Rondreis Tsjechië 2015

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2015

Zaterdag 18 april (deel 3.) "Zuid-Bohemen is zeker een reis waard"

Na Český Krumlov achter ons gelaten te hebben, rijden we naar een volgende bezienswaardigheid. We hoeven niet zo heel ver te rijden om het Cisterciënzerklooster Zlatá Koruna te bereiken. Het dorp draagt dezelfde naam en telt ongeveer 700 inwoners. Het was Koning Otakar II, die het klooster in 1263 liet bouwen. De naam Zlatá Koruna betekent Gouden Kroon en is gegeven nadat het klooster een doorn uit de doornenkroon van Jezus Christus in bezit kreeg.

315k.JPG
Het klooster Zlatá Koruna

Naast het klooster werd een domkerk gebouwd. Het is de op twee na grootste Domkerk in Bohemen. De kerk werd gewijd aan Maria en de stichter Otakar II heeft er zijn laatste rustplaats gekregen. In 1420 werd het gehele complex door brand verwoest en pas twee eeuwen later tezamen met de Mariakerk in barokstijl hersteld. In 1945 werd het klooster tot nationaal monument verklaard. Binnen moeten de verschillende interieurs bijzonder fraai zijn en een rijk verleden uitstralen. Ons valt het gebouw eigenlijk een beetje tegen en voor een rondleiding moeten we nog een uur wachten. Reden voor ons om verder te gaan.

312k.JPG
De Mariakerk, behorend tot het klooster

We rijden naar het kleine dorpje Třisov, vanwaar een pad loopt naar de ruïne van kasteel Dívčí Kámen. Om bij de ruïne te komen moet 1,5 kilometer gewandeld worden, waarvan het laatste stuk bergafwaarts is. Omdat dezelfde weg teruggenomen moet worden, besluiten we boven te blijven. Het zicht op de ruïne is ook hier prachtig. Het oorspronkelijk kasteel bevond zich op een rotsklif hoog boven de Vltava (Moldau). Het werd gebouwd in 1349 en was zo'n vijf eeuwen in gebruik, waarna het werd verlaten en al snel in verval raakte. Nu is het één van de grootste ruïnes van Tsjechië.

321k.JPG
De ruïne van Dívčí Kámen

Het einde van de middag nadert, maar toch nemen we tijd voor nog een bezoekje aan het historische dorp Holašovice. Het dorp, of eigenlijk boerengehucht, telt slechts 150 inwoners en in een grijs verleden zijn dit er zelfs twee geweest. De oorzaak ervan was de pest, die heerste van 1520 tot 1525. Later fleurde het dorp weer op, tot in 1945 de Duitse inwoners verdreven werden. Een periode van groot verval volgde, die duurde tot 1990, waarna men begon het dorp te herstellen. Bij het binnenrijden lijkt het alsof de klok er is stilgezet. Je ziet alleen maar boerderijen in de stijl van boerenbarok. Deze boeren-, of volksbarok wordt gekenmerkt door grote witte boerderijen met meestal twee gevels. De gevels zijn voorzien van rijkversierde, gestucte ornamenten. Veel huizen hebben een klein voortuintje met waterpomp. Een stijl die je vaker ziet in Tsjechië, maar nergens is zo'n complete verzameling te vinden. Je krijgt er voorgeschoteld hoe het dorp er in de 19e eeuw moet hebben uitgezien. Logisch dat dit dorp in 1998 in zijn geheel door de Unesco werd aangewezen als werelderfgoed.

1008k.JPG
Zuid-Boheemse volksbarok in Holašovice

Wat we zien is een grote marktplaats van 210 bij 70 meter. Deze plaats bestaat uit een groot plantsoen met visvijver en beelden. Rondom ligt een geasfalteerde weg waarop niet geparkeerd mag worden. In een vierkant staan 23 met elkaar verbonden gemetselde boerderijen in een totaal van 120 gebouwen, met ieder z'n eigen historische stijl. Opvallend aanwezig in dit plantsoen is de kapel van de Heilige Johannes van Nepomuk, gebouwd in 1755.

323k.JPG
Kaple sv. Jana Nepomuckého

Bij aankomst in het dorp had ik bij de VVV wat informatie verzameld met ondermeer een beschrijving van ieder huis aan de marktplaats. Zo is er huisnummer zes, waarin zich het dorpsmuseum bevindt. Hier maakt men kennis met het traditionele dorpsleven, zoals dat plaatsvond in de tweede helft van de 19e eeuw.

326k.JPG
Traditionele boerderij nr. 6, als dorpsmuseum

Eén keer per jaar wordt in het dorp een ouderwets boerenfestival georganiseerd. Dit wordt gehouden in het voorlaatste weekend van de maand juli. Er worden dan ruim 200 oude ambachten getoond uit Tsjechië en haar regio, die bijna niet meer voorkomen. Ze worden niet alleen vertoond, maar in meerdere gevallen kunnen bezoekers zelf de techniek uitproberen. Na in de auto gestapt te zijn, wijst een bord ons even buiten het dorp op "Stonehenge".

1039k.JPG
"Holašovice Stonehenge"

Het is een verwijzing naar de gelijknamige megalithische stenencirkel bij de plaats Amersbury in Engeland. In Holašovice zijn deze stenen, zogenaamde menhirs, geplaatst in augustus 2008 door de landeigenaar en lokale ondernemer Vaclav Jilek om het toerisme een extra dimensie te geven. De cirkel heeft een dia van 30 meter en telt 24 granieten stenen. Rondom 21 juni als langste dag van het jaar wordt hier op grootse wijze feest gevierd en de plek is zeer populair voor het houden van bruiloften.

1043k.JPG
De stenencirkel van Holašovice

Voor meer informatie: www.zlatakoruna.cz, www.klaster-zlatakoruna.eu, www.divcikamen.cz, www.holasovice.eu, www.nl.czech-unesco.org, www.selsky-dvur-holasovice.cz

wordt vervolgd
 
Ad, het staat mij bij dat ik ook 1,5 km gewandeld heb naar het kasteel.
En tot mijn stomme verbazing was de ruïne wel bereikbaar per auto.
Vanaf de andere zijde.
Maar.... ik heb zoveel gezien dat het best ergens anders geweest kan zijn.
Maar het zijn weer mooie foto's en interessante verhalen.
Dank je wel.
 

dennuzzz

Donateur
De laatste keer dat ik er was kon je dat laatste stuk er alleen met een 4 wiel aangedreven jeep komen. Ik moest dat stuk ook lopen wilde mijn auto er niet aan wagen....Er waren toen meen ik polen van een vis tv programma opnames aan het maken in de rivier.
 

dennuzzz

Donateur
Op google zie ik het huisje staan rechtsboven de ruine waar ik effe voorbij geparkeerd heb in het gras. Ik moest toen nog een bruggetje over en dan liep je via de zuidoostkant naar de ruine toe.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2015

Zondag 19 april "Vyšší Brod en haar omgeving"

Via Český Krumov en Lipno nad Vltavou rijden we vandaag naar Vyšší Brod. Een paar kilometer ervoor stoppen we eerst even bij Certova Stĕna, oftewel de duivelsmuur. Het is een beschermd natuurgebied, gelegen aan de Vltava. Te zien is een stenen zee, gevormd door een gletsjer in de ijstijd. Helaas hebben we vanaf deze zijde maar weinig zicht op dit veld met rotsblokken en zullen we een andere keer dit natuurgebied van de andere zijde moeten benaderen, waardoor er weer iets terecht komt op onze wensenlijst.

331k.JPG
Natuurgebied Certova Stĕna in de buurt van Vyšší Brod

Vyšší Brod is een groot dorp en ligt dichtbij het Lipnomeer aan de rivier de Vltava. Het staat vooral bekend door het cisterciënzerklooster dat altijd veel toeristen trekt. Wij zien er vooral veel Oostenrijkers op het terras van het nabijgelegen restaurant Inge. Lopend in de richting van het klooster zien we een complex dat omgeven wordt door dikke muren. Het klooster werd in 1259 gesticht door Peter Vok van Rožmberk en was bedoeld voor de Cisterciënzer monniken. Nadien zijn tien generaties uit deze Rožmberk familie onder de bijbehorende Kloosterkerk bijgezet. Het klooster is lang niet in bezit geweest van de orde, maar is in 1990 weer teruggegeven. Op dat moment was het klooster in volledig vervallen staat en begon men om het in oude glorie te herstellen.

1111k.JPG
De entree tot het kloostercomplex

In het klooster zijn gewelven te bewonderen met schilderingen en mooi stucwerk. Eén van de muurschilderingen stelt het Salomonsoordeel voor. Er is een bibliotheek met maar liefst 70.000 boeken en zeer oude en waardevolle manuscripten. Het klooster is om nog een andere reden de moeite waard om te bezoeken. Het Tsjechisch Postmuseum is er namelijk in gevestigd. Je ziet er een uitgebreide collectie van rijtuigen, posthoorns, uniformen, brievenbussen, telefoons en andere communicatieapparatuur. De collectie geeft hiermee een goed beeld van het functioneren van Tante Pos in dit land.

350k.JPG
Het gehele complex gezien vanuit het dorp

Het dorp zelf laat een langwerpig plein met schilderachtige huizen zien. In een hoek een kerkhof met de Sint Bartholomeuskerk en in het midden het oude raadhuis uit 1525 met z'n klokkentoren. Verschillende Vietnamese winkels tonen dat we ons hier in de buurt van de grens bevinden. Iedereen die interesse heeft in een Louis Vuitton tas van echt plastic, een gouden Rolex van € 5 of exclusieve merkkleding uit Bangladesh, kan hier zijn hart ophalen.

352k.JPG
Het oude Raadhuis van Vyšší Brod

Het is deze dag het mooiste weer van de wereld en voorlopig hebben we nog geen zin om richting huis te gaan. Een bezoek aan Rožmberk nad Vltavou hadden we nog voor de boeg. Het is een kleine plaats met niet meer dan ongeveer 400 inwoners. Het mag duidelijk zijn dat de plaats genoemd is naar de gelijknamige adellijke familie. Deze familie nam vroeger, op de koning na, de belangrijkste positie van het land in. Het kasteel is één van de oudste bezittingen van de familie en hoog gelegen boven het dorp zien we een echt ridderkasteel. Het kasteel bestaat uit twee delen, waarvan de bovenste burcht dateert uit de eerste helft van de dertiende eeuw. Peter Vok von Rožmberk, die van het klooster in een dorp verderop, is verantwoordelijk voor de bouw ervan. In 1522 werd dit bovenste deel van het kasteel door brand verwoest en bleef alleen de Jakobinkatoren gespaard.

354k.JPG
De bovenste burcht met de toren, een echt ridderkasteel

In 1330 werd de Onderburcht gebouwd en het geheel werd in de zestiende eeuw in renaissancestijl gerenoveerd. Rond 1620 is het complex geschonken aan Karl Buquoy, als dank voor de aanvoering van de keizerlijke legers in de slag op de Witte Berg. Zijn nageslacht heeft het complex tot 1945 in bezit gehad. Nu bevindt zich in het kasteel een museum met onder andere een wapencollectie, glas, meubilair en schilderijen.

356k.JPG
De onderste burcht is toegankelijk voor publiek

Beneden in het dorp hebben we op een terrasje aan de Vltava iets gedronken en genoten van het zicht op het kasteelcomplex. In het dorp zien we hotels, pensions, restaurants en een postkantoor. Zeer nadrukkelijk aanwezig is de Kostel sv Mikuláše, die dateert uit de tweede helft van de 15e eeuw.

1163k.JPG
Het dorp met de sv. Mikuláše

We hebben nog wat tijd over en komen langs Kaplice. Deze plaats werd gesticht als handelsplaats aan de route tussen Oostenrijk en Zuid-Bohemen. Onder het communistische bewind was Kaplice en zijn omgeving maar beperkt bewoond. Na 1989 kwamen de Tsjechen weer terug naar de stad en werden veel nieuwe huizen gebouwd en de nog overgebleven historische panden in het centrum zijn opgeknapt. Nu heeft de stad weer zo'n 7300 inwoners.

361k.JPG
Het raadhuis van Kaplice

Voor meer informatie: www.sumava.com, www.mestovyssibrod.cz, www.vyssibrod.cz, www.mestorozmberk.cz, www.hrad-rozmberk.eu, www.mestokaplice.cz

wordt vervolgd
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Louis Vuitton tas van echt plastic, een gouden Rolex van € 5 of exclusieve merkkleding uit Bangladesh
:lmfao: Geweldige omschrijving Ad. :toppie:
Ben ooit eens bovenop een berg rotsblokken geweest en snap nu dat het die Čertova stěna waren.
Had toen helemaal niet in de gaten dat het zo iets speciaals was. :bloos2:
De bus parkeerde daar dichtbij op de parking en het was een klein stukje lopen.
 
Laatst bewerkt:

dennuzzz

Donateur
Vraagje ad, bent u nog verder gelopen omhoog dan de foto aangeeft bij certova stena? Dit is volgens mij de enige plek waar je dit kunt zien. En goed ook. Vanaf de overkant is de bebossing te dicht. Ik heb daar een aantal keer gefietst en ook vanuit de trein is niets te zien zag ik September. Enige mogelijkheid is mogelijk de rivier oversteken over de stenen en kijken naar een plekje waar de rotswand van onderaf te zien is. Dit is mij nog niet gelukt maar ga het volgende keer weer proberen. Het fietspad langs het spoor is best mooi, wel een grof stenenpad (doorsnee 3 cm) en gaat deels langs de rivier. Prettige is dat het bergafwaarts gaat, het volgt immers de rivier. Om de 2 uur gaat een trein terug (uit vyssi Brod)en dat is geen overbodige luxe. Station zit tegenover het door u eerder genoemde pension inge. Het fietspad vanuit lipno (stuwdam) gaat best naar beneden, en de fiets in de trein kost zo'n 50 kc terug naar station lipno nad vltavou.

Op het kasteelterras in rozmberk was het overigens erg goedkoop, dronk daar een cola voor 17 kc. Is wel een steile klim naar boven.



certova stena.jpg
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2015

Maandag 20 april České Budĕjovice

Inmiddels reizen we al enige jaren door Tsjechië, maar van een bezoek aan České Budĕjovice was het nog nooit gekomen. Het stond al meerdere keren in ons programma, doch daar weken we dan steeds vanaf. Was het angst voor de drukte van de grote stad of had het een andere oorzaak? Het antwoord moet ik schuldig blijven. Vandaag moet het dan toch gaan gebeuren. De weersomstandigheden zijn goed te noemen. Het is droog, het zonnetje schijnt en het is pakweg een graad of zestien. De auto zetten we op een parkeerplaats in de directe omgeving van hotel Budweis, dat overigens op haar beurt weer vlakbij het centrum van de stad is.

1181k.JPG
Hotel Budweis

Bij het verlaten van de auto vraag ik me af in wat voor plaats ik feitelijk terecht kom. Het blijkt de grootste stad van Zuid-Bohemen met ongeveer 95.000 inwoners, gelegen waar de rivieren Vltava en Malše samenvloeien. Na het ontstaan in 1265 ontwikkelde de stad zich tot een handelsstad van betekenis. Dit kwam vooral tot uitdrukking in 1832 toen hier de eerste paardentrein van Europa in gebruik werd genomen. De spoorlijn verbond de plaats met het Oostenrijkse Linz en werd oorspronkelijk gebruikt voor het vervoer van zout. Als liefhebber van bier komt de plaatsnaam me bekend voor, omdat het wereldberoemde Budweiser of Budvar-bier dat hier gebrouwen wordt, zijn naam hieraan ontleent. Een tweede product dat wereldwijd bekend is, zijn de potloden van Koh-i-Noor, die hier geproduceerd worden. Na deze plaatselijke beschouwing lopen we onze neus achterna en komen terecht op Piaristické Námĕsti. Hier zien we het Dominicanenklooster en de gotische Mariakerk, of kostel Obĕtováni Panny Marie. Naast deze kerk staat het Zouthuis (Solnice) uit 1531 met de markante trapgevel. Opvallend zijn de grappige roze gezichtjes die uit de witte muur naar voren komen. Oorspronkelijk diende dit zouthuis als opslagplaats voor graan, dan als een arsenaal en later als zoutmagazijn. Nu is er het Motorcycle Museum gehuisvest.

1277k.JPG
Het motormuseum in het oude Zouthuis

Via wat straatjes rond het marktplein bereiken we Knĕžská met daaraan het Kapucijnenklooster en St. Anny kerk. Zij zijn gebouwd in de jaren 1615 tot 1621. In het klooster is nu de Theologische Faculteit. In de kapel Sint Anny werd op 28 april 1974 de laatste kerkdienst gehouden. In 1986 is de kerk gerenoveerd en verbouwd tot Concerthal.

388k.JPG
Kostel sv. Anny, als Concerthal

Even verder aan de Knĕžská staat een kapel, die we voor het gemak de kapel "Doodsangst voor de Heer" zullen noemen en gebouwd is in de jaren 1723 tot 1727. De kapel valt op door zijn torens en binnen een altaar en meerdere plafond- en muurschilderingen. De kapel staat direct achter het koor van de Sint Nicolaaskathedraal.

1217k.JPG
Kaple Smrtelných Úzkosti

Deze Sint Nicolaaskathedraal staat op de plek van een gotisch kerkgebouw dat in 1641 afbrandde. Enige jaren later werd hij in barokke stijl herbouwd. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de kerk gebruikt als bewaarplaats van Boheemse rijksinsignes en het archief van de Boheemse kroon. In 1784 werd de kerk gepromoveerd tot kathedraal, omdat de stad een bisschopszetel verwierf. Naast de kathedraal zien we de trots van de stad, namelijk de Zwarte Toren of Černá Vĕž, die het zichtbare symbool is van de voormalige rijkdom van de stad. De klokken- en wachttoren is gebouwd in 1577 en 72 meter hoog. Het geeft een mogelijkheid om na 225 treden beklommen te hebben, vanaf de galerij op een hoogte van 46 meter, over de stad uit te kijken.

372k.JPG
Katedrála sv.Mikuláše met de Černá Vĕž

Na wat omzwervingen bereiken we het grote marktplein, Námĕsti Přemysla Otakara II. Het plein is genoemd naar Otakar, die de stad in 1265 stichtte en er de status van Koninklijke stad aan gaf. Het vierkante plein van 133 bij 133 meter, wordt omgeven door mooie gerestaureerde huizen met arcaden. Veel van deze gebouwen dateren uit de 18e en 19e eeuw.

1208k.JPG
Een doorkijk op het grote centrale plein

In het midden van het plein staat de in het oog springende Samson-fontein. Deze Samsonova Kašna is gebouwd in 1727 en staat bekend als de grootste in zijn soort. Ze heeft een hoogte van 17 meter en beschikt over een waterinhoud van 200 kubieke meter. De sculpturen, Samson in gevecht met een leeuw en de mythische reuzen die het bassin dragen, zijn het werk van de plaatselijke beeldhouwer Josef Dietrich (1677-1753). Oorspronkelijk was de fontein de enige plek waar de inwoners van de stad hun water konden halen. Vermeldenswaard is dat deze reusachtige fontein bijna net zo veel geld kostte als het eveneens op dit plein aanwezige Raadhuis.

407k.JPG
De Samson-fontein

Eén van de pareltjes aan het plein is het barokke Raadhuis. Het werd gebouwd in de jaren 1727 tot 1730 naar een ontwerp van de architect Antonio Martinelli, die er een blauwwitte kleur aan heeft gegeven. Het gebouw beschikt over drie torens, waarvan de middelste het hoogste is en daarop prijkt de Tsjechische Leeuw. Op de balustrade van het dak staan vier beelden van Dietrich, die Gerechtigheid (Vrouw met zwaard en weegschaal), Wijsheid (Vrouw met slang), Moed (Vrouw in harnas) en Zorgvuldigheid (Vrouw giet water uit een pot in een beker) voorstellen. De originele beelden zijn opgesteld op de 1e verdieping van het Raadhuis.

403k.JPG
Het sprookjesachtige Raadhuis

De plek die zeker bezocht moet worden, is de bierbrouwerij van Budvar. Deze bevindt zich in het noordelijke stadsdeel aan de Karoliny Svetlé. Hier wordt sinds de 19e eeuw bier gebrouwen uit bronwater, dat onder de brouwerij vandaan komt. Na een rondleiding is het vaak heel gezellig in het bierlokaal. Wij hebben dit bezoek uitgesteld tot een volgende keer, omdat het mooie weer op deze dag aanleiding gaf om de middag op het hotelterras door te brengen.

Voor meer informatie over České Budĕjovice: www.c-budejovice.cz, www.inbudejovice.cz, www.budvar.cz, www.motomuseum.cz

wordt vervolgd
 
Bovenaan