Schaatsen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Sablikova op tijd fit voor WB-races Berlijn

Martina Sablikova zal vrijdag in Berlijn haar opwachting maken bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen. De tweevoudig olympisch kampioene uit Tsjechië moest vorige week in Heerenveen verstek laten gaan wegens maagproblemen. Haar coach Petr Novak meldde donderdag dat ze daarvan is hersteld.

,,Het is afwachten hoe goed Martina kan presteren'', sprak Novak. ,,Ze heeft een week amper getraind en gegeten. Daarmee heeft ze veel kracht verloren.'' Sablikova komt zowel op de 1500 als 3000 meter in actie.

brabantsdagblad.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Verrassende zege Rookard op 3000 meter in Berlijn

Jilleanne Rookard heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn voor een daverende verrassing gezorgd door de zege op de 3000 meter op te eisen. De 27-jarige Amerikaanse schaatsster noteerde in het Sportforum een tijd van 4.04,39 en bleef daarmee olympisch kampioene Martina Sablikova uit Tsjechië voor: 4.05,83. Het brons ging naar Stephanie Beckert uit Duitsland: 4.06,12.

telesport.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
De winst op de kortste afstand, de 500 meter, ging naar Karolina Erbanova uit Tsjechie, zij kwam tot 39,29.

Martina Sablikova heeft een stevig fundament gelegd voor haar derde titel. De Tsjechische, die het vooral moet hebben van de langere afstanden, werd op de 500 meter knap vijfde in 40,31.
De vrouwen rijden later op zaterdag de 3000 meter. Zondag staan de 1500 en 5000 meter op het programma.

Sablikova op weg naar derde titel
De Tsjechische was zaterdag in Collalbo de snelste op de 3000 meter: 4.11,36.
In het algemeen klassement heeft Sablikova 1,56 seconden voorsprong op Wüst en 2,16 seconden op Leenstra. Zondag staan nog de 1500 en 5000 meter op het programma.

nusport.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Sablikova is tegenwoordig een klasse apart. Het is mogelijk dat Wust op de 1500 morgen nog iets goed maakt, maar zal weer verliezen op de 5000.
Overigens lijkt Erbanova voorlopig nog goed voor de korte afstanden.
Bij de heren doet nu trouwens de broer van Sablikova ook mee.
Het zal morgen toch nog wel spannend worden en veel plezier daarbij.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Wüst loopt iets in op Sablikova

Ireen Wüst heeft zondagmiddag op de 1500 meter van het EK allround in Collalbo een deel van haar achterstand op Martina Sabilkova goedgemaakt. De Brabantse klokte 1.59.61 en was daarmee 0.76 sneller dan Sablikova (2.00.37).

Op de afsluitende vijf kilometer - de specialiteit van Sablikova - moet Wüst 2.67 goedmaken.

telesport.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
EK Allround: Sabliková klopt Brabantse rijdster in rechtstreeks duel op 5 km

Eerder op de dag had Wüst, dankzij haar zege op de 1500 meter, nog wel het gat met Sabliková verkleind. Desondanks moest de Nederlandse op de vijf kilometer 2.67 goedmaken op de regerend Europees kampioene. En in die missie slaagde Wüst dus niet. Op haar eigen afstand stelde Sabliková de titel veilig. In een rechtstreeks duel klopte de Tsjechische schaatsster met overmacht Wüst; 7.07,78 (1e) om 7.18,70 (2e). Valkenburg pakte brons op de langste afstand.
In het eindklassement eiste Marrit Leenstra knap het brons voor zich op.

idnes.cz

Zo meteen de huldiging met dat toch zo mooie volkslied.
 

Ad Verschoor

Donateur
Zowel bij de mannen als de vrouwen was het een fraai toernooi. Het was spannend en ik heb ervan genoten.
Vrouwen: Sablikova-Wuest-Leenstra-Valkenburg-Voorhuis
Mannen: Skobrev-Blokhuijsen-Verwey-Olde Heuvel
Gewoon ook voor Nederland een geweldige uitslag.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Was de ISU aan het slapen?

Toen Ireen Wüst in het hotel haar zilveren EK-medaille aan een nadere inspectie onderwierp, merkte de schaatsster dat ze eigenlijk de plak van Jan Blokhuijsen had gekregen. Ze had namelijk de medaille van de mannen in haar handen.

Het was wellicht tekenend voor de ietwat chaotische Italiaanse organisatie, die onder leiding stond van de internationale schaatsbond ISU. In de slotrit op de 5000 meter, tussen Wüst en haar Tsjechische concurrente Martina Sablikova, werd er een ronde te vroeg gebeld waardoor beide rijdsters even later twijfelden of ze nog verder moesten schaatsen. „Is de ISU een beetje aan het slapen? Net als 'n rondje te vroeg bellen”, twitterde Wüst gevat.
De schade valt gelukkig mee. Wüst en Sablikova gingen op aanwijzingen van toeschouwers gewoon een ronde door. En de medaille kan met teamgenoot Blokhuijsen worden geruild.

telesport.nl

Ook bij de ceremonie liep het niet helemaal zoals het hoorde. De stadionomroeper was nog met zijn aankondiging bezig, toen het Tsjechische volkslied reeds werd ingezet. Het werd even stopgezet en enkele ogenblikken later herstart.

Hier nog een foto (Právo/Karel Felt (Collalbo)) van Martina met haar medaille:

134109-article-w012r.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Wereldbeker

Martina Sáblíková heeft voor het eerst dit seizoen een wereldbekerwedstrijd gewonnen. In Moskou was ze op de 3000 meter meer dan één seconde sneller dan Irene Wüst. De Tsjechische rijdster klokte 4.04,04 tegenover 4.05,41 voor Wüst. Hiermee komt Sáblíková op een tweede plaats in het tussenklassement met 15 punten minder dan de Duitse Stefanie Beckert.

idnes.cz
 
Ik hoorde deze week op de radio dat Pardubice waarschijnlijk een 400 meter ijsbaan gaat aanleggen, het is de bedoeling dat Sablikova hier gaat trainen. Dit zou fantastisch zijn ! Het eerste plan is een 400 meter baan zonder dak. Ben heel benieuwd of het ook ten uitvoer gebracht gaat worden.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Sablikova crasht in Calgary

De Tsjechische topfavoriete Martina Sablikova is vrijdag tijdens laatste training voor de start van de WK allround onderuitgegaan. De tweevoudig olympisch kampioene belandde hard in de kussens, maar kon alweer vrij gauw haar weg vervolgen.

Volgens haar coach Petr Novak heeft Sablikova geen fysieke schade opgelopen bij de crash. „Het kan beter tijdens een training gebeuren, dan zaterdag in de wedstrijd”, sprak hij nuchter.

telesport.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
WK allround Canadese Calgary

Wüst leidt na dag één op WK

Ireen Wüst heeft prima zaken gedaan op het WK allround. De Nederlandse schaatsster nam op de drie kilometer de leiding in het algemeen klassement over van de Canadese Christine Nesbitt.

De winst op de kortste afstand ging naar de Canadese Christine Nesbitt, zij bleef met 37,72 als enige onder de 38 seconden. Karolina Erbanová uit Tsjechië werd tweede in 38,22. De derde plaats werd gedeeld door twee Nederlandse dames. Martina Sáblíková werd veertiende in 39.49.

Martina Sáblíková won de 3000 meter met een persoonlijk record van 3.55.55. Wüst zette 3.58.01 op de klokken er werd daarmee tweede. Nesbitt, winnares van 500 meter, werd in 4.03.44 slechts achtste. Erbanová werd slechts vierentwintigste met 4.17.73.

In het klassement verdedigt Wüst zondag op de 1500 meter een voorsprong van 0,29 seconde op Nesbitt. De marge ten opzichte van Sablikova bedraagt 1,65 seconde.

telesport.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
WK allround Canadese Calgary

Ireen Wüst heeft de wereldtitel allround veroverd. De Nederlandse had op de afsluitende vijf kilometer geen enkel probleem om haar voorsprong van ruim vijftien seconden op Martina Sáblíková te verdedigen.

De Tsjechische ging na drie kilometer onderuit op het rechte eind (foto), maar slaagde er wel in een derde plek in het algemeen klassement te veroveren.

Eindklassement:
1. Wüst 157,313,
2. Nesbitt 158,939,
3. Sáblíková 159,288,

telesport.nl

sablikovaval_jpg_815935d.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Sábliková moet wereldrecord aanvallen

De opdracht van Petr Novák aan zijn pupil Martina Sábliková op de World Cup in Salt Lake City vandaag is niet de minste: ,,Ze moet het wereldrecord op de vijf kilometer aanvallen.” De omstandigheden zijn volgens de Tsjechische succescoach ideaal om de tijd van 6.45,61 te verbeteren. Sábliková klokte die tijd in 2007 zelf op dezelfde baan.

,,Ik ga het proberen, maar het is niet mijn voornaamste doel deze World Cup”, reageert Sábliková in de Utah Olympic Oval op de uitspraken van haar trainer. ,,Het ijs is nu goed, maar mijn benen voelen nog een beetje zwaar na de WK allround van afgelopen weekeinde.” Na het startschot weet de olympisch kampioene vandaag naar eigen zeggen zelf wat mogelijk is op ‘haar’ afstand. Sábliková: ,,Ik wil in ieder geval winnen, dat is het belangrijkste.”

Mocht het de slanke Tsjechische lukken haar eigen wereldrecord te verbeteren, dan is dat volgens haar geen ultieme revanche voor haar mislukte race tijdens de WK allround in Calgary afgelopen weekeinde. In een rechtstreeks duel tegen Ireen Wüst kwam ze ten val, waarna ze haar titel aan de TVM’ster moest afstaan en genoegen moest nemen met brons. Sábliková: ,,Dat was verschrikkelijk, ik ben nog nooit eerder gevallen tijdens een groot titeltoernooi. Maar dat was vorige week en er valt niks meer aan te veranderen. Dit is een nieuwe wedstrijd met nieuwe kansen.”

telesport.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Sábliková rijdt wereldrecord op 5000 meter

Martina Sábliková heeft vrijdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City haar eigen wereldrecord verbeterd. De Tsjechische schaatsster kwam op de Utah Olympic Oval tot een tijd van 6.42,66 en haalde daarmee bijna drie seconden van de oude toptijd af: 6.45,61.

Zo kreeg Sáblíková een fraaie revanche voor haar nederlaag bij de WK allround, vorige week in Calgary. De Europees allroundkampioene verloor daar op de tweede dag veel tijd op de 1500 meter, waarna ze op 'haar' vijf kilometer - in een direct duel met de latere winnares Ireen Wüst - ten val kwam. De Tsjechische krabbelde overeind en klokte een tijd van circa zeven minuten, door sommigen omgedoopt tot een 'wereldrecord met val'.

Amper een week na die dramatische WK, waarin ze toch nog met brons werd beloond, leverde Sáblíková een zeer indrukwekkende prestatie. Pas na drie kilometer noteerde de frêle Tsjechische een 32'er. Ze hield haar race vervolgens akelig vlak, waarna de klok stopte na 6.42,66. Saillant detail: tijdens haar ereronde viel ze in de armen van Claudia Pechstein, de Duitse rijdster die eerder op de vrijdag na een dopingschorsing van twee jaar haar rentree had gemaakt.

Stephanie Beckert uit Duitsland eindigde als tweede in 6.47,03. Het brons ging naar Eriko Ishino uit Japan: 6.55,07. Pechstein had eerder de B-groep gewonnen in een tijd van 6.51,62, een prestatie waarmee ze in de A-divisie dus brons had veroverd.

telesport.nl

idnes.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Schaatsen: Sablikova wint 3000 m. in Heerenveen

Sablikova is er vandaag in geslaagd de 3000 meter tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Heerenveen te winnen. Opvallend was ook de prestatie van Voorhuis, die op de derde plaats eindigde en zich kwalificeerde voor het WK afstanden volgende week in Inzell.
Sablikova is door haar overwinning ook winnares van de wereldbeker op de gecombineerde afstand 3 en 5 kilometer.
Hier volgt het persbericht.
 

kuurgast

Donateur
Martina Sáblíková zilver ,Ireen Wüst goud op WK 3000 meter.

135633-article-zuco3.jpg


Ireen Wüst heeft in Inzell tijdens het WK afstanden haar eerste gouden medaille gewonnen. De schaatster van TVM toonde zich vanmiddag de sterkste op de 3000m. Ze passeerde na een ijzersterke race de finish in 4.01,56. In de laatste rit kon topfavoriet Martina Sablikova uit Tsjechië in 4.02,07 niet tippen aan de tijd van Wüst. De Duitse Stephanie Beckert won het brons in 4.04,28.
Na de bronzen medaille in Calgary is Martina heel blij met zilver. Ze heeft alles gegeven maar Ireen was vandaag de sterkste.

Bron:schaatsenzo.nl+rozhlas.cz.
 
WK Afstanden 2011: Sablikova wint 5000 meter

Martina Sáblíková heeft op de vijf kilometer van de WK afstanden soeverein beslag gelegd op haar vierde wereldtitel op die afstand. De Tsjechische bleef met 6.50.83 in Inzell Stephanie Beckert en Claudia Pechstein ruim voor.

Bron: nusport

 
Bovenaan