Rondreizen Tsjechië 2017

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Vakantiedagboek 2017.2

Zondag 10 september. “ We zijn weer thuis ! ”

P1100736k.JPG
Het voor velen bekende plein in Melnik

Na gisteravond nog wat gewandeld te hebben in Melnik en een goede maaltijd genuttigd te hebben, zijn we na de nachtrust, vanmorgen vertrokken richting Nederland.

De auto gestart om 7.15 uur en gearriveerd in onze woonplaats om 16.00 uur. Onderweg veel werkzaamheden aan de weg, maar geen files of andere problemen. Voordeel van het rijden op zondag is het ontbreken in Duitsland van vrachtverkeer.

Na precies 800 kilometer zijn we eerst even langsgegaan bij de kids en inmiddels zijn we thuis en is de auto leeggehaald van alle bagage.

Ik hoop jullie niet verveeld te hebben met mijn dagelijkse verslagen, maar voor allen die het niet leuk vonden kan ik melden dat ik er nu mee stop. Het was mij aangenaam en wil bedanken voor alle positieve reacties.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Vrijdag 21 april “De start van onze rondreizen 2017"

Zo aan het begin van een nieuwe cyclus verhalen, wetens- en bezienswaardigheden is het goed vooraf na te denken over de presentatie. Veel heb ik al laten weten in het vakantiedagboek en sommige plaatsen heb ik in vorige jaren al uitgebreid beschreven. Ik ga me beperken tot de monumenten en plaatsen, die nog niet of te weinig door mij benoemd zijn. Wel blijf ik de volgorde van de datums aanhouden, maar uitstapjes in Duitsland, Oostenrijk, Polen en Slowakije zullen niet terugkeren in dit verhaal.

Zaterdag 22 april "Cheb en Hrad Seeberg"

Cheb bezochten wij eerder in 2015. Een verslag over deze plaats is hier te vinden. Na Cheb opnieuw bezocht te hebben, steken we de grens over met Duitsland om via een aardige route terecht te komen in het plaatsje Ostroh, dat niet ver af ligt van Frantiskovy Lazne. In Ostroh bezoeken we Hrad Seeberg.
SAM_0094k.JPG
De intree van Hrad Seeberg

De burcht ligt op een hoogte van 500 meter. Je kunt er met de auto naar toe rijden en boven gekomen blijkt, dat de burcht op een rots gebouwd is boven een kreek, de "Slatinny Potok".
Deze kreek ligt dus vrij diep in het dal. Een hoge voetbrug zorgt voor verbinding naar de overkant. Hier bevindt zich de kerk "Kostel sv. Wolfganga".
SAM_0104k.JPG
De voetbrug naar Kostel sv. Wolfganga

Ik vind het zicht op de omgeving van de burcht zo boeiend, dat ik besluit om eerst naar de andere kant van het dal te gaan. Enige kriebels voelde ik daarbij wel, want het is bepaald niet mijn hobby over zo'n hoge voetbrug te wandelen. De Kostel sv. Wolfganga, die hier staat valt als kerk niet echt op omdat een toren ontbreekt en ze slechts één verdieping hoog is. Ze is gebouwd tussen 1470 en 1478 in een late gotische stijl en in 1721 is, op kosten van de gemeente Cheb, een barokke stijl aangebracht. Jarenlang is de kerk gebruikt als magazijn, waarna ze dreigde ineen te storten. In het jaar 2006 droeg het bisdom van Plzen de kerk gratis over aan het dorp Poustka, waartoe Ostroh behoort. Met hulp van sponsors en lokale liefhebbers begon men de kerk geleidelijk te repareren en kwam ze te staan op de lijst van Tsjechische culturele monumenten. In de afgelopen jaren werden meerdere archeologische vondsten gedaan onder de kerk, waaronder de graven uit de 16e en 17e eeuw van voormalige burchteigenaren. Voorts werden de originele bewerkte ramen teruggevonden. De kerk is in het weekend, in het toeristenseizoen, te bezichtigen. Helaas kwam ik voor een gesloten deur te staan, zodat ik geen foto kan tonen van het interieur. Vandaag de dag wordt de kerk gebruikt voor concerten, bruiloften, kerstfeesten en tentoonstellingen. In de toekomst zal de kerk dienst blijven doen als cultureel centrum.
P1080217k.JPG
Watermolen bij de vijver

Met knikkende knieën loop ik terug richting de burcht en zie in het dal een opvallend wit huisje met een watermolen. Een juweeltje om te zien.
P1080219k.JPG
Hefbrug als toegang tot de binnenring van de burcht

Het doel van ons bezoek is, je zou dat bijna vergeten, de burcht Hrad Seeberg, tegenwoordig ook bekend onder de naam 'Hrad Ostroh". Het is opgericht rond 1200 en bestaat uit een voorburcht en een burchtkern. Beide delen worden gescheiden door een diepe gracht, waarover een hefbrug is aangelegd. Het geheel vormt een mooi voorbeeld van een ridderkasteel.
P1080223k.JPG
Het zicht op de omgeving via een kijkgat

Heel aardig is het uitzicht dat de burcht biedt op de omgeving. Vanaf 1703 was de burcht in bezit van Cheb en werd een hostel opgericht voor arme wevers en arbeiders. In 1907 begon men met geleidelijke renovatie en werd in mei 1915 een kasteelrestaurant geopend en wordt het een populaire bestemming voor kuurgasten en toeristen uit de hele wereld. Na de Tweede Wereldoorlog werd de burcht verwaarloosd en pas in de jaren 80 van de 20e eeuw werd gestart met een totale restauratie.
SAM_0109k.JPG
Duiventil en graansilo

Het was de directeur van het gemeentelijk museum in Františtovy Láznĕ, de heer Dr. Pavel Střibrný, die de wederopbouw op zich nam en daar met behulp van overheidssubsidie ook in slaagde. Zelfs kon het complex worden aangevuld met een duiventil en een historische graansilo.
SAM_0147k.JPG
Boerenkar en in volkscultuur beschilderde meubelen

Gelet op voorgaande is het logisch, dat de burcht in bezit is gegeven van het gemeentelijk museum. Er worden exposities ingericht van de mooiste interieurs uit de 19e eeuw, maar ook van oude landbouwwerktuigen en volkscultuur. Een restaurant maakt eveneens deel uit van de huidige exploitatie van deze burcht. De burcht en haar omgeving zijn voor bezoekers van deze regio zeker een kijkje waard.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Zondag 23 april “De 'achterbuurt' van Karlovy Vary"

Het is nogal regenachtig, maar gelukkig blijven we in stedelijk gebied. Karlovy Vary staat op het programma, zodat we niet door modder hoeven te baggeren. De schoenen worden weliswaar nat, maar blijven schoon.
SAM_0200k.JPG
De lotgevallen van een brave toerist

Bij ons bezoek aan dit wereldberoemde kuuroord, ontkomen we niet aan de wandelpromenade langs de rivier Tepla en de vele colonnades. Op ons pad worden we begroet door de brave soldaat Švejk, die heeft plaatsgenomen op een terrasje. Ik kan het niet laten om toch even naast hem te gaan zitten, onder het motto van: Je bent hier toch een onbekende, maar wel brave toerist.
SAM_0220k.JPG
Restaurant Diana

Helemaal aan het eind is (even voor Grand Hotel Pupp in de straat Mariánská) het dalstation van de tandradbaan (lanová dráha), die ons naar de Výšina přátelstvi, of de Hoogte van Vriendschap moet brengen. De kabelbaan, die in 1912 is aangelegd, heeft een lengte van 453 meter en moet ons 167 meter omhoog brengen. Het restaurant Diana dat boven te vinden is, is oorspronkelijk ontworpen als een jachthuis. Gebouwd in 1914 is het in 2000 geheel gerestaureerd. Het restaurant is gespecialiseerd in Boheemse en internationale gerechten.
P1080298k.JPG
Rozhledna Diana

Deze uitzichttoren Diana is eveneens gebouwd in 1914. Naar aanleiding van mijn vakantieverslag 2016 schreef Graltena mij het volgende "Who has not been at the Diana Observation Tower, has not seen Karlovy Vary." (https://dianakv.cz/en) en die uitdaging moest ik dus wel aangaan, want dat wekt nieuwsgierigheid op. Nu is dat er dan van gekomen en ik vind het fááántastisch.
SAM_0225k.JPG
Het zicht op Karlovy Vary

Vanaf de toren hebben we een prachtig zicht op het hele kuuroord en haar omgeving. Jawel, we kunnen zeggen dat we Karlovy Vary nu echt gezien hebben. We staan voor de keuze om naar beneden te wandelen, of weer gebruik te maken van de kabelbaan. We kiezen voor de makkelijkste manier, omdat deze vooral leuk is.
P1080265k.JPG
De pestzuil

Nu we met beide benen weer vaste grond onder de voeten hebben, wordt het tijd voor nog een stukje Karlovy Vary waar we nog niet eerder waren. Wel is het noodzaak een stukje terug te lopen tot even voorbij de pestzuil. Deze zuil van de Heilige Drie-eenheid dateert uit 1713 en werd opgericht uit dankbaarheid dat de stad gespaard bleef voor de pestepidemie. Het is een werk van de regionale beeldhouwer Oswald Josef Wenda uit Žlutice. De zuil staat op een hoge voet, waarschijnlijk omdat de straat erachter stijl omhoog loopt. Halverwege het beeld is een driehoekige basis met op de punten beelden van de heilige bisschoppen Vojtĕcha en Augustinus en van Sint Florian de brandweerman. Het bovenste gedeelte is geplaatst op een bol die verpakt is in een slang van erfelijke zonde. De totale hoogte van de zuil is 9 meter.
SAM_0194k.JPG
De lift naar de stadstoren is een uitkomst

Het mooie van dit forum vind ik de reacties van andere deelnemers op je verhaal, waarmee je vaak iets kunt. Zo attendeerde Kuurgast ons op de Petrus en Paulus Kerk, die te vinden is in Krále Jiřiho. Om die kant op te gaan moeten we echter achter de pestzuil naar boven wandelen en dat is best stijl. Gelukkig is er nog een manier. We lopen langs de winkeltjes in de Láženská (richting Tržni kolonáda) waar een lift te vinden is, die ons naar boven bij de stadstoren brengt en dat scheelt echt een hele klim, zoals blijkt uit de foto waar ik bij de toren sta.
P1080305k.JPG
Kostel sv. Lukáše, waarin het wassenbeelden museum

Na de toren is het nog wel wat omhoog lopen, maar dat is heel goed te doen. Even later komen we dan bij de Kostel sv. Lukáše, of op z'n Nederlands de Sint Lucaskerk die zich bevindt aan de Zámecký Vrch, nr. 4
Het was een Anglicaanse kerk, gebouwd in 1876, en werd in 1947 de Methodist kerk van Sint Lucas. Het gebouw is in 2010 verkocht aan een particuliere onderneming, die er een wassenbeelden museum in vestigde. Te zien zijn beelden van beroemde bezoekers van Karlovy Vary uit de wereld van Koninklijke families, presidenten, politici, dictators, filmsterren, musici en atleten uit de hele wereld. Uiteraard is de kerk een bezoek waard en er is een film te zien, die gemaakt is uit unieke filmbeelden van het Karlovy Vary in de jaren 1919 tot 1934.
P1080312k.JPG
Kostel sv. Petra a Pavla

De straten waar we wandelen liggen achter de toeristische promenades met zijn bronnen en hier zien we slechts enkele buitenlanders, die op zoek zijn naar de Russisch Orthodoxe Kerk van de heilige apostelen Petrus en Paulus. Vanaf uitkijktoren Diana was hij voor ons al te zien, met de vijf grote gouden koepels was hij niet te missen in het uitzicht over de stad. De gouden koepels zijn uivormig en bij ons in Drenthe zou hij al snel de naam van "Siepelkerk" (Uivormige koepel op de kerk van Dwingeloo) krijgen. De kerk is gebouwd in de jaren van 1893 tot 1897 door G. Wiedermann en is één van de grootste Russisch-Orthodoxe kerken ter wereld. Het interieur is versierd met schilderijen en iconen die geschonken zijn door Russische gasten van de stad in de 19e eeuw. Even verderop in de straat zien de villa van de familie Becher van de bekende Becherovka likeur. Een foto moet ik achterwege laten, omdat het huis geheel in de steigers stond voor groot onderhoud. Terug in ons pension kunnen we terugzien op een mooie dag, die ons geleerd heeft soms even verder te kijken dan de neus lang is en vaker de achterbuurten te bezoeken.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreizen Tsjechië 2017

Maandag 24 april “Een uitstapje rondom Františkovy Láznĕ" (Deel 1.)

Wij beginnen ons uitstapje vandaag in Skalná. Het is een plaats met ongeveer 1900 inwoners, die tot 1950 bekend was onder de naam Vildštejn. De oorsprong van de naam Vildštejn ligt bij het gelijknamige kasteel in deze plaats.
P1080332k.JPG
Hrad Vildštejn in Skalná

Het hrad behoort tot de oudste Tsjechische kastelen en werd omstreeks 1166 gebouwd. Het is een zgn. waterkasteel dat werd omgeven door een kunstmatig meer. Vanaf de 15e eeuw waren burgerlijke vorstenhuizen uit Cheb de eigenaar. In 1783 werd een nieuw rococo-kasteel naast het bestaande kasteel gebouwd. Nadat in 1843 de lokale bevolking het kasteel in gebruik nam, trad een periode van verval in.
P1080325k.JPG
De entree tot Hrad Vildštejn

Eind 20e eeuw werd de burcht verkocht aan een ondernemer, die begon aan de wederopbouw. In juni 2001 werd, voor het eerst na 800 jaar, het gebouw opengesteld voor het publiek. Op het moment van ons bezoek was het helaas tijdelijk gesloten, vanwege nieuwe renovaties. Tegenwoordig bevinden zich in de burcht een kasteelmuseum, een gevangenismuseum en een brandweermuseum. Een restaurant geeft ruimte aan diverse culturele evenementen en er worden bruiloften gehouden.
P1080339k.JPG
Natuurreservaat Soos

In dit deel van Tsjechië wordt duidelijk dat zich in de bodem vulkanische activiteiten afspelen. Het is niet verwonderlijk dat juist hier een natuurgebied tot ontwikkeling is gebracht. Vanaf 1964 is een reservaat gevormd, natuurreservaat Soos of Přirodni rezervace Soos, op een gebied dat 221 hectare groot is. Het ligt 6 kilometer ten noordoosten van Františkovy Láznĕ. Door dit beschermd park is een vlonderroute aangelegd over een afstand van 1,2 kilometer. Op informatieborden langs de route staan beschrijvingen en wordt uitleg gegeven over het landschap.
SAM_0365k.JPG
Overal pruttelt de grond

De vlonderroute leidt ons langs kleine pruttelende bronnen. Het stinkt er naar flink naar zwavel en het gebied doet denken aan een maanlandschap met roestbruine aarde. Niet verwonderlijk dat er verschillende diersoorten en moerasplanten te vinden zijn. Direct aan de parkeerplaats zijn de museums een bezoekje waard. Er is een streekmuseum en je kunt er een kijkje nemen in het dinosauruspaviljoen.
P1080360k.JPG
Kerk van de maagd Maria, of Kostel Nanebevzeti Panny Marie

Zo'n 16 kilometer verderop, in de richting van Sokolov, komen we terecht in Kynšperk nad Ohři. Een stad, aan de rivier Ohře, met circa 5100 inwoners. De stad werd bekend door zijn meubelwerkplaatsen, die ervoor zorgden dat in 1873 een ambachtsschool werd opgericht voor meubelmakers. Op het Plein van de 5e Mei (Námĕsti 5. Kvĕtna) staat de Kerk van de maagd Maria. Een stenen trap is aangelegd omhoog naar het bordes waarop de kerk dominant aanwezig is. Zoals we hem nu zien, is hij gebouwd in de jaren tussen 1721 en 1727 onder leiding van de bouwer Jan Volfgang Braunbock uit Cheb. Hij was medewerker van de bekende architect Kryštof Dientzenhofer en bouwde ook de kerk in Chodov. Een sculptuur van Madonna uit de 15e eeuw is bewaard gebleven uit de kerk die hier eerst stond.
P1080363k.JPG
De voetgangersbrug in Kynšperk nad Ohři

Aantrekkelijk in deze stad is de mogelijkheid tot watersport in de rivier Ohře. Bij pirrat.cz worden boten verhuurd, tegen een schappelijke prijs. Zelfs meerdaagse riviertochten behoren tot de mogelijkheid. Vaak zijn watersporten, zoals raften, te zien vanaf de voetgangersbrug. Deze brug, die 63 meter lang is, is gebouwd in 1950. Hij is na de brug in Český Krumlov de langste houten brug van het land.
P1080370k.JPG
Chlum Svaté Maři

Het laatste plaatsje dat we aandoen is Chlum Svaté Maři. Het ligt slechts op drie kilometer ten noorden van Kynšperk nad Ohři, op een hoogte van 539 meter aan de rivier Ohři. Het is één van de bekendste Bedevaartsoorden sinds de 14e eeuw. De opkomst van het oord hangt nauw samen met een legende over een beeld van Maria met Jezus, als zuigeling, op de arm. Dit beeld werd, onder een hazelaar, gevonden door een slager. Nadat hij onder de boom in slaap was gevallen, hoorde hij dat zijn naam drie keer werd genoemd. Hij werd wakker en ontdekte het beeld dat hij mee naar huis nam. De volgende dag was het beeld weg. Later vond de slager het terug op de plaats onder de hazelaar. Dit laatste herhaalde zich drie keer en voor de slager was dit het teken dat Maria op deze plaats aanbeden zou gaan worden. De boom stond op de plek waar nu de kerk van de maagd Maria staat. In de loop van de tijd hebben verschillende gebouwen het beeld van Maria met kind een onderdak gegeven. De huidige barokke bedevaartskerk is gebouwd in de jaren 1690 tot 1702 volgens een ontwerp van de bekende architect Kryštof Dientzenhofer.
P1080371k.JPG
De kruisweg rond de kerk

In de jaren van 1702 tot 1728 is de kerk aan drie zijden omringd door een overdekte arcade, waarin 6 kapellen zijn opgenomen. Het geheel vormt een kruisgang met de mooiste plafond- en muurschilderingen en prachtige altaren in de kapellen. In de jaren na de bouw werd het de belangrijkste plaats voor pelgrims in Bohemen. Na 1945 werden de pelgrimstochten door het communistisch bewind stilgelegd. In 1991 vond een herstart plaats van de bedevaartstochten en begonnen de restauratiewerkzaamheden. Dit werk richtte zich in eerste instantie op de kerk, waarvan de muren, het dak en plafond, alsmede de koepel een grote beurt kregen.
SAM_0428k.JPG
De schilderingen in de koepel worden hersteld

Was het eerst een Tsjechisch-Duits cultuurfonds, nu zorgt de Europese Unie voor de financiering van de noodzakelijke renovaties. Een bezoek aan dit complex is de moeite waard en de veelheid aan bezienswaardigheden zullen een ieder verrassen. Op een of andere manier doet het allemaal heel mysterieus aan en moet tijd besteed worden om de kerk te verkennen. Tijdens ons bezoek stond een hoge steiger in de kerk om de schilderingen in de koepel te herstellen.

wordt vervolgd met deel 2.
 
Bovenaan