Staropramen pompt bieroverschot het riool in

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Staropramen bereidt zich voor op gigantische afvoer van bier

Waarschuwing aan alle Pivonisten en/of biergenieters: sluit uw ogen, want dit zal niet goed voor u zijn.

De brouwerijen gaan duizenden hectoliter bier afvoeren, die ze vanwege de coronavirus niet kunnen verkopen. Staropramen zal binnen 14 dagen beginnen met het "vernietigen" van voorraden.

Door regeringsmaatregelen zijn pubs gesloten en daardoor zijn er duizenden hectoliters bier in fusten en tanks, die bedrijven niet meer wisten te verkopen. En nog duizenden hectoliters bleven in distributiemagazijnen, vanwaar de brouwerijen hem niet meer verder konden brengen.

'We zullen nu alles intrekken en weggooien', zegt Zdenek Havlena, hoofd van de Staropramen-brouwerij, in een interview met Seznam Zprávy, en merkt op dat bier niet zomaar in het kanaal kan worden gegoten. Het moet ecologisch worden afgevoerd en bovendien in aanwezigheid van ambtenaren.

"Vanuit het oogpunt van de accijnsregeling moet een dergelijke vernietiging plaatsvinden met hulp van de douane, en we hebben een speciale regeling voor het werken met dergelijk bier", zegt Havlena.

Het verbruikte bier wordt in het interne rioolnetwerk gegoten, van waar het naar neutralisatietanks reist waar het verder wordt behandeld, waaronder bijvoorbeeld Ph. Alleen dan kan het in het stadsriool weglopen.

Aangezien de datum van opening van restaurants al bekend is, heeft de brouwerij een plan opgesteld, waardoor het gebruikte bier geleidelijk wordt teruggetrokken uit de bedrijven waaraan het levert. Dit vindt plaats in twee tot drie weken. Daarnaast zal Staropramen een restaurant waar het "gebruikte" bier wordt gehaald, gratis ruilen voor nieuw.

'Het zullen eenheden zijn van miljoenen kronen. Het goede nieuws is dat het Parlement een wetswijziging heeft goedgekeurd waardoor we geen accijns mogen betalen. Anders worden de kosten verdubbeld", zegt Havlena. De wijziging moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Voor de meeste brouwerijen zal een soortgelijke voorraadverwijdering een noodgeval zijn, die geen parallel heeft in de geschiedenis. Straropramen is echter al gedeeltelijk "opgeleid". Ze moesten een soortgelijke gebeurtenis doormaken tijdens de overstromingen die hun distributiecentrum overspoelden. Destijds moesten alle met water verontreinigde voorraden worden verwijderd - niet alleen vatbier, maar ook bier in flessen.

Zdenek Havlena werd begin dit jaar directeur van Staropramen Breweries. In plaats van de eerste maanden van kennismaking kreeg hij onmiddellijk te maken met de coronaviruscrisis en regeringsbeperkingen, die de brouwerij een derde van de omzet ontnam.

"Ik kan me een start voorstellen onder eenvoudigere omstandigheden", zegt Havlena, eraan toevoegend dat het huidige verlies dat de brouwerijen zullen lijden niet meer kan worden ingehaald. 'De verliezen die we lijden, zullen oplopen tot honderd miljoen kronen', voegt hij eraan toe.

Grote brouwerijen redden nu de verkoop van flessenbier in winkels, die groeide met ongeveer 10 tot 15 procent. Kleine brouwerijen hebben die mogelijkheid echter vaak niet en staan daarom op het punt van bestaan. De voorzitter van de Tsjechisch-Moravische Vereniging van Minibrouwerijen, Jan Šuráň, voorspelt dat een kwart van de ongeveer 500 minibrouwerijen deze crisis niet zal doorstaan, ze zullen moeten sluiten of verkopen door hun eigenaren.

Bron seznamzpravy.cz
 
Bovenaan