Schaatsen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Is Sablikova niet een keer sportvrouw van het jaar geworden in Tsjechië? Ze was sowiezo genomineerd.. dat houd dan toch in dat haar prestaties niet onopgemerkt blijven. Let maar op als ze straks in Vancouver 2 of 3 plakken pakt dan zal ze echt een ster worden in Tsjechië, dat kan niet anders en dan zal het schaatsen ook snel populairder worden. Die Erbanova is trouwens ook een groot talent.
 

char

† In Memoriam
Als er één volk is in Europa, dat net als wij, met de schaatsen ondergebonden geboren wordt,.. dan zijn het de Tsjechen wel!!..

Alleen ze spelen liever ijshockey!!.. Daar zijn genoeg overdekte banen voor.

Voor het hardrijden op de schaats zijn er bijna geen binnenbanen....En zolang je die niet hebt, zal deze tak van sport geen echte kans krijgen om populair te worden, bij de jeugd. ( en dus de toekomst )

Char.
 
De boys hebben vandaag materiaal gekocht om op het ijs te hockeyen .Setje met doel,puk en stick was 200 kronen bij de penny-markt . Nu nog bescherming scoren voor diegeen die in het doel staat :au::overgave:.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ijs in Lipno is dik genoeg om te schaatsen

Het ijs in Lipno is voldoende dik om behoorlijk en veilig te kunnen schaatsen. Het ijs is minimaal 15 cm dik en men is begonnnen om het traject sneeuwvrij te maken. Vanaf het week-end verwacht men de massa schaatsers. Het traject is ongeveer 10 km lang en 6 meter breed. Het wordt vanaf nu dagelijks s'morgens geveegd en bij sneeuwval zal er voortdurend geveegd worden. Vorig jaar kwamen er zo'n 60.000 mensen op af en bleef de baan gedurende zeven weken bruikbaar.

idnes.cz(video)

JB30442b_l2.jpg
 
Schaatsen op het Lipnomeer

Beste Peter,

Als het blijft doorvriezen, dan kan er binnen niet al te lange tijd weer geschaatst worden op het Lipnomeer.
Kijk maar eens op: www.lipno-ice-club.nl

Op het Lipnomeer worden de alternatieve elfstedentocht en andere marathonschaatstochten georganiseerd (wanneer de ijsvloer dik genoeg is op het Lipnomeer) door de lipno-ice-club, wanneer er in ons land geen elfstedentocht komt.

Vorig jaar toen wij er waren, kon je (nog) wel schaatsen op het Lipnomeer, maar gingen de marathonschaatstochten niet door vanwege de zeer slechte kwaliteit van het ijs en de invallende dooi.

Veel plezier in Lipno.
Pozdravem Minie.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Het ijs in Lipno is voldoende dik om behoorlijk en veilig te kunnen schaatsen...

Vandaag waren honderden mensen, ondanks de winterproblemen op vele plaatsen, enthousiast aan het schaatsen op het Lipnomeer. In tegenstelling tot vorig jaar is het ijs van veel mindere kwaliteit, wat voor onervaren schaatsers voor problemen zorgt. "Het is hobbelig, soms zelfs niet te schaatsen, vorig jaar daarentegen was het spiegelglad".

novinky.cz

197402-top_foto1-lpfm9.jpg
 
Beste kuurgast,

Weet U misschien ook of er al 400 meter kunstijsbanen zijn in Tsjechië?
Het Lipno natuurijs is ons bekend, maar we zijn op zoek naar 400 meter banen. Volgens recente berichten, zouden er 400 meter banen in aanbouw zijn.

gr. Minie.
 

kuurgast

Donateur
Martina Sáblíková zou bezig zijn met een stadion maar het laatste dat ik er van weet is dat het voorlopig nog niet door gaat.
(ik kan enkele weken niet veel opzoeken op het net.)
 

kuurgast

Donateur
vylez%20z%20vody%20bodce%20malej%20format.jpg


Om veilig te schaatsen op natuurijs is het goed om de dikte van het ijs te controleren ,10 centimeter is een veilige dikte mits er natuurlijk niet heel veel mensen op een hoop staan. Ga nooit alleen schaatsen en neem voor noodgevallen ice spikes(soort prikkers aan koord om je nek) mee. Droge kleding in waterdichte verpakking voor als je toch een nat en koud pak haalt. Op youtube staat een filmpje wat te doen bij door het ijs gezakt te zijn van de Tsjechische brandweer.
 
Ja, dat klopt. De raadgevingen van Kuurgast en het youtube filmpje zijn dan ook heel goed.
Extra bewondering voor kampioene Sablikova, die eerst haar eigen ijsbaan moest zien te creëren alvorens zij kon gaan trainen.
 

Tabe

† In Memoriam
De belangrijkste schaatsport in Tsjechie is ijshockey. In het land zijn er dus verscheiden ijssporthallen. Het schaatsen op natuurijs wordt nauwelijks gedaan. De Tsjech gaat liever skieen of langlaufen. Wel wordt er geschaatst op de vele karpervijver/meren in Tsjechie. Het nadeel daarvan is dat het lang duurt voordat de meertjes zijn dichtgevroren omdat het vaak stromend water is. Het ijs is dan ook vaak niet echt betrouwbaar. Het moet een aantal dagen stevig gevroren hebben zodat het stromende water tot stilstand is gekomen, voordat de Tsjech zich waagt op dit soort meertjes. Althans dat is bij ons in de buurt van Zbyslav het geval.

Hieronder een foto tijdens de kerstvakantie in 2009, genomen op een meertje vlakbij Zbyslav.

Foto0271.jpg
 

kuurgast

Donateur
ijszeilen.jpg

Vandaag te zien op webcam ijs-zeilers op Lipnomeer bij camping van Černá v Pošumaví.
Voor verhuur ijs-zeilboten, zie alzarent.cz.

Goed nieuws voor de liefhebbers van schaatsen op het Lipnomeer!
Als het weer zo constant blijft vriezen kan er op het Lipnomeer geschaatst worden.
Ga alleen op goedgekeurde en aangegeven delen schaatsen en niet zomaar op eigen houtje, want door sneeuw en diepte/stroming van het water kan het ijs niet overal even betrouwbaar zijn. Voor ijsdikte zie op ledovamagistrala.cz, rechterkolom Aktuální síla ledu/huidige ijsdikte.
De eerste wedstrijden zijn aangekondigd:
Lipno Ice Maraton 14-2-2015 bij camping Jestřábí I van Černá v Pošumaví.
Kaart met de route is te vinden onderaan bij TRASY 14.2.2014 op cernavposumavi.cz.
Mapa.jpg


Hornoplánská brusle 21-2-2015 Aanvang: 14.00 uur strand bij Horní Planá.
Wedstrijden van Horní Planá zijn voor diverse leeftijden en er is schaatsverhuur + 17.00 uur vuurwerk.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan