Schilderij Toyen breekt Tsjechisch veilingrecord

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
120529436_1581223612060340_4541575686495985451_o.jpg

Afbeelding facebook.com Adolf Loos Apartment and Gallery.

Schilderij van Toyen breekt Tsjechische veilingrecord

Het schilderij ‘La Dame de Pique’ van de Tsjechische schilder Toyen werd zondag geveild. De hamer viel bij het bod van 65 miljoen kronen (2,4 miljoen euro), een record op de Tsjechische veilingmarkt. Het schilderij ging naar een particuliere koper uit New York.

Met de hamerprijs van 21 procent voor het veilinghuis betaalt de verzamelaar in totaal 78,65 miljoen kronen (2,91 miljoen euro). Dit maakt de "Schoppenvrouw" het duurste schilderij in Tsjechië. De verkoopprijs lag meer dan de helft boven de openingsprijs. Zelfs Vladimír Lekeš, directeur van het organiserende veilinghuis Adolf Loos, was verrast door het succes.

Toyen, een pseudoniem afgeleid van het Franse woord voor burger, werd in 1902 als Marie Čermínová in Praag geboren en sloot zich in 1923 aan bij de Tsjechische avant-gardegroep Devětsil, die een speciale affiniteit had met de Franse cultuur. Twee jaar later verhuisde ze naar Parijs, waar ze het grootste deel van haar leven woonde.

"La Dame de Pique" werd gemaakt in 1926. Toyen was toen 24 jaar oud en net verhuisd naar Parijs. Het werk in olieverf op doek is één meter hoog en 60 centimeter breed. Het was zo belangrijk voor de kunstenaar dat ze het nooit verkocht en het was tot haar dood in haar privébezit. Ze stierf op 9 november 1980 in Parijs. Toen haar landgoed in 1982 werd geveild, kocht een belangrijke Parijse rechter het schilderij voor 84.200 frank, dat was destijds ongeveer $ 12.300.

Eind 1925 veranderde het werk van Toyen van karakter. Haar schilderijen werden abstracter en met een steeds duidelijkere aanwezigheid van geometrische vormen, die terug te voeren zijn op de invloed van de Parijse avant-garde. Ze noemde het ‘artificialisme’, een soort poëtisch alternatief voor surrealisme.

Voor het portret liet Toyen zich inspireren door een novelle van Alexander Pushkin. Twee zwarte harten van schoppen vallen op tussen de geometrische vormen als de enige realistische elementen.

Het werk dat het vorige verkooprecord in Tsjechië had, was ook van Toyen en komt ook uit deze creatieve fase. “Šero v pralese” (Schemering in het Oerwoud) uit 1929 werd drie jaar geleden geveild voor 30 miljoen kronen (1,1 miljoen euro).

Volgend jaar zal er een grote overzichtstentoonstelling van Toyen zijn in Parijs, Praag en Hamburg.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz + expats.cz.
 
Bovenaan