Slachtoffers nazisme/communisme worden wellicht zalig verklaard

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De Tsjechische bisschoppen willen processen starten voor de zalig- en heiligverklaring van 18 Tsjechische mannen en vrouwen. De lijst bevat verschillende martelaars van het nazisme en het communisme, enkele vrouwelijke religieuzen en twee kardinalen.

Jan Graubner, de aartsbisschop van Olomouc, kondigde vorig weekend aan dat in overleg met de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome wordt bepaald van welke processen eerst werk wordt gemaakt. De bekendste kandidaat-heiligen zijn de priester Josef Toufar (1902-1950) en kardinaal Josef Beran (1888-1969).

Josef Beran was aartsbisschop van Praag van 1946 tot 1969. Hij bood zowel weerstand aan het nazisme, als later ook aan het communisme. De communistische machthebbers plaatsten hem twee jaar onder huisarrest. Hij overleed in 1969 in ballingschap in Rome.
Josef Toufar was een priester uit Bohemen, die ten tijde van het communisme door de Tsjechische geheime dienst werd vermoord.
Ook kardinaal Stephan Trochta (1905-1974), die de basis heeft gelegd voor de uitbouw van een scholennet en andere jongereninstellingen van de salesianen in Tsjechië, wordt voorgedragen. Trochta werd slachtoffer van een lastercampagne van de Tsjechische inlichtingendiensten, die probeerden hem in diskrediet te brengen.

Tsjechië kent tot op heden slechts een beperkt aantal heiligen. De bekendste heilige uit Tsjechië is de Heilige Agnes van Bohemen, die leefde van 1211 tot 1282. Ook zij werd pas in november 1989 door paus Joannes Paulus II heilig verklaard. De Heilige Agnes, die bij ons bekend is door het prachtige klooster in Praag, stichtte de enige zustercongregatie die in Tsjechië zelf is ontstaan.

Bron: Prague Monitor/kerknet.be
 
Bovenaan