Rondreis Tsjechië 2015

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad, het was weer een prachtig verslag. ik lees ze altijd met veel plezier, misschien wel omdat wij eigenlijk nooit veel steden bezoeken, anders dan om te winkelen.
Wij zijn nu eenmaal meer natuur mensen dan Stads mensen.
 

kuurgast

Donateur
We zien er de oudste kerk van Most, de Decaankerk van Maria Hemelvaart, of Kostel Nanebevzeti Panny Marie. De laat Gotische kerk die gebouwd werd tussen 1517 - 1548 heeft een vierhoekige toren bij de voorgevel en een ingangshal op het noorden. In 1975 moest het historisch centrum van de stad wijken voor de bruinkoolmijnen. Een staatsbesluit werd genomen om de kerk te behouden door hem over een lengte van 841 meter in zijn geheel te verplaatsen. De gigantische klus zou uiteindelijk 27 dagen gaan duren. Via een speciaal aangelegde spoorbaan werd de kerk naar de nieuwe plaats verhuisd. Deze operatie was de moeite waard om het prachtige kerkinterieur met zijn waardevolle religieuze kunst te bewaren.
45 jaar geleden hebben Tsjechen een kerk over 841 meter verplaatst.

In de jaren zestig werd het historische centrum van Most regio Ústí nad Labem, volledig verwoest om plaats te maken voor de groeiende bruinkoolmijnen, een proces dat duurde tot 1980.

In tegenstelling tot andere historische gebouwen, werd besloten om de 16e-eeuwse Kostel Nanebevzetí Panny Marie, of de Kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria, te redden.
Een commissie van deskundigen werd opgericht door het Ministerie van Cultuur van Tsjecho-Slowakije om toezicht te houden op het project, onder voorzitterschap van de academicus Stanislav Bechyně.

Voordat het gebouw werd verplaatst, werden het perifere metselwerk, de dragende en ondersteunende pilaren versterkt en werd de rest van de westelijke toren gesloopt. De kerkomtrek werd verstevigd door een betonnen ring en de kerk werd zowel aan de binnen- als buitenzijde gegrepen door een stalen skeletconstructie.

De voorbereidende werkzaamheden duurden zeven jaar, aangezien het ook nodig was om alle huizen in het overslagpad te slopen en de voormalige dagbouwmijn in te vullen.
Na een paar alternatieven te hebben overwogen en afgewezen, zoals de kerk uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, werd een nieuwe locatie op iets meer dan een halve mijl afstand uitgekozen, en de hele kerk moest daarheen worden verplaatst - op wielen.

Het gebouw werd op 53 vrachtwagens geplaatst en op 30 september 1975 was het tijd om op gang te komen.
De kerk werd met een snelheid van 1 à 3 centimeter per minuut over een afstand van 841,1 meter verplaatst naar de buurt van het oude ziekenhuis met een kleine kerk van de Heilige Geest.

Het bereikte zijn nieuwe thuis iets minder dan een maand later. De kerk werd op een fundering van ijzer en beton geplaatst en het duurde nog eens 12 jaar om de restauratie te voltooien. In 1993 werd de kerk opnieuw ingewijd.

Bezoekers bewonderen vandaag de dag de gotische interieurs en het verhaal van deze ongelooflijke zet, die een plaats verdiende in het Guinness Book of World Records.
Bron praguemorning.cz + kostel-most.cz.
 
Bovenaan