Rondreis Tsjechië 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechie 2021 (Deel 4)

De achtertuin van Praag „Středni Čechy“.


In dit deel van onze vakantie gaan we ons, indien mogelijk, iets drukker maken. We gaan op visite in de regio Midden-Bohemen waar we eigenlijk nog nooit geweest zijn. Voor ons vooral het gebied ten zuiden van Praag,

Zondag 29 augustus. Na het ontbijt nemen we afscheid van de familie Buriánek. De autorit, die we te gaan hebben, is kort. Hij is niet meer dan 160 kilometer. Vanaf Turnov rijden we naar Mlada Boleslav en Kolin om aan te komen bij ons hotel voor de komende nachten in Ctyrkoly.
We blijven hier 6 nachten in Harmony Resort (www.harmonyjavornik,cz)

1628529939487.png

Het is een vrij nieuw hotel met grote kamers , een mooi restaurant en een prachtige tuin. Uiteraard moeten we even afwachten wat voor eten we krijgen voorgeschoteld en dan bedoel ik de kwaliteit van de maaltijden.
De streek rond Praag laat rotsformaties en rivierdalen zien, meerdere oude steden en de meest mooie kastelen, die we nog niet kennen. Zo is er in het dorpje Pruhonice, 7 kilometer ten zuiden van Praag, een kasteel met park. Het heeft al meerdere keren op ons lijstje gestaan om het te bezoeken, maar tot nu is het er nooit van gekomen. We proberen het daarom opnieuw.
Vooral zijn wij gespitst op het landschapspark, dat beschikt over 3 grote vijvers, enkele watervallen, een rotstuin en de mooiste tuinen. In de lente vallen er de Rhodondendrons op.
Op slechts zo’n kilometer of 7 van ons hotel is het Konopištĕkasteel. Het staat bekend als één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Tsjechië. Voor op een regenachtige dag zijn er drie verschillende routes, die langs de verschillende tentoonstellingen leiden.
In het park zijn beelden te zien, een rozentuin en, zeker ook de moeite waard, een hertenkamp.
Alsof het allemaal nog niet genoeg is gaan we nog op zoek naar het Sázava-klooster en het Stenbergkasteel, dat hoog oprijst boven de rivier de Sázava.

1628530139178.png

Ons bezoek aan deze regio besluiten we in Vlasim en alsof we er geen genoeg van krijgen ook hier nog een kasteel.

Het programma deze dagen ziet er als volgt uit:
Zondag 29 augustus Aankomst in Čtyrkoly
Maandag 30 augustus Kasteel Pruhonice en haar park
Dinsdag 31 augustus Het zal er druk zijn bij Kasteel Konopiste
Woensdag 1 september Sázavsky klášter en Český Šternberk
Donderdag 2 september We nemen het er van. Even geen programma
Vrijdag 3 september Bezoek aan het kasteel in Vlasim met park en 3 mini-objecten
Zaterdag 4 september Tijd voor een vaarwel aan Čtyrkoly

wordt vervolgd. deel 5
 
Dinsdag 31 augustus Het zal er druk zijn bij Kasteel Konopiste
Woensdag 1 september Sázavsky klášter en Český Šternberk
Als jullie naar Konopiste gaan, maak lekker gebruik van het "treintje" dat jullie bij het kasteel brengt. Wel zo prettig. En dan Cesky Sternberk, wat een geweldig mooi kasteel is dat zeg. Alleen al dat robuuste van de buitenkant
 

Ad Verschoor

Donateur
Sador, wij waren eerder eens per trein in Dresden, bezochten ook de Bastei en Konigstein. Ik wilde heel graag nogmaals naar de Bastei, en dan lijkt het me leuk de complete route per auto eens te volgen vanaf Pirna. Overigens zijn we nooit toegekomen aan Pravcika Brana, omdat Marja hier toch de nodige moeite mee zal hebben.
De kloof zijn we wel ingetrokken en hebben we gevaren.
 
o ja, die route vanaf Dresden Pirna Hrensko dat is genieten. Eerst in Dresden langs het winkelcentrum en daar een super lekker ijsje halen, want man man man, wat hebben die een keus. Dan een stukje terug rijden en richting Pirna. Als het etenstijd is dan stoppen bij de Chinees daar en goedkoop tanken en dan richting Hrensko en de markt over (helaas niet echt meer wat het geweest is, maar toch) en dan door richting Decin of bovenlangs via de weg langs de markt of via de weg langs de rivier. O, ik wou dat wij al zo ver waren, maar helaas dat duurt nog 2 maandjes. Echt een supermooie route vinden wij en naar gelang de tijd de zin en de wil stoppen wij bij een van de bezienswaardigheden. Vergeet ook de uitkijktoren niet in het laatste dorp voor de grens, bij mooi weer een super uitzicht.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2021 (Deel 5)

Dolni Brusnice en het hotel onderaan de berg Zvicinou.


1628935058480.png

Zaterdag 4 september. De bovenstaande foto heb ik gemaakt in 2012. Wat we zien is een kolonade in aanbouw, het terras heeft een beurt nodig en achteraan een villa in verval. Het was het eerste jaar dat we dit hotel aandeden en dat is inmiddels een jaarlijks terugkerende gewoonte geworden. Deze dag komen we weer in dit hotel Pod Zvicinou (www.hotelpodzvicinou.cz) aan, nu voor 10 nachten en voor de 10e keer.
Het is een hotel van de nederlandse eigenaren Nancy en Eric, die het in eigendom hebben genomen in 2000. Het hoofdgebouw van het hotel telt 29 kamers met eigen sanitair. Er gaat geen dag voorbij of er vinden renovaties plaats.
Wij logeren sinds vorig jaar in de vervallen villa van de foto, die nu is opgeknapt en waarin 4 grote rolstoeltoegankelijke appartementen op de benedenverdieping zijn gerealiseerd.
Na aankomst dit jaar zal ik enkele foto’s plaatsen waarop goed te zien is hoe mooi dit hotel na alle verbouwingen geworden is.
Voor mensen die Tsjechië gaan bezoeken, wil ik dit hotel van harte aanbevelen. Wij kunnen hier inmiddels alleen maar positieve geluiden over laten horen, waar het restaurant zeker niet onvermeld mag blijven.

Soms vragen bekenden van ons zich af, of we nog niet zijn uitgekeken in Tsjechië. Niets is minder waar, want ieder jaar ondekken we weer nieuwe plekjes.
Voor dit deel van de vakantie staan enkele bezoekjes op het programma. Zo is er op zondag 5 september waarschijnlijk de jaarmarkt in Trutnov. Halen we onze jaarlijkse kalender even op bij de boekhandel in Jicin en vergeten we niet de dierentuin in Dvur Kralové. Al tijden staat het kasteel Kunĕtická Hora op ons lijstje. We weten van vorig jaar dat geparkeerd kan worden bij het jachtslot of pannenkoekenhuisje. We hopen dat het treintje vandaag rijdt en ons boven brengt.
Zelf voel ik mij altijd happy in Nachod en Ratoborice. De eerste heeft een geweldige uitkijk vanaf het kasteel op het plein en de laatste staat bekend om z’n betrokkenheid met Grootmoeder en het wereldberoemde boek van de schrijfster Božena Nĕmcova, dat ook in Nederland is uitgegeven.

1628935239246.png

Vanzelfsprekend slaan we een bezoek aan de dierentuin en het safaripark in Dvur Kralové niet over en een wijnfeest in Kuks lijkt ons eveneens heel erg leuk.

Ons programma ziet er vervolgens zo uit:

Zaterdag 4 september Aankomst in Dolni Brusnice in „Hotel Pod Zvicinou“
Zondag 5 september Jaarmarkt in Trutnov (onder voorbehoud Corona)
Maandag 6 september ======
Dinsdag 7 september Jicin
Woensdag 8 september Nachod en Ratiborice
Donderdag 9 september Dierentuin/Safari Dvur Karlové
Vrijdag 10 september Verrassing
Zaterdag 11 september Pardubice (hrad Kunĕtická Hora)
Zondag 12 september Wijnfeest in Kuks
Maandag 13 september Boodschappen in Dvur Kralové
Dinsdag 14 september Vertrek uit Dolni Brusnice naar ..................
Woensdag 15 september Aankomst in Drenthe en thuis !!!!

Dit verhaal wordt vervolgd op vrijdag 20 augustus. Het is de dag van vertrek voor een vakantie van bijna 4 weken. Ik hoop dagelijks een reisverslag te leveren over wat we zien en meemaken.

Het wordt vervolgd, tot dan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

kuurgast

Donateur
Donderdag 9 september Dierentuin/Safari Dvur Karlové
Berber-leeuwin Khalila beviel op 20 juli, maar pas op 6 augustus bleek uit de inspectie dat het een mannetje en vrouwtje zijn. De kleine welpen wegen nu ongeveer drie en een halve kilo, die ze kunnen zien en kruipen, maar ze brengen bijna al hun tijd door in de kraamkamer van het leeuwenpaviljoen naast de Lion Safari.
Het is nu niet mogelijk om Khalila met de welpen te zien. Zoölogen verwachten in september voor het publiek te verschijnen.
In de Lion Safari kun je voorlopig de rest van de roedel leeuwen bewonderen. Bron oa safaripark.cz.
Zou toch mooi zijn als jullie de welpen konden zien.
 
Bovenaan