Rondreis Tsjechië 2020

Topic in 'Hoe was jouw vakantie in Tsjechië?' gestart door Ad Verschoor, 30-01-2020.

 1. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  :toppie: dat ziet er goed uit
   
  marja kroeze, bruinh en Ad Verschoor vinden dit leuk/interessant.
 2. Ad, wij zijn die week hoogstwaarschijnlijk in Dolni Kalna. Misschien....? Een mini reünie daar?
   
  marja kroeze, kuurgast, bruinh en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tabe, toen ik zag dat jullie een week logeren in de Sprookjesmolen, heb ik ons programma al omgegooid. Wij hadden het plan om Miranda in de laatste week vanaf Nancy op te zoeken, maar nu uiteraard in de eerste week. Donderdag 27 augustus rond 11.00 uur schikt dat jullie ? Gezellig !!!!!!!!!!!!!!!!
   
  marja kroeze, petra, kuurgast en 4 anderen vinden dit leuk/interessant.
 4. cor

  cor

  dames en heren veel plezier daar en dat het bier maar lekker mag smaken
   
  marja kroeze, Pelhřimov, bruinh en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 5. Leuk. ! staat in de agenda. Misschien zijn er meer "aansluiters"?
   
  marja kroeze, elske, bruinh en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 6. Helaas, had leuk geweest tabe om je weer te zien en ad te ontmoeten, maar wij hebben pas de laatste week van september vakantie. Ga je weer met de camper, tabe?
   
  Bewerkt door een moderator: 25-07-2020
  marja kroeze, Tabe, Ad Verschoor en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Gaan jullie mee ? Week 1

  De voorbereiding.

  Meestal is het zo, dat de voorbereiding wat hectisch is. Een lange periode van spullen verzamelen, die mee moeten. De auto laten controleren of deze vakantie bestendig is. Niet alleen de auto ook gaan we zelf voor een check langs bij de huisarts. Voor mij betekent dat bloeddruk meten en oren uit laten spuiten. Kapper en pedicure worden trouwens niet vergeten. De pensions zijn allemaal vastgelegd, zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Lang ben ik bezig met het samenstellen van ons programma en het publiek maken ervan. Soms moeten er nog wat kleren worden gekocht, zodat een middagje winkelen tot de mogelijkheden behoort. Allemaal zaken, die de meeste vakantiegangers zullen herkennen, voordat er vertrokken kan worden. Wij hebben nog de nodige werkzaamheden te gaan, maar het grote aftellen is inmiddels wel begonnen.

  Wat zijn onze plannen.


  We vertrekken op 23 augustus in de nacht van zaterdag op zondag rond 4.00 uur. De eerste tijd houden we ons aan 100 kilometer, omdat het nog aarde donker is op dit uur. De snelheid wordt bij het krieken van de dag, in Duitsland, wat opgevoerd naar snelheden tussen 130 en 160 kilometer per uur. Het is van mij een gewoonte geworden om zonder oponthoud eerst zo'n 450 kilometer af te leggen. In dit eerste deel worden de klaargemaakte broodjes gegeten. Een pauze nemen we in de buurt van Maagdenburg om er te genieten van een kopje koffie, dat we op dat moment best verdiend hebben. Via Leipzig en Dresden rijden we richting Bautzen om vervolgens bij Zittau de grens met Tsjechië te passeren. We gaan er altijd vanuit dat niets tegenzit en dat we dan rond 14.00 uur aankomen bij ons pension voor de komende 8 dagen. Restaurant en pension Formanka (www.formanka.cz) bevindt zich in Splzov, gemeente Zelezny Brod. Hier wordt gerekend op onze komst, zodat de borrel klaar staat om genuttigd te worden.
  upload_2020-7-28_15-9-58.png

  Maandag 24 augustus. We rekenen op mooi weer in deze periode van het jaar en blijven in de tuin om even uit te rusten van de vorige dag. Het pension heeft haar tuin aan de Jizera en dat zorgt voor de nodige ontspanning door de voorbij varende kano's met een bijna altijd vrolijke inhoud.
  Wel zal bij de Pennymarkt een eindje verderop nog een boodschap gedaan moeten worden om ons te voorzien van een natje en een droogje in de avonduren.

  Dinsdag 25 augustus. Na dagen van zitten op de kont moet er wel weer eens wat gelopen worden. Een wandeling die zich daarvoor uitstekend leent loopt langs de reliëfs bij Kacanovy. Het is een wandelroute van ongeveer 3 kilometer, waarbij de auto in het dorp achtergelaten moet worden. Zou het eindelijk lukken om deze reliëfs te zien ?

  Woensdag 26 augustus. We komen inmiddels voor de twaalfde keer in dit gebied rondom Turnov en Zelezny Brod. Je denkt (bijna) alles te weten en ineens ontdek je een plek, die je niet kent. Ja, we waren meerdere keren in de buurt, of sterker we reden langs en dachten: "Wat druk, zeker een camping". Hier blijkt echter een rotskasteel te zijn met als naam "Hrad Rotštejn".
  Men geeft voor een eventueel bezoek één waarschuwing af om niet te komen met regen, omdat de rotsachtige trappen dan glad kunnen zijn. We zijn benieuwd !!!
  upload_2020-7-28_15-10-54.png

  Donderdag 27 augustus. We gaan gezellig op de koffie. Deze week zijn de forumleden Tabe en Doety op vakantie op camping "De Sprookjesmolen" van Miranda en Frans in Dolni Kalna (www.vakantietsjechie.cz). We hebben maar even een minireünie georganiseerd en vinden het leuk in Tsjechië bekenden te ontmoeten. In de middag gaan we naar de boekwinkel in Jičin om een kalender 2021 aan te schaffen. Enkele winkels verder op Valdštejnovo Náměsti, nr. 58 is de Jičinska cukrárna waar we een goede gewoonte handhaven om jaarlijks koffie met gebak te nuttigen.

  Vrijdag 28 augustus. Een dag voor wat boodschappen en verder rust en luieren. Bij mooi weer is het goed uit te houden in het onderste deel van de tuin aan de rivier Jizera. In de avonduren wordt in heel het land de kasteelnacht gehouden. In en rond veel kastelen worden activiteiten georganiseerd. Als wij zin hebben kunnen we even gaan kijken bij Zámek Sichrov, ten noorden van Turnov, op ongeveer 18 kilometer van ons pension.

  Zaterdag 29 augustus. Eén van de mooiste gebieden in Tsjechië vind ik het Boheems Paradijs, of "Český ráj". Heerlijk is het om rond te toeren in de auto en zo geregeld uit te stappen voor een wandeling. Altijd nieuwe plekjes, of één van de vele kastelen bezoeken. We sluiten zo'n dag af op het terras van kasteel Hrubá Skála met uitzicht op de rotsenstad van Hruboskalské skalni město.
  upload_2020-7-28_15-11-50.png

  Zondag 30 augustus.
  Onze laatste dag in het Boheems Paradijs. Het is even geleden dat we Turnov, de stad van edelstenen, in zijn geweest. Haar product van sieraden met Tsjechische granaten maakte Turnov beroemd over de hele wereld. Wij gaan naar het museum van het Boheemse Paradijs (MČR) met een expositie over de bewerking van stenen en het produceren van sieraden. Aan de rand van de stad, op een rots boven het dal van de Jizera, is het renaissancekasteel Hrubý Rohozec open voor publiek.

  wordt vervolgd. week 2.
   
  elske, petra, marja kroeze en 6 anderen vinden dit leuk/interessant.
 8. Heerlijk om nu al mee te genieten
   
  marja kroeze, Ad Verschoor en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 9. Het Boheems paradijs.
  Daar gewandeld met Tsjechische vrienden.
  We liepen daar helemaal alleen, geen toeristen.
  Die zag je toen toch nog amper.

  We gaan weer genieten van je foto's en verhalen.
   
  bruinh, Pelhřimov, marja kroeze en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Gaan jullie mee ? Week 2.

  Maandag 31 augustus. Na het ontbijt zullen we met een tot volgend jaar afscheid nemen van pension Formanka. D’r wacht ons een autoritje van 341 kilometer, waar we volgens google maps 4 uur en 57 minuten over gaan doen. Het geeft al aan dat we kiezen voor provinciale wegen.
  Vanaf Turnov, rijden we langs Mlada Boleslav, Kutna Hora en Jihlava naar Znojmo. Een plaats in het wijngebied van Zuid-Moravië, die we altijd links hebben laten liggen. Het wordt de hoogste tijd voor een bezoek.
  De stad ligt op een heuvel, dichtbij de Oostenrijkse grens. Geen wonder dat hier een citadel gebouwd is om een belangrijke handelsroute te beschermen. Helaas is het centrum van de stad in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, zodat veel oude panden verloren zijn gegaan. Na de kennismaking met Znojmo rijden we door naar ons pension voor de komende dagen. Wij logeren in Penzion Maděřič (www.penzionmaderic.cz) in Moravský Žižkov. Het is te vinden niet ver van Lednice en Valtice, waar we de kastelen al meerdere keren hebben bezocht.

  Dinsdag 1 september. Niet eerder zijn we verder gekomen dan kasteel en tuin van Lednice. In het park dat de kastelen van Lednice en Valtice met elkaar verbind is echter zoveel meer te zien. Ik heb hierover mogen lezen in de uitgebreide reportages van de forumleden henniekootstradekiel en Leo, die hier in 2014 zijn geweest.
  upload_2020-8-4_11-46-46.png

  Vandaag proberen we vanaf het kasteel per paardenkar naar een minaret te gaan en vandaar met de boot naar een kasteeltje met de naam Januv Hrad. De terugweg naar kasteel Lednice kan gedaan worden met een paardenkoets. Spannend, maar we gaan ervoor.

  Woensdag 2 september. Het lijkt ons leuk om deze dag een ritje Slowakije te doen. We gaan voor een rit door de Kleine Karpaten ten noorden van Bratislava. Op ons programma staat één van de best bewaard gebleven kastelen van Slowakije, Červený Kameň. De plaats Modra staat bekend om de majolica. Een keramiek vorm in vele kleuren. We proberen de fabriek te bezichtigen (www.majolika.sk).


  Donderdag 3 september. Wij vervolgen onze toer door het gebied tussen Lednice en Valtice verder te verkennen.
  We proberen e-bikes te huren om ons daarmee door het park te verplaatsen. Te ontdekken zijn nog de Hansenburg, verschillende tempels waaronder de drie gratiën en een colonnade. De beide kastelen zien we aan begin en einde van deze tocht. Gelet op onze uitspattingen deze week hebben we een beetje goed weer wel nodig, zodat ik wat schietgebedjes in gedachten zal houden.
  upload_2020-8-4_11-48-39.png

  Vrijdag 4 september. Op slechts 30 kilometer van ons pension ligt Mikulov. Hele goede herinneringen bewaren wij aan onze vorige bezoeken. Zelf heb ik me voorgenomen om de heuvel op te wandelen, waarop zich Svatý Kopecek met z’n kruisweg bevindt. Het is een wandeling van 800 meter vanaf Piaristický Dům naar de top op een hoogte van 360 meter. Ik stel me nu al een prachtig uitzicht voor over Mikulov en de omgeving.
  upload_2020-8-4_11-49-32.png

  Op de terugweg wacht een verrassing, want we gaan door het nationaal natuurreservaat Dévin-Kotel-Soutěska met de berg Pálava als middelpunt. Als bezienswaardigheid zijn in dit park nog meerdere ruïnes te vinden van vroegere burchten.
  Dit zal onze laatste dag zijn in Zuid-Moravië, want de volgende morgen vertrekken wij naar Dolni Brusnice.

  Wordt vervolgd.
   
  petra, marja kroeze, Franky en 6 anderen vinden dit leuk/interessant.
 11. Mikulov, er gaat mij een lichtje branden.
  Een pleintje, terras met heerlijke wijn en een kerk? of iets dergelijks met allemaal doodskisten waar een adellijk familie rust.
  Of heb ik het mis?
   
  bruinh vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina