Film Regisseur Věra Chytilová

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Zomer met Věra Chytilová op DAfilms
100X100__dafilms_verachytilova.jpg

Deze zomer is het op online filmportaal DaFilms van 23-7 t/m 5-8 een retrospectief van het werk van de Tsjechische regisseur Věra Chytilová te zien. Er zijn 13 films te zien, waaronder natuurlijk ‘Dasies’.

DaFilms is een streaming service gespecialiseerd in Europese documentaires en experimentele film. Voor een maandelijks bedrag krijgt de kijker toegang tot 1700 films wereldwijd, en 60% van de opbrengst gaat direct naar de makers . Het platform is een initiatief van 7 Europese toonaangevende documentaire festivals: CPH:DOX Copenhagen, Doclisboa, Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, FID Marseille, Jihlava IDFF en Visions du Réel Nyon.

De filmselectie is hier te zien.
 
Dasies (Sedmykrásky) in de Uitkijk

De maand oktober staat bij filmtheater De Uitkijk in Amsterdam in het teken van rebellie. In het specials programma kunt u elke zondag van die maand genieten van de Věra Chytilová’s klassieker Dasies (Sedmykrásky) uit 1966.

Dit enigszins absurdistische, impressionistische werk uit de periode van de Tsjechische New Wave van Vera Chytilová geeft een bijzondere en intieme kijk op het kattenkwaad van twee meisjes in hun burgerlijke omgeving. De film schopte in 1966 ontzettend tegen het Stalinistische regime van toenmalig Tsjechoslowakije en werd in 1968 verboden vanwege “het afschilderen van baldadigheid.”

Marie I en Marie II besluiten het gedrag en de zelfzucht van hun omgeving niet langer aan hun neus voorbij te laten gaan. Verwaarlozing van hun appartement, verstoring van de openbare orde en misleiding van oude mannen helpt hen de dag door zonder dat ze zich van een kwaad bewust zijn.

Niets wordt serieus genomen en het acteerwerk valt niet te onderscheiden van oprecht plezier. Actrices Ivana Karbanová & Jitka Cerhová lijken zonder enige aanwijzingen te handelen. We moeten kleur bekennen: wie heeft er nog nooit gedroomd van het overhoop gooien van een keizerlijke balzaal vol eten?

Tekst: Filmtheater De Uitkijk

Vera Chytilová | 1966 | CZ | 74 min. | Tsjechisch met Engelse ondertiteling
Met: Ivana Karbanová, Jitka Cerhová
Vertoningen: zondag 7, 14, 21 en 28 oktober om 21.00 uur

Meer informatie over de vertoningen en de kaartjes vindt u hier.

Plaats: Filmtheater De Uitkijk, Prinsengracht 452, 1017 KE Amsterdam
 
Bovenaan