Standbeeld Sovjet-maarschalk Konev in Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het stadhuis van Praag 6 zal het lot bepalen van het controversiële standbeeld van maarschalk Konev.

Het standbeeld van Sovjet-maarschalk Ivan Konev in Praag 6 is weer een punt van controverse geworden.

Het district Praag 6 is van plan het lot van het standbeeld op 12 september te bespreken. In het verleden heeft het district het standbeeld aangeboden aan de Russische ambassade, die zich ook in Praag 6 bevindt, dus het kan daar op het terrein worden getoond, maar het aanbod is niet geaccepteerd. Het beeld is ook aangeboden aan verschillende musea.

Woordvoerder van de Praagse burcht, Jiří Ovčáček, pakte het thema aan. "We verwerpen het herschrijven van de geschiedenis, we verwerpen degenen die proberen haat in de samenleving te verspreiden," zei hij, krediet aan Konev voor het bevrijden van het concentratiekamp Auschwitz. Terwijl Sovjet-troepen onder zijn brede bevel het kamp bevrijdden, was hij niet direct betrokken en had geen kennis van het kamp voordat het werd ontdekt. Ovčáček maakte een analogie tussen de hekken in het kamp en het hek rond het standbeeld.

Maarschalk Konev speelde een belangrijke rol bij het bevrijden van Praag van Duitse bezetting aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, waardoor hij een held werd tijdens het communistische tijdperk.
Zijn latere betrokkenheid bij het onderdrukken van de opstand van 1956 in Boedapest, het bouwen van de Berlijnse muur en de invasie van het Warschaupact in Tsjecho-Slowakije hebben zijn erfenis in twijfel getrokken.

De recente uitbarsting van gebeurtenissen begon toen vandalen een deel van het standbeeld in rode verf bedekten op 21 augustus, de 51e verjaardag van de invasie van het Warschau-pact. De zinnen "Nee tegen de bloedmaarschalk" en "We zullen niet vergeten" werden op het voetstuk geschilderd, samen met verschillende datums.

Burgemeester Kolář, Praag 6, weigerde het district te laten betalen om het standbeeld schoon te maken en zei dat hij geen reden zag om "de laarzen van de Russische generaal steeds opnieuw op te poetsen." tot meer dan 1 miljoen CZK. In tegenstelling tot sommige oorlogsmonumenten wordt deze niet beschermd door een internationaal verdrag.
De graffiti werd verwijderd, maar niet door de wijk. De politie kent de identiteit van de schoonmakers, maar plant geen kosten omdat er geen criminele opzet was.

De Russische ambassade in Tsjechië op Facebook zei dat het het gedrag van de Praagse leiders van het district 6 in het verbergen van het standbeeld onder een zeil beschouwt als een "herhaaldelijke schande voor de soldaten van het Rode Leger gedood in de vrijheidsstrijd tegen de nazi's." verklaring ging verder met te impliceren dat het leiderschap van Praag 6 misschien een andere uitkomst verkoos dan de Tweede Wereldoorlog.
“We zijn ervan overtuigd dat in Tsjechië mensen zich met groot respect gedragen voor de nagedachtenis van soldaten en officieren van het Rode Leger die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen het nazisme hebben gevochten. Het spijt ons dat we niets kunnen zeggen over het beheer van Praag 6, 'zei de Russische ambassade en voegde eraan toe dat het steunbrieven van het Tsjechische publiek had ontvangen.

Praag 6 op zijn Facebook-pagina vroeg het publiek om geduld. Ze ontkenden het standbeeld te verbergen en zeiden dat de steiger en het zeil bedoeld waren om het monument te beschermen terwijl verdere stappen werden gepland, zoals een anti-graffiti-coating. “De steiger rondom het standbeeld van Konev is geen‘ hoera ’actie; integendeel, het heeft verschillende doelen, allemaal om het te beschermen, ”zei het Facebook-bericht.
De reacties op beide Facebook-berichten waren gemengd, en Praag 6 burgemeester Kolář zei dat hij en zijn medewerkers bedreigingen via de telefoon hebben ontvangen en zelfs boze bezoekers aan het stadhuis. De authenticiteit van de reacties op sociale media kon niet worden geverifieerd, en Rusland is onlangs beschuldigd van het manipuleren van sociale media om de publieke opinie over een aantal kwesties te beïnvloeden.

Negatieve opvattingen over het standbeeld vorig jaar, de 50e verjaardag van de invasie van het Warschaupact van 1968, leidden tot de plaatsing van drie bronzen plaquettes op de voet van het standbeeld. De Engelse versie wijst niet alleen op de rol van Konev bij het bevrijden van Praag, maar ook bij de opstand van Boedapest, de Berlijnse muur en de invasie van 1968. De Russische ambassade maakte bezwaar tegen de plaquettes en noemde ze 'provocerend' en 'barbaars'.

Het standbeeld van beeldhouwer Zdeněk Krybus werd gebouwd op 9 mei 1980, op de 35e verjaardag van de bevrijding van Praag, en het beeldt een meer dan levensgrote Konev af met een boeket bloemen.

Dit is niet de enige controverse over Konev. Een plaquette in het oude stadhuis werd verwijderd tijdens de renovaties voorafgaand aan de viering van oktober 2018 van het 100-jarig jubileum van de oprichting van Tsjecho-Slowakije. Er zijn geen plannen om de plaquette terug te brengen naar zijn oorspronkelijke locatie. De Russische ambassade noemde dit een poging om de geschiedenis te herschrijven.

De wijk Praag 3 heeft een straat die is vernoemd naar Konev en overweegt ook om de naam te wijzigen, hoewel alle inwoners en bedrijven op straat hun documenten moeten bijwerken.
Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Praag verwijdert standbeeld Sovjetmaarschalk Konev, gaat naar museum van totalitarisme

Het controversiële beeld van Sovjetmaarschalk Ivan Konev is verwijderd uit náměstí Interbrigády in Praag 6. Het beeld wordt bewaard totdat het kan worden verplaatst naar het geplande Museum of 20th Century Memory.

Op de website van Praag 6 zeiden districtsambtenaren dat ze de resolutie van vorig jaar om het standbeeld te verwijderen, zijn nagekomen. Verklarende plaquettes aan de voet van het beeld zijn ook verwijderd.

Praag 6 Burgemeester Ondřej Kolář, tegenstander van het beeld, plaatste een foto op Facebook van de verwijdering door een kraan. 'Hij had geen gezichtsmasker. De regels gelden voor iedereen. Alleen buiten met een masker of andere bedekking van mond en neus, 'zei hij gekscherend, verwijzend naar de noodtoestand met betrekking tot het coronavirus.
Die avond gaf hij op de Tsjechische televisie toe dat hij opzettelijk de noodtoestand en het beperkte vrije verkeer gebruikte om het beeld van het stadhuis te degraderen. Volgens Kolář slaagde het lang geplande evenement zonder publieke protesten.

In een persbericht in Praag 6 gebruikte hij een serieuzere toon. 'Laat me een kleine parafrase nemen. Konev is down, laat Konev staan! Maar in een museum. De verwijdering van vandaag van het bronzen beeld van maarschalk Konev van het voetstuk op de náměstí Interbrigády is de denkbeeldige laatste noot in de etude die in 1980 in Bubenec plaatsvond,' zei Kolář.

Hij is niet de enige die een gordijn wil trekken over het verleden. 'Ik zou denken dat, althans in onze Bubeneč, een bepaald hoofdstuk uit de geschiedenis afgesloten is. Het is tijd om te praten over de toekomst en de uitdagingen van morgen. Laten we zelfverzekerd zijn, laten we ons hoofd erbij houden en nu alleen de dagelijkse behoeften en problemen van Praag aanpakken.” zei Praag 6 loco-burgemeester Jakub Stárek.

Voorlopig zal het beeld, ter waarde van 13 miljoen CZK, worden verplaatst naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opslaan van kunstvoorwerpen.

“De afgelopen zes maanden heb ik mij toegelegd op intensieve communicatie met veel instellingen en was ik op zoek naar de meest geschikte oplossing voor de taak die ons door de Vergadering van Praag 6 in september was toegewezen. We waren het er uiteindelijk over eens dat het Museum of 20th Century Memory de meest geschikte instelling en de ideale ontvanger is. Het bronzen beeld van maarschalk Koněv, inclusief de beroemde aanvullende platen, wordt hun eerste tentoonstelling. Het lijkt me symbolisch”, zei de loco-burgemeester van Praag, Jan Lacina, verantwoordelijk voor cultuur.

Het beeld en de platen worden gratis uitgeleend aan het Museum of 20th Century Memory. "Ik bevestig voor ons museum de sluiting van een overeenkomst met het stadsdistrict Praag 6 over de langdurige bruikleen van het standbeeld van maarschalk Konev", aldus het gemeenteraadslid van Praag Hana Kordová Marvanová (United Force for Prague), die ook voorzitter is van de raad van bestuur van het geplande Museum of 20th Century Memory.

"Dit beeld zal deel uitmaken van de aanstaande tentoonstelling in het museum, die zich zal concentreren op de periode van twee totalitaire regimes en belangrijke historische gebeurtenissen in het grondgebied van Tsjechoslowakije in de vorige eeuw", voegde ze eraan toe.

Jiří Ovčáček, de woordvoerder van de Tsjechische president Miloš Zeman, veroordeelde de verwijdering. 'Je kunt een standbeeld afbreken. Je wist het geheugen echter niet ', zei hij op Twitter. In een tweede Tweet zei hij: "Extremisten die ... de helden en oorlogsslachtoffers onteren, maken geen deel uit van de Tsjechische politiek." Hij vertelde de nieuwe server Lidovky.cz dat Zeman de verwijdering van het beeld krachtig veroordeelt. 'De president vindt het misbruik van de crisissituatie moreel niet te rechtvaardigen', zei hij.

Bron news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Scherpe reactie van de Russische ambassade. Dreigende woorden en willekeurige kritiek.

De Russische ambassade was sterk gekant tegen de verwijdering van het standbeeld van maarschalk Ivan Stepanovich Konev in Bubenec. De ambassade protesteerde bij het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken en dreigde met een niet nader omschreven reactie.

"We protesteren sterk tegen het vandalisme van de toegewijde gemeenteambtenaren. We beschouwen dit als een stap die niet vriendelijk is en in directe strijd is met het Verdrag van vriendschap en samenwerking tussen de Russische Federatie en de Tsjechische Republiek in 1993", zei de Russische ambassade op Facebook. Volgens de ambassade is de bepaling volgens welke de Tsjechische Republiek de bescherming van Russische militaire monumenten op haar grondgebied moet waarborgen, geschonden.

De ambassade protesteerde bij het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken en zei dat de initiatiefnemers van de verwijdering van het beeld de Tsjechisch-Russische betrekkingen proberen te verslechteren. 'De sloop van het monument voor maarschalk I Konev zal niet blijven bestaan zonder de gepaste reactie van Russische zijde', zei de ambassade.

'Deze daad veroorzaakt diepe verontwaardiging. Het bijzondere cynisme van de open plek met een gedenkteken aan de vooravond van de 75e verjaardag van de overwinning op het nazisme is onmiskenbaar ', aldus de ambassade.
Burgemeester van Praag 6 Ondřej Kolář bespot de herinnering aan de bevrijder van Praag.
Bron ctidoma.cz.
 

kuurgast

Donateur
Rusland start een strafrechtelijke vervolging

De Russische minister van Defensie, Sergey Shoygu, heeft het hoofd van het onderzoekscomité van Rusland, Alexandr Bastrykin, gevraagd om de verantwoordelijkheid van buitenlandse functionarissen te onderzoeken voor de beslissingen om gedenktekens voor de gesneuvelde Sovjet-oorlog af te schaffen, aldus het Russische persbureau TASS.

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een wet ondertekend die het beschadigen van dergelijke gedenktekens strafbaar stelt met een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Het is echter niet duidelijk hoe Rusland deze wet buiten zijn grondgebied wil uitvoeren.

'Het lokale zelfbestuur is een organisch onderdeel van de constitutionele regeling van onze staat. Volgens Tsjechië is de vervolging van haar democratisch gekozen vertegenwoordigers door een vreemd land vanwege de uitvoering van hun mandaat niet-ontvankelijk', aldus het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček heeft de Russische ambassadeur voor overleg ontboden.

"Het standbeeld van maarschalk Konev is een oorlogsmonument en valt daarom onder de overeenkomst van 1993 inzake vriendschappelijke betrekkingen en samenwerking, maar de verplaatsing van het beeld is niet in tegenspraak met de bewoordingen ervan", zei de Tsjechische diplomatie. Het ministerie herinnerde er ook aan dat Tsjechië, op basis van overeenkomsten met Rusland, op haar grondgebied goed voor vierduizend oorlogsgraven, monumenten of gedenktekens zorgt. In Rusland zijn volgens het ministerie, ondanks vele jaren van onderhandelingen, de oorlogsmonumenten van de gevallen Tsjechoslowaakse legionairs niet hersteld.

De Tsjechische president Milos Zeman had ook kritiek op de verwijdering van het beeld. Hij noemde de stap van het stadhuis van Praag 6 een "stigma" en "moreel niet te rechtvaardigen misbruik van de crisisstaat" tijdens de coronavirusepidemie. Integendeel, sommige oppositiepolitici in Tsjechië hebben dezelfde mening als het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo zei de voorzitter van TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vandaag op Twitter dat Rusland goed voor de gedenktekens van Tsjechoslowaakse legionairs moet zorgen in plaats van de vertegenwoordigers van Tsjechische zelfbesturen te vervolgen.

Volgens het RIA Novosti-bureau heeft Rusland om de teruggave van het beeld gevraagd en vroeg Šojga per brief aan de Tsjechische minister van Defensie, Lubomír Metnar. Woordvoerder Jan Pejšek van het Tsjechische ministerie bevestigde tegenover de Tsjechische radio-radiozurnal dat Metnar de brief heeft ontvangen en erop zal reageren.

Praag 6 wil het beeld tentoonstellen in het geplande Museum van de Herinnering van de 20e eeuw.

Bronnen ceskenoviny.cz + news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Moskou wil Prazhskaya metrostation hernoemen naar maarschalk Konev

De openbare raad van het Russische ministerie van Defensie heeft voorgesteld het metrostation Prazhskaya in Moskou te hernoemen naar station Marshal Konev. Minister van Defensie Sergei Shoigu heeft een brief gestuurd waarin om steun voor dit initiatief werd verzocht. Volgens leden van de Openbare Raad zou het de juiste reactie zijn op de ontmanteling van het maarschalk Konev-monument in Praag.

Het verwijderingsbesluit van de gemeenteraad leidde tot verontwaardiging bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vrijdag sprak van een "onvriendelijke daad van vandalisme door losgeslagen gemeentevertegenwoordigers".

Op 9 april vroeg de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu zijn Tsjechische tegenhanger, Lubomir Metnar, om het beeld aan Rusland over te dragen. Metnar weigerde en zei dat het van de stad Praag was.

Bron praguemorning.cz
 

kuurgast

Donateur
Controversiële Praagse standbeeld Konev mogelijk naar Rusland

Tsjechië is bereid te onderhandelen over de overdracht van het standbeeld van Sovjetmaarschalk Ivan Konev aan Rusland, vertelde minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček (Sociaal-Democraten, CSSD) vandaag aan de krant Hospodářské noviny (HN).

Petříček zei dat de Russische autoriteiten het Tsjechische Ministerie van Defensie hadden gevraagd om het beeld te nemen en het op zijn grondgebied te installeren. Het is echter aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om de zaak op te lossen, zei Petříček.
“Als gesprekken met Rusland over de verplaatsing van het beeld naar zijn grondgebied een van de manieren zijn waarop aan de verplichtingen moet worden voldaan, staan we daarvoor open. Het zal ook een kwestie zijn van gesprekken met partners, vertegenwoordigers van de zelfbestuur en tegenhangers in de regering” vertelde Petříček aan HN.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bereid de gesprekken te voeren en aangezien Rusland niet het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar het ministerie van Defensie heeft aangesproken, heeft het contact met minister van Defensie Lubomir Metnar (voor ANO), zei Petříček.
"Tsjechië is een land dat zijn afspraken nakomt", voegde hij eraan toe.

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder dat de verwijdering van het beeld geen Tsjechisch-Russische overeenkomsten schond.

Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft herhaaldelijk gesproken over schending van het bilaterale verdrag uit 1993. Vorige week vroeg ze de Tsjechische autoriteiten om overleg.

Bron news.expats.cz

--------------------------------------------------------------------------------

Beeld Konev 13,5 miljoen kronen waard, berekend door Praag 6

Rusland dringt er bij Tsjechië op aan het beeld van Konev aan Rusland te schenken, maar het beeld is van Praag 6. Het probleem ligt gevoelig en heeft verschillende haken en ogen.

In april heeft Praag 6 het standbeeld van Koněva tot 2030 gratis uitgeleend aan het nieuw opkomende museum van de 20e eeuw. Tegelijkertijd wordt verwacht dat het contract automatisch met tien jaar wordt verlengd als het stadhuis het museum niet binnen een bepaalde periode in kennis stelt van zijn voornemen voor terugkeer.

Burgemeester Kolář steunt de schenking van het beeld niet. "De huidige oproep van Rusland om het beeld vrij te geven is kletskoek. In eerste instantie zijn we in Praag 6 criminelen als we ze het beeld aanbieden, en nu krijgen we ultimatums. Goed. Ik zal niet meer onderhandelen. Ze hebben hun historische kans gemist. Als sommige van onze ministeries bereid zijn met hen te onderhandelen over dit onderwerp, zou ik voor de volledigheid willen overbrengen dat het beeld sinds vrijdag in langdurig bruikleen is van het Museum of the Memory of the 20th Century".
"Als het beeld uiteindelijk naar Rusland zou gaan, stel ik voor om er de Russische ambassadeur Zmejevský aan toe te voegen, die met zijn absoluut onvermogen om een constructieve en kalme oplossing te communiceren en te vinden, de hele kwestie vanaf het begin heeft gedwarsboomd en heeft laten escaleren tot zijn huidige vorm, die duidelijk is mislukt als diplomaat, "zei Kolář.

De Russen oefenen echter aanzienlijke druk uit op de overdracht. De Russische minister van Defensie Shoigu formuleerde een scherp verzoek aan de Tsjechische zijde om het standbeeld van maarschalk Ivan Konev aan hem te overhandigen, in een brief aan het Tsjechische ministerie van Defensie. Aktuálně heeft er een kopie van verkregen.

Het verzoek van de Russische minister van Defensie kan echter niet worden ingewilligd door zijn Tsjechische tegenhanger Metnar; het werk is geen eigendom van zijn ministerie. Zoals gezegd, is het beeld eigendom van Praag 6. "Het antwoord op Rusland is: nog niet", vertelde Jan Pejšek, woordvoerder van het ministerie van Defensie, aan Aktuálně.

Bron zpravy.aktualne.cz.
 
Russische spion met gif in koffer, "moordcomplot" en ruzie met Rusland: burgemeester van Praag krijgt politiebescherming

Burgemeester Zdenek Hrib van de Tsjechische hoofdstad Praag krijgt politiebeveiliging, nu een langlopende ruzie met Moskou lijkt te escaleren. Volgens het magazine Respekt zou een Russische spion onlangs naar Praag zijn gevlogen met het uiterst giftige ricine in zijn diplomatieke koffer. Het doelwit zou het Praagse stadsbestuur zijn geweest, dat de voorbije maanden met verschillende beslissingen tegen de schenen van het Kremlin schopte.

Begin deze maand landt een Russische man op de luchthaven van Praag, in Tsjechië. Dankzij zijn diplomatiek paspoort wordt zijn bagage niet gecontroleerd. De man wordt opgepikt door een diplomatiek voertuig en naar de Russische ambassade in Praag gebracht. In zijn koffer zou het uiterst dodelijke gif ricine hebben gezeten.

Dat is het onthutsende verhaal dat het Tsjechische onderzoeksjournalistieke blad Respekt uit de doeken doet. Volgens het magazine heeft de Tsjechische politie concrete informatie over de man. Hij zou een spion zijn van een van de Russische geheime diensten en een reëel gevaar betekenen voor enkele politici in het Praagse stadsbestuur.

Die politici zijn burgemeester Zdenek Hrib, districtsburgemeester Pavel Novotny van de wijk Reporyje en Ondrej Kolar van het zesde district van Praag. Die laatste bevestigt het verhaal van Respekt en zegt dat hij en Hrib onder politiebescherming staan omdat een Russische man is uitgestuurd om hen te komen vermoorden.

De Tsjechische autoriteiten spreken zich niet uit over de zaak, en willen het verhaal van Respekt en de uitspraken van Kolar niet bevestigen of ontkennen. Het staat wel vast dat Hrib en Kolar politiebescherming krijgen.

Hoogoplopend conflict
Het Praagse stadsbestuur zou zich de woede van Moskou op de hals hebben gehaald met een aantal beslissingen de voorbije maanden. Burgemeester Hrib onthulde in februari het nieuwe naambordje van het voormalige Onder De Kastanjebomen Plein, pal aan de Russische ambassade: het plein werd herdoopt tot het Boris Nemtsov Plein.

Nemtsov is een Russische oppositiepoliticus die vijf jaar geleden werd doodgeschoten in het centrum van Moskou, op een brug pal naast het Kremlin. Nemtsov was een luid criticus van president Poetin. De moord is nooit opgehelderd.

Een andere beslissing die wrevel opwekt in Moskou is de verwijdering van een monument in het Zesde District in Praag, waar Kolar districtsburgemeester is. Het standbeeld van Sovjet-maarschalk Ivan Stepanovitsj Konev, werd begin deze maand gedemonteerd. Troepen onder leiding van Konev bevrijdden Praag van de Nazi-bezetting in juni 1945.

Het stadsbestuur wil het monument onderbrengen in een museum. In de plaats van de maarschalk komt er een ander monument ter herdenking van de bevrijding van de stad. Moskou noemt de hele beslissing een provocatie en kondigde zelfs een onderzoek aan.

Ook Pavel Novotny, districtsburgemeester van Reporyje in Praag, maakte geen vrienden in Moskou, toen hij met het plan kwam voor een monument ter ere van de soldaten van de Russische generaal Andrej Vlasov. Die keerde tijdens de Tweede Wereldoorlog het Rode Leger de rug toe en hielp bij de bevrijding van Praag met zijn eigen Bevrijdingsleger. Maar Vlasov vocht ook aan de zijde van de Nazi's tegen de Sovjets.

De Russische ambassade spreekt alle aantijgingen categoriek tegen. Het artikel van Respekt heeft "geen enkele grond", klinkt het. Ook Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov heeft het over een verzonnen verhaal.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/0...rijgt-politiebescherming-na-conflict-met-rus/
 

kuurgast

Donateur
Ook Pavel Novotny, districtsburgemeester van Reporyje in Praag, maakte geen vrienden in Moskou, toen hij met het plan kwam voor een monument ter ere van de soldaten van de Russische generaal Andrej Vlasov. Die keerde tijdens de Tweede Wereldoorlog het Rode Leger de rug toe en hielp bij de bevrijding van Praag met zijn eigen Bevrijdingsleger. Maar Vlasov vocht ook aan de zijde van de Nazi's tegen de Sovjets.
Reporyje heeft een gedenkteken voor Vlasov, aangevuld met een Russische tank met een Duitse helm.

Sinds donderdag heeft het Reporyje in Praag een gedenkplaat ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten van het Russische Bevrijdingsleger, de zogenaamde Vlasovce. Het werd daar geïnstalleerd door het management van het stadsdeel, onder leiding van de burgemeester Pavel Novotný.

De burgemeester verklaarde dat hij van een "belangrijke maar onbekende auteur" een artistieke installatie in de vorm van een drie meter lange metalen mast met een kleine sculptuur bovenaan het stadhuis had verkregen. Een sculptuur ter grootte van een handpalm stelt een Sovjet-tank voor, waarop een Duitse militaire helm ligt.

De plaquette gegraveerd met een citaat uit het boek Goelag Archipel van Alexander Solzhenitsyn: "Hebben alle Tsjechen begrepen welke Russen hun stad hebben gered?" Een andere korte tekst herinnert aan de Praagse Opstand en de 300 Vlasovs die daarbij vielen.

De burgemeester zei ook dat de locatie van het monument, dat oorspronkelijk op de kruising van de straten Smíchovská en Jáchymovská zou zijn gelegen, was veranderd ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Volgens de burgemeester speelde een Russische televisiereporter een rol bij de verhuizing en koos de plaats op het plein voor de reportage, waarvan hij beweerde dat die voor het monument was gekozen. De afgevaardigden waren het er vervolgens over eens dat dit inderdaad het geval zou zijn. 'De locatie van het monument werd eigenlijk bepaald door de Russische televisie', zei Novotný.
Bron idnes.cz.

Tekst op een gedenkplaat in Reporyje.

Op 6 mei 1945, om 22.00 uur, werd generaal-majoor uitgegeven. Sergei Kuzmič Buňačenko in Reporyy op het hoofdkwartier van de 1e Russische Afdeling van de strijdkrachten van het Comité voor de Bevrijding van de Volkeren van Rusland (KONR) beval "Praag te veroveren en de Tsjechische broeders te redden".

Deze beslissing hielp de opmars van de SS-strijdgroepen te stoppen en Praag te redden van vernietiging. Ondanks de vele controverses rond het fenomeen van de zogenaamde Vlasovs, is het een onmiskenbaar historisch feit dat deze soldaten op het meest kritieke moment de enige militair georganiseerde troepenmacht waren die de opstandelingen hielp.

Meer dan 300 Vlasov-soldaten en officieren betaalden hiervoor de hoogste prijs tijdens de Praagse opstand. De meesten van hen rustten in massale, nog niet goed gemarkeerde en vaak onwaardige graven. Sommige zijn er nog niet geweest en zullen waarschijnlijk ook nooit worden ontdekt.

Eer hun geheugen!

'Hebben alle Tsjechen het toen begrepen, welke Russen hun stad hebben gered? '

Alexander Solzhenitsyn, Goelag-archipel

„Все ли чехи разобрались потом, какие русские спасли им город? “

Александр Солженицын, Архипелаг ГУЛаг

Bron lidovky.cz.

Die onbekende auteur is David Černý.
Meer over het Russische Bevrijdingsleger, de zogenaamde Vlasovce op wiki.
Het pleintje met plaquette en paal waarop de tank staat is te zien op webcam mall.tv. Pomník vlasovcům v Řeporyjích.


vlasov 3 mei 2.PNG
vlasov 3 mei.PNG
 

Bijlagen

  • vlasov 1 mei 1.PNG
    vlasov 1 mei 1.PNG
    1,1 MB · Bekeken: 2
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
De oorlog speelt op in Tsjechië
Kom niet aan maarschalk Konev

Russische diplomaten hoeven niet voor uitwijzing te vrezen. Dat zei de Tsjechische vicepremier Karel Havlicek zondag in reactie op opmerkelijk nieuws: een mogelijk Russisch moordcomplot tegen drie Praagse gemeentebestuurders.

wPMU-v6GbGL81RgGjGExNnk3q08.jpg

Het standbeeld van maarschalk Konev werd 3 april van zijn plek in Praag getakeld. Foto: Reuters

Recent meldden Tsjechische media namelijk dat de burgemeester van Praag, Zdenek Hrib, en twee stadsdeelburgemeesters onder bescherming van de politie staan vanwege een mogelijke Russische wraakactie. Die zou te maken hebben met het besluit om het plein waaraan de Russische ambassade in Praag is gevestigd te vernoemen naar Boris Nemtsov, de vermoorde Russische oppositieleider.

Ook werkte stadsdeelburgemeester Ondrej Kolar recentelijk mee aan de verwijdering van een standbeeld van maarschalk Konev, die op 9 mei 1945 als aanvoerder van het Rode Leger Praag binnentrok. De Russen vinden dat deze verwijdering in strijd is met een vriendschapsverdrag dat Tsjechië in de jaren negentig met Rusland sloot.

Kolars collega Pavel Novotny is betrokken bij de oprichting van een monument voor het 'Vlassov-leger', soldaten van het Rode Leger die in de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsdienst gingen. Eenheden van dit leger vochten in mei 1945 bij de Tsjechische opstand tegen de Duitsers aan Tsjechische kant mee.

Het Kremlin ontkent uiteraard het moordcomplot en vraagt om bewijzen. Tsjechische politici bevalt de toon uit Moskou niet. Maar vicepremier Havlicek zei zondag dat de inlichtingendienst eerst met bewijzen voor de vermoedens van het complot moet komen.

Hrib maakte overigens al eerder ruzie met een andere grootmacht, China, en dientengevolge met Zeman. De Praagse burgemeester zegde vorig jaar de stedenband met Peking op.

Radio Praag herhaalt dinsdag om 12.37 uur de hulpoproep die het 75 jaar geleden uitzond, een dag waarop inwoners van Praag straatgevechten voerden met de Duitse bezetter.

Bron: fd.nl
 

kuurgast

Donateur
Russische ambassade vraagt politiebescherming bedreigde diplomaat

De Russische ambassade in Praag wendde zich tot het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken voor politiebescherming voor een diplomaat die nu wordt bedreigd vanwege een valse beschuldiging van een geplande aanval op Praagse politici.

De ambassade schreef op facebook dat zij de Tsjechische zijde heeft gevraagd om politiebescherming te bieden en maatregelen te nemen om aanvallen op de Russische diplomaat te voorkomen.

Overeenkomstig artikel 29 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke betrekkingen uit 1961 heeft de ambassade zich tot het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken gewend met het verzoek alle passende maatregelen te nemen om een aanval op de persoon, vrijheid en waardigheid van haar werknemer, de ambassade schreef.

Vanwege de jacht op hem, veroorzaakt door de Tsjechische media, werd de diplomaat geconfronteerd met bedreigingen, schreef de ambassade, eraan toevoegend dat hij zich gedwongen voelde zich tot de Tsjechische kant te wenden over de politiebescherming voor zijn werknemer.

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het verzoek van de ambassade niet officieel ingewilligd en daarom zou het er voorlopig geen commentaar op geven, vertelde woordvoerster Zuzana Štíchová aan CTK.

Het Tsjechische weekblad Respekt schreef onlangs over een Russische officier van de geheime dienst die naar verluidt met de gif-ricine in Praag was aangekomen. Moskou verwierp dit als een hoax voor de media, maar de komst van de diplomaat is bevestigd door de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček, die echter niet wilde zeggen of de diplomaat het gif bij zich had.

Volgens server Lidovky heeft de Tsjechische contra-inlichtingendienst BIS een strafrechtelijke klacht ingediend over het lekken van geheime informatie over de Russische inlichtingendienst.

De informatie over de aankomst van een Russische officier met gif werd vorige week ook besproken door het Tsjechische Beveiligingscomité van het Lagerhuis en het was het erover eens dat de reactie van de Tsjechische veiligheidsinstanties gepast was.

De Tsjechische president Miloš Zeman zei eerder dat de dreigementen van Russische functionarissen om de Praagse gemeentepolitici strafrechtelijk te vervolgen een overdreven reactie waren, maar het was een reactie op de domheid van 'onze anders onbelangrijke politici'.

Bron news.expats.cz.
 
Bovenaan