Restauratie Letenský kolotoč/carrousel in Letná park

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Beroemde carrousel van Praag zal binnen 2 jaar weer draaien.

letensk%C3%BD_koloto%C4%8D_6.jpg


Letenský kolotoč is het oudste Europese carrousel in zijn soort dat in het Letenské sady/Letná park van Praag staat.
Deze carrousel is gebouwd in 1892-1893 waarna het werd geplaatst op de huidige locatie in 1894. De opdrachtgever was Josef Nebeský en werd samen met hem gemaakt door de timmerman Matěj Bílek. Aanvankelijk werd het carrousel met de hand aangedreven door een man die in de ruimte onder de draaischijf rondliep maar enkele jaren later kreeg het een elektromotor.
In het 12 kantige houten paviljoen met een doorsnede van 12 meter staat een carrousel met de 20 originele paarden.
De paarden zijn gemaakt van hout met daarover een laagje stro en afgewerkt met echte paardenhuid. Alle paarden hebben ook een naam. Bizar verhaal wat je nu niet kan voorstellen maar in die tijd werden paarden speciaal uitgezocht voor hun huid. Deze huiden zijn dus ruim 120 jaar oud en zijn dringend aan restauratie toe.
Verder stond er een Orchestrion voor de muzikale omlijsting. Dit mechanische muziekinstrument is in 1994 gestolen. Daarnaast zijn er in 1930 nog enkele vreemde auto's geplaatst op de carrousel en middenin staan drie ridders die het geheel bewaken.
Het geheel is sinds 2004 eigendom van het nabij gelegen Národní Technické/Nationaal Technisch muzeum Praag.
Eerder werd er al geld ingezameld om het gebouw te restaureren maar nu is men gestart met een grote inzamelingscampagne om het geheel te restaureren en te voorzien van een nieuwe Orchestrion en elektrische aandrijfmotor.
Men hoopt dat in 2017 de carrousel weer kan draaien voor publiek.
Een paard "Flora" is al gerestaureerd zie afbeelding hieronder.

kolotoc_letna1x.jpg
orchestrion_kolotoc_letnax.jpg
kolotoc2x.jpg
ntm_kun_kolotoc_letnax.jpg
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Volgend jaar zou de restauratie klaar moeten zijn
3 jaar later..............
De 21 houten paarden zijn gerepareerd, maar moeten voorlopig wachten in een denkbeeldige stal. De draaimolen van Letenský is nog niet in gebruik, ondanks eerdere beloften. De algehele reconstructie van het culturele monument sleept zich voort. Desalniettemin gelooft het Nationaal Technisch Museum (NTM), eigenaar van de historische draaimolen, dat de attractie eind dit jaar zal worden geopend.
Bron prazsky.denik.cz.
 

kuurgast

Donateur
de attractie eind dit jaar zal worden geopend.
Letenský draaimolen wacht tevergeefs op reparatie, houten paarden staan stil.
Niemand zal rijden op de historische draaimolen op Letná Plain. Geen enkel restauratiebedrijf heeft een aanvraag ingediend om het monument te repareren.
Er is al 3 keer een inschrijvingsronde gedaan voor bedrijven om het gebouw te restaureren, maar niemand had echt interesse of geen personeel om de werkzaamheden te doen.
Bron idnes.cz.
Dit gaat dus wel even duren. Voor die aanbestedingen zijn in Tsjechië allemaal strenge regels waar een bedrijf aan moet voldoen. Zo moet de eigenaar Tsjechisch kunnen spreken, wat voor buitenlandse bedrijven gewoon niet te doen is.
 

kuurgast

Donateur
De reconstructie van de historische Letna-carrousel wordt een verhaal zonder einde. Het Nationaal Technisch Museum, de huidige eigenaar van het gebouw, is gestopt met de wederopbouw. Twee hele jaren zijn verstreken sinds het vertrek van het laatste bouwbedrijf.

Het Nationaal Technisch Museum wilde de carrousel in 2017 in gebruik nemen. Na contact en selectie van een aannemer vond er echter geen reconstructie plaats. Het Ministerie van Cultuur, dat subsidie verstrekt, heeft besloten dat het museum een nieuwe aanbesteding moet aankondigen. Als de aannemer met succes is geselecteerd, duurt de reparatie zelf ongeveer een half jaar.

Hoewel het Nationaal Technisch Museum een geschikte aannemer vond om het monument te repareren, was het Ministerie van Cultuur het niet eens met de selectie.

Alle eenentwintig paarden uit de carrousel zijn al maandenlang gerepareerd. Naast paarden worden ook ridders van papier-maché gerepareerd.
Bronnen idnes.cz + prazskypatriot.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tadaaaa..............

Er komt een einde aan het werk. De historische draaimolen zou in juli moeten openen.

De unieke historische carrousel in Letná uit het einde van de 19e eeuw zou op 11 juli weer moeten draaien. Op die dag is het precies 128 jaar geleden sinds de installatie in de buurt van het Letna-kasteel. De wederopbouw was niet eenvoudig en er waren verschillende data om het te openen. Maar deze keer zou het moeten lukken. De hele reconstructie kost uiteindelijk meer dan 23 miljoen kronen.
Bron met foto's zpravy.aktualne.cz + blesk.cz.
 
Bovenaan