Muziek Rustgevende jazzmuziek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wie niet van verrassingen houdt, maar wel van rustgevende jazz, kan deze cd eens beluisteren. Ik vind het net een tikkie tè rustgevend, maar goed... :)

David Hazeltine Trio - Alice in Wonderland

Het verband met Tsjechië? Voor zover ik weet niets, behalve de hoes. :stout:

153687f.jpg
 

kuurgast

Donateur
Jan Saudek (1935) is momenteel de bekendste Tsjechische fotograaf
images
images
images

images
fd2831dbe6.jpg
saudek2x.jpg

Zoek de verschillen en zie hoe jong hij eruit ziet.

Belasterd, gevierd en veracht, aanbeden en vervloekt, onverbeterlijke rokkenjager. Hij is driemaal getrouwd geweest en heeft acht kinderen bij zes vrouwen. Jan Saudek heeft een unieke plaats in de ontwikkeling van de Tsjechische en wereldfotografie. Omdat hij onderscheidend en origineel is en zijn werk geen onderdeel is van een genre of beweging. Hij kan niet worden vergeleken met anderen en er is geen manier om hem te classificeren.

Experts vermoeden, gezien zijn biografie, waarom de vrijheid van gedachte en meningsuiting een belangrijke rol speelt in zijn werk. Toen hij en zijn tweelingbroer Kájov/Karel slechts tien jaar oud waren, zijn ze ternauwernood ontsnapt aan de dood in Auschwitz, die was berucht om de wrede experimenten op tweelingen van dr. Mengele.

Interessant is dat juist in tijden van repressie en censuur - tijdens de Tweede Wereldoorlog en het communisme - het fotografisch werk in de Tsjechische Republiek op zijn hoogtepunt was. Saudek is een perfect voorbeeld; zijn werk kan worden gekarakteriseerd als een steentje in het mozaïek van de geschiedenis van de Tsjechische fotografie.

Sinds 1972 gebruikt Jan Saudek een verweerde muur in zijn atelier als decor voor veel van zijn werken. Dit is sindsdien uitgegroeid tot een kenmerk van zijn onmiskenbare handschrift.

Zijn bekendste werk is herkenbaar aan de handgekleurde weergave van schilderachtige droomwerelden, vaak bewoond door naakten of semi-naakten, omgeven door kale gepleisterde muren of geschilderde decors en steeds terugkerende elementen (bijvoorbeeld bewolkte luchten of de Karelsbrug in Praag). Jan Saudek maakt zwart-wit foto's die met de hand ingekleurd worden tot een compleet plaatje. De foto's balanceren vaak op het randje van pornografie. Een ding is zeker duidelijk: Saudek provoceert - zowel in zijn werk als in zijn privéleven. Zijn modellen zijn familieleden en ex-vrouwen.

In 1990 is hij zelfs bekroond met de Chevalier des Arts et Lettres - Ridder in de Orde van Kunst en literatuur - dat is een van de hoogste onderscheiding uitgereikt door Frankrijk voor artistieke creaties of een belangrijke bijdrage aan de kunst en literatuur in Frankrijk en de wereld.
Op 25 mei 2006 kreeg hij de Tsjechische onderscheiding Artis Bohemiae Amicis van het ministerie van Cultuur.

Zijn werk kan je zien in de
Jan Saudek Gallery
U Bíleho jednorožce
Celetná 9
Praag 1
Dagelijks open van 10:00 tot 20:00 uur.

Bronnen oa zijn website saudek.com, filmpje op youtube.com, wikipedia.org, artikel praguepost.com en Gallerie Steltman, waar hij vaker een tentoonstelling heeft gehouden.

@ StijnStijn het hangt niet bij mij aan de muur.
 
Mooi hoe zo'n beetje melig bedoeld onderwerp tot zoveel interessante informatie kan leiden. De naam van de fotograaf had ik al gezien op de achterkant van de platenhoes, maar dit wist ik allemaal niet.
Dank je wel, kuurtje! :dank2:

Tabe schreef:
Wat bedoel je precies, Punk, de zwanen of het lelijke eendje?
Ik geef toe dat die ook niet onaardig zijn om te zien, maar het gaat mij, cultuurliefhebber als ik ben, natuurlijk om de fraaie achtergrond! :stout:

pepo schreef:
Punk, ik doe mijn best, maar de omslag heeft het toch al gewonnen!
:lache:
 
Heb niets met jazz....
maar de foto's van Jan Saudek, ik vind ze fantastisch!
Voor wie geïnteresseerd is, hij heeft leuke fotoboeken die je eenvoudig voor een prikkie in een boekenbazar kunt vinden.
 

kuurgast

Donateur
Heb wel iets met jazz...........
Veel mensen zeggen dat ze er niets mee hebben, maar er zijn zoveel stromingen in de jazzmuziek dat er best wel iets bij zit wat je leuk vindt.
Het is hier op het forum nog niet behandeld, maar er wordt in Tsjechië heel veel jazzmuziek gespeeld. In de meeste grote plaatsen zijn wel festivals te vinden of muziekclubs waar je kan genieten van jazzmuziek.
De grootste festivals zijn in Praag AghaRTA PRAGUE JAZZ FESTIVAL en Brno JAZZFESTBRNO.
Andere zijn Bohemia Jazz Fest en het multi-genre festival Colours of Ostrava.
 
Daar heb je wel gelijk in Kuurtje, voor mij komt het allermooiste geluid uit een sax, ben ik echt een groot liefhebber van, een typisch jazz-instrument dus. Alleen zodra er echte jazz op gespeeld wordt verdwijnt het kippenvel-effect. :lmfao:
 
Ik ben onder andere een heel groot fan van Supertramp, haha een.....
symfonische rockband. :D
Maar moet er wel bij vertellen, de saxofonist van Supertramp, John Helliwell;), ook een zeer goed jazz-speler is, heeft zelfs een eigen jazz-ensemble: Crème Anglaise. :lmfao:
De link met jazz lijkt dan inderdaad kort maar het zijn twee totaal verschillende muziekstijlen.

Ook een fan van Dire Straits, met uiteraard Mark Knopfler en Chris White.
 
Ja, leuk was dat... ;)

Tsjechië kent al heel lang een levendige jazz-scene met bijbehorende clubs en zeer goede - vaak ook internationaal veelgevraagde - muzikanten.

Hier een overzicht van de diverse jazzclubs in Praag.
 
Bovenaan