Roermond - Nepomuk

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Partnerstad Tsjechië op bezoek in Roermond

Van 10 t/m 14 juni brengt een delegatie van zo’n 50 personen uit de Tsjechische partnerstad Nepomuk een bezoek aan Roermond om het 15-jarig bestaan van dit partnerschap te vieren.
Op vrijdag 11 juni wordt de delegatie om 10.00 uur ontvangen op het stadhuis door burgemeester Van Beers. Verder brengt de delegatie diverse bezoeken aan allerlei projecten in Roermond, zoals het Retailpark, de brede school en de brandweerpost in Swalmen en maakt zij een boottocht over de Maas, waarbij o.a. aandacht wordt besteed aan waterrecreatie, -overlast, berging en grindwinning.

De eerste contacten ontstonden In 1992 tussen het stadsdeel Swalmen (toen nog een zelfstandige gemeente) en de Tsjechische stad Nepomuk. In 1995 volgde met de ondertekening van beide gemeentes een officiële jumelage en werd een stichting opgericht die zich met de uitvoering van deze jumelage ging bezighouden. Dat leidde in de afgelopen 15 jaar met succes tot vele uitwisselingen van individuele burgers, verenigingen en instellingen.

De delegatie die Roermond bezoekt, bestaat uit leden van o.a. de Pracovni Skupina Nepomuk-Swalmen, de Nepomukse collega-werkgroep van de Stichting Swalmen-Nepomuk, een vertegenwoordiging van de basisschool uit Nepomuk, de brandweer en enkele zorginstellingen. Een delegatie van de zogenaamde Republic Cizkov completeert de groep. Het programma voor de gasten heeft als hoofdthema ‘Water en Watermanagement’. Zowel Nepomuk als Roermond hebben gemeen dat zij zowel mogelijkheden als problemen met water hebben. Dankzij deze uitwisseling kan men ook op dit gebied van elkaars ervaringen en ideeën leren.

roermond.nl
 
Beste, waarde Freddy.

Nog slechts één bericht te gaan. Het 10.000e. Wat hierna uw titel ook moge worde; Dank voor al uw mededelingen, beschrijvingen, opmerkingen en waardevolle informatie.

Voor zover u daar prijs op zou stellen; Uw titel is eigenlijk niet benoembaar.

Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.
Het moet uniek zijn.

Hartelijk gefelicteerd!

Paul
 

Ad Verschoor

Donateur
Nieuws Swalmen - Nepomuk

Te gast in Nepomuk 2013.

Vijf jaarlijkse bijeenkomst van alle partnersteden van Nepomuk.
In het kader van het 620 jarig martelaarschap van Johannes van Nepomuk zijn we uitgenodigd door de gemeente Nepomuk om deze plechtige dag tezamen met alle partnersteden van de gemeente Nepomuk zijnde: Omis (kr), Wisla (pl), Hukvaldy (cz), Kemnath (de), Krupina (sk), Anyksclai (lt) bij te wonen. Ook de gemeente Roermond en onze eerwaarde pastoor Crasborn zijn hierbij uitgenodigd. Deze gedenkwaardige dag vindt een maal in de vijf jaar plaats en dit jaar is het van 15 tot 17 maart.

Jaarlijkse uitwisseling.
In het weekend van 20 t/m 24 juni 2013 zal de stichting Swalmen-Nepomuk naar Nepomuk reizen voor de jaarlijkse bijeenkomst van de beide stichtingen uit Swalmen en Nepomuk. Wederom zullen verschillende activiteiten plaatsvinden welke de band tussen de beide partnersteden zullen versterken. Swalmen zal hierbij vertegenwoordigd worden door een divers gezelschap, met afvaardigingen van verschillende verenigingen, scholen etc.
Op zondag zal de jaarvergadering van de Stichting Swalmen-Nepomuk en de werkgroep Pracovni Skupina Nepomuk-Swalmen worden gehouden. Het verdere programma zal worden opgesteld door onze partners uit Nepomuk en is inhoudelijk nog niet bekend op dit moment.
 

Ad Verschoor

Donateur
Uitwisselingsbezoek Swalmen – Nepomuk. Het was weer geweldig!

Er werd menig traantje gelaten toen de groep Nepomukkers maandagochtend 14 september 2015 weer huiswaarts keerden. Vier intensieve dagen lagen achter hun die begonnen op donderdag na een lange reis met veel oponthoud onderweg.

De groep werd vrijdagochtend ontvangen in zaal de Mert door loco burgemeester Angely Waayen. Burgemeester Jiri Svec uit Nepomuk was ook aanwezig en er werden lovende woorden gesproken over de jarenlange vriendschapsband tussen beide gemeentes. Het is immers al 24 jaar geleden dat de eerste contacten tussen Swalmen en Nepomuk gelegd zijn. Na deze officiële ontvangst werd in het voormalige gemeentehuis van Swalmen aan de Markt een tentoonstelling van werken van een aantal Nepomukse amateur schilders geopend.

Het verdere weekend werd gevuld door bezoeken aan o.a. de Lambertusschool, een ontvangst bij de gemeente Roermond. De brandweerlieden uit Nepomuk en Swalmen werden ontvangen bij hun collega’s in Maastricht.

De koren A Capella uit Swalmen en uit Vrcen (Nepomuk) verzorgen een geweldig concert in de tjokvolle zaal van ’t Klumpke. Beide koren hebben elkaar leren kennen tijdens de concertreis van A Capella naar Nepomuk in 2013. Aan de hand van foto’s werd er een wandeltocht door Swalmen gehouden en om toch iets meer van het Limburgse landschap te genieten toerde de groep een middag door Zuid Limburg met bezoeken aan het Amerikaans Oorlogskerkhof te Margraten en het Drielandenpunt in Vaals. Dit werd door de gasten erg gewaardeerd.

Voor hun vele verdiensten voor de Stg. Swalmen-Nepomuk en ook de collega ‘Skupina’ uit Tjechië werden Thijs en Wilma Op den Camp zaterdagavond in het zonnetje gezet door beide werkgroepen.

Na een op zondag, door het koor uit Vrcen, gezongen Heilige Mis in het Rozenkerkje in Asselt, werd er in de traditionele jaarvergadering gepraat over de betrekkingen tussen de beide gemeentes en hoe verder in de toekomst. Zondagmiddag stond in het teken van cultuur, sport, vriendschap, plezier, dans en muziek. Na een uitleg over de betekenis van het schutterswezen in Limburg met het jaarlijks hoogtepunt het Koningsvogelschieten werd dit op een ludieke wijze in Café Thijs en Wilma nagespeeld. Na twee rondjes geschoten te hebben schoot uiteindelijk Nepomukker Karl Vostry de vogel naar beneden. Koning Karl werd, samen met zijn koningin Klara, in uniform en al, met het Wilhelmus ingehaald voor de receptie. Er volgde ook nog een heus defilé en parade. Daarna volgde het koningsbal. Een mooie afsluiting van een intensief en geweldig weekend.

Bron: swalmen-nepomuk.com


Volgend jaar is Swalmen weer te gast in Nepomuk, daar zal dan het 25-jarig jubileum van de vriendschapsbanden gevierd worden.
 

Ad Verschoor

Donateur
Nepomukkers te gast in Swalmen
Van 24 tot 28 augustus a.s. zal een grote delegatie uit Nepomuk en omstreken een bezoek brengen aan Swalmen. Nepomuk is het Tsjechische stadje waarmee Swalmen / Roermond al sinds 1992 vriendschappelijke banden onderhoudt. Tot de delegatie behoort o.a. de Pracovni Skupina Nepomuk-Swalmen, de Nepomukse collega-werkgroep van de Stichting Swalmen-Nepomuk. Verder verwachten we enkele leraren, waarmee een bezoek wordt gebracht aan de Synergie school in Roermond. Een groep fotografen, schakers en petanque spelers en een delegatie van de zogenaamde Republic Cizkov zullen de groep compleet maken. In totaal zullen 45 mensen uit Nepomuk een bezoek brengen aan Swalmen en Roermond. Het programma wordt nog bekend gemaakt. Stichting Swalmen-Nepomuk.

Bron: gilsinglokaal.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch bezoek in Swalmen

Het jaarlijkse uitwisselingsbezoek van stichting Swalmen-Nepomuk is na een intensief weekend weer ten einde gekomen. Donderdag 24 augustus jl. arriveerden een groep van ongeveer 45 Nepomukkers in Swalmen/Roermond. Op vrijdagmorgen begon het programma met een officieel ontvangst door burgemeester Donders en wethouder Frans Schreurs. Aansluitend vonden er een verschillende activiteiten plaats. De leraren brachten een bezoek aan de Synergieschool. Hier werd de Tsjechische leraren het concept van de school uitgelegd. Beide partijen waren enorm enthousiast over dit bezoek en verdere contacten zullen volgen. Op het stadhuis vond een informatie-uitwisseling op toeristisch vlak plaats. Afgevaardigden van de VVV te Roermond en van de gemeente Roermond bespraken de verschillende mogelijkheden met hun Tsjechische collega’s. De overige gasten uit Nepomuk gingen eropuit om de binnenstad van Roermond te ontdekken. In de middag vertrok de gehele groep naar het ‘Oude Kerkhof’ voor een rondleiding. Onder leiding van drie gidsen werd rondgelopen over de vijf verschillende delen van het kerkhof.Ook werd de Kapel in het Zand nog bezocht. De middag werd afgesloten met een bezoekje aan het witte stadje Thorn. Zaterdag beloofde een actieve dag te worden. Er werd volop gefietst, waarbij onder andere een bezoek werd gebracht aan de molen in Beesel en aan kasteel Hillenraad. Er werd gewandeld door Asselt. En de petanque spelers van Nepomuk en van Swalmen speelden hun wedstrijd.

Bron: gilsinglokaal.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Swalmen naar NepomukVan 14 tot 18 juni a.s. zal een delegatie uit Swalmen/Roermond en omstreken een bezoek brengen aan het inmiddels bekende stadje Nepomuk, de geboorteplaats van de H. Nepomecenus in Tsjechië. De leden van de stichting Swalmen-Nepomuk gaan er naartoe voor hun jaarlijkse vergadering met collega werkgroep Pracovni Skupina Nepomuk-Swalmen. Verder zullen meereizen een groep fotografen van een fotoclub uit Roermond. Zij zullen op pad gaan met de fotoclub uit Nepomuk om de omgeving in beeld te brengen. Onze petange-spelers kunnen revanche proberen te nemen op hun Nepomukse tegenspelers, na verlies in Swalmen in 2017. Voor het culturele aspect zal schutterij ‘Sjöt-de-rie’ meegaan!
Voor de verdere invulling van het programma zullen we ons laten verrassen door wat de Nepomukkers voor ons georganiseerd hebben met waarschijnlijk een dagtripje naar Praag.
Op maandagochtend wordt er weer teruggekeerd naar Swalmen.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar in de bus. Mensen die kennis willen maken met Nepomuk, grijp uw kans. En ook mensen die terug willen en enkele dagen met vrienden door willen brengen, zijn natuurlijk van harte welkom. Bij interesse kunt u contact opnemen met een van de leden. Frits Killaars 0475-502915 of Marij Berben 0475-501174.
Aanmelden graag voor 25 mei a.s.

Het beloofd weer een mooie en gezellige reis te worden!

Bron: gilsinglokaal.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Ôs sjoone Nepomuk


De Nepomucenus kerk en de Zelená hora komen in zicht. We zijn er bijna; ôs sjoone Nepomuk

Na 2 jaar arriveerden donderdag 14 juni jl. een groep Swalmenaren en Roermondenaren in Nepomuk, Tsjechië. Onder hen waren o.a. de leden van stichting Swalmen-Nepomuk en een Roermondse fotoclub. Vrijdag ontving de locoburgemeester het gezelschap op het gemeentehuis. Na een hartelijk welkom gingen we op ontdekkingstocht in ôs sjoone Nepomuk. We brachten een bezoek aan de Jacobskerk en de kerk van de heilige Johannes Nepomucenus. Na de lunch werd een kijkje genomen in het motormuseum. Vlakbij exposeerde de fotoclub uit Nepomuk foto’s. De foto’s waren afgelopen jaar in Swalmen, Roermond en Amsterdam genomen. De fotografieclub heeft tijdens dit bezoek haar eerste contacten gelegd met de Nepomukse collega’s. Laat in de middag bracht de bus ons naar ‘Republiek Cizkov’. Dit is een dorp waarmee de stichting, maar ook bewoners van Swalmen en omgeving, al vele jaren vriendschappelijke banden onderhouden. Hier werd gegeten en kregen enkele medereizigers een onderscheiding uitgereikt. Zaterdag stond een bezoek aan de hoofdstad Praag op het programma. Uiteraard werd op de Karelsbrug het beeld van de Heilige Nepomuk aangeraakt voor geluk. Thuis in Nepomuk speelden de biljarters en petanquers hun competitie. Zou het de petanquespelers uit Swalmen lukken om revanche te nemen na hun verlies afgelopen jaar in Swalmen? En… Het is gelukt! Zowel de winst van het biljarten als van het petanque ging naar Swalmen/Roermond. 's Avonds schoven alle vrienden uit Nepomuk aan voor de barbecue. Er werd gezongen en gedanst; kortom, genoten. Zondag was er de jaarvergadering van de stichting Swalmen-Nepomuk en de collega’s van Skupina Nepomuk-Swalmen. 's Middags opende de Zelená hora haar deuren. Er werd een bezoek gebracht aan deze Groene berg met zijn kapel, kasteel en voormalige kazerne. Na een laatste gezellige avond zat het weekend er alweer op. 's Morgens vanuit de bus nog een laatste blik op de stad. Ôs sjoone Nepomuk; tot over 2 jaar.

Bron: gilsinglokaal.nl
 
Bovenaan