Silezië is een onbekende Tsjechische parel

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
In diverse Belgische media staat het onderstaande artikel over Ostrava:

1315980966-25.jpg


Silezië is een onbekende Tsjechische parel.

De meeste globetrotters kennen het prachtige Praag, dat voor Wenen niet moet onderdoen. Maar zo bekend als de stad Praag is, zo onbekend is het land Tsjechië, dat ooit een stempel van ‘Mysterieus Oostblokland achter het IJzeren Gordijn’ bezat. Reisreporter Miet ging op verkenning in Silezië, het minst bekende gebied.

Ostrava is het stalen hart van Tsjechië
Tot tien jaar geleden zou geen enkele toerist het in zijn hoofd halen naar Ostrava, de hoofdstad van Silezië, te reizen. Het was een lawaaierige, vuile stad die omwille van zijn grote staalfabriek, de bijnaam ‘Stalen hart van Tsjechië’ kreeg. Toen die in 1998 sloot, veranderde de stad in een recordtempo van grauwe industriestad naar een aangename leefgemeenschap met veel groene ruimtes en parken.

Unesco Werelderfgoed
De site Dolni Vitkovice met de complete staalfabriek is nu genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Onze gids, ingenieur Ladislav Pazder, spreekt met passie over wat voor ons bij de eerste aanblik een hoop oud ijzer lijkt: “Een staalfabriek die nog integraal bestaat, is uniek in Europa. Het bevat een schat aan kennis en informatie voor de volgende generaties. Dit wordt een unieke toeristische site met verhelderende infopanelen.”

Merkwaardige architectuur
Maar eerst verkennen we de rest van de stad. Ladislav troont ons mee naar één van de meest populaire attracties, het stadhuis met zijn 72 m hoge uitkijktoren. Wij genieten van het prachtig panoramisch zicht op de stad en de omringende bergen. Met wat verbeelding zien we tot in Polen. De mooiste architecturale gebouwen staan op de Masaryk plaats. De gebouwen in typische communistische stijl bekoren ons minder, maar de vele pleintjes met bomen en bloemen maken veel goed.

Stad van marionetten
Niet getreuzeld, we moeten naar de voorstelling van het marionettentheater. Om de twee uur gaan op het nieuwe annex van het The Theatre of Marionettes de deuren open en komen er levensgrote moderne houten gesculpteerde beelden naar buiten die, net zoals de poppetjes op het grote uurwerk in Praag, beginnen te dansen. Het is een mooi spektakel, Ostrava heeft zijn naam marionettenstad niet gestolen. Ieder oneven jaar gaat hier het spectaculaire, internationale marionettenfestival door.

De straat die nooit slaapt
Als de avond valt, trekken we naar de Stodolni street, de grootste uitgangsbuurt in Tsjechië. Ieder weekend komen duizenden bezoekers, zelfs met speciale partybussen vanuit Praag, naar hier om eens flink uit de bol te gaan. Het wordt moeilijk kiezen tussen de meer dan 100 bars, jazz-, rock- en dansclubs, karaokecafés, casino’s, enzovoort. Uiteindelijk belanden we in een café, waar op ieder tafeltje een tapkast staat. Animo verzekerd, want via een scherm kunnen we de grootste drinkers volgen.

Knoedels vervangen de lepels
Wanneer de honger knaagt, zoeken we het restaurant Moravska Chalupa op, bekend voor zijn oude, authentieke gerechten. We bestellen er een bord soep met middenin een groot stuk stoofvlees. Een schijf knoedel, die je in de soep dopt, vervangt de lepel. Daarbij hoort een Tsjechisch biertje. Het is geen verfijnde, maar wel stevige kost en vooral low budget. Een gemiddeld hoofdmenu kost slechts € 8 en een glas bier (0,5 liter) amper meer dan € 1.

Landek park met het grootste mijnmuseum ter wereld
23 miljoen jaren geleden begon men in Ostrava steenkool te ontginnen. De grootste mijn met meer dan 250 galerijen, prachtig gelegen in het centrum van de stad aan de voet van een berg, sloot in 1994 en is nu omgevormd tot Landek Park. Het 33 hectaren grote domein omvat naast het grootste mijnmuseum ter wereld ook een gereconstrueerd oud mammoeten jagerskamp, recreatie- en sportmogelijkheden, fietspaden en een mijnwerkerspub.

Sprookjeskastelen en koerspaarden
Silezië heeft meer te bieden dan alleen staal en steenkool. Het Moravicikasteel, waar Ludwig von Beethoven en Liszt ooit te gast waren en in de volksmond het wit-rode kasteel wordt genoemd, doet ons dromen van prinsen en prinsessen. Op de Farm Albertovec, waar de beste koerspaarden een luxeverblijf hebben, zien we hoe kleine ukkies getraind worden om allerlei acrobatenkunstjes op een paard te kunnen doen.

Baden in bier
De nieuwste hype in Tsjechië zijn de Beer Spa’s, die we graag uittesten. Ik word uitgenodigd om in een houten jacuzzi te gaan zitten, gevuld met warm water en de ingrediënten om bier te maken, namelijk gist, hop, mout en water. Naast het bad staat een tapkast met bierpot. Na twintig minuten wikkelt een lieftallige dame me in een laken en mag ik uitrusten op een bed van haverstro. Ik val er prompt in slaap en ontwaakt met een babyvelletje.

Idyllisch Stramberk
Onze laatste stop is Stramberk, een klein door de Unesco beschermd stadje. Vele woningen zijn gebouwd met ruwe, onbewerkte boomstammen op een gemetselde fundering. De barokke huizen en de kleine kronkelende straatjes maken het idyllisch plaatje compleet. We worden er getrakteerd op ‘Stramberkse oren’, een plaatselijke lekkernij met een wreed verhaal. Tijdens een inval in de 13de eeuw kapten de Turkse invallers de oren af van inwonende christenen en namen die als trofee mee om aan de sultan te tonen.

Bron:reispeporter.be.
 
We hebben tussen 2000 en 2005 pakweg 15 weken in die omgeving vertoefd. De steden als Ostrova, Opava en omgeving waren echt niet over om naar huis te schrijven. Intussen zal het wel aardig verbeterd zijn.
Ik heb wel enige twijfel over de capaciteiten van de schrijver van het stuk. Reeds 23 miljoen jaren zouden ze daar al steenkool ontginnen.
De Neanderthalers worden hier dus aardig in hun hemd gezet door die Sileziërs.
Hans
:wijs::knots:
 
Nog sterker: de vondst van 23 miljoen jaar oude 'Hominiae', eerste mensachtige aap in Oost Afrika, verbleekt geheel bij deze uiterst ver ontwikkelde Sileziërs.
Of eh.. zou die steenkool 23 miljoen jaar geleden zijn ontstaan?

Hoe dan ook, de regio kan wel 'ns op mijn bezoeklijstje komen te staan.
 
Ken Ostrava al uit mijn jonge jaren. Toen ik er in 1977 met mijn toenmalige Nederlandse vriendinnetje over straat ging in het centrum keken de mensen me aan of ik van een andere planeet kwam met mijn toch Tsjechische uiterlijk maar met modieuze westerse kleding en Nederlandse vriendin. Ik kan me nog herinneren dat mensen stiekem aan mijn lederen jasje stonden te voelen toen ik in de rij stond in een warenhuis (Tesco?) Toen ik hierboven in het artikel las over dat die Jacuzzi en bieringrediënten moest ik denken aan mijn eerste kennismaking met een sauna in Ostrava. Na het zwemmen met mijn Tsjechische oom in 1971 gingen we daarna in een sauna daar en na afloop naar een hotel waar ze op dat moment net een paar vaatjes Pilsner Urquelle hadden afgeleverd. We moesten in de rij staan voor een groot glas van dat kostelijke merkbier omdat Pilsner Urquelle daar niet alle dagen te krijgen was. Na een of twee glazen kwam ik dus echte de man met de hamer tegen.. De stad is door de jaren heen toch behoorlijk veranderd en het grauwe en grijze is er toch wel deels vanaf.

Overigens staat er in mijn bescheiden mening een foutje in het hoofdartikel. Volgens mij is Ostrava niet de hoofdstad van Silezië maar betreft het officieel de hoofdstad van Moravië-Silezië.
 
Bovenaan