Rondreis Tsjechië 2015

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2015

Donderdag 16 april "Teplá en haar klooster"

Inmiddels zijn we alweer enkele dagen in Tsjechië. Rond 9.00 uur besluiten we om voor het ontbijt naar beneden te gaan. Alle ochtenden is het Marketta die dit voor ons verzorgd en terwijl wij de boterhammen verorberen, maakt zij onze bedden op.
We rijden deze dag eerst naar Brod u Stribra om er forumlid Boya en Kees te bezoeken. Een visite waar we met veel plezier aan terugdenken.
Aansluitend rijden we naar Konstantĭnovy Lazne met zo'n 1000 inwoners. Het ligt op een hoogte van ongeveer 520 meter en is één van de kleinste kuuroorden van de Tsjechische Republiek. De plaats wordt omgeven door bossen en heeft een mooi en uitgestrekt kuurpark. Het is er aangenaam en rustig en het behoort tot de minst vervuilde plaatsen van dit land. Op een terrasje hebben we hier enige tijd de schone lucht gesnoven, waarna we naar Teplá zijn gereden.

547k.JPG
Zicht op Teplá

De stad ligt aan de gelijknamige rivier Teplá. Ze behoort tot het district Cheb en er leven ongeveer 3100 inwoners. De eerste schriftelijke vermelding stamt uit het jaar 1197. De stad werd toen genoemd in een brief van de graaf Hroznata, waarin hij schreef over de oprichting van het Klooster van Teplá in 1193. Bij uitbraken van de pest in 1380 en 1381, alsmede in 1549 overleed steeds een groot deel van de bevolking. Ook werd de stad meerdere keren getroffen door branden, waardoor veel gebouwen afbrandden. Enkele historische panden zijn te vinden aan het Masarykova Námesti, zoals het oude raadhuis. Het is gebouwd in het begin van de 18e eeuw in de toen geldende barokke stijl. Het kent drie verdiepingen met een mansardedak en dakkapellen, die zijn afgewerkt met een driehoekig front. Op de nok van het dak staat een torentje. In dit oude raadhuis heeft nu het bosbeheer haar zetel.

213k.JPG
Het oude Raadhuis

Tegenover het oude raadhuis aan de andere punt van het plein, staat de barokke parochiekerk Sint Jills. Deze kerk is gebouwd tussen 1762 en 1765 op de plaats van een door brand verwoeste gotische kerk. In 1794 werd de kerk weer door brand behoorlijk beschadigd. Tussen 1850 en 1853 is de kerk hersteld en is de toren eraan toegevoegd. Na 1945 wordt de kerk beheerd vanuit het klooster.

212k.JPG
Kostel Sv. Jilji

Uiteraard staat in Teplá een Mariazuil, gebouwd in 1721. De sculpturen die op de zuil zijn aangebracht, zijn van de beeldhouwer Josef Oswald Wenda uit Zlutice. Op de balustrade zien we de beelden van de heiligen Rosalie en Johannes van Nepomuk, Sint Hroznata, Florian en Leopold. In de nissen zien we Norbert, Vojtech en Quodvultdeus. Bovenop de pijler het beeld van Maria en het teken van de Heilige Drie-eenheid. De zuilen gelden als herinnering aan de pest. Deze ziekte wordt gezien als de wreedste klap voor de bevolking en de economie van het land. Als een pestepidemie de stad voorbij ging, werd een Mariazuil opgericht en in het andere geval een pestzuil. De zuilen die in Zlutice en Karlovy Vary staan, zijn eveneens van Wenda, waarbij de eerste gezien wordt als één van de mooiste monumenten van de Tsjechische Republiek.

217k.JPG
De Mariazuil uit 1721

Na dit bezoek verlaten we het centrum van Teplá om naar het bekendste bouwwerk van deze stad te rijden: het klooster, of Klášter Teplá. Dit Premonstratenzerklooster werd, zoals ik al eerder beschreef, gesticht in 1193 door de Tsjechische edelman en latere Heilige Hroznata. De eerste monniken die in 1197 arriveerden, kwamen van Strahov in Praag. Het waren deze monniken die als eersten de heilzame werking van de mineraalbronnen in deze streek, waarvan zij eigenaar waren, ontdekten. In het begin van de 19e eeuw vatte Jan Josef Nehr, de abt van het klooster Teplá, het plan op om de mineraalbronnen te gaan exploiteren, waarna Karlovy Vary zich in 1808 officieel kuuroord mocht noemen. In 1950 werd het klooster door de communisten gesloten, maar sinds 1990 is de kloosterorde weer eigenaar van het complex. Heel enthousiast is men al jaren bezig het geheel te restaureren. Ook is naast de ingang een modern hotel-restaurant verrezen, waarvan de opbrengsten worden gebruikt voor de kostbare restauraties.

616k.JPG
De ingang tot het kloostercomplex

Na binnenkomst is het eerste dat we zien de kloosterkerk. Het is een schitterend romaans bouwwerk, dat deel uitmaakt van de oorspronkelijke 12e-eeuwse abdij. Zijn huidige vorm is het resultaat van een late barok reconstructie met toevoeging van de torens, die gebeurde in de jaren 1689 tot 1721 naar ontwerpen van Kilian Ignaz Dientzenhofer.

192k.JPG
Het aanzicht van de Kloosterkerk

Tijdens ons bezoek werd er nog steeds gerenoveerd. Zo was men bezig met het opnieuw aanleggen van tuinen en bestrating, werd herbouwd op oude bestaande funderingen en ziet de complete zijgevel er als nieuw uit. Achter het complex staat nog een kloosterkas in hele oude staat, die ongetwijfeld nog een opknapbeurt zal krijgen.

204k.JPG
De barokke zijgevel met mansardedak en dakkapellen

Pronkstuk van de abdij is de op één na grootste bibliotheek van Tsjechië met tachtigduizend boeken, waaronder veel verluchte manuscripten. De bibliotheek is opengesteld voor publiek. Bij het verlaten van het complex valt voor de abdij dit beeld van de kruisiging me nog op, waarover ik geen beschrijvingen heb kunnen vinden.

194k.JPG
Het beeld van Christus aan het kruis

Bij terugkomst in ons hotel besluiten we eerst te gaan eten. Marja bestelt kipschnitzel en ik varkensmedaillons met champignons, kaassaus en een heerlijke jus. De laatste avond hier in Becov brengen we door op onze kamer en gaan we op tijd slapen om ons voor morgen klaar te stomen voor de lange reis richting Ceske Budejovice.

Voor meer informatie: www.konstantinovy.cz, www.konst-lazne.cz en www.tepla.cz, www.klastertepla.cz

Voor een filmpje over Klaster Teplá: www.youtube.com/watch?v=ISLijKl7YFg

wordt vervolgd
 
194k-jpg.73131

Het beeld van Christus aan het kruis

En dan vertelt Ad verder dat er kipschnitzels en varkens medaillons gegeten werd!!!!!!! Maar het was wel lekker, he Ad?

de inscriptie "respice viator signo hoc propen det amator" betekent in vrije vertaling

"Zie deze (neiging?, genegenheid tot?) als teken van liefde aan voorbijgangers? (reizigers?, passanten?)" of:

"Zie dit teken van liefde voor voorbijgangers" maar dan kom ik niet weg met "neiging of genegenheid tot)!
 
Weet je toevallig van wie het beeld is en uit welk jaar. Ik denk dat de vrouwen, de vrouwen rond Jezus op Golgotha zijn. Maria van Magdala, Maria de moeder van Jakobus en Joses en de derde vrouw zal Salome zijn, de moeder van Johannnes.
Toevallig weet ik het niet, maar onder het kruis op de berg Golgotha waren twee vrouwen (Maria de moeder van Jezus en Maria Magdalena) en de beste vriend van Jezus, namelijk de man die men Johannes de Doper noemt, één van de twaalf discipelen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2015

Vrijdag 17 april "Op doorreis langs Nepomuk en het Lipnomeer"

Na het inladen van de auto en het ontbijt, vertrekken we om 9.15 uur van ons pension U Zamku in Becov nad Teplou voor een reis, die uiteindelijk 298 kilometer zal duren. We gaan op weg naar ons volgende verblijf, pension Stilec (www.stilec.cz) in Kamenný Újezd, even ten zuiden van České Budĕjovice. De dag begint met motregen, maar dat zal later nog veranderen in hoosbuien. Na verloop van tijd rijden we door Plzeň, waarbij het opvalt dat meerdere auto's even midden op de weg geparkeerd worden, waarna de eigenaren hun boodschappen gaan doen. Voor ons betekende het, dat wij via de baan van de trolleybus erlangs moesten. Buiten Plzeň hebben we getankt en de ramen schoongemaakt, die al na een paar dagen behoorlijk smerig waren geworden. De eerste plaats waar we stoppen voor een bezoek, is Nepomuk.

230k.JPG
Beeld van Johannes van Nepomuk in z'n geboorteplaats

Nepomuk, met 3700 inwoners, ligt in een mooi heuvelachtig landschap aan de voet van de historische burcht "Zamek Zelena Hora". In het jaar 1144 werd hier een Cisterciënzerklooster gesticht. Mede door zorg van deze cisterciënzers werd eerst goud en later zilver gewonnen. De mijnen waren zo winstgevend, dat handel en industrie op gang kwamen en de stad in overvloed leefde. Rond het jaar 1340 is in deze stad Johannes van Nepomuk geboren. Op de plek waar ooit zijn geboortehuis stond, werd in 1738 de kostel Sint Jana Nepomuckého gebouwd, naar ontwerp van de bekende architect Kilian Ignaz Dientzenhofer. De ouders van Johannes moeten redelijk welvarend zijn geweest, want hij mocht gaan studeren. Eerst in het plaatselijk klooster, later in Praag en zelfs aan de universiteit van Padua.

221k.JPG
Kostel sv. Jana Nepomuckého

Hij heeft vele functies bekleed; zo is hij Generaal Vicaris van het Aartsbisdom van Praag geweest. Later vertoefde hij als priester aan het hof van koning Wenceslaus IV (Vaclav) van Bohemen. Deze koning was een tiran voor zijn volk en voor zijn vrouw, de beeldschone koningin Sofie. Het beviel hem niet dat zijn echtgenote godsdienstiger werd en Johannes Nepomuk tot biechtvader nam. De wantrouwende en jaloerse Wenceslaus, die de moeilijkheden met de Boheemse adel niet de baas kon worden, verdacht zijn vrouw van oneerbare betrekkingen en liet haar gevangen zetten. Nepomuk zocht haar regelmatig op en nam haar de biecht af. Na een van die bezoeken eiste de koning van de biechtvader dat hij hem zou vertellen wat de koningin hem bij de biecht had toevertrouwd. Johannes Nepomuk weigerde. Het biechtgeheim was hem heilig. De machtige koning liet van Nepomuk op 20 maart 1393 gevangennemen. Hij werd op gruwelijke wijze doodgemarteld en aan handen en voeten gebonden in het ijskoude water van de rivier de Moldau (Vltava) geworpen. Deze gebeurtenis vond plaats op de Karelsbrug, waar nu zijn standbeeld staat. Volgens de verhalen is zijn weigering de reden waarom je Nepomuk meestal afgebeeld ziet met een vinger op de lippen. De monniken hebben zijn lichaam uit het water gehaald en begraven. In 1729 is hij door paus Benedictus XIII heilig verklaard en Patroon van het Water geworden.

229k.JPG
Het Raadhuis van Nepomuk

Nepomuk als plaats werd in 1413 tot kleine stad uitgeroepen en later in 1730 tot stad bevorderd. Grote bloei werd gerealiseerd en de 17e tot en met de 19e eeuw. De machtige heren van Sternberk waren in die periode eigenaren van Zelena Hora en ook van Nepomuk. Met name graaf Václav Vojtĕch van Sternberk (1655-1708) heeft de stad architectonisch en economisch weer omhoog gebracht. Te ontdekken is dit op het plein, Námĕsti Augustina Nĕmejce. Op nummer 63 staat het historisch gebouw Janotovský dům, of Janota huis. Het viel onder een wet, waarin werd toegestaan er levenslang bier te brouwen. In 1911 werd het huis gekocht door de stad en werden aanpassingen verricht aan balkon en werd de gevel versierd met reliëfs. Het huis functioneert nu als gemeentehuis.

227k.JPG
Het stadsmuseum

Een dominant gebouw aan hetzelfde plein is de "Oude school". Het staat van oudsher bekend als het Piaristen gymnasium en werd gebouwd in de jaren van 1862 tot 1865. De eerste rector was, de Piarist, Joseph Andrew Liboslav Rettig. Naast leraar was hij botanicus, opvoeder, schrijver en toneelschrijver. Hij overleed te vroeg op 50-jarige leeftijd in Nepomuk. Een zijvleugel van het gebouw diende vroeger als gemeentehuis, rechtbank en gevangenis. Sinds 1991 bevindt zich hier het stadsmuseum met exposities over Johannes van Nepomuk, het kasteel Zelena Hora en marionettendemonstraties rond beroemde sprookjes. We hebben nog een behoorlijke tocht voor de boeg en vervolgen onze reis richting Strakonice en Vimperk.

231k.JPG
Námĕsti Svobody met een doorkijkje naar lager Vimperk

De eerste jaren dat wij Tsjechië bezochten, begonnen wij steeds in Vimperk. Voor ons blijft het een boeiende plaats en als we er dan toch langskomen moet er een korte visite plaatsvinden. Niet bij vrienden, maar om te kijken wat voor veranderingen er zijn. Veel gebouwen zijn of worden gerenoveerd en het wachten is op het herstel van het kasteel. We hebben het gelaten bij een korte rondrit door de stad en zijn vervolgens via Volary naar het Lipnomeer gereden.

715k.JPG
De weg is zo aangelegd, dat hij meebeweegt met het meer

Het Lipnomeer, of Lipenská Přehrada, is een kunstmatig aangelegd stuwmeer. Het is het eerste en grootste van een reeks stuwmeren, die de Moldaucascade (Vltavské kaskády) wordt genoemd. Het is aangelegd tussen 1951 en 1960, vooral om de waterstand van de Moldau te reguleren en de stroomafwaarts gelegen plaatsen te behoeden voor overstromingen. Het meer heeft een lengte van 44 kilometer en is tussen de 7 en 16 kilometer breed. Helaas hebben de meren niet kunnen voorkomen dat de Moldau nog geregeld buiten haar oevers treedt, zoals in 2002 en 2013. Wel is het meer van grote invloed geweest op de toename van het toerisme in Tsjechië. In de zomer biedt het vele vormen van watersport, terwijl ook sportvissers er aan hun trekken zullen komen. In de winter is het meer een aantal weken bevroren en wordt er een schaatsbaan op uitgezet, die ook ideaal is voor langeafstandsschaatsers.

328k.JPG
Lipnomeer, vakantiebestemming met veel mogelijkheden

Vanaf Volary bewegen wij ons slingerend langs het meer, over wat ik gemakshalve een provinciale weg zal noemen. Onderweg rijden we door plaatsen als Horni Planá en Frymburk. In dit deel rond het meer, het zuidoosten, concentreert zich het toerisme. Het eindigt bij de plaats Lipno nad Vltavou. Een dorp dat fraai gelegen is aan het meer en de berg Kramolin. Het dorp ligt zelf op een hoogte van 776 meter en telt slechts 550 inwoners, die allen werkzaam zijn in het toerisme. De weg 163 die wij bereden hebben, loopt dwars door het dorp. Aan de weg zijn winkels, restaurants, een medisch centrum en de plaatselijke VVV. Uiteraard biedt het Lipnomeer allerlei recreatieve en sportieve mogelijkheden. In het dorp is veel overdekt, zoals een groot sportcentrum, een kinderparadijs en een zwembad. Het skigebied Kramolin is zeer geschikt voor alle vormen van wintersport en is het gehele jaar aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars. Bovendien is er een activiteitenpark, een rodelbaan, een golfbaan en een zgn. Boomkroonpad met uitkijktoren.

1074k.JPG
Het centrum van Lipno nad Vltavou

Op de foto liggen links een overdekte speeltuin en het zwembad. Bij nadering van het meer zien we grote speelweiden en rechts de jachthaven. De auto konden we parkeren aan het begin van dit voetpad. Hier is ook het hotel-restaurant Admiral (www.hotel-admiral.cz) waar we een buitengewoon leuke ontmoeting hebben gehad met het forumlid Dennuzzz. Na deze visite zijn we doorgereden naar ons pension voor de komende dagen.

Voor meer informatie: www.nepomuk.cz, www.nepomucko.cz, www.swalmen-nepomuk.com, www.sumava.com, www.lipno.cz, www.lipnovoorbeginners.nl

wordt vervolgd
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2015

Zaterdag 18 april (deel 1.) "Zuid-Bohemen is zeker een reis waard"

Voor deze dag staat er best wel veel op het programma en zoals ik al in mijn live-verslag heb geschreven, hebben we van alles beleefd. We vertrekken om 10.00 uur vanaf ons pension Stilec (www.stilec.cz) in Kamenný Újezd, waar we gisteren zijn aangekomen. Vrij snel bereiken we de plaats die we jaren terug al eens bezocht hebben: Český Krumlov.

239k.JPG
De unieke binnenkomst van Český Krumlov

Na het parkeren van de auto, wandelen we richting de stad met de aanblik op wat de Mantelbrug wordt genoemd en waarop ik later zal terugkomen. Het maakt direct duidelijk dat we een goed bewaard gebleven middeleeuwse stad bezoeken. De stad telt ongeveer 14.000 inwoners en kende haar bloeitijd in de Middeleeuwen. Verwaarloosd werd de stad tijdens het communisme in de periode tussen 1947 en 1989. Na deze periode begonnen de renovaties, waarbij straatjes, steegjes en historische panden zijn teruggebracht in de oorspronkelijke stijl. Het is de Unesco allemaal niet ontgaan en zij plaatste Český Krumlov in 1992 op haar Werelderfgoedlijst. Na onder de Mantelbrug doorgelopen te zijn, zien we dat de Vltava zich in lussen door de stad kronkelt. Op de brug naar de binnenstad blijkt de rivier populair onder kanoërs. Door de kracht van het water en de aanwezige dam hebben ze moeite om het droog te houden, veel bootjes slaan om. Het is een spektakel, dat zorgt voor gezelligheid en veel gelach. Vanaf deze brug krijg je een schitterend beeld op de stad, maar ook op het hooggelegen kasteel met de stadstoren.

243k.JPG
Zicht op kasteel en stadstoren

Tijdens mooie dagen zijn er veel terrassen, voor een hapje en een drankje, te vinden langs en direct aan het water van de Vltava. In de zomermaanden wemelt het in de autovrije straatjes van de toeristen. Aan de Široká-Gasse zien we het kunstcentrum Egon Schiele, dat gehuisvest is in een middeleeuwse bierbrouwerij. Egon Schiele, die leefde van 1890 tot 1918, was een Oostenrijkse avant-garde kunstschilder. Nadat hij een jaar ongehuwd samenwoonde met een model, joegen de bewoners van Český Krumlov hem in 1911 de stad uit. De fatsoenlijke bevolking was niet gesteld op zijn vrije omgangsvormen en zijn schilderingen van naakte tienermeisjes. Even verderop aan de Kájovská-Gasse staat het wassenbeeldenmuseum waar Tsjechische en internationale beroemdheden te bewonderen zijn.

249k.JPG
Het Waxmuzeum in een historisch hoekje

Inmiddels zijn we gearriveerd op het Plein van de Eendracht, of Námĕsti Svornosti. Het plein wordt omgeven door enkele rijen met burgerwoningen in gotische of renaissancistische stijl. Een groot gedeelte van de huizen wordt met elkaar verbonden door een arcadenrij. In het midden zien we een pestzuil, die gebouwd is in de periode van 1712 tot 1716. Het is het werk van de Praagse beeldhouwer Matĕj Václav Jäckel en de plaatselijke steenhouwer Jan Plansker. De zuil staat tegenwoordig middenin een bron en is versierd met de beelden van beschermheiligen tegen de pest. De bron is aan de zuil toegevoegd in het jaar 1844, omdat de behoefte aan verkeersmogelijkheden in de stad steeds groter werd.

817k.JPG
De pestzuil op Námĕsti Svornosti.

Uiteraard is ook het raadhuis op dit plein. Het is het gebouw met het huisnummer 1. Het is ontstaan uit een samenvoeging van twee huizen rond het jaar 1597. Om de daken niet te zien werd in 1796 een lijst op de gevel gezet, een zo genoemde attiek. De attiek wordt door twee rijen halve pilaartjes en kegeltjes versierd, alsmede door rococovazen van gebrande klei. Op de gevel staan de wapens van Český Krumlov, het Boheemse land en de families Eggenberg en Schwarzenberg. Tegenwoordig is in het linkse deel het foltermuseum en rechts het raadhuis ondergebracht.

252k.JPG
Gebouw van het raadhuis met links het Foltermuseum

Duidelijk zichtbaar is de oude stad ten prooi gevallen aan de commercie, met veel glas- en porseleinwinkels, souvenirzaakjes en kledingwinkels, cafés en restaurants die gericht zijn op de portemonnee van vooral Oostenrijkse en Duitse toeristen. In één van de vele straatjes kom ik een muzikant tegen, die op z'n eigen manier probeert geld in te zamelen om zich in het leven staande te houden.

828k.JPG
De orgelman

Vanaf het plein lopen we omhoog door de Horni ulice (Hogere straat). In deze straat bevinden zich meerdere panden die vroeger en nu toebehoorden aan de kerk. Zo zien we er de Sint Vituskerk (Kostel sv.Vita), die werd gerealiseerd in de jaren tussen 1402 en 1439. De kerk is gebouwd op een plateau dat zichtbaar wordt door de mooi aangelegde trap. Ook is er door de locatie geen plek meer voor een kerkplein en is de ingang aan de zijkant van de kerk te vinden.

788k.JPG
Kostel Svateho Vita

Dichtbij huisnummer 154 is tussen 1586 en 1590 een Jezuïetenklooster gebouwd. De begane grond was bestemd voor studenten, de eerste verdieping was voor de jezuïeten en een gedeelte was ingericht als huiskapel. Sinds 1889 begon men het gebouw te exploiteren en werd er het hotel Růže in gevestigd. Ook nu is er nog steeds dit hotel, dat versierd is met sgraffito en beschilderde dakranden.

259k.JPG
Hotel Růže, of de Roos in het voormalig Jezuïetenklooster

wordt vervolgd deel 2.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2015

Zaterdag 18 april (deel 2.) "Zuid-Bohemen is zeker een reis waard"

Nog steeds bevinden wij ons op de Horni ulice waar, tegenover het hotel Růže, op nummer 152 een groot gebouw van drie verdiepingen staat. Het is het eerste vroegbarokke gebouw in de stad uit de jaren 1650 tot 1652. Het is van oorsprong een jezuïetenseminarie en diende van begin af aan als school. Vanaf 1946 is het onderkomen van het Regionaal museum. Hoogtepunten in het museum zijn een collectie heiligenbeelden, een complete apotheek uit het jezuïetenklooster en een grote keramische maquette van de stad.

800k.JPG
Het regionaal, of Budova Muzeum

In de tuin van het museum is een uitkijkpunt aangelegd met een prachtig zicht op kasteel, stadstoren en de rivier Vltava. Direct aan de overzijde van het water staat de voormalige Sint Joriskerk (Kostel Sv. Jošta) uit het begin van de 14e eeuw. In 1790 is een contract getekend, waarin is vastgelegd dat de kerktoren behouden zou blijven voor het nageslacht. De kerk zelf is later verbouwd tot woningen.

260k.JPG
Uitzicht op kasteel, stadstoren, rivier Vltava en Kostel Sv. Jošta

We wandelen richting kasteel over de houten Badhuisbrug, die het oude centrum verbindt met de wijk Latrán. Op de brug staan beelden van de Kruisiging van Jezus en van Sint Johannes van Nepomuk, de beschermheilige van de brug. We bereiken nu het eerste slotplein met aan het einde de slotgracht die gebruikt wordt als leefruimte voor twee beren.

853k.JPG
Beren in de slotgracht "eet smakelijk"

De brug over de berengracht brengt ons bij het tweede slotplein. Ik zal nu eerst iets vertellen over de geschiedenis rond het kasteel. In de periode 1302 tot 1611 was het in bezit van de familie Rožmberk en vanaf 1622 van de familie Eggenberg. Deze familie stierf in 1717 uit en door overerving kreeg de familie Schwarzenberg het kasteel in eigendom. In 1940 werd het kasteel door de Gestapo in beslag genomen, omdat de Schwarzenbergs werden beschuldigd van antifascistische praktijken. Het kasteel werd in 1947 eigendom van de staat, omdat men besloot dat er voor Duitstalige Tsjechen, onder wie de Schwarzenbergs, geen plaats meer was in het land. De grootste bloei beleefde Český Krumlov onder de adellijke familie Rožmberk. Aan het eind van de 16e eeuw omvatte hun domein 18 landgoederen, 18 stadjes, 34 dorpen en meer dan 750 gehuchten. We hebben het dan over hun eigen grondgebied dat loopt van Praag tot het Oostenrijkse Linz. Als eerbetoon aan de familie Rožmberk is in het stadswapen van Český Krumlov een roos met vijf bladen opgenomen. Dat was het symbool van deze familie.

276k.JPG
Het tweede plein met de nieuwe Residentie, de muntslagerij en de botermakerij

Via een steile gang lopen we naar het derde binnenhof. Het is een deel van het hooggelegen kasteelcomplex, dat in opdracht van de Rožmberks is gebouwd. De gevels zijn van boven tot onder voorzien van wandschilderingen. In deze hof staan kramen opgesteld waar souvenirs worden verkocht en hier is de kaartverkoop voor de verschillende rondleidingen door het kasteel.

280k.JPG
Het volledig gedecoreerde derde binnenhof

De route brengt ons nu bij de Mantelbrug van het kasteel, dat het op één na grootste is, na de Praagse burcht, van de Tsjechische Republiek. Het kasteel telt maar liefst 300 kamers, verdeeld over veertig gebouwen en in totaal vijf binnenplaatsen. Het kasteel ligt op twee naast elkaar gelegen heuvels die verbonden worden door de Mantelbrug (Plaštovy Most). De overdekte boogbrug is in drie verdiepingen gebouwd op massieve stenen pilaren. Eén etage was bestemd voor rijpaarden. de brug zou gebouwd zijn in de periode die ligt tussen de 15e eeuw en 1777. De balustrade van de brug is versierd met vier heiligenbeelden van Sint Felix van Cantalice, Sint Wenceslas, Sint Antonius van Padua en de heilige Sint Johannes van Nepomuk, dat in 1727 gemaakt is door de beeldhouwer Jan Plansker uit Český Krumlov. Deze beeldhouwer was medeverantwoordelijk voor de pestzuil in deze stad.

284k.JPG
De Mantelbrug geeft fantastisch uitzicht op stad en omgeving

Via de Mantelbrug kom je uiteindelijk terecht bij het kasteeltheater en vervolgens, omhoog lopend, bij de kasteeltuinen met hier een openluchttheater. De tuin, waar een muur omheen gebouwd is, is verdeeld in vier terrassen. In de tuin vind je fonteinen, wandelpaden, prieeltjes, beelden en vijvers. Het meest opvallend is de Cascadefontein, die tot stand kwam in 1750 naar een ontwerp van de Weense architect Andreas Altomonte. Hij realiseerde een fontein in vier niveaus, die voorzien is van beelden, een balustrade, mooie vazen en symbolische voorstellingen van de vier jaargetijden. De beeldhouwwerken zijn van de hand van Matyáš Griessler en Jan Antonin Zinner. Na de renovatie tussen 1996 en 1998 zijn de belangrijkste werken tentoongesteld in het Slotlapidarium en zien we bij de fontein kopieën.

297k.JPG
Cascadefontein, één van de mooiste van Tsjechië

Via een smal pad, dat ligt aan de buitenzijde van het kasteel en behoorlijk afloopt, bereiken we beneden de intree weer en dus ook de parkeerplaats waar we de auto gestald hebben. Het zal ongeveer twee uur geweest zijn toen we vertrokken uit Český Krumlov. Er staan voor de middag nog enkele bezoeken op het programma, maar voor de beschrijving daarvan is een deel 3 noodzakelijk.

Voor meer informatie: www.ckrumlov.cz, www.muzeumck.cz, www.museum-krumlov.eu

Voor een filmpje: www.youtube.com/watch?v=wmcQtFzMrWk

wordt vervolgd deel 3.
 

kuurgast

Donateur
voormalige Sint Joriskerk (Kostel Sv. Jošta)....
Zit daar nu niet een restaurant en marionetten-museum in?
Vind de Sgraffito-stenen muren van de binnenhof ontzettend mooi om te zien, net of het echte stenen zijn.
De mantelbrug is prachtig. Wil daar nog eens naar terugkeren.
Ad dank voor het verslag met mooie foto's van deze bijzondere plaats. :toppie:
 

Ad Verschoor

Donateur
Dit is heel goed mogelijk. Je verwijzing museum geeft inderdaad deze kerk aan en het restaurant laat hetzelfde adres zien. Ik heb de kerk alleen vanaf de uitkijkpost gezien. Een volgende keer hopen wij in het kasteel is binnen te kijken. Het blijft voor ons echt een plaats om af en toe terug te gaan.
 
Bovenaan