"Sound of Revolution" připomíná pád železné opony

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

loui

Geroyeerd Lid
Před 20 lety začala nenásilná revoluce ve východní Evropě: lidé jásali, objímali se a ohromeně se na sebe dívali. Tuto dobu nyní připomíná 20 písní na CD s názvem "Sound of Revolution", které vydávají a německá Spolková nadace pro zpracování dějin diktatury SED a Evropská komise.

Obal CD slibuje písně, které „přivodily pád železné opony“.

Mezi písněmi z 11 zemí jsou skladby nezávislé scény, rock, kytarové balady i čirý pop. Mají ale společné to, že se v zemích svého původu staly idoly pokojné revoluce. Českou republiku na CD zastupuje Marta Kubišová s písní Modlitba pro Martu a Jaroslav Hutka s písničkou Havlíčku, Havle.

Výročí vzrušujících událostí roku 1989, jako byly pád berlínské zdi v noci z 9. na 10. listopadu či začátek „sametové revoluce“ v Česku 17. listopadu, přivedly německou nadaci na myšlenku vydat CD s písněmi tehdejší revoluce. Velké vydavatelské společnosti nabídku podílet se na projektu odmítly, a proto jej podpořila Evropská komise.

„Každá z písní vypráví příběh občanské statečnosti, sebezáchovy a odporu,“ řekl vedoucí zastoupení Evropské komise v Německu Matthias Petschke při představení CD v Berlíně. Východní Německo na CD reprezentují skladba „Bakschischrepublik“ od skupiny Herbst in Peking a „S.O.S.“ od Silly. V obou případech jde o písně o útlaku a nespravedlnosti, které mají mladým lidem přiblížit dobu převratu a rozdělené Evropy i rozdíl mezi diktaturou a demokracií. Vzpomínky časem blednou a mnoho mladých lidí dnes již neví, co v roce 1989 přimělo lidi vyjít do ulic, uvedl Rainer Eppelmann ze spolkové nadace. CD podle něj pomůže uchovat vzpomínky na tehdejší události a probudit zvědavost mladých lidí, pokud jde o dějiny.

Obal CD a brožurka jsou k dispozici ke stažení na internetové adrese

http://www.stiftung-aufarbeitung.de...hp?PHPSESSID=e150885dfecfa32cf576fe8d96becb21
 
Bovenaan