Rust...

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dat was eigenlijk ons doel: ff nietsdoen in Dolni Lanov na een hectische tijd hier thuis in Mierlo!!

Vorig jaar heeft onze jongste zoon een huis gekocht in Krabcice (bij Jaromar). Het huis is zover klaar, maar de tuin was een grote puinhoop.
Zij hebben een drukke baan, dus wat doe je als ouders die wat meer tijd hebben, juist ja, wij gaan wel...
In juli zouden de tuinmannen komen, helaas... Johan en ik daar de hele week voor niets geweest, dan september ben je daar, krijg je te horen "we hebben nu geld van de EU, dus een andere klus" brrr weer voor niets daar.
Omdat wij nu (november) 2 weken naar Dolni Lanov zouden gaan, werd de afspraak gemaakt om op de eerste maandag te komen zodat we de laatste week zeker voor ons zouden hebben.
Om een lang verhaal kort te maken, zijn ze uiteindelijk afgelopen donderdag, terwijl wij vrijdag naar huis zouden gaan, begonnen aan de tuin.
Het vervelende is dat je zit te wachten en steeds zelf moet bellen, jullie zouden vandaag toch komen!
Een vakantie van rust wat wij in petto hadden werd dus eigenlijk een grote ergernis van" komen ze nu vandaag wel of niet" en dat zo bijna 2 weken.
Maar uit eigen ervaring weten we dat het uiteindelijk toch wel goed komt...
 

Tabe

† In Memoriam
Wij hebben vorig jaar in Zbyslav een dergelijke ervaring meegemaakt.

Het stukje tuin aan de straatkant was door het verwijderen van de coniferen en door mollengebruik één grote puinhoop.
Betegelen was het advies (van mijzelf), maar dan moest er een deel van de grond worden afgegraven. Iets wat nauwelijks zelf te doen was vanwege de vele grote stenen en keien die er in zaten. Klein shovelwerk dus. Aan het begin van de zomervakantie afspraken gemaakt met "onze man" in een dorpje verderop. Gewoon mondeling, dus niks concreet. Het was voor hem een klein klusje dus hij kwam "wel eventjes langs". Drie weken gewacht; geen mannetje. Eventjes contact gezocht; Sorry, maar ze waren met een grote klus bezig en die had voorrang (vermoedelijk óók een door EU gesubsidieerd werk). Maaar.... de voorlaatste week van de vakantie kwam hij aanrijden met zijn shoveltje. Binnen een uur het stukje tuin ge-egaliseerd en "morgen" zou hij het nodige zand, zo'n 6 kuub, langs brengen. Niet dus. Pas de maandag daarop kwam hij met de vrachtauto met zand. Het kwam uiteindelijk wel goed, maar het gevolg is wel dat we nu met een zandstrand naast ons huis in Zbyslav zitten. Het werd dus een heeeeel rustige vakantie. Oók wel lekker trouwens!

In het voorjaar gaan we het stukje tuin bestraten. Per slot van rekening hebben wij daar alle tijd voor.

Het is dus nodig om duidelijke afspraken te maken met de Tsjechen, en op papier. En dus niet het hap- en snapwerk tussendoor, dat in veel gevallen door de "Hollanders" wordt geaccepteerd. "Och, het komt wel goed".
 
Deze verhalen komen ons erg bekend voor. Gelukkig wonen wij in Tsjechië en dus is voor ons de termijn wat minder belangrijk, maar je ergert je wel.
Wij blijven er niet meer voor thuis ( behalve voor degenen die wel altijd hun afspraken nakomen ) en als er iemand op de stoep staat, dan belt hij wel en komen we naar huis. Eigenlijk wordt er nooit gebeld ( want ze staan niet op de stoep ).
 
En daardoor was ik de pineut omdat ik de eerste meeting in Dolni Lanov maar gedeeltelijk heb meegemaakt.

Tsjechie_MEI_2006_277.jpg
 
Wij hebben id. meegemaakt.

Open haard hout gekocht met de mededeling komen brengen en in stukken van 30-40 cm zagen.
Moet je natuurlijk wel extra voor betalen.

Rebreof, een beer van een man, komt op een morgen. Druk aan de gang. Stukken zagen. Komt nooit weer om het af te maken. Geld gebeurd en weg met het handje.

Buurvrouw die alles geregeld heeft, zegt dat zij het af gaat maken. Dus na 6 maanden mooi niet. Mochten haar kettingzaag wel lenen. Zo stomp als de pest.
Gaat weer een half jaar overheen. Hout wordt nat en natter.

Uiteindelijk zelf een kettingzaag gekocht en de boel gezaagd en gekloofd.
Tja, zo zie je maar weer.

Dus LEERGELD: eerst aanbetaling doen en dan de rest verrekenen.
 
Bovenaan