Reizen met de trein van Brno naar Olomouc en Jeseník

Topic in 'Attracties & Bezienswaardigheden' gestart door kuurgast, 05-06-2019.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Reizen met de trein van Brno naar Olomouc en Jeseník

  We reizen met de trein van Brno naar Olomouc en Jeseník. Leuk aan onze treinreis door Tsjechië is dat we allerlei verschillende treinen testen. Van luxe eerste klasse met gereserveerde stoelen en catering aan bord tot aan niet gereserveerde plekken tweede klasse. Ook prima. Een avontuur is reizen met de trein sowieso. En met ‘slow travel’ valt het reuze mee, want het gaat best snel.

  [​IMG]

  Kleurrijk Olomouc
  Olomouc is een groene stad, omringd door parken en met mooie pleinen met de bekende pastelkleurig geverfde Tsjechische huizen die rijkelijk met ornamenten zijn versierd. Van de 105.000 inwoners zijn er zo’n 20.000 studenten, wat Olomouc een plezierige, toegankelijke en moderne stad maakt.

  Vegetarisch restaurant Rozmaryny
  Tegenover het treinstation vind je Bistro Rozmaryny, een leuk zelfbedieningsrestaurant waar drie vrouwen samen heerlijke en gezonde, vegetarische en vegan gerechten bereiden en serveren.

  Vinoteka Olomouc
  Bij Vinoteka Olomouc vind je alleen wijn uit Tsjechië en Slowakije. Deze etiketten zijn lekker kleurrijk en daarom mijn favoriet!
  De meeste wijn verkoopt de winkel via de tap en neem je mee in plastic flessen. We proeven een lekkere pinot blanc die maar 64 kronen (€ 2,50) per liter kost. Zo zijn er twaalf verschillende wijnen van de tap.

  Bier in Tsjechië
  Svatováclavsky Pivovar is een restaurant en bierbrouwerij ineen met traditioneel Tsjechisch eten. Ik probeer de Hefe-Weizen 13 graden. Tsjechië telt zo’n 300 microbrouwerijen en enkele bekende grote namen.
  Specialiteiten uit de streek zijn kazen gemaakt van koemelk: een soort gedroogde custard-kaas en een gepeperde kaas.

  Green bar vegetarisch restaurant
  In dit buffetrestaurant zijn alle gerechten vegetarisch of veganistisch. Je betaalt naar gewicht: 22 kronen (nog net geen euro) per 100 gram. Open van 10.00 tot 17.00 uur.

  De volgende ochtend reizen we met de trein van Olomouc richting Jeseník. Onderweg stoppen we bij papierfabriek Velké Losiny waar we het museum bezoeken.

  Pension & Restaurant Kovárna
  In restaurant Kovárna, zo’n 10 kilometer vanaf Jeseník, is het Aziatische week. Nóg liever ga ik voor de lokale keuken van chef Ladislav Rozensky. In 2000 kochten de eigenaren het in het groen gelegen pand en verbouwden het tot een pension met acht kamers. Restaurant Kovárna werd vorig jaar tot het beste restaurant van de regio verkozen. Vanuit pension Kovárna maak je mooie wandeltochten van 1 tot 11 kilometer in de groene heuvels. Heerlijk al dat groen!

  Kuuroord Priessnitz
  Groen, groener, groenst: je maakt hier heerlijke wandelingen en geniet van de uitstekende luchtkwaliteit en het fantastische uitzicht.

  Forest Bar
  De Forest Bar is een honesty bar midden in het bos. Wandelaars parkeren hun auto aan de rand van het bos en nuttigen hier een gekoeld drankje en/of een eenvoudig belegde boterham of kant en klare snack.

  Bohemia Sekt
  Onze laatste avond in Tsjechië dineren we aan een prachtig meer. Bijna niet te geloven dat dit vroeger een mijngebied was. Nu kijk je vanaf het terras van restaurant U Jezera uit op een prachtig meer. Na Zdraví, proost! En hopelijk nashledanov, tot ziens!

  Met de trein reizen in Europa
  Vreemd dat reizen in Europa met de trein eerder uitzondering dan regel is. Binnen een land wordt er natuurlijk veelvuldig met de trein gereisd. Maar zo gauw je naar het buitenland reist, lijkt het ineens ingewikkeld. Verder is het vooral een politieke keuze om het openbaar vervoer te stimuleren. Niet alleen in Nederland en in ieder land op zich, maar zeker ook in Europa. Want waarom is een treinkaartje eigenlijk altijd veel duurder dan een vliegtuigticket?
  Ik heb enorm genoten van deze treinreis door Tsjechië. Ik neem me voor om vaker de vraag stellen, juist ook bij een persreis, of reizen met de trein mogelijk is. Want dat is natuurlijk pas echt duurzaam reizen.

  Lees meer en bekijk de foto's van Jeannette van Mullem op puuruiteten.nl.
  Ze heeft meer artikelen geschreven, zoals Van Praag naar Brno met de trein + Food tour met vegetarische restaurants Praag.
   
  petra, zapalky en Ad Verschoor vinden dit leuk.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Jammer dat er niet bij staat waar die precies is maar waarschijnlijk is dat in Horní Lipová.
  de.priessnitz.cz.
  Om de dag staan er foto's van het menu op Bistro Rozmaryny Facebook.
  Dit is Lesní bar.
   
 3. Lazne Jesenik is het kuuroord waar ook Priessnitz onder valt. Het hoofdhotel (erg fraai ingericht met prachtige kamers tegen een absurd lage prijs) heet Priessnitz. Heerlijk eten ook trouwens.

  Jesenik is met name bedoeld voor patienten met diverse longaandoeningen en psychiatrische patienten. De Tsjechische verzekeraars vergoeden bv drie tot vijf weken kuuroord voor kinderen met astma, een van de ouders gaat dan ook mee.

  In de winter kun je er prima skiën en langlaufen want sneeuwzeker (en gruwelijk koud trouwens, -20 is geen uitzondering).
   
  petra en zapalky vinden dit leuk.

Deel deze pagina