Scoutsmeisje verzet zich tegen neonazi in Brno

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Krachtig beeld: scoutsmeisje verzet zich tegen neonazi in Tsjechië

386


Een foto gaat viraal van een zestienjarig meisje die zich standvastig verzet tijdens een bijenkomst van neonazi's in Tsjechië. "We waren er om de neonazi's te trollen", klinkt het.

Op de foto, die intussen viraal ging, is een Tsjechisch scoutsmeisje te zien die zich verzet tegen een demonstrant die zich boosmaakt. De foto werd genomen tijdens een neonazioptocht in Brno, de tweede grootste stad van Tsjechië.

Het 16-jarige meisje, die Lucie Myslíková heet, is een van de scoutsmeisjes die tegenbetoogden tijdens de bijeenkomst. Vladimir Cicmanec, die de foto nam, aan CNN: "Ze was groot en is zestien jaar oud. Ze was duidelijk standvastig en gaf enkele nauwgezette argumenten."

Volgens Cicmanec, die deel uitmaakte van de tegendemonstratie, wilden ze "de neonazi's laten zien dat ze hier niet welkom zijn". "We waren er om de neonazi's te trollen", klinkt het.

De Wereldorganisatie van de Scoutsbeweging heeft de foto op zijn Facebook-pagina geplaatst met het bericht: "Mensen uit alle lagen van het leven, waaronder scoutsleden, kwamen op straat om hun steun te betuigen aan waarden van diversiteit, vrede en begrip. Een betere wereld creëren!"

Bron: demorgen.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische padvindster die het opnam tegen neonazi krijgt bewaking

Een Tsjechische 16-jarige scholiere werd binnen een paar dagen wereldberoemd nadat een foto op internet rondging waarin ze demonstreert tegen neonazi’s. Op de foto kijkt de padvindster rustig terwijl een neonazi haar opgefokt toespreekt. Een zeepbel maakte het plaatje af dat Lucie Myslikova op veel lof kwam te staan.

Maar er kwamen niet alleen positieve reacties op haar dappere optreden. Het Tsjechisch ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat Myslikova bedreigd wordt, maar wil geen details geven over de dreigementen. De politie gaat haar nu bewaken.



Lucie Myslikova. © AP

Op 1 mei was er in de Tsjechische stad Brno een bijeenkomst van een extreemrechtse groepering. In haar scouting-uniform nam de 16-jarige padvindster deel aan een tegendemonstratie. In een interview zei ze vorige week dat ze het logisch vindt dat haar stem gezien en gehoord wordt. ‘Ik vind het belangrijk. Ik denk dat jonge mensen hun mening moeten geven over zaken die spelen en hun standpunt duidelijk maken. De jeugd heeft de toekomst en ze moet die toekomst zo maken als ze wil.’

De man op de foto dacht daar blijkbaar anders over en dat wilde hij haar duidelijk maken. ‘We hebben over ons land gepraat, over grenzen, over migranten’, aldus Myslikova. ‘Ik wil hem niet beoordelen, ik vecht niet met zulke mensen, wel met hun ideeën.’ De confrontatie tussen andere voor- en tegenstanders liep bij de demonstratie wel uit de hand, en de politie arresteerde elf mensen.

Haar foto werd al snel een wereldwijde hit en Lucie gaf interviews aan internationale media. Maar niet alle reacties waren blijkbaar positief. Zondag liet het meisje weten dat ze zich zorgen maakt over de gewelddadige bedreigingen die ze krijgt sinds de foto een internetsensatie werd. Ze stelt de politiebewaking op prijs.



Op Lucies spandoek stond: 'Wij onderwijzen onze kinderen'. © AP

Myslikova zei eerder al dat ze trots was op het feit dat ze haar scouting-uniform droeg. De Wereld Scoutingorganisatie (WOSM) deelde de foto op Facebook met de tekst: ‘Mensen uit alle hoeken van de maatschappij, waaronder scouts, gingen de straat op tijdens een mars van extreem rechts om hun steun te betuigen voor diversiteit, vrede en begrip en om een betere wereld te creëren.’

Bron: ad.nl
 
Het is schunnig om een 16 jarige te bedreigen omdat ze voor haar mening uitkomt, of je het er nou mee eens bent of niet. Mensen die dit soort dingen doen moesten zelf eens een flink pak op hun donder krijgen. Die demonstranten kan ik ook begrijpen, die staan ook ergens voor en dat mag je ook duidelijk maken. Maar je blijft met je poten van elkaar af en je gaat geen meisje van 16 bedreigen. Dan ben je geen patriot, dan ben je gewoon een stuk vullis.
 
Bovenaan