Schip met Tsjechische kapitein beschadigt Groningse brug

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Schip met Tsjechische kapitein beschadigt Nederlandse brug

De tanker, bestuurd door een 59-jarige Tsjechische kapitein, beschadigde een belangrijke brug in Groningen. Er vielen geen gewonden, maar de schade aan de brug is volgens stadsfunctionarissen groot.


De politie hield de Tsjechische kapitein vast. Tests toonden aan dat hij geen alcohol of drugs had gebruikt. Hij wordt geconfronteerd met het vermoeden dat hij niet over voldoende vaardigheden beschikt om het schip te besturen.

Getuigen van het ongeval, dat zaterdagavond plaatsvond, zeiden dat ze een luide knal hoorden. Op dat moment reden er geen auto's over de brug, maar wel een bromfietser.

De tanker Bodensee is 110 meter lang en voert de Duitse vlag. Volgens de politie waren er geen technische gebreken. Met een bemanning van vier voeren ze van Straatsburg naar Delfzijl.

De draaibrug, genoemd naar de schrijver Gerrit Krol, verbindt twee Groningse wijken. Zaterdagavond begonnen de monteurs met de demontage van het beschadigde deel, bestemd voor het autoverkeer. Het brugdeel voor fietsers en voetgangers is onbeschadigd. De gemeente zegt dat het vaarverkeer zo snel mogelijk weer op gang komt.

bron: novinky.cz
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Bemanning Bodensee zag de brug waarschijnlijk totaal over het hoofd.

Het lijkt erop dat de schipper van de Bodensee de (lage) Gerrit Krolbrug in Groningen totaal over het hoofd heeft gezien.

De dienstdoende stuurman van de (lege) chemicaliëntanker, op weg naar Delfzijl, had voor het ongeluk radiocontact met de brugwachter van de sluis Gaarkeuken en de bruggen in Zuidhorn, Aduard en Dorkwerd.

Onderzoek door de politie moet in de loop van zaterdag uitwijzen of de stuurman in het donker wel in de gaten had dat er tussen de goed verlichte fietsbruggen ook nog een (slecht verlichte) lage draaibrug lag.

Het onderzoek zal volgens andere schippers ongetwijfeld uitwijzen dat een duidelijk waarschuwingsbord voor de lage brug ontbreekt. Mogelijk wist de stuurman ook niet dat hij bij Groningen van frequentie moest wisselen en kon de brugwachter in de Oostersluis hem ook niet bereiken. Die moet wel op de hoogte zijn geweest van de komst van het schip.

De bemanning wilde zaterdagmorgen niet met journalisten spreken, maar gaf wel aan niet goed bekend te zijn met de vaarweg. Ze zijn in dienst bij een rederij in Mannheim. Volgens andere schippers ontbreken specifieke eisen aan de bemanning, ook als het gaat om chemicaliëntankers.

Volgens de politie blijkt uit het eerste onderzoek dat er geen technische mankementen aan het schip waren. De schipper was niet onder invloed van alcohol of drugs ten tijde van de aanvaring.
Tegen de schipper is vooralsnog alleen proces-verbaal opgemaakt wegens geen goed zeemanschap. De komende dagen vindt nader onderzoek plaats, meldt de politie. Ook wordt de schipper verder verhoord om te kunnen bepalen of hem nog meer ten laste zal worden gelegd.

Bron dvhn.nl.
 
Bovenaan