Snelweg D8 Dresden-Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Na er twee en een half jaar niet meer geweest te zijn, vragen we ons af hoe het met de nieuwe snelweg Dresden-Praag en vice versa staat. Destijds moesten we nog dwars door Usti nad Labem heen en dan binnendoor tot ik meen bij Lovosice, is dat nog steeds zo? Of zou de weg eindelijk klaar zijn?:dank2:
 
Dat laatste stukje snelweg is nog niet klaar. En op dit moment is de weg tussen Usti and Lovosice afgesloten.
Dus als je geen amfibievoertuig of hovercraft bestuurt, moet je een eindje omrijden.
 
Zijn ze dan ook niet snel mee...
Dat laatste snap ik... We hebben alleen maar een Aygo (nou ja, 2, we kunnen kiezen tussen rood en blauw), dus door het water lukt niet. Maar over 6 weken is het water hopelijk wel weer weg:ja:
 
Ligt eraan hoe groot de schade is en hoeveel herstel er nodig is.
Bij de vorige overstroming had het voor het spoor nog lang gevolgen.

In Nederland hoor je er weinig van, maar als je bijvoorbeeld het Duitse nieuws volgt zie je de gevolgen langs de Elbe, in sommige plaatsen worden hogere standen gemeten dan bij de vorige millenniumvloed.
 

kuurgast

Donateur
Op de Duitse A17 Dresden-Praag is ook veel wateroverlast bij de grensovergang Breitenau-Schönwald. De grensovergang is wel open. De D8 Dresden-Praag is bij Teplice afgesloten vanwege de wateroverlast.
Bron: anwb.nl.
 

kuurgast

Donateur
De D8 is een dálnice in Tsjechië. De weg vormt een noord-zuidverbinding vanaf de hoofdstad Praha (Praag) via Ústí nad Labem naar de grens met Duitsland, waar de A17 verder gaat richting Dresden. Tot 2015 ontbreekt er nog 12 kilometer tussen Lovosice en Řehlovice. De totale lengte wordt 92 kilometer.
Bron: wegenwiki.nl/D8.
Je kan het ontbrekende deel ook zien op mapy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het schiet aardig op met de werkzaamheden aan D8. Er is een deel tussen Teplice en Lovosice wat nog niet af is, zie mapy.
Er is een wegenwiki over de D8.
Het tolvignet is net voor de grens in Duitsland te koop bij een noodgebouwtje op de parkeerplaats.
Staat netjes in Tsjechische kronen vermeld en weet niet wat ze in euro's vragen. Omrekenkoers kan wel eens ongunstig zijn.
 
Er was sprake van dat de D8 in juni 2015 volledig opengesteld zou worden voor alle verkeer. Is er iemand die weet of dit ook daadwerkelijk gebeurd is of mist er nu nog steeds een stuk snelweg?
 
Gisteren nog van Usti naar Teplice gereden via de snelweg, een groot gedeelte is de laatste maanden klaar gemaakt tussen Usti en Teplice. Het asfalt is neergelegd en vanaf Teplice moet je nu een bocht maken onder de weg door en het nieuwe gedeelte op. De verwachting is dat eind 2016 de gehele weg klaar moet zijn.
Nu gaan we meestal via Teplice naar Praag door de week ( vlak voor Teplice slaan we af), de weg van Usti naar Lovosice en omgekeerd is door de week een ramp door al het vrachtverkeer.
 

kuurgast

Donateur
Documentaire Dál nic (Verder niets; fonetisch synoniem met 'dálnice'=snelweg)


Sommige snelwegen komen nooit af. Op het Architecture Film Festival Rotterdam draait op 9 oktober 'Dál nic' (Byeway) van Ivo Bystřičan, over de beruchte Tsjechische snelweg in aanbouw D8.
Al onder Adolf Hitler werd er gedroomd van een snelweg van Berlijn naar Praag, maar anno 2015 is die nog steeds niet af. In de documentaire Dál nic volgt Ivo Byštričan het traject van de laatste zestien onvoltooide kilometers, dwars door een bijzonder natuurgebied. De aannemers kampen met veel tegenslag en de bouw roept veel protest op. Zo is deze film ook een portret van een staat die tegen de grenzen van zijn mogelijkheden aanloopt.
Bron: hague.czechcentres.cz.

Dál nic draait op 9 oktober om 15.00 uur tijdens AFFR in LantarenVenster te Rotterdam, kijk hier voor meer info.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
3608656--nezprovozneny-usek-d8-pres-ceske-stredohori--1-610x426p0.png

Vandaag was er open dag zodat mensen de vorderingen van de D8 konden zien.
De minister heeft aangekondigd dat 17 december dit laatste deel open gaat.
Bron rozhlas.cz.
 
Bovenaan