka.nl gaan zetten.
  Houd ons in de gaten dus!

  contact
   
 2. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Stichting Babička Nederland - nieuwbrief nr. 12 – 30 juni 2019
  Zoals u wellicht weet wil de Stichting Babička opnieuw een verhaal van Božena Němcová in het Nederlands uitgeven en wel Pan učitel (De schoolmeester). Graag willen we u vertellen wat de vorderingen zijn.

  Allereerst de financiën
  Door onze donateurs is al een bedrag van ca. € 850 bijeengebracht, een heel mooi begin! We hopen in juli het streefbedrag van onze donateurs en geïnteresseerden van € 1000 te bereiken. Mocht u vergeten zijn uw bijdrage over te maken of alsnog geïnspireerd zijn? Wij ontvangen graag uw bijdrage op onze IBAN bankrekening: NL92 INGB 0005 1802 98 t.n.v. Stichting Babička, Rotterdam.

  Facebook
  Er is een facebookpagina gemaakt waarop u talrijke berichtjes rond het thema van de onderwijzer vindt. Het blijft immers een actueel thema.

  Božena achterna
  Verder willen we in de komende maanden de informatie die we al eerder verzameld hebben onder de titel ”Božena achterna“, als serie, op de website gaan zetten. Božena woonde in ruim 10 woon-plaatsen op allerlei adressen en gebruikte in haar werk vaak herinneringen en impressies. Vaak wordt door middel van plaquettes en standbeelden aan haar herinnerd en die plekken hebben wij in deze serie opgenomen. Er staat al informatie over Ratibořice, Česká Skalice en Červený Kostelec op de website. Misschien een idee als u in de vakantie een of meer van deze plaatsen bezoekt. Houd voor de vorderingen dus de website in de gaten!

  2020 wordt een bijzonder jaar

  Boekpresentatie
  In het Nationaal Onderwijsmuseum, in het prachtige gebouw van de Holland, Burgemeester de Raadtsingel 97 in Dordrecht zal op 8 februari 2020 de boekpresentatie van Pan učitel (De schoolmeester) plaatsvinden. Schrijf de datum alvast in uw agenda! Meer details over het programma en de tijden, krijgt u natuurlijk later.

  Herdenkingsmunt
  In Tsjechië zal in januari 2020 een speciale herdenkingsmunt van Božena Němcová worden uitgebracht.
  Het ontwerp is van Jiří Harcuba (1928 – 2013) dat hij voor een herdenkingsmunt in 2005 gemaakt heeft maar die toen niet is gebruikt. Voor dit oudere ontwerp is in 2020 gekozen om daarmee ook de inmiddels overleden kunstenaar te eren en zijn geweldige oeuvre te herdenken.

  Passend citaat?
  Božena Němcová schreef in een brief van 17 december 1851 aan J.Helcelet: "Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let - anebo ještě později - neboť nevím, bude-li do té doby takový svět, v jakém bych já chtěla žít s rozkoší." "Als ik zou kunnen kiezen dan zou ik wensen dat ik zo'n twee honderd jaar later opnieuw geboren zou worden - of nog later - want ik weet niet of er inmiddels zo'n wereld zou zijn in welke ik met plezier zou willen leven."

  contact

  .
   
  Laatst bewerkt: 30-06-2019
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 3. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Stichting Babička Nederland - update september 2019

  Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat de Tsjechische schrijfster Božena Němcová (1820-1862) geboren werd. Een goede aanleiding om er een bijzonder jaar van te maken.

  De stichting Babička doet dat onder meer door het uitgeven van een Nederlandse vertaling van het verhaal Pan učitel (De schoolmeester). Dit verhaal is geschreven in 1858. De schrijfster heeft zich gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen met verschillende onderwijzers, die ze in de hoofdpersoon van het verhaal heeft samengebracht.

  Het verhaal is voor veel mensen herkenbaar. Velen van ons hebben ook mooie herinneringen aan een juf of meester die anders was: die muziek maakte, er met de klas op uit ging, mooie tekeningen maakte of bijzondere verhalen vertelde.

  De vertaalster Irma Pieper is begonnen met de vertaling en uitgeverij Douane heeft het boekje al in de lijst van najaarsaanbiedingen staan.

  De presentatie van het boekje zal op zaterdag 8 februari 2020 plaatsvinden in het Nationaal Onderwijsmuseum te Dordrecht.

  Fondsenwerving:
  Voor wat betreft de fondsenwerving is nu de helft van de benodigde som bijeengebracht. We hebben dus nog wat nodig! Doet u mee?

  Sponsoren, fondsen en gulle gevers zullen worden vermeld op de website van de Stichting Babička. Ze worden uitgenodigd voor de presentatie en voor andere verwante evenementen in 2020. Ze ontvangen één of meerdere exemplaren van het boekje.

  Bijdragen kunnen worden gestort op rekening NL92 INGB00051802 98 t.n.v. Stichting Babička, Rotterdam.

  Voor vragen en nadere informatie kunt u terecht bij het secretariaat van Stichting Babička
  .
   
  kuurgast en Ad Verschoor vinden dit leuk/interessant.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bookpresentatie: De Schoolmeester

  [​IMG]

  Met steun van het Tsjechisch Centrum zal op zaterdag 8 februari de nieuwe Nederlandse uitgave van het korte verhaal ‘Pan učitel‘ (De Schoolmeester) van Božena Němcová worden gepresenteerd.

  Het laatste, voltooide korte verhaal van Božena Němcová, waarin verteller Bětuška terugdenkt aan hoe ze zes jaar lang op school zat in Chvalín (geïnspireerd op Chvalkovice, waar Němcová in de jaren 1830–1833 zelf woonde). August Purm, de schoolmeester van Chvalín, is een vriendelijke en vrome man, wiens voorbeeld een goede invloed heeft op niet alleen zijn leerlingen, maar ook op de inwoners van de gehele streek.

  Uit het Tsjechisch vertaald door Irma Pieper. Uitgeverij Douane

  Programma:
  13.30 uur: welkom
  14.00 uur: aanvang
  Jacques Dane, curator van het Nationaal Onderwijsmuseum
  intermezzo – fragmenten uit de verfilming van ‘Grootmoeder‘
  Irma Pieper, vertaalster van het boek
  intermezzo – ‘Dahlia polka‘ van Bedřich Smetana
  15.00 uur: hapjes in het museumcafé De Holland, waar ook het boek te koop zal zijn.

  "Het verhaal is geschreven in 1858. Het speelt zich af in een denkbeeldig stadje, waar een onderwijzer op de lagere school zich onderscheidt door ongewone activiteiten en door zijn aanstekelijke manier van lesgeven. De schrijfster heeft zich gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen met verschillende onderwijzers, die ze in de hoofdpersoon van het verhaal heeft samengebracht. Het is een thema dat de tijd doorstaat. Het verhaal is in het Tsjechisch vele malen opnieuw uitgegeven en vertaald in het Duits en in het Servo-Kroatisch."
  (Tekst © babicka.nl)

  Plaats: Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht
  Datum: Zaterdag 8 februari 2020 van 14.00 tot 15.00 uur

  Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum.
   
  kuurgast en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 5. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Stichting Babička vindt het leuk als men komt, maar vraag wel om zich i.v.m. de catering vóór 25 januari aan te melden per e-mail bij Kees Plaisier.

  Het Nationaal Onderwijsmuseum zelf is ook leuk om te bezoeken en ligt op een paar minuten loopafstand van het station Dordrecht Centraal. Parkeren kan in de straat (betaald) of iets verderop bij de supermarkt aan de Maasplaza (1e uur gratis) of op de Weeskinderdijk (gratis).

  .
   
  kuurgast en Ad Verschoor vinden dit leuk/interessant.
 6. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Stichting Babička Nederland - nieuwsbrief nr. 13 – januari 2020

  We zijn er bijna! De vertaling van Pan učitel (De schoolmeester) van Božena Němcová is klaar. Het boekje is gedrukt en we zijn er ook bijna met de fondsenwerving: doet U mee met de laatste loodjes? Wij ontvangen graag uw bijdrage op onze IBAN bankrekening: NL92 INGB 0005 1802 98 t.n.v. Stichting Babička, Rotterdam.

  Boekpresentatie: Het programma begint om 14.00. vanaf 13.u.30 is er koffie of thee in De Commissarissenkamer.
  Wij werken ondertussen aan de voorbereidingen voor de presentatie van “De schoolmeester” die in samenwerking met het Tsjechisch Centrum, op 8 februari 2020 in het Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97 in Dordrecht zal plaatsvinden.

  Het programma bestaat uit een aantal korte presentaties van Jacques Dane, conservator Onderwijsmuseum over “inspirerende schoolmeesters”; vertaalster Irma Pieper over het vertalen van Pan učitel met daartussen enkele intermezzi. De voertaal is deels Engels. Hare Excellentie Kateřina Sequensová, Ambassadeur van de Tsjechische Republiek, neemt het eerste exemplaar van het boekje in ontvangst.

  Na afloop (ca.15.00 u.) zijn er drankjes in het museumcafé De Holland. Daar zijn ook de boekjes te koop. Voor degenen die 35 Euro of meer hebben gedoneerd is een exemplaar op naam aanwezig.

  Mocht u de presentatie bij willen wonen, wordt u vriendelijk verzocht u vóór 25 januari te melden bij Kees Plaisier.

  Op onze facebookpagina waarop u vindt U talrijke berichtjes rond het thema van de onderwijzer. Het blijft immers een actueel thema.
  *-*
  2020 wordt een bijzonder jaar, ook in Tsjechië

  Praagse Burcht: In de Keizerlijke stallen bij de Praagse Burcht is tot 22 maart een tentoonstelling te zien van portretten van een aantal bekende kunstenaars uit de laatste 200 jaar. Daar vindt men ook het portret van Božena Němcová van Josef Vojtěch Hellich.

  film Babicka: Op 1 februari zendt Česka Televize ter gelegenheid van de 200e geboortedag van Božena Němcová de Babička-film van 1971 uit. Meer van ČT

  theater:

  In Nový Bydžov kan men op 25 februari een uitvoering van Babicka bekijken in het Jiráskovo divadlo.
  Plaatjes en een kort fragment

  mini-serie:
  De Tsjechische televisie bereidt ter herdenking van de 200ste geboortedag van Božena Němcová in 2020 een mini-serie voor. Opnamen worden gemaakt in Nové Město nad Metují, Opočno. Praag en Slowakije. Regie: Lenka Wimmerová. De precieze uitzenddata zijn ons nog niet bekend.

  lezingen: In de bibliotheken van Ostrava en Čelákovice vinden lezingen plaats evenals in Praag in het PNP (Památník Národního Písemnictví).

  .
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tekst voordracht bij de Nederlandse vertaling van "Pan učitel"
  (8 februari 2020)

  de-schoolmeester-omslag.jpg

  De tekst van de presentatie bij de Nederlandse vertaling van Pan učitel van Božena Němcová in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht uitgesproken door Jacques Dane, Hoofd Collectie & Onderzoek. 8 februari 2020.

  Text presentatie
  • (1,39 MB)


  Het boek is hier bereikbaar.
   
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina