Snelwegvignet voortaan digitaal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wij hoorden gisteren dat je als je via Zittau, Liberec naar Vrchlabi rijdt, je bij Liberec een vignet nodig hebt omdat daar snelweg is.
Wij hebben altijd gedacht dat je op deze route geen vignet nodig hebt.
Als we de kaart goed kijken is dat ook zo, of is het veranderd?
 

kuurgast

Donateur
Wij hoorden gisteren dat........
Dan halen ze 2 dingen door elkaar............
Er is een bord voor auto's en een bord met gele cirkel met M van "Mýto" voor vrachtauto's van >3,5t, die daar wel tol moeten betalen op dat deel.
vignet 2022.PNG
Een PDF-sfdi.cz waar je goed kan inzoomen waar wel/niet tolwegen zijn, is van oudere datum maar is niets verandert aan situatie, zie ook autobahn.cz/vignette.
 

kuurgast

Donateur
In 2023 dezelfde prijzen snelwegvignetten, maar vanaf 2024 waarschijnlijk hoger

Ook komt er over enkele jaren een een eendaags vignet

Er zijn veel automobilisten die maar een paar keer per jaar de Tsjechische snelwegen willen gebruiken, maar het is het voor hen niet waard om altijd een 10-dagen-, maand- of zelfs jaarvignet te kopen. Daarom stemde de Europese Unie voor de invoering van een eendaagse snelwegvignet voor de lidstaten.

Volgens de Europese regelgeving mag de prijs van een eendaagse vignet niet hoger zijn dan negen procent van de prijs van de jaarlijkse heffing. Het zal dus afhangen van wat de prijs van de jaarvignet zal zijn ten tijde van de introductie van eendagsvignet.
Bron oa garaz.cz.

Aanvulling... als je naar het Reuzengebergte gaat via Dresden A4 afslag Weissenberg > B178 Zittau > Liberec > Turnov... heb je geen vignet nodig.
Maar rijd je via Usti nad Labem of Pilzen of je wilt naar Praag... dan heb je wel een vignet nodig.
Zie ook het vorige bericht.
 

kuurgast

Donateur
Nog maar eens uitgebreide uitleg over aanschaf vignet.

Vignetten zijn online makkelijk te koop. Je kan ook terecht bij het Tsjechische postkantoor of een EuroOil-benzinestation of zelfbedieningskiosken.

Snelwegvignet aankopen bij een zelfservicekiosk.
De zelfbedieningskiosk combineert de mogelijkheden van de e-shop en een verkooppunt. De zelfbedieningskiosken bevinden zich in de buurt van de grens voordat u de tolwegen oprijdt en ze accepteren alleen girale (pin-)betalingen.
1 Selecteer de taal van de aankoopprocedure.
2 Selecteer het type elektronisch vignet (voor een jaar, 30 dagen of 10 dagen).
3 Voer het kenteken en het land van registratie in.
4 Selecteer het begin van de geldigheid van het elektronisch vignet.
5 U kunt ervoor kiezen om de Eco-prijs te claimen (voor voertuigen die rijden op aardgas of biomethaan).
6 Betaal en je bent klaar om te gaan.

Samoobslužný kiosek=zelfbedieningskiosk IS EDAZ kan je ook inzoomen op mapy.cz.

Belangrijke informatie over de aanschaf van het elektronisch vignet:
1 Koopt u een elektronisch vignet bij een verkooppunt en komt u erachter dat u een aantal gegevens onjuist heeft ingevuld, geen paniek! U kunt de onjuiste gegevens binnen 15 minuten wijzigen bij het verkooppunt.
2 Nu kopen, later rijden. De ingangsdatum van de drie soorten elektronische vignetten kan vanaf de aankoopdatum met drie maanden worden uitgesteld.
3 Als u uw e-mailadres invoert tijdens de aankoop in de e-shop, ontvangt u een vervalmelding aan het einde van de geldigheid van het elektronische vignet. Wanneer u de aankoop doet bij een fysiek verkooppunt, kunt u later een autorisatie-code gebruiken om de meldingen over verlopen in te schakelen.

De e‑shop is beschikbaar in meerdere talen, net als de zelfbedieningskiosken. Bij de fysieke verkooppunten helpt een medewerker u bij de aankoop van een vignet
Als u met een betaalpas betaalt, hoeft u alleen maar uw voertuiggegevens in te vullen, het type vignet te selecteren, de ingangsdatum te kiezen en te betalen. U ontvangt een betalingsbevestiging per e-mail of fysiek bij het verkooppunt (waar u ook contant kunt betalen) en u bent klaar om op pad te gaan.
Als u ervoor kiest om via elektronische overboeking te betalen, kunt u pas gebruik maken van de tolweg-gedeelten nadat u uw betalingsbevestiging heeft ontvangen. Dit kan tot 5 dagen duren om te verwerken.
Als u niet zeker bent van de betaling, kunt u de geldigheid van de snelwegvignet controleren op de hoofdpagina van de website edalnice.cz, voer gewoon het land van registratie (NL) en het kenteken van de auto in op het daarvoor bestemde formulier in Engels onderaan bij "Validation" of in Duitse versie "Gültigkeitsüberprüfung".

Als u een fout maakt bij het invoeren van de kentekenplaat en een vignet koopt, kunt u een terugbetaling aanvragen op basis van de aanvraag, waarbij u een kopie van uw technische licentie bijvoegt, waarop de kentekenplaat van het voertuig is vermeld, en tegelijkertijd een bevestiging van betaling voor de niet-bestaande kentekenplaat. Na ontvangst van de aanvraag verifieert het Staatsfonds voor Transportinfrastructuur het kenteken en stort vervolgens het bedrag terug op de rekening waarvan de aanvrager tijdens de aankoop heeft betaald.

Bron portalridice.cz.

De geldigheid van het vignet wordt gecontroleerd door statische poortjes met camera's die kentekenplaten lezen en vergelijken met de database. Ook de verkeerspolitie en douane hebben camera's voor controle.
Een boete van maximaal 20.000Kč kan worden opgelegd voor het rijden op tolwegen zonder de tol correct te betalen.
 
Laatst bewerkt:
Wij hoorden gisteren dat je als je via Zittau, Liberec naar Vrchlabi rijdt, je bij Liberec een vignet nodig hebt omdat daar snelweg is.
Wij hebben altijd gedacht dat je op deze route geen vignet nodig hebt.
Als we de kaart goed kijken is dat ook zo, of is het veranderd?
Ik heb dat ook jaren gedacht. Omdat ik erg weinig op de snelweg reed had ik geen vignet. Ik verkeerde in de veronderstelling dat dat bord met de M in een cirkel, tol/maut betekende. Maar dat bleek dus alleen voor vrachtauto's te gelden. Nam ik jaren soms kleine wegen of kocht een vignet als ik naar Liberec moest, terwijl dat helemaal niet nodig was.
 
Voor het stuk van Liberec naar Turnov had je wel enige jaren een vignet nodig. Dus je deed er in die tijd niet verkeerd aan om een alternatieve route te rijden. Ik heb een keer meegemaakt dat het op de alternatieve route die ik koos opvallend druk was. Blijkbaar werd er toen op het aanwezig hebben van een vignet gecontroleerd. Nu geldt al weer jaren dat je vrij baan hebt. Men is nog bezig met allerlei verbeteringen. Wellicht dat daarna weer een vignet van belang is.
 
Dat klopt. Maar ik kocht niet ieder jaar een vignet. Overigens heb ik er nu wel één omdat ik regelmatig naar Chrudim rijd en bij HK een stukje snelweg klaar is die ik liever gebruik dan binnendoor.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
In 2023 dezelfde prijzen snelwegvignetten, maar vanaf 2024 waarschijnlijk hoger

Ook komt er over enkele jaren een een eendaags vignet
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat voert vanaf maart volgend jaar een eendaagse snelwegvignet in. Het kost 200 kronen. Terwijl het jaarvignet in prijs stijgt van 1.500 naar 2.300 kronen, daalt de tiendaagse vignet met 40 kronen naar 270 kronen, en kost het maandvignet 430 kronen in plaats van 440 kronen. Dit volgt uit het ontwerp tot wijziging van de wet op het vervoer over land, dat vrijdag is gepresenteerd door de minister van Transport, Martin Kupka.
Bron forum24.cz.
 

kuurgast

Donateur
2 Nu kopen, later rijden. De ingangsdatum van de drie soorten elektronische vignetten kan vanaf de aankoopdatum met drie maanden worden uitgesteld.
De nieuwe regels hierover zijn aangepast.......Vanaf januari 2024 is het mogelijk om de start van de geldigheid van de snelwegvignet met slechts dertig dagen uit te stellen!!!
Terwijl het jaarvignet in prijs stijgt van 1.500 naar 2.300 kronen
Toch kunnen heel wat automobilisten nog een vignet kopen voor de oorspronkelijke prijs van 1.500 kronen. Hiervoor is een eenvoudige methode voldoende: koop vooraf een elektronisch vignet.
Het zal nog steeds mogelijk zijn om een "dure" snelwegvignet tegen een "goedkope" prijs te kopen. Uiteraard is het wel van belang wanneer de originele vignet van de auto vervalt. Alleen degenen die in de eerste drie maanden van 2024 aflopen, kunnen verdienen door gebruik te maken van die 30 dagen regeling tot uiterlijk 31 maart.
Anderen hebben pech. Als iemand bijvoorbeeld vanaf mei een nieuwe snelwegvignet nodig heeft, moet hij de volle prijs betalen.

Volgens de geldende regels van de Eurovignetrichtlijn zijn de lidstaten van de Europese Unie vanaf maart 2024 verplicht om bij het bepalen van de prijzen van tijdskosten een verplicht plafond te volgen, dat wordt berekend als een percentage van het jaarlijkse honorarium. Het maandtarief mag daarom maximaal 19 procent van het jaartarief bedragen, het tiendagentarief maximaal 12 procent en het dagtarief gelijk aan negen procent van het jaartarief. Daarom maken ze kortetermijnvignetten goedkoper.
"Als we de huidige prijzen van kortetermijnvergoedingen wilden handhaven, zouden we het jaarlijkse tarief nog verder moeten verhogen, maar dat hebben we niet gedaan", merkte minister Kupka op.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een regulier valorisatiemechanisme opgesteld dat vanaf januari 2025 in werking treedt. Daarbij zal niet alleen rekening worden gehouden met de jaar-op-jaar stijging van het aantal nieuwe snelwegkilometers, maar ook met de jaar-op-jaar ontwikkeling van de consumentenprijzen, volgens de bevindingen van het Tsjechische Bureau voor de Statistiek. Hoeveel automobilisten extra gaan betalen voor de snelwegvignet wordt uiterlijk eind november door het ministerie gepubliceerd.
Bron oa faei.cz.
 
Bovenaan