Schoorsteenvegen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Heb ook van de vakjes in de schoorstenen op elke verdieping, haalde per rookkanaal een kruiwagen as eruit. Ik stook overdag op eco-briketten en 's avonds wat koolbriketten erin om het vuur er 's nachts in te houden.
 
Als het kanaal afkoelt ontstaat er creosoot.
Dus warm houden van het kanaal voorkomt aankoekvorming van het creosoot.
En hiermee voorkom je schoorsteenbranden.

Silvia, de keuze is reuze als je een kachel zoekt in de bocht bij Nova Paka, voor elk wat wils.
Tip: koop geen overcapaciteit kachel, want dan moet je teveel smoren en koelt het kanaal teveel af, zie het bovenstaande.
Tip twee: koop een kachel met draaiventielen en niet met schuiven, die zijn moeilijker te regelen.
Tip drie: koop een Zweedse of Noorse kachel, zoals de morso, die weten wat een kachels bouwen is of natuurlijk een goede kopie van CZ.
 
Ik heb dit topic nog eens doorgelezen en zit toch nog met een vraag : stel, er breekt brand uit en je huis brandt helemaal af en je hebt ook geen tijd gehad om de belangrijke papieren mee naar buiten te nemen en je weet ook niet meer welk bedrijf je schoorsteen heeft geveegd en een certificaat heeft afgegeven. Dan zou dat dus betekenen dat een verzekering niets uitkeert? Dan hoeven ze dus niet vaak uit te keren. Of zie ik dit nu helemaal fout?
 

kuurgast

Donateur
Even dit topic een duw geven en aanvullen met nieuwe links........

Er is sinds 2016 een wettelijke besluit reiniging, keuring en herziening rookgaspad č. 34/2016 Sb.

Deze verordening is te vinden op aplikace.mvcr.cz.

Voor dichtsbijzijnde kominictví=schoorsteenveger zie mapy.cz Kominictví.
Společenstvo kominíků ČR=Tsjechische Schoorsteenveger Vereniging.
Komínová asociace – asociace pro optimalizaci komínů a spalování, z.s.=Vereniging voor schoorsteenoptimalisatie en verbranding.

Národní kvalifikace=Nationale kwalificaties
Schoorsteenveger moet een handelsvergunning hebben volgens beroepskwalificaties:
schoorsteenveger (code: 36-56-H/01)
installatie van schoorstenen (code: 36-017-H)
rookgasinspectie en -reiniging (code: 36-025-H)
rookgasmeting (code: 36-023-H)
rookgasinspectie monteur (code: 36-024-H)
----------------------------------------------------------
Kontrola versus revize=Controle versus revisie.

Veel mensen kennen de verschillen tussen de begrippen revisie en controle niet. Dit zijn twee verschillende werkzaamheden met verschillende experts en financiën.
De revize=inspectie van rookgaskanalen vindt meestal maar één keer in de levensduur van de schoorsteen plaats, bij het bouwen van een huis of het voltooien van een schoorsteen. En dan bijvoorbeeld bij het wisselen van brandstofsoort van een aangesloten stooktoestel, bij vervanging of herplaatsing van een stooktoestel, na een schoorsteenbrand, bij het ontstaan van scheuren of bij het vermoeden van scheuren in het rookgastraject. De revize-keuring wordt uitgevoerd door een persoon met een certificaat van keuringstechnicus.

Bij gezins- en appartementshuizen, gites en chalets daarentegen moet de schoorsteen minimaal één keer per jaar worden kontrola=geïnspecteerd. Dit geldt ook voor schoorstenen van karma tot gas of gasboiler. De kontrola-keuring wordt uitgevoerd door een vakbekwame persoon die beschikt over een handelsvergunning op het gebied van schoorsteenvegen.
Schoorstenen die niet worden gebruikt, moeten worden afgedekt tegen regen en zichtbaar worden gemarkeerd als ongebruikt.
Bron oa vytapeni.tzb-info.cz.
-----------------------------------------------
Het Gilde van Schoorsteenvegers van Praag moet vóór 1748 hebben bestaan - vanaf die tijd hebben we de schatkamer van het gilde bewaard (vandaag in het Museum van de hoofdstad Praag). In 1868 werd in Praag de Schoorsteenbond opgericht voor wederzijdse steun. Op nationaal niveau was er sinds 1896 een provinciale gemeenschap van schoorsteenvegers in het Tsjechische Koninkrijk.
De patroonheilige van schoorsteenvegers is St. Florian.
Er gaat een gerucht in het Tsjechische publieke bewustzijn dat schoorsteenvegers geluk brengen. Als iemand ze ziet, moet hij een koop vasthouden of de schoorsteenveger aanraken.
Bron cs.wikipedia.org.
 
Bovenaan