Rondreis Tsjechië en Duitsland

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Zaterdag 20 juli
Om 03.13 uur vertrok een volgepakt Aygootje met aan boord ondergetekende met man en dochter richting Praag. De heenreis was niet erg spannend, op een file bij Usti na, waardoor we een binnendoorweggetje moesten nemen. Daar hadden we niet een paar minuten eerder moeten rijden, getuige de net aangereden motorrijder die daar midden op de weg lag te kronkelen van de pijn...
Uiteindelijk bij ons vaste stekkie in Praag aangekomen: hotel Roma aan de Ujezd.
Lydia sprintte direct richting haar grote vriend, de haai in het aquarium in de lobby. Daarna door naar onze voorkeurskamer, die voor ons alledrie als thuis aanvoelt.
Even rusten, en dan op naar restaurant Bastille, naast het hotel. Helaas had men daar geen zin om klanten te bedienen, het personeel zat aan de koffie achter de bar met een schone blonde dame, dus zijn we na 10 minuten maar wat verderop gelopen en hebben we heerlijk gegeten bij een restaurant iets verderop aan de Ujezd.
Bijtijds naar bed, want morgen is het een belangrijke dag voor Lydia...
 
Zondag 21 juli

Om 6 uur stond ons dametje al bij ons bed, ze was tenslotte jarig vandaag! Ik had gisterenavond nog snel de kamer rondom haar bed versierd, dus ze was al direct in de feeststemming. Tot 7 uur konden we het rekken, toen moesten echt de cadeautjes uitgepakt worden: walkie talkies, Donald Duck pockets en boeken van de Smurfen en Rox. De rest van de dag werd dit nog wat aangevuld in Praag uiteraard;)
Na het ontbijt mocht Lydia de haai voeren ter gelegenheid van haar verjaardag. Later die week werd hij met echt vlees gevoerd, maar toen waren we helaas op stap...
Lydia had vandaag het programma bepaald, dat wij af en toe wat hebben aangevuld. Zodoende begonnen we met een wandeling door het Kampa-park naar de slotenbrug en de John Lennonmuur.

DSCN5355.JPG

Na het eten van een Trdelnik (wens nummer 1 van vandaag!) de Karelsbrug overgestoken. Het Keplermuseum bezocht en ijs gegeten op een terrasje daar tegenover. Bij Manufaktura wat Molletje-stuff ingeslagen. Via het plein met de astronomische klok op de heksenmarkt (Havelska) beland. Daarna met een oldtimer door Praag getuft, erg cool!

DSCN5357.JPG

Bij een verjaardag hoort taart! En in Tsjechie wordt dat natuurlijk Medovnik! Met door mij meegebrachte kaarsjes, aangestoken door luid zingend personeel:top:

DSCN5360.JPG

In 1 keer uitgeblazen!

Daarna de rest van de dag flink geshopt met dank aan forumleden: dvd's bij Bontonland, boeken bij verschillende boekwinkels (Lydia kan nu Tsjechische EN Engelse dierennamen leren samen met Molletje, maar de meeste boeken waren voor mij...), een reserve Mol-erger-je-niet (Pojd si hrat) etc.
Het avondeten gebeurde in een wat minder restaurantje, maar we konden niet snel een koeler plekje vinden, dus maar neergeploft. Lydia's favoriete maaltijd, smazeny syr, stond op de kaart, dus die was allang blij!
 
Maandag 21 juli
Eerst recht tegenover ons hotel met de kabelbaan de Petrin op.
In het spiegelpaleis schrokken we ons ineens even wild: we hadden een zesling! Gelukkig hoefden we er maar 1 mee te nemen:wow:

DSCN5366.JPG

Daarna de uitkijktoren beklommen en de heuvel af naar het Strahovklooster. Dit keer was het eindelijk wel open, en konden we de prachtige bibliotheek bewonderen.
Hierna stond de Burcht op het programma. We waren hier al vaak geweest, en dit keer viel het ons wat tegen. In de oude zaal was het hele middenstuk afgezet, net als in de St Vitus. Ook de crypte van de St Jorisbasiliek was afgesloten. Wel was er een nieuw deel van het Gouden Straatje zichtbaar, inclusief ingericht huisjes. Erg leuk!
Afgedaald aan de andere kant van de Burcht en na een half uurtje pootjebaden van Lydia in een fontein heerlijk gegeten bij de Cerny Orel. Daarna nog even bij het laatste stukje natuurlijke oever aan de Moldau en door het smalste straatje van Praag gelopen.
 
Dinsdag 23 juli

Even rustig aan doen vandaag. Eerst met de tram naar de Tesco, daartegenover hadden we namelijk een Legomuseum ontdekt. Dat was grappig, maar niet superspannend. Wel fijn was dat ze de nieuwste collectie Lego Friends al hadden, en dat Lydia een gevulde spaarpot had. En een grote doos Lego past er best nog wel bij in de Aygo...
Bij de Tesco wat gedronken en toen even een paar uurtjes terug naar het hotel.
Na de rust (echt nodig met deze extreme hitte!) naar de Joodse wijk. De Pinkas- en de Spaanse synagoge en de Joodse begraafplaats bezocht. Daarna lekker gegeten om de hoek van het Staromestskaplein. We hadden nog wat tijd over, dus even het wassenbeeldenmuseum in gelopen. Dat zit tegenwoordig op een nieuwe lokatie. Het was aardig, maar je bent er wel snel doorheen. Daarna door naar het Imagetheater voor de blacklight theathre show Afrikania. We hebben alledrie genoten: man en ik vooral van het blacklightgedeelte, en Lydia lag continu in een deuk om de erg flauwe grappen van de acteurs die tussendoor speelden.
 
Woensdag 24 juli
Een groen dagje vandaag... Eerst de Vrtbatuinen bezocht aan de Karmelitska. Hier waren we al vaak langsgelopen, maar in de winter waren ze altijd dicht. Het was een behoorlijke klim, zeker gezien de temperatuur, maar het uitzicht en de rust waren de moeite waard. Daarna met de tram naar de tuinen van de Burcht, langs het Belvedere gelopen en genoten van de schaduw.
Weer in de tram, nu naar de halte Vypich, een aardig eindje buiten het centrum. Na een aardige wandeling (gelukkig weer onder de bomen) zagen we dit:

DSCN5389.JPG

liggen, Letohradek Hvezda.
Binnen was het niet heel spannend, maar wel heerlijk koel. Er was oa een maquette van de slag bij de naastgelegen Bila Hora te zien.
In eerste instantie wilden we ook over de Bila Hora wandelen, maar gezien de hoogteverschillen en de temperatuur hebben we de berg toch maar gelaten voor wat hij was...
 
Donderdag 25 juli
Vandaag eerst naar de Resslova gegaan, en daar in de crypte van de sv cyrillus en methodius de tentoonstelling over de aanslag op Heydrich bezocht. Erg indrukwekkend, en net als vele andere Tsjechische musea erg veel leeswerk.
Voor Lydia had ik daar een oplossing voor in de tas zitten: de Smurfen in Parijs

DSCN5479.JPG

Daarna op de tram gestapt richting Florenc, en daarna naar het Vitkovmonument op de Zizkov gewandeld. Het zeker aan te bevelen gratis te bezoeken Legermuseum halverwege de heuvel hebben we nu links laten liggen. In tegenstelling tot de vorige keer (winter 2010) stond het monument nu niet meer in de steigers. Het museum in Vitkov is ook zeker de moeite waard.
Via de andere kant van de heuvel naar beneden gelopen en via een aantal trammen naar de Vinohrady hrbitov geweest, om het graf van Havel te bezoeken.
 
Vrijdag 26 juli
Vandaag wat later opgestart dan normaal, de temperaturen zijn haast niet meer te houden!
Eerst naar het Karel Zeman filmmuseum geweest, dat direct naast de Karelsbrug ligt aan de Mala Strana zijde.
Een interactief museum, iets wat zelfs Lydia wel kon bekoren

DSCN5544.JPG

Bij het ticket hoorde ook een boottocht van een uur, begeleid door een zeer actief uitleggende kapitein/gids. Hij wist veel te vertellen en dit keer zijn we ook over het Klein Venetie gevaren.
Daarna het opnieuw geopende Clementinum bezocht. We hadden erg veel geluk dat er verder niemand mee wilde met de rondleiding, dus kregen we een priverondleiding en konden we een groot deel van de trappen vervangen door de lift:toppie: De aardige jongen wist veel te vertellen, maar door het privekarakter stonden we toch lekker snel weer buiten (en hadden we alle ruimte op de toren).
's Avonds hebben we een concert met oa Smetana en Dvorak bezocht in het Obecni Dum. De kwaliteit viel wat tegen en de hoge noten galmden soms door de zaal. Dochterlief zat heerlijk te Mariokarten op haar DS...
Weer aangekomen in hotel Roma wacht ons de laatste nacht Praag alweer... Morgen verlaten we het land, maar over 3 dagen komen we weer terug!
 
Zaterdag 27 juli
Na een vroeg ontbijt de auto weer inpakken. Dat is best een uitdaging gezien het formaat van de auto, de hoeveelheid bagage en de hoeveelheid souvenirs en boodschappen die een plekje moeten zien te vinden. Maar het lukt, en zo kunnen we op weg naar Terezin. Via de email is het gelukt contact te leggen met onze vrienden daar, dus daar gaan we eerst even op de koffie. Ik ken Rut al 19 jaar, sinds ik in 1994 met een groep jeugd uit onze kerk ging evangeliseren samen met een groep Tsjechische jongeren. Toen is ook mijn liefde voor Tsjechie ontstaan. Zij woonde toen in Pardubice, is verhuisd naar Litomerice, getrouwd met iemand uit Terezin en midden in het stadje gaan wonen. Inmiddels wonen ze buiten de stadsmuren.
We hebben anderhalf uur lekker bijgekletst en Lydia mocht ondertussen heerlijk afkoelen in het grote zwembad in de tuin. Ze hebben gelukkig niet heel veel last gehad van de overstromingen, alleen in de tuin en de kelder stond wat water. Wel moesten ze verplicht evacueren.
Daarna het Ghettomuseum bezocht. Voor Lydia had ik haar DS bij me, en die heeft in dit museum, het museum in de kleine vesting en in de Maagdeburgbarakken heerlijk zitten DS' en onder toeziend oog van vriendelijke oudere dames. Van een van hen kreeg ze zelfs een zakje pruimen aangeboden. Op deze manier konden wij rustig kijken, en werd zij niet met alles geconfronteerd. In de kleine vesting heeft ze wel gewoon meegelopen (behalve in het museum daar) en globaal opgepikt van wat er daar allemaal gebeurd is.
Na nog wat literatuur over Terezin te hebben aangeschaft vertrokken we naar Dresden, alwaar men in het hotel dacht dat een bed van amper 1,20 breed wel groot genoeg is voor 2 forse volwassenen. Grotere bedden hadden ze ook niet...:denk:
Gelukkig was het bloedheet, dus hebben we van een grote stapel overbodige dekbedden en dekens een veldbed voor Lydia gemaakt, zodat ik haar slaapbankje in kon pikken.
 
Zondag 28 juli
Een bloedheet dagje Dresden. Eerst een rondrit met een bus gemaakt, en geconstateerd dat we deze stad niet heel interessant vonden. We kwamen er eigenlijk ook maar voor een ding, mijn man wilde dit schilderij graag zien:

Sixtijnse Madonna.jpg
Het origineel was wel wat kaler dan bovenstaande afbeelding:lache:
Na het avondeten en nog een avondrit per bus hadden we de stad wel weer gezien.
Morgen weer terug naar Tsjechie!
 
Maandag 29 juli
Omdat Dresden al geboekt was voor we onze vakantie besloten te verlengen, rijden we nu dus weer terug naar Tsjechie. Via Hradek nad Nisou komen we het land weer binnen, om eerst lekker een paar uurtjes af te koelen in Aquapark Babylon. Lydia was dolgelukkig dat ze daar ook een soortement rijdbare pony's op wieltjes hadden, dat had ze ooit op tv gezien en was haar allergrootste wens. Nou ja, voor 30 kroon mocht dat dan wel 10 minuutjes. Later deze vakantie zou ze op nog meer paarden rijden...
Daarna via weg 14 richting het Reuzengebergte. Er werd op erg veel plekke aan de weg gewerkt, wat de rit niet versnelde, maar eindelijk kwamen we dan aan in ons hotel in Hostinne.

DSCN5586.JPG

Vanuit onze enorm grote kamer (de 2 rechterbovenramen) hadden we zo een heel andere kijk op 1 van de 2 reuzen

DSCN5616.JPG

Nu was het plein nog leeg, maar later die week kwam daar verandering in. Daarover later meer. Nu kon Lydia zelf met wat kronen naar het papierwinkeltje om een tekenblok en een pen te halen. Superstoer vond ze dat!

DSCN5617.JPG

Het hotel is eenvoudig, gene lift of airco, en een karig ontbijt, maar ja, we zaten hier ook voor maar 5 tientjes per nacht, in een enorme vierpersoonskamer! Het restaurant is zeker een aanrader als je in de buurt bent!
 
Dinsdag 30 juli
Vandaag naar de dierentuin van Dvur Kralove. Hostinne lag zeer centraal tussen alle plekken waar we heen wilde, dus waren we er snel. Genoten van de prachtige dierentuin, voor een zeer leuk prijsje (alhoewel je wel voor alles apart moet betalen: safaribus, eigen auto het park in etc). Daarom barstte het er waarschijnlijk ook van de Nederlanders. Die hebben we overigens de hele week hier in grote getalen gezien, onderweg, op parkeerplaatsen bij attracties en geparkeerd bij allerlei vakantiewoningen.
Lydia heeft hier paard gereden en ook nog op een echte dromedaris gereden. Die deed het op zijn eigen kalme tempo, maar ze vond het toch wel wat spannend


DSCN5594.JPG



Op de terugweg belandden we in de stad al in een erg langdurige file, zodat we op gegeven moment maar een bordje hotel/restaurant volgden. We kwamen uit bij hotel Za Vodou, waar we heerlijk hebben gegeten. Buiten zat een sprekende papegaai die voor veel lol zorgde. Net als het zwembad waar Lydia gebruik van mocht maken. Dat zorgde voor veel duikplezier voor haar en heerlijk rustig natafelen voor ons.
 
Woensdag 31 juli
Vandaag naar Adrspach. De hele wandeling gelopen, of eigenlijk meer geschuifeld, het was er wel erg druk, en ook nu weer erg veel Nederlanders. De sfeer was wel wat minder dan de vorige keer in 2005, maar ja, toen was het september...
DSCN5611.JPG

Naar Trutnov gereden, om een favoriet restaurant van destijds te zoeken. We hebben het gevonden, maar helaas, ze serveren alleen in het weekend avondeten. Daarna in een ander restaurant gegeten, maar dat was niet zo geweldig van kwaliteit.
Toen we weer in Hostinne kwamen zijn we een paar kilometer doorgereden, we hadden tenslotte min of meer beloofd even langs te komen bij Jan en Akkelien. Dat hebben we dus gedaan. De koffie, thee en limonade smaakten heerlijk, en het stapeltje Donald Ducks wat Jan tevoorschijn toverde werd gretig gelezen totdat het echt te donker werd onder de veranda...
 
Bovenaan