Servicesbedrijven-PROSÍM poraďte!

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj všichni!

Od 1.8. mám nájemní smlouvu, bohužel se ale musím sám zaregistrovat u energetické a vodárenské společnosti (Eneco+Dunea). A nevím jak. Jde to via internet, i když ještě nemám účet u NL banky? Vím jen, že sofi-nummer kvůli tomu nepotřebuji. Od pronajímatele jsem dostal "stand" ( stav hodin při odhlašování předešlých nájemníků ). A jak dlouho proces registrace trvá? Stihnu to vůbec do 1.8.? Nerad bych v bytě byl bez energie a vody. Prosím všechny se zkušenostmi o radu jak na to.

Za spěšné rady předem děkuji!
 

MartinaK

Moderator
Tady je kontakt na Eneco - servis

http://thuis.eneco.nl/Pages/Default.aspx

A tady mas vodu

http://www.dunea.nl/renderer.do/clearState/true/menuId/62175/returnPage/59708/

Ale neznamena, ze se musis zaregistrovat prave u nich, muzes jit i ke konkurencnim firmam... co je pro Tebe levnejsi. Porovnej jsi nabidky tudiz + a -

Proces registrace zalezi na servisu, nekdy je to i za 2 minutky hotove, ale davej jsi bacha, co Ti nabizeji.

Dále jsi mistre maliri precti neco o Holandsku a holandskem souziti, nebot chodit na Forum pokazde s problemem neni zrovna nejlepsi napad. Toto jsou zaklady, s kteryma by Ti mela poradit i pronajimaci agentura. Pokud jdes pres maklere a platis provizi, mel by jsi tyto sluzby s asistenci mit v cene...
 
mozna se ptal proto,ze nevedel,ze mu by mu tuto informaci mohla poskytnout i realitka,zila jsem v domneni,ze tato stranka,je pro pomoc lidem,kteri si nevedi v urcite situaci rady sami a prosi krajany o pomoc,po poznamce pani Martina K o tom dost pochybuji,zrejme neni pro novacky v holandsku
 

MartinaK

Moderator
Není zac Rembrandtszoon. Kontakty jsem Ti poslala na ty stranky, kde muzes zavolat na prihlaseni elektriky a vody. Dale na CCC Ti podaji info, co a jak a odpovi Tvou otazku ohledne registrace bez uctu. Pokud neuspejes, posli mi PM, pokusim se Ti pomoci jinde, pracuji pro konkurenci :-)

A ted Evo, k Tve poznamce. Ma konverzace zde je prímá, uznavam, ze nekdy to vyzni tvrde. Ale kdyz jsem ja sla do NL, byla jsem vice samostatna nez asi ostatni lide, co jem prijdou na forum, polozi jednu dve otazky (jen vemou) odejdou a nic dalsiho neprispeji. Takovych tu mame tucty... co povidat.

Co jsem poznamkou chtela rici je, ze krome otazek na Forum, clovek, ktery se jako Expat rozhodne odjet do jine zeme, by se mel predem vice informovat a o zemi jsi precist. Existuji i integracni kurzi, kurzi jazyka, kde se prave clovek seznami nejen s jazykem, ale jak vyridit minimalni veci v Holandsku (jako treba problem prihlaseni elektriky a vody a dalsi veci prave pro zivot zde v NL potrebne).

Taky treba rada, pro Tebe Rembrantezoon, byt vice prubojnejsi, kdyz Ti majitel predava klice, tak se ho proste zeptej... jak elektrika, jak voda... atd. Ty preci neplatiz jen najem, aby Ti hodil klicky do ruky a rek Ti plav a delej si co chces... Sama jsem byla ve Tve pozici a proste jsem to s majitelem vse vyjednala a odpovedi jsem od neho dostala. Proste se nezdrahej se ho zeptat... polozit otazku.

Timto chci zaverem rici, ze moji poznamkou jdem nemela intenci tady nikoho ponizovat ci zesmesnovat Evo, ale naznacit, ze zivot uci lidi zde k samostatnosti, aspon me tak naucil...pokud to tak nevyznelo, Rembrandtszoon, tak se Ti omlouvam.

Evo.. cituji "poznamce pani Martina K o tom dost pochybuji,zrejme neni pro novacky v holandsku".. a ty jsi snad Rembrantovi pomohla? Ne... pustila jsi se zde do me, ze ja jsem proti novackum, vzdyt me ani neznas... takze mas stejnou sanci mu tady postup popsat a pomoci..., ze? Ziji v domeni, ze pokud ja jsem to nedokazala, dobre pomoci, jak to zde rikas, prosim ukaz a pomoz mu jako krajanka lepe.. kazdy prece ma moznost nabidnout lepsi pomocnou ruku.. a ne zit v domeni, ale ukazat, ze to jde lepe.

Preji prijemny den!
 

MartinaK

Moderator
Postup

Takze Rembrante, jeste dodatek k Tve otazce. Prave jsem se vratila z nasi CCC. Informane a postup nasledujici. Az budes 1. srpna prebirat klice od bytu, majitel je povinnen s Tebou byt projit. Soucasti je otevrit meterkast (skrinku, kde mas meraky – voda, plyn, elektrina). Vezmi papir a treba na smlouvu nech jsi jim pisemne podepsat pocatecni stavy. Predejdes tak problemum s pripadnym nedoplatkem ci dluhy, ktere tam mohou byt nadelany pred tebou.

S timato pocatecnima stavama pak jdes a nahlasis se u jakekoliv energeticke spolecnost ci vodarenske, ktera je v Tvem regionu a da Ti nej podminky. Ucet je vsak zadan vzdy, aspon treba u NUONu neb se provadi automaticke inkaso. To vsak neva.

Kdyz prebiras klice, nahlaseni na el. ci vodu musi probehnout do peti dnu, od prevzeti klicu. To znamena, ze kdyz byt prejimas, elektriku a vodu mas funkcni. Jen pak musis doladit formality – legalne se nahlasis. Pokud zapomenes, prijde Ti nebo majiteli dopis, ze te odpoji, pokud se nenahlasis. Pokud je voda, elektrika odstrihnuta, v dobe kdy prebiras klice, byla bych opatrna, znamena to dluhy.

Mezi tim, mas tedy cas jit do banky a zaridit jsi bezny ucet. Ze sve zkusenosti a chovanim bych Ti doporucila Rabobank. Jejich servis a chovani k cizim statnim prislusnikum byl z me zkusenosti super. I pak do budoucnosti, pokud zustanes v NL, nevadi jim, pokus jsi Cech ci Cinan, podminky pro pripadne hypoteky na barak jsou stejne.

No a pak kdyz mas na pockani zalozany ucet, nahlasis se bez problemu na vodu, plyn, elektrinu, telefonicky ci po internetu.

Doufam, ze jsem Ti ted polopaticky objasnila proces.

Zajdi pak jeste na radnici, prihlasit se s najemni smlouvou k pobytu a zaroven se pani u prepasky poptej o integracni a jazykove kurzi ci jine aktivity, pro cizince. Dostanes odpoved, info a zaclenis se tim rychleji do holandske spolecnosti.

Pokud neco vybouchne 1. 8. mas muj PM pro S.O.S. Az se nabydlis v Haagu i v praci, dej vedet. Bylo by me cti jsi dat kavu v Holandsku po ceskem zpusobu! Hodne stesti!
 
Martino moc děkuji!

Skutečnost je taková, že jsem ze zoufalství ( pochop, holandštinu se učím teprve druhým rokem ) zkusil volat na všechny možná čísla, která jsem vyšťoural u uvedených společnostech, a zaregistroval jsem se po telefonu. Díky absenci vlastního nl telef. čísla či nl bankovního účtu se nešlo prokousat skrz jejich formuláře na internetu k uzavření kontraktu s nimi.
Počáteční stav ( waterstand, el+gas stand ) jsem již dostal při podpisu smlouvy, tudíž jsem jim po telefonu nahlásil tento počáteční stav, adresu, své jméno a emailové spojení. Účet v NL ještě nemám, jak jsem psal výše, nl telefon zatím také ne. Jak to bude s placením, zatím nevím, ale počítám, že dostanu tyto informace od těch společností třeba poštou či na mejl. V ČR to funguje trochu jinak, takže jsem byl překvapen a trochu zaskočen tou změnou. Pro začátek jsem uklidněn tím, že už jsem u nich registrován. Byl jsem vyděšen, abych tam nebyl jen v holobytě. Teď už vím, že zbytečně. Samozřejmě tu (zatím) zadrhávající komunikaci v dutch bych mohl nahradit svou angličtinou, ale to právě nechci, a třeba s majitelem bytu jsem záměrně komunikoval vždy v holandštině, i když občas jsem použil slovník a bylo to pro mne mnohem těžší než mluvit v angličtině.

A teď k dalšímu: Martino, já oceňuji přímé jednání, nemám rád takové ty konverzační kudrlinky, takže když se mnou někdo mluví zpříma ( tak jak je v NL zvykem ), nemám s tím problém. Ale Tvá první reakce mě přeci jen trochu překvapila.
Nepatřím k lidem, co jen zneužívají. Naopak ctím pokoru a vděk. Kdyby sis přečetla mé minulé příspěvky, třeba by si mi dala za pravdu a změnila své smýšlení o mě. Ve skutečnosti mám Česka plný zuby. NL jsem poprvé navštívil před 10 lety a od té doby tam jezdím minimálně jednou ročně. Před dvěma lety jsem se pevně rozhodl, že se tam přestěhuji, a od té doby se na to systematicky připravuji ( nejen absolvování výuky holandštiny, ale postupem času jsem se bezhlavě zamiloval do Holandu, a tak hltám všechny informace o této zemi a této kultuře - to lze také vyčíst z mých minulých příspěvků zde na foru ). Ač jsem příznivcem multi-kulti, a nemám rád patriotské myšlení, můžu Tě ubezpečit, že se nesmírně těším na to, až budu mít jednou svůj baráček u grachtu a hrdě budu vyvěšovat nl vlajku na své voortuin!! Postupně jsem sic ztratil některé své ideály o holanďanech, ale i tak se mi vždy nesmírně stýskalo, když jsem se vracel z každoroční dovolené v holandsku ( ať už jsem se tam plavil, či jen byl na pobytovém výletu ). A především po té atmosféře, která tady v česku asi nikdy nebude taková. Někdo vnímá holandský přístup k ostatním ( úsměvy, ochota, etc..) jako povrchní, což je tedy trochu pravda, ale já to naopak oceňuji, protože jsem přesvědčený, že pro společnost to je víc přínosné, než takový ten český "nasírací" přístup.

Na závěr ještě jednou děkuji, a to upřímně, za Tvé další reakce, které mne dost uklidnily. Víš, do českých hospod a do českých spolků se moc asi vášnivě začleňovat nebudu, jelikož opravdu toužím po plné integraci, a od čecháčků naopak prchám. Přesto oceňuji smysl tohoto fóra, a nabídku na kávu přijímám, určitě ji využiji, až se trochu zabydlím. Přeci jen se mi bude stýskat po Praze a po přírodě ( nic dalšího z česka mi opravdu chybět nebude ), a i když jedu s částí mé rodiny, pokec s dalším čechem tam žijícím bych ocenil. Vím, že navázat opravdový přátelský kontakt s holanďanem bude chvíli trvat ;-) už jsem je taky tak trochu poznal z této stránky. Ale i to je mi na nich jaksi sympatičtější, myslím, že pak to přátelství totiž stojí za to a budu si toho více vážit!

Takže succes všem dalším začínajícím, a slibuji, že pokud budu moci později někomu předat zde na fóru své zkušenosti z mých začátcích v NL, udělám to rád!
:top:
 

MartinaK

Moderator
Ahoj,

V ČR to funguje trochu jinak, takže jsem byl překvapen a trochu zaskočen tou změnou... Rembrante, tak s timto silne nervy.. takovychto zaskoceni bude jeste hodne... tohle je zacatek. At je to Holandsko, Arabie ci Cechy, vsude je to o papirech a papirovani stejne. A jdes do jine zeme... vzdyt je to krasny krok... a vyzaduje to taky TRPELIVOST
Pravidlo flexibility tu funguje trochu jinak.


... první reakce mě přeci jen trochu překvapila. Chapu, asi jsem uz vice pouzila primost, nez sve Cesstvi... sorry.

Nepatřím k lidem, co jen zneužívají. Videla jsem, Tve prispevky precetla a proto zvedla svuj z...k ze zidle a pro Tebe na nase CCC zasla, abych Ti podala pravdivou odpoved.

bezhlavě zamiloval do Holandu.. tak to jsme dva. Ja uz se za mej i vdala. Po trech letech i narodnost... pockej, ta Tvoje laska Ti jeste ukaze a da zabrat...:D Holandsko a stejne tak Cechy jsou krasne zeme a obe maji svoji krasu... na to nezapomen..


multi-kulti, a nemám rád patriotské myšlení, můžu Tě ubezpečit, že se nesmírně těším na to, až budu mít jednou svůj baráček u grachtu a hrdě budu vyvěšovat nl vlajku na své voortuin!! ... po 1,5 roku uz to delam, tento sen se mi splnil ale vyvesuji obe vlajky. Mohu Te ubezpecit, pokud jsi dric, vis jak vyuzit ceske rucicky, sen se Ti splni a to mnohem rychleji nez treba mlademu zacinajicimu v Praze. A na gragt si sloot zapomen, pokud se voda nehejbe.. smrdi.. to neni zadna romantika. A pak ten zabi zpev... pockej, prijd nas navstivit a ta romantika Te prejde. A to bydlim 30 metru od gragtu.

Co se tyce pristupu... soudim o individualismu lidi... vsude poznas dobreho pritele a taky narazis na pitomce... To te nesmi zaskocit.


Víš, do českých hospod a do českých spolků se moc asi vášnivě začleňovat nebudu, jelikož opravdu toužím po plné integraci, a od čecháčků naopak prchám... Rembrante, blbost, sama jsem utikala s bolesti v srci.. vim co to je. Ale po roce a puj jsem se vratila do Prahy a ejhle, cloveci mozek ma jednu krasnou vlastnost, dokaze zapominat ty zle veci a pamatovat jsi ty dobre. Takze ma rada, nez se vzdas na veky sveho cesstvi... nedelej to.. asi Te nastvali najaci pitonci, jes nestoji za to, aby jsi na maticku Cechy zanevrel. Ta s tim nema co delat... ja uz jsem se taky vylecila... jezdim do CR jako turista a uzivam jsi to... a to mi ver, ze se ted na to vse zle divam s nadhledem.

Vím, že navázat opravdový přátelský kontakt s holanďanem bude chvíli trvat ;-) .. bude a je to jine, to ceske pratelstvi a to holandske... sam jsi musis udelat obrazek, co Ti vyhovuje...
Ja uz jsem musela v podrovi vybudovat pokoj pro hosty, neb ceske pivo a vino dela z holanskych pratel divy a tak nechci aby porusovali dopravni predpisy. Takze jsi sve ceske zvyky drz, nebot je to legrace a neco, co Holandani oceni. Ja jsem pro ne exoticka a to ne pro to, ze jsem integrovana Ceska, ale pro to, ze dokazi priznat, co na Ceske a Holandske kulture je dobre a to nej z obou zde kombinovat... a taky delat jsi legraci..

V pripade dalsi depky, muzes zavolat S.O.S. jezdim casto do Delftu a tudiz mohu neco poradit ci podporit...
 

MartinaK

Moderator
.. Jak to bude s placením, zatím nevím, ale počítám, že dostanu tyto informace od těch společností třeba poštou či na mejl.

Nasledne, ... prvni mesic dostanes zalohu - slozenku jak tomu rikame v CR, taky acceptzirokaart... a tu zaplatis. V dopise bude take zadost s nabidkou, ze muzes uvest ucet, z ktereho Ti pak budou automaticky strhavat zalohy. Pokud je verifikujes, bude vse probihat automatickym inkacem bez papirovani.

Az budes v bance, pozadej okamzite o elektronicky pristup na ucet. Pres PC pak doma muzes vse platit, vcetne treba prevodu do CR.
Servis je super... pro zacatek, v pripade ze se necitiz silny v Holandstine, otevri pusu klidne v anglictine. Kazdy zde ochotne pomuze...
 
Děkuji Ti! Za praktické rady a i za Tvé názory.
Nepochybuji, že v pár věcech máš pravdu, a asi i dost věcí se vyvine směrem, jaký jsi nastínila. Uvidíme.
Už se do odjezdu se k netu nedostanu: Dus tot ziens in Nederland.:top:
 
diky martineK za vysvetleni,pokud bych o tom neco vedela,napisu,ale mela jsem to pri stehovani mnohem jednodussi,jinak se omlouvam za frazi,:zrejme je proti novackum:tim jsem nemyslela Tebe,ale forum v ceske mistnosti,mam za to,ze je otevrene prave pro rady a pomoci,jinak o hozeni do vody vom sve,musela jsem si vse zaridit taky sama a bylo to tezke,proto se snazim lidem ve svem okoli a znamym pomoci radou a svymi tezce nabitymi zkusenostmi,protoze vim,ze kazdy zacatek je tezky,
 

MartinaK

Moderator
o hozeni do vody vom sve,musela jsem si vse zaridit taky sama a bylo to tezke
,ze kazdy zacatek je tezky,

Ano, stejné Evo jsem zažila i já.. ale beru to z humorem... co mě nezabilo, naopak posílilo.

O syna Rembranta jsem se postarala... má na mě mobil, v případě S.O.S., a pokud vyhoří, poskytuji lidem, kteří jsou v nouzi azil... na kratkou dobu (střechu nad hlavou).
 
Bovenaan