Rondreis Tsjechië 2020

Topic in 'Hoe was jouw vakantie in Tsjechië?' gestart door Ad Verschoor, 30-01-2020.

 1. Mooi gescheven ad.
  Het was weer erg leuk je avonturen te kunnen lezen/meebeleven.

  Groet Luigi.
   
  marja kroeze, bruinh, Pelhřimov en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 2. Het was weer leuk om je verslag te lezen.
  Ook de foto's laten weer goed zien hoe prachtig Tsjechië is.
  Bedankt !
   
  marja kroeze, bruinh, Pelhřimov en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Welkom terug en ach....elk nadeel heb zijn voordeel....is de vriezer ook weer eens schoon en leeg. :stout:
   
  marja kroeze, PuNkEnStEiN, bruinh en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 4. Ad bedankt dat we weer hebben mogen genieten van je reisverslag, gr. Hans en Nelly
   
  marja kroeze en Ad Verschoor vinden dit leuk/interessant.
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  De laatste vakantiedag - Dvůr Králové nad Labem

  Zaterdag 12 september . Alle jaren dat wij nu in Dolni Brusnice komen heb ik geschreven over de dierentuin met z'n safaripark, de dam "Les Královstvi", de nederzetting Hájemstvi, het historische ziekenhuis Kuks en Betlém met beelden in de open natuur. Het zijn allemaal bezienswaardigheden in en rond Dvůr Králové nad Labem, die het gebied aantrekkelijk maken om het te bezoeken.
  Te weinig komt daarbij de plaats zelf aan bod, terwijl het best een hele mooie plaats is. Op deze laatste dag van onze vakantie 2020 hebben we een wandeling gemaakt door het centrum. Hierdoor hopen we zelf ook wat meer te weten te komen over Dvůr Králové nad Labem.

  Eerst maar iets vertellen over de plaats zelf en z'n historie. De oude bruidsschatstad van de Tsjechische koninginnen, Dvůr Králové nad Labem, ligt in een schilderachtige vallei aan de bovenloop van de rivier de Labe. Er wonen ongeveer 16.000 mensen. Het is te vinden ten noorden van Hradec Králové en ten zuiden van het Reuzengebergte. Het begin van de stad gaat terug tot het begin van de 13e eeuw. In die tijd werd hier een middeleeuwse nederzetting gebouwd, op basis waarvan later een stad is ontstaan. Als gevolg van veel stadsbranden en plunderingen door legers, is hier geen geloofwaardig bewijs van bewaard gebleven. De eerste schriftelijke vermelding van de oudste geschiedenis van de stad stamt uit het jaar 1270, toen hier al een romaanse kerk stond, die werd omringd door een middeleeuwse nederzetting. Dat blijkt uit de vondst van een romaanse apsis op de plaats van de huidige heilige Johannes de Doperkerk. In het jaar 1392 kwam de stad in het bezit van Wenceslas IV, die hem, als Koninklijke bruidsschat, schonk aan zijn vrouw Zofia van Beieren. Sindsdien is de bijnaam Králové toegevoegd aan de naam van de stad Dvůr, dat betekent hof van koningen. Een interessant en gevarieerd verleden van de stad blijkt uit een aantal historische bezienswaardigheden en culturele monumenten, waarvan de waarde ook kan worden bevestigd door het feit dat het historische centrum in 1990 tot stadsmonument werd verklaard.

  upload_2020-9-24_6-41-6.png
  Kostel sv Jana Křtitele

  Onze auto parkeren we bij de prachtige gotische decanaat kerk Sint Johannes de Doper, Kostel sv. Jana Křtitele, zodat hier onze wandeling begint op Náměsti Repůbliky. De toren van de kerk is dominant aanwezig en overal in de omgeving te zien. De kerk stamt uit de 13e eeuw en is gebouwd op de plek van een oude romaanse kerk. De toren werd er in 1644 aan toegevoegd en in 1894 verhoogd tot de huidige 64 meter. Er hangen drie klokken in, waarvan de grootste dateert uit 1505 en St. John heet. Een andere klok met de naam Umiráček stamt uit 1508 en de derde, Čapek, stamt uit 1540. De toren is 's zomers open voor het publiek en biedt een mooi uitzicht over de stad en z'n omgeving. In het eerste deel van de toren bevindt zich een kerker (manuscriptcel) waar op 16 september 1817 het zogenaamde "Královédvorský" manuscript werd gevonden door Václav Hanka.
  Het manuscript staat bekend als de oudste in het Tsjechisch geschreven tekst en bevat 14 liederen uit de 13e eeuw.
  Het origineel wordt momenteel bewaard in de bibliotheek van het Nationaal Museum in Praag.

  upload_2020-9-24_6-41-48.png
  Sculptuur van sv. Jana Nepomuckého

  Achter de kerk staat, nu enigszins verscholen achter struiken, een barokke sculptuur uit 1730 van de beeldhouwer Josef Procházka uit Chrudim. Ik heb van deze beeldengroep een foto gebruikt uit 2012 waar het geheel nog duidelijk zichtbaar was. Op de sokkel zijn beelden te zien van Sint Barbara, Simon en Judy. Het geheel draagt de naam van Odpustkové-oratorium.

  upload_2020-9-24_6-42-32.png
  Městske Muzeum "Kohoutův Dvůr"

  Vanaf Náměsti Repůbliky zien we aan het eind van de Fügnerova enkele aardige gebouwen, dat een boerenerf geweest schijnt te zijn en in 1738 is gebouwd in opdracht van František Berger. Het hoofdgebouw is verbonden met de graanschuur middels een toegangspoort met het embleem en monogram van Berger. Bovenop de poort staat een beeld van de heilige maagd Maria, die naast zich Johannes de Doper en Johannes de Evangelist heeft staan. De binnenplaats wordt gedomineerd door een stenen barokke put.
  Halverwege de 19e eeuw werd het complex gekocht door Alois Kohout, die het de naam "Kohoutův Dvůr" meegaf. Tegenwoordig is in het complex het stadsmuseum gevestigd met tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad en haar textielindustrie, maar ook met de traditionele productie van kerstversieringen kunnen we kennismaken.

  upload_2020-9-24_6-43-17.png
  Šindelářská Věž

  Vanaf het museum lopen we door de Tylova in de richting van het grote plein en komen daarin langs één van de oorspronkelijke 4 torens die de ingang van de stad moesten bewaken. De toren is 20 meter hoog, 7 meter breed en staat op een fundering van één meter harde klei. Dit heeft ertoe geleid dat de toren wat schuin staat en rust op het naastgelegen huis. De toren dankt zijn naam aan de straat waar dakspanten fabrieken stonden.

  upload_2020-9-24_6-43-55.png
  Husův Sbor

  Een eindje achter de toren zie ik een gebouw met toren, wat de kerk blijkt te zijn van de Hussieten gemeenschap in Dvůr. In de jaren 1924 en 1925 werd het gebouwd door de leden onder leiding van Karel Jarolimek. Het bestaat uit een gebedsruimte voor 300 personen, een koor met offertafel en een houten kruis, een preekstoel en een houten beeld van meester Jan Hus. De kerk beschikt over een orgel uit 1947 met twee klavieren en meer dan duizend fluittonen. Het gebouw beschikt verder over een collegezaal en een pastorie. Op de eerste verdieping van de pastorie zijn twee serviceflats, op de begane grond een asielflat en het parochiekantoor.
  Voorbij de toren komen we in de Havličkova, die uitkomt op het hernieuwde plein "Naměsti T.G. Masaryka". Wat we hier te zien krijgen, vertel ik in een volgend deel 2.

  wordt vervolgd. Dvůr Králové nad Labem - Deel 2.
   
  hgmw, henniekootstradekiel, petra en 8 anderen vinden dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Beetje vreemde beschrijving voor een sociale voorziening die ruimte biedt aan laagdrempelige jeugdclub Shelter en iets met gehandicapten en daklozen, volgens oud artikel krkonossky.denik.cz.
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Het is in ieder geval een ruimte waar mensen hun toevlucht (asiel) kunnen zoeken, zoals ook blijkt uit het krantenbericht van 2007.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina