Rondreis Bohemen in april/mei 2010

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis door Bohemen in april/mei 2010

Bohemen 25.

Dinsdag 18 mei (1).
Het is nog vroeg en we hebben er weer zin in.
Vandaag rijden we richting Jicin. Halverwege de rit komen we langs kasteel Trosky. Het is al van verre te zien, want het is gebouwd op twee vulkanische heuveltoppen. Op beide basaltheuvels is een toren gebouwd.
De ene toren wordt Panna "Maagd"genoemd en de andere Baba "Oud wijf". Met de bouw van dit kasteel werd begonnen in 1397.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1184).jpg

Bij Jicin rijden we richting Prachov. Op de weg er naar toe zien we een monument, dat voor gevallenen blijkt te zijn. Meestal zijn deze monumenten een eerbetoon aan overledenen van de laatste wereldoorlogen. Hier blijkt het te gaan om een monument voor gevallenen, die 29 juni in gevechten bij Jicin en op 3 juli 1866 in de slag bij Koeniggratz zijn gestorven.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1282).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1280).jpg

Op de eerste de beste parkeerplaats zetten we onze auto neer en moeten dan een aardig stuk lopen naar de Prachovske skaly.
Het is een zandsteenstad. Overblijfsel van een zandsteenplateau.
Het is een bos van slanke torens en pilaren, afgronden, kloven en rotsspleten. We staan er middenin en het is overweldigend om te zien. In zulke natuur voel je je heel klein.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1329).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1338).jpg

Prachovske Skaly behoort tot een van de meest bezochte toeristische gebieden in Tsjechie. Meerdere wandelroutes zijn er uitgezet met vele uitzichtspunten waar vandaan je het binnenste van de rotssteden kan ontdekken.
Het lijkt me verstandig om te beproeven, of voor ons een wandeling tot de mogelijkheden behoort. Veel klimwerk, lange trappen en soms op handen en voeten. Nee, dit is voor ons te zwaar om door te gaan.
We hebben echter een gebied gezien dat wij nooit meer zullen vergeten. Het is er heel erg mooi !!!!!!!!!!

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1347).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1348).jpg

wordt vervolgd (2).
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis door Bohemen in april/mei 2010

Bohemen 26.

Dinsdag 18 mei (2).
Na in de ochtend genoten te hebben van de prachtige natuur in Prachovske Skaly willen we Jicin nog even bezoeken.
Deze sprookjesstad met 16.000 inwoners werd gesticht door koning Wenceslas II in 1302. Het Wallensteinplein ( Valdstejnovo namesti) met historische huizen en arcaden die het plein aan vier zijden omlijsten, verrast en betoverd ons door zijn sprookjesachtige sfeer.
Op het plein zien we de Kroningsfontein uit 1836, die gebouwd is in de vorm van een antieke tempel en we zien de Maria-zuil uit 1702.
Naast de Valdicka-poort vinden we de Kerk van de Heilige Jacob (Kostel SV.Jakuba Vetsiho). Het interieur van deze kerk vinden we mooier dan het buiten aanzicht.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1365).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1380).jpg

Via de poort verlaten we het Wallensteinplein en valt direct ons oog op een heel mooi aangelegd speeltuintje.
Heerlijk om te zien dat kinderen ook aandacht krijgen.
We bevinden ons hier in het voetgangersgebied van de Johannes Hus straat (Husova).
We zien er het Masaryk-Theater, dat ontworpen is door de architecten Vejrych en Holecek en gebouwd is in de jaren 1894-1896.
Toen in 1926 president Masaryk het theater bezocht kreeg het zijn naam.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1386).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1394).jpg

Naast het theater zien we een opvallend groen gebouw waar hard aan gewerkt wordt. De medewerkster van de VVV laat me weten dat het gaat om het Hotel Praha, dat in 1909 is gebouwd naar ontwerp van eveneens Holecek.
Het hotel was op dat moment een opvallend symbool voor de opkomst van de stad.
Jarenlang is het gebouw niet meer gebruikt en is het in verval geraakt. Nu wordt het in oude staat teruggebracht en zal het in 2011 weer als hotel dienst gaan doen.
Bovenin de voorgevel van dit pand zien we een afbeelding van Praag.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1393).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1396).jpg

We lopen terug richting auto en zien onderweg op het Vrijheidsplein (Namesti Svobody) de gotische St.-Ignatius-van-Loyolakerk. De kerk dateert uit het eind van de 14e eeuw.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1411).jpg

We nemen afscheid van Jicin na hier en in de omgeving een pracht dag gehad te hebben. Aangekomen bij ons pension realiseren we ons dat we morgen aan de laatste dagen van onze reis gaan beginnen.

wordt vervolgd.
 
Heel mooi Ad.

Wij dachten dat er rond Jicin geen geheimen meer waren voor ons.

(Maar dat hebben we mooi mis, we zijn genoodzaakt om ook hier weer eens op zoek / vakantie te gaan.)
 

kuurgast

Donateur
Heel erg bedankt Ad voor de mooie foto's en verslag van Jičin.Ik hou van deze stad en ga er over een paar weken weer naar toe.Wat is het hotel al mooi opgeknapt :top: het was jarenlang een troosteloos gebouw.Onder de arcades van het plein zitten hele leuke originele winkeltjes waar je eindeloos kan snuffelen.
 
Ik ben meerdere keren in Jicin geweest en dat is inderdaad zo'n typisch Tsjechisch stadje (en ook de omgeving) om verliefd op te worden. Er hangt een hele prettige, losse sfeer. Ik zal er zeker nog eens terugkomen. :blind:
 

Ad Verschoor

Donateur
Onder de arcade vindt je ook een heel prettige lunchroom, die er al enige jaren zit. Je loopt er eerst door de winkel en achter zijn de zitplaatsen.
In 2007 hebben we hier ook koffie met gebak gebruikt.
Na ons tweede bezoek aan Jicin zeg ik: "Ik kom hier weer".

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1421).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1422).jpg
 
Voor de mensen die er nog niet geweest zijn een video met kleine rondleiding en een heel oud filmpje van 1927/1937 toen het een klein stadje was.
Leuk die video/filmpje Kuurgast! Jičín blijft voor mij de mooiste stad uit deze omgeving. Op de video een violist op de binnenplaats van Valdštejn zámek, waar overigens menig toerist zo aan voorbij loopt, met zijn prachtige arcaden. Hier komen wij regelmatig en bevind zich op de onderste galerij oa de FU van Jičín. Wij zijn trouwens nog nooit in het gangenstelsel geweest, leuk om dat ook eens te bekijken op deze video.
Wij dachten dat er rond Jicin geen geheimen meer waren voor ons. (Maar dat hebben we mooi mis, we zijn genoodzaakt om ook hier weer eens op zoek / vakantie te gaan.)
Er valt zeker nog wel wat nieuws te zien in Jičín, zelfs wij ontdekken altijd weer iets nieuws. Bij deze Valdstejn zámek bijvoorbeeld hoort ook een buitenhuis met park, Libosad genaamd, welke via een lange lindenlaan ( ruim 1700 meter) in 1 rechte lijn verbonden is met het paleis. Op de foto's in deze brochure: Bekijk bijlage valdstejnova_zahrada_us.pdf (even scrollen) is dit goed weergegeven. Wie vaker in Jičín komt kent deze laan en Libosad maar misschien leuk om te weten dat dit buitenhuis, met gigantische loggia en ook het park inmiddels behoorlijk zijn opgeknapt en voor publiek geopend. Heerlijk om even te wandelen op een warme zomerdag. Wij waren nog niet binnen, ik kan dus niet zeggen wat men kan verwachten maar je kunt er zeker iets nuttigen als een kop koffie etc. Onze vrienden zijn een paar maanden geleden in het park van Libosad getrouwd, een prachtige ambiance voor een huwelijk.
IMG_27640.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis door Bohemen in april/mei 2010

Bohemen 27.

Woensdag 19 mei.
Nu wij vandaag de laatste etappe inzetten van onze reis, krijg ik toch het gevoel dat het nog wat langer had mogen duren. Maar ja, oma wil langzamerhand toch de kleindochters wel weer zien. Het is waar de volgende vakantie in juli staat al weer voor de deur.
Het is vandaag een wel hele trieste dag. Het is somber en het regent pijpenstelen. Zeg maar gerust dat het hoost zo af en toe.
We laten pension Formanka achter ons en gaan op weg naar Decin.
Bij Turnov draaien we mooi de snelweg op, doch na 20 kilometer kom ik erachter dat we richting Praag rijden.
Bij Mlada Bholeslav omgekeerd en de goede richting ingeslagen.
Even rust genomen bij het vliegtuigrestaurant en onze weg vervolgd.
De plannen om Panska Skala even voorbij Novy Bor te bezoeken zetten we in de ijskast, want door het slechte weer is het gesloten.
Het is op zich een mooie streek waar we doorrijden, maar op de foto is goed te zien dat het regent.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1390).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1433).jpg

Aangekomen in Decin willen we eerst het Zamek Decin bezichtigen.
Het is van oorsprong een gotische burcht, die in de 16e euw in renaissance stijl werd omgebouwd. Men is nog steeds bezig met renovatie werkzaamheden. In het al gerenoveerde deel heeft het regionale museum een permanente tentoonstelling, tevens is er een informatiecentrum ondergebracht.
Wat opvalt is de oprijlaan Dlouha jizda. Het is een steile straat, die in 1670 is aangelegd. Omdat het kasteel op een rots is gebouwd zijn aardige plaatjes te schieten van de omgeving.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1445).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1446).jpg

Vanzelfsprekend zijn we ook binnen geweest in het kasteel. We hebben daar meerdere foto's gemaakt, die ik later in mijn galerij zal plaatsen.
Wat ik jullie hier wil laten zien is de Rozentuin. Deze vroegbarokke siertuin daterend uit de 17e eeuw behoort tot waardevolste kunstmonumenten van de stad.
De langwerpig aangelegde tuin wordt aan een kant afgesloten door een monumentale trappenpartij met terrassen en aan de andere kant door een zgn Salla Terrena.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1449).jpg

Op de linker oever van de Labe (Elbe) recht tegenover het kasteel rijst de Schaapswand, bestaande uit een massief stuk zandsteenrots.
Bovenop dit massief bevindt zich een klein kasteel met restaurant en terras.
Dit kasteeltje zorgt overigens voor enige verwarring. Zo zien we in de bekende Capitool reisgids, dat zij het Decin kasteel noemen.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1480).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1584).jpg

Na dit bezoek gaan we op zoek naar een slaapplaats voor de komende nachten en in mijn gegevens staat het hotel Formule, waarvan de camping verschillende malen is genoemd in ons forum.
Wij komen er aan en worden buitengewoon vriendelijk ontvangen door de goed Duits sprekende eigenaar.
Helaas kunnen wij er niet terecht voor 3 nachten, maar hij pakt de telefoon en regelt onderdak bij een collega in Decin.
Het blijkt Hotel u kaple, dat haar kamers volledig gerenoveerd heeft en, ook belangrijk, beschikt over een goede keuken.

wordt vervolgd.
 
Prachtig verslag Ad, mooi om te lezen, en heel erg duidelijk.

jullie hebben genoten.


Wat links toegevoegd.

http://www.zamekdecin.cz/web_cz/

Tsjechie_2009_799.jpg
[/url][/IMG]

De geschiedenis van Decin staat onder deze foto vermeld.


Het kasteel heet Pastýřská stěna, het is een restaurant.
Zo heet dus ook de heuvel waarop dit is gebouwd.

Hier kwam ik aan die informatie: http://www.czechtourism.com/dut/nl/d...cin/index.html
De dierentuin ligt in het centrum van de stad op de zandstenen heuvel Pastýřská stěna, omringd door een stadsbospark. Het is bereikbaar te voet, met een auto of met een lift van de linkeroever van de rivier de Elbe. De dierentuin biedt speelmogelijkheden voor kinderen op de kinderspeelplaats, verfrissingen en souvenirverkoop. Dichtbij de dierentuin ligt een restaurant.

Pastýřská stěna.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis door Bohemen in april/mei 2010

Bohemen 28.

Donderdag 20 mei.
Gisteren ben ik gestopt met te vermelden, dat wij terecht gekomen zijn in hotel u Kaple (www.hotelukaple.cz). Binnen is het hotel volledig gerestaureerd en voorbereidingen voor de buitenkant worden al getroffen. Het hotel is voorheen een klooster geweest en behoorde bij de Thun-Kapelle ( Thunovska Kaple sv Nepomuckeho Jana ), die ook wel St.John´s Kapel genoemd wordt en is gebouwd in 1732 en later herbouwd in 1870 tot 1872. De kapel diende tot 1935 als familiegraf voor de familie Thun. Rond de kapel werden 20 zandstenen beelden geplaatst (14 heilige helpers en 6 Allegorie van de deugden) in de jaren rond 1728 van de beeldhouwer Jozef Fischer Leitmeritz.
De beelden staan nu opgesteld in de kapel.
Op zo´n 30 meter vanuit onze hotelkamer hadden wij het zicht op deze kapel, die ik met de camera wat verder weg moest plaatsen om hem volledig op de foto te krijgen.
Vandaag willen we naar Teplice en Litomerice, maar eerst nog even ontbijten. De hotelmanager is zo vriendelijk om de Tsjechische ontbijtkaart aan ons uit te leggen.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1608).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1507).jpg

De stad Teplice met 54.000 inwoners is rijk aan heilzame bronnen en baden. Deze zijn allemaal ondergebracht in grote in het oog springende gebouwen. Kleine paleisjes zeg maar. Teplice geldt als het oudste Boheemse kuuroord.
Inmiddels is de industrie opgerukt met textiel, machines en glas.
De stad bezit tal van bezienswaardigheden. Wij komen aan op het Vrijheidsplein ( Namesti Svobody ) en zien daar het oude Raadhuis uit 1806 met daarnaast het nieuwe raadhuis uit 1885. Op de voorgrond zien we een Barock bron.
We wandelen verder en zien een staaltje moderne architectuur de Kolonnade bij het Cultuurhuis.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1525).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1528).jpg

We zien prachtige wellness centra´s met tuinen of parken om de vingers bij af te likken, zo mooi. Na enige tijd komen we terecht op het grote Slotplein. Eerst zien we daar de Pestzuil, die je niet over het hoofd kunt zien. Het is een barokke drie-enigheidszuil van de beeldhouwer M.B.Braun.
Draaien we ons om dan zien we de Decanal kerk (links) en de kerk St. Baptist uit 1585 (rechts). Uiterst rechts zien we het slot Teplice. Het is gebouwd in de jaren van 1585 tot 1634. Sinds 1947 is in het paleis het Teplice museum gevestigd.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1557).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1555).jpg

Bij het verlaten van Teplice rijden we over de E 55 richting Praag cq. Litomerice. We laten de Labe aan onze rechterzijde voorbijgaan en moeten dan een bord Litomerice krijgen. Helaas dit bord komt er niet.
Later na bestudering van de kaart denk ik dat we een afslag te vroeg genomen hebben in de richting Usti nad Labem.
Het betekent dat we Litomerice een volgende keer opnieuw in het programma moeten opnemen.
Nu zijn we gewoon doorgereden naar Decin en hebben nog even de stenen brug opgezocht. Deze is gebouwd in 1574 door Valentin Preussler en sinds 1714 voorzien van een beeld van Josef Brokoff, die de hl. Wenzel, hl. Veit en hl. Johann van Nepomuk voorstellen.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1591).jpg

´s Avonds bij het diner heeft de hotelmanager geregeld dat een vaste gast de menukaart aan ons uitlegt. De man blijkt, al 15 jaar, vanuit Rotterdam op een containerschip te varen en spreekt goed Duits.
Na het voortreffelijk diner gebruikt te hebben, moeten we toch een borrel van hem drinken. Hij heeft er al verschillende gehad. Na enige aarzeling hebben we het besluit genomen dit toch maar te doen.
Hij was lekker. We hebben hem vriendelijk bedankt en zijn naar bed gegaan.

wordt vervolgd.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis door Bohemen in april/mei 2010

Bohemen 29.

Vrijdag 21 mei (1).
We hebben deze rondreis gewandeld, met de auto gereden, de bus genomen en per trein gereisd. Er ontbreekt nog de boot en die zoeken we vandaag op.
Het is nog vrij vroeg in de ochtend wanneer we, via het slotpark van het kasteel Decin en een oude kettingbrug uit 1831, lopen naar de boot die ons naar Hrensko moet brengen.
De restaurateurs van het kasteel zijn vanmorgen aan het werk op het dak. Je zal dit werk maar moeten doen. Dat is werken op hele grote hoogte.
Het is de eerste keer dat de boot weer uitvaart dit seizoen. De boot draagt de mooie naam Poseidon. Aan boord zijn 4 bemanningsleden en 4 passagiers.
Tot onze grote verrassing zijn de 2 andere passagiers, 2 Slowaken (man en vrouw), die eveneens in ons hotel logeren.
Helaas spreken zij geen Engels of Duits, zodat het contact gebleven is bij een vriendelijke glimlach.
Na een schitterende boottocht van 5 kwartier bereiken we de aanlegsteiger van Hrensko.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1586).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1632).jpg

Hrensko is een drukke toeristenplaats, maar in deze tijd van het jaar valt dat nog mee. Bij de vvv doen wij de nodige informatie op, over hoe we de rest van de dag kunnen besteden. We vragen naar de Edmundskloof en zij wijzen ons de weg.
Deze Edmundskloof is onderdeel van het nationaal park Boheems Zwitserland (Ceske Svycarsko) en ligt in het noordwesten van Tsjechie. De hoogste berg is de Decinsky Sneznik met 726 m. Het gebied is sinds 1972 beschermd en op 1 januari 2000 is het uitgeroepen tot nationaal park.
Na een wandeling van ongeveer 2 kilometer, door Hrensko en langs de rivier de Kamenice, bereiken we het park.
Wat we te zien krijgen grenst aan het ongelooflijke, zoveel natuurlijke schoonheid. We lopen over een pad langs het riviertje de Kamnitz.
Het is er stil en je hoort er alleen het kabbelende water.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1644).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1652).jpg

Het gebied waar we terecht gekomen zijn is van oorsprong een ondoordringbare kloof met een wild stromend riviertje.
De Kamnitz werd in de winter van 1889-1890 door Italiaanse arbeiders getemd door middel van het aanbrengen van dammetjes,
wandelwegen en bruggen.
Soms als we bomen zien, die zich met hun wortels hebben vastgezet op de rotsen, vragen we ons af hoe ze hebben kunnen groeien.
Geregeld ook lopen we letterlijk door de rotsen heen.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1657).jpgMa. Tsjechie 2010 0001 (1663).jpg

Na een wandeling, waarbij je vergeet hoe lang die is, komen we aan bij het vertrekpunt van de punters.

Ma. Tsjechie 2010 0001 (1666).jpg

wordt vervolgd (2)
 
Bovenaan