Rondreis Tsjechië 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2021 (9-9)

Dierentuin en safari, het blijft leuk.


Een jaarlijks terugkerend uitje is voor ons een bezoek aan de dierentuin van Dvůr Králové nad Labem. Bij het ontbijt horen we dat er vandaag televisieopnames gemaakt zullen worden. Rond een uur of tien arriveren we bij de dierentuin waar we kaartjes kopen. Steeds weer valt op hoe goedkoop de kaartjes zijn. Aan intree betalen we omgerekend € 7,50 per persoon en de rit door het safaripark kost € 3,10 eveneens per persoon. Wel moet hier worden gezegd, dat wij de seniorenprijzen betaalden, die echter niet heel veel afwijken van de standaard prijzen.

P1120967k.JPG

Na het betalen van de intreegelden gaan we naar binnen en komen we terecht in een dierentuin, die dit jaar 2021 z'n 75-jarig bestaan viert. Vele jaren was het de tuin van textielfabrikant Richard Neumann, wiens tuin niet openstond voor publiek. In 1945 werd het bezit van de fabrikant onteigend en op 9 mei 1946 werd de dierentuin voor publiek geopend. De oppervlakte van de tuin was na opening 6,5 hectare en de inboedel bestond uit een kleine hoeveelheid lokale fauna.

P1120979k.JPG

In de jaren tot 1965 werd het grondgebied uitgebreid tot 25 hectare en zijn de dierencollecties uitgebreid. Grote veranderingen werden teweeg gebracht door ing. Josef Vágner, die in 1965 werd aangesteld als directeur van de toenmalige Oost-Boheemse dierentuin. Hij is op 26 mei 1928 geboren in Ždirnice, dat te vinden is op 20 kilometer ten noordwesten van Dvůr Králové. Zijn opleidingen waren allemaal gericht op bosbouw, waarbij hij zich specialiseerde in tropische bosbouw. Na 6 jaar te hebben lesgegeven, uiteraard aan een bosbouwschool, werd hij directeur van de dierentuin in Dvůr.

P1120973k.JPG

Hij is het die de tuin ontwikkelt van een regiofunctie naar een tuin met internationale allure en de grootste verzameling Afrikaanse hoefdieren. Na meerdere expedities naar Afrika werden zo'n 3000 dieren Europa binnengebracht. De meeste dieren, zoals neushoorns, antilopen, buffels, giraffen en zebra's bleven in Dvůr, waar ze de grootste kuddes buiten Afrika vormden.
De belangrijkste diersoort in deze tuin is de noordelijke witte neushoorn, die in het wild is uitgeroeid.
Vágner ontwikkelde een safari op een gebied van 30 hectare. Per bus, treintje of eigen auto werd het vanaf 8 mei 1989 mogelijk om tussen vrij loslopende dieren door te rijden.
De man zelf was op het moment van opening al 6 jaar met pensioen, maar mocht voor zijn werk veel onderscheidingen ontvangen.

P1120968k.JPG

Vágner werd in 1970 de communistische partij uitgegooid, vanwege zijn verzet tegen de inval in zijn land door de Warschaupact landen in 1968. In 1989 werd hij één van de belangrijkste woordvoerders van het Burgerforum. De oppositiebeweging die voortkwam uit de fluwelen revolutie en later opging in de Civic Democratische Partij van Václav Klaus.

P1130014k.JPG

Vágner en zijn vrouw Zdena hadden drie zonen en twee dochters. Hij sprak Tsjechisch, Russisch, Duits, Engels, Frans en Swahili. Hij overleed op 6 mei 2000 in Dvůr Králové nad Labem, de plaats die hem een jaar eerder het ereburgerschap gaf.

P1130016k.JPG

Inmiddels hebben dierentuin en safaripark een oppervlakte van ruim 60 hectare bereikt. Hier zien bezoekers de grootste kudde giraffen die in gevangenschap is gefokt en drie soorten neushoorns, waaronder de witte neushoorn die een zeldzaamheid is in Noord-Europa.
De dierentuin presenteert zijn bezoekers een roofdierenpaviljoen met cheeta's, tijgers en leeuwen. We zien een doorloopvolière met flamingo's en pelikanen. Parel van de tuin is de Afrikaanse savanne met olifanten. Paviljoens zijn er verder nog met nijlpaarden, okapi's, stokstaarten, leeuwen, insectenwereld en niet te vergeten een gorillapaviljoen.

P1130035k.JPG

Met jaarlijks 500.000 bezoekers en een grote populariteit heeft de tuin een groot bereik onder het publiek. Zij maken mensen bewust van de benarde situatie van neushoorns, olifanten en andere dieren. De dierentuin behoort tot de succesvolste fokkers van Afrikaanse hoefdieren. Zo zijn een aantal zwarte neushoorns verscheept naar het Tanzaniaanse nationale park Mkomazi waar ze met succes broeden.

P1130020k.JPG

Gezegd mag worden dat Josef Vágner gedurende zijn leven een succesformule heeft gepresenteerd aan zijn stad "Dvůr Králové nad Labem".

wordt vervolgd. Vrijdag 10 september
 
Bovenaan