Regeringsbesluit nationale quarantaine

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 16-03-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Regeringsbesluit Nationale quarantaine in Tsjechië !


  Sinds middernacht heeft de regering het verkeer van mensen in heel Tsjechië beperkt. De verordening bevat een aantal uitzonderingen.
  Tijdens haar zondagsessie, die ongeveer een uur voor middernacht eindigde, besloot de Tsjechische regering actie te ondernemen om het coronavirus te bestrijden. De reeds aangekondigde maatregelen zijn verder aangescherpt. Tsjechië staat nu in quarantaine.
  Nationale quarantaine zou de verspreiding van het COVID-19-virus zoveel mogelijk moeten vertragen.
  Volgens de resolutie is de quarantaine in Tsjechië geldig van maandag 16 maart 0:00 tot 24 maart 6:00uur.

  In Tsjechië zijn 293 mensen besmet.

  "We hebben de balans opgemaakt en 15 resoluties aangenomen tijdens de huidige regeringsvergadering die het vrije verkeer van mensen beperken en de verspreiding van de coronavirus-epidemie naar andere mensen voorkomen", verklaarde premier Andrej Babiš bij de opening van de persconferentie.

  Met ingang van 16 maart om 00.00uur tot 6 uur op dinsdag 24 maart verbiedt de regering het vrije verkeer van personen in heel Tsjechië, met uitzondering van:
  - woon-werkverkeer en andere soortgelijke activiteiten
  - de noodzakelijke reizen naar familie of geliefden
  - reizen die nodig zijn voor het voorzien in essentiële levensbehoeften (aankoop van voedsel, medicijnen en medische hulpmiddelen, sanitair, cosmetica en andere droge goederen, diervoeder en andere benodigdheden, inclusief de behoeften van familieleden en geliefden)
  - manieren om de zorg voor kinderen en dieren te waarborgen
  reizen om de nodige post- en financiële diensten te verzekeren, of voor tanken
  - manieren om in de noodzakelijke behoeften voor een ander te voorzien (bv. vrijwilligerswerk of buurtbijstand)
  - reizen naar gezondheids- en sociale zorginstellingen, inclusief het verstrekken van de nodige begeleiders voor familieleden en familieleden en veterinaire zorginstellingen
  - reizen om dringende officiële zaken af te handelen, inclusief de noodzakelijke begeleiders van familieleden en familieleden
  - met uitzondering van het uitoefenen van beroepen en activiteiten om de veiligheid en de interne orde te waarborgen bij crisisbeheersing en gezondheidsbescherming en het verstrekken van gezondheids- of sociale zorg, waaronder vrijwilligerswerk, individuele spirituele zorg en openbare diensten, openbaar vervoer en andere infrastructuur, diensten voor burgers, waaronder leverings- en bezorgdiensten, veterinaire zorg, verblijf in de natuur en parken of reis terug naar uw woonplaats en begrafenis.

  De regering gelast personen op het grondgebied van de Tsjechische Republiek, het verkeer op openbaar toegankelijke plaatsen zo lang als nodig te beperken en in hun woonplaats te verblijven, met de genoemde uitzonderingen. Het is ook noodzakelijk om de contacten met andere personen gedurende de nodige tijd te beperken.

  De regering heeft in haar resolutie ook werkgevers aanbevolen om zoveel mogelijk huiswerk te gebruiken om vakanties en betaald verlof voor werknemers en andere in de cao genoemde instrumenten verder te bevorderen, om de uitvoering van werk te beperken dat niet essentieel is voor de activiteit van de werkgever.

  Overheidsinstanties, zoals gemeentelijke autoriteiten, belastingdiensten of rechtbanken, moeten de public relations opnieuw beperken tot maandag en woensdag, gedurende maximaal drie uur.

  De regering heeft de gouverneurs en de burgemeester van Praag de opdracht gegeven scholen aan te wijzen voor de opvang van kinderen van 3 tot 10 jaar, van wie de ouders medewerkers zijn van het veiligheidskorps, de gemeentelijke politie of het medisch personeel.

  Volgens Babiš zijn supermarkten, apotheken en drogisterijen echter altijd open, ook al worden de meest beperkende maatregelen genomen.
  De overheid verbied de verkoop van onverpakt brood.

  De regering verwacht niet dat mensen de quarantaine schenden. De straffen voor overtredingen zijn niet genoemd door haar vertegenwoordigers. Ze waarschuwen dat er geen repressie door de politie zal zijn. Eerder werd echter gesproken over een mogelijke boete van maximaal 3 miljoen kronen.
  Bronnen ctidoma.cz + idnes.cz.
   
  Laatst bewerkt: 16-03-2020
  Saman vindt dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De crisis-staf wordt geleidt door Prymula.

  De regering besloot de Centrale Crisisstaf te activeren vanwege de verspreiding van een nieuw type coronavirus. Het wordt geleid door vice-minister van Volksgezondheid Roman Prymula.
  De staf, volgens het statuut na de verklaring van een crisissituatie,
  waaronder de huidige noodtoestand, bereidt voorstellen voor oplossingen voor. Zijn voorzitter legt ze voor aan de Veiligheidsraad van de Staat, zo nodig aan de regering.

  - De regering legt een werkplicht op aan leerlingen en studenten van het 5e en 6e jaar van medische universiteiten en niet-medische gezondheidswerkers (verpleegkundigen, paramedici, enz.) Op middelbare scholen. Als versterkingen hebben ze regionale hygiënestations, hulpdiensten en ziekenhuizen nodig.

  - Alle beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, artsen, apothekers en andere niet-medische beroepen mogen tijdens een noodsituatie hun verlof niet opnemen.

  - Het Ministerie van Financiën vergeeft boetes voor het te laat indienen van belastingaangiften of auditverslagen;

  - Het ministerie zal de nieuwe EET-golf niet uitstellen, maar zal niet-naleving niet bestraffen.

  - Het leger en de douane worden geroepen om de politie te helpen.

  - Autoriteiten moeten de kantooruren beperken tot maximaal 3 uur van maandag tot en met woensdag.

  - De staat heeft tussen 16 maart en 4 april de grenscontrole met Duitsland en Oostenrijk tijdelijk opnieuw ingevoerd.

  - De gouverneurs en de burgemeester van Praag zijn verplicht een school aan te wijzen voor de opvang van kinderen van 3 tot 10 jaar, van wie de ouders werknemers zijn van het veiligheidskorps, de gezondheidsdiensten of de autoriteiten voor gezondheidsbescherming.

  - Kleuterscholen kunnen maximaal zorgen voor groepen van 15 kinderen.

  - Aanvullende verkiezingen voor de Senaat in de regio Teplice worden geannuleerd.

  - Tickets worden niet verkocht in treinen
  Minister van Transport Karel Havlicek zei ook dat mensen geen kaartjes hoeven te kopen in treinen van de Tsjechische Spoorwegen,
  als ze die niet hebben, mogen ze hun eindbestemming bereiken.

  - Volgende week komen er 1,4 miljoen maskers aan in Tsjechië
  Binnen een paar dagen verwachten we een enorme levering van ademhalingsmaskers. Het heeft 1,4 miljoen eenheden. "De situatie zal de komende dagen verbeteren", zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch. Hij bevestigde dat gratis testen blijft gelden voor mensen die door een hygiënist of arts zijn aangewezen. Andere kandidaten kunnen op eigen kosten proeven doen in geselecteerde laboratoria.

  - De desinfectie zal meer dan een miljoen liter bedragen
  Tsjechië heeft 140.000 liter kant-en-klare desinfectie en is van plan de komende dagen nog een miljoen liter te mengen.

  - De overheid schaft de blauwe parkeerzones binnen gemeenten tijdelijk af. Het afsluiten van winkels en het verbieden van diensten is niet van toepassing op autoreparatie, tuinieren, kaartverkoop, bloemisten of medische hulpmiddelen. Aan de andere kant verbood de regering de verkoop van accommodatie, rijscholen, taxi's, met uitzondering van degenen die boodschappen uitdeelden en de verkoop van elektronica, onlangs, wat een van de uitzonderingen was op de oorspronkelijke verordening van zaterdag.

  - Minstens twee meter afstand
  Het is bevolen om een afstand van minimaal 2 meter aan te houden bij contact met andere mensen in een openbare ruimte, bijvoorbeeld bij het winkelen. Om veiligheidsredenen worden contante betalingen aanbevolen en moeten servicemonteurs het directe contact met klanten beperken. Exploitanten van openbare diensten, zoals winkels, winkelcentra, postkantoren, hebben de opdracht gekregen om voorwaarden te scheppen voor het bewaren van een afstand van ten minste 2 meter tussen personen op hun terrein en toegang tot lokalen en om te zorgen voor meer sanitaire maatregelen

  "Het is beslist geen avondklok of een huisarrest", zei vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček, en zei dat het een maatregel is die is ingevoerd op basis van de ervaring van deskundigen uit andere landen en hun belangrijkste doel is het interpersoonlijke contact te verminderen. coronavirus verspreid.

  Het belangrijkste is om tijdelijke regels te volgen en niet uit te zoeken hoe je ze het beste kunt omzeilen. Deze keer gaat het om gezondheid - de gezondheid van ons allemaal.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
  Laatst bewerkt: 16-03-2020
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nieuwe maatregelen na de regeringsvergadering vandaag:

  ▪️ Praag ziekenhuis in Homolka en Brno St. Anne's ziekenhuis zou zich moeten specialiseren in patiënten met coronavirus. Er zouden 300 bedden moeten zijn.
  ▪️ Senioren ouder dan 70 jaar mogen niet naar buiten, bewoners van seniorenwoningen mogen het terrein niet verlaten.
  ▪️ De regering keurde een vrijstelling goed van het verbod op de verkoop van accommodatiediensten aan buitenlanders tot het vertrek uit Tsjechië of een buitenlander met een werkvergunning in Tsjechië.
  ▪️ Nog een miljard kronen worden door de staat gereserveerd voor een programma van renteloze leningen voor ondernemers. Alleen vandaag zijn 437 aanvragen voor een bedrag van 800 miljoen CZK ontvangen.
  Bron facebook.com/CT24.cz.

  Crisishoofd Roman Prymula verwacht geen verdere dramatische aanscherping van de maatregelen tegen het coronavirus, zoals een totaalverbod op het verlaten van huis. Ze zijn van mening dat de huidige beperkingen zullen werken.

  - Het ministerie van Binnenlandse Zaken beveelt aan dat alle burgers gezichtsbescherming gebruiken, vooral bij het winkelen of in het openbaar vervoer.
   
  Laatst bewerkt: 16-03-2020
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vanaf middernacht mag niemand naar buiten zonder mond- en neusbedekking

  "De regering stemt ermee in dat mensen buitenshuis hun mond en neus moeten bedekken, dat wil zeggen maskers, gezichtsmaskers of sjaals ”, schreef minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček.
  “We moeten onszelf en onze omgeving zonder uitzondering beschermen! De regering heeft zojuist de verplichting goedgekeurd om vanaf middernacht mond en neus op openbare plaatsen te bedekken”, zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch op Twitter.
  Sommige regio's hebben eerder de verplichting opgelegd om maskers of andere bescherming van neus en mond te dragen.
  Op niet naleven staat een boete van maximaal tienduizend kronen.

  Bron lidovky.cz.
   
 5. Na een hele tijd niet actief te zijn geweest, ben ik tot de ontdekking gekomen dat het Tsjechisch Forum ook, of vooral, een hele goede bron van informatie is voor Nederlanders die in Tsjechië wonen. Dit is voor een heel groot deel te danken aan Kuurgast. Bij deze mijn dank en, als het lukt, ga zo voort.
   
  moesti, Pasqual, RoJo en 7 anderen vinden dit leuk/interessant.
 6. cor

  cor

  helemaal mee eens
   
  dennuzzz, Ad Verschoor en kuurgast vinden dit leuk/interessant.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ik sluit me aan bij de woorden van Jan en mooi weer iets van jullie te horen
   
  dennuzzz, elske en kuurgast vinden dit leuk/interessant.
 8. Top Jan
   
  Ad Verschoor vindt dit leuk/interessant.
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Welke maatregelen de regering heeft verlengd.

  Beperkingen op het vrije verkeer van personen in Tsjechië blijven van toepassing tot ten minste 1 april, terwijl restaurants en de meeste winkels tot dezelfde tijd gesloten blijven. Maandag is dit besloten door de regering. Het kabinet heeft ook de tijden veranderd waarin senioren kunnen winkelen.

  'Alle maatregelen die de regering in noodtoestand heeft genomen, worden verlengd tot 1 april', zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek op een persconferentie.

  De maatregelen waren oorspronkelijk van toepassing tot dinsdag 6.00 uur. De meeste winkels en restaurants blijven gesloten. Het verbod is niet van toepassing op de levering van voedsel aan het raam of de verkoop van voedsel zonder het etablissement binnen te gaan Senioren kopen nu in grote winkels van 08:00 tot 10:00 uur, in kleinere winkels gelden geen restricties meer. Het kabinet heeft de maatregelen voor de tweede keer sinds donderdag aangepast.

  Beperkingen op het vrije verkeer van personen:

  - Geldig van maandag 16 maart tot 1 april.
  - Het is niet van toepassing op reizen naar werk, zaken, noodzakelijke gezinsuitstapjes, basisbehoeften van het leven of medische voorzieningen.
  - Er wordt geen verbod opgelegd aan reizen voor het afhandelen van dringende officiële zaken.
  - Het is ook niet van toepassing op buitenactiviteiten of parken.
  - Niet deelnemen aan een begrafenis.
  - De beperking is niet van toepassing op openbaar vervoer, dienstverlening aan de bevolking, inclusief bevoorrading, distributie of veterinaire zorg.
  - De regering heeft de sanctie niet aangekondigd, volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek is het een persoonlijke verantwoordelijkheid van iedereen voor gezondheid en het leven van hun dierbaren.
  - premier Andrej Babiš had al genoemd dat de verspreiding van het coronavirus een misdrijf is en een boete van drie miljoen kronen wordt opgelegd voor schendingen van de individuele quarantaine.

  Wat mag open blijven:
  - Apotheken, supermarkten, banken, krantenwinkels, benzinestations, drogisterijen, dierencentra, optica
  - Locaties waar u goederen of zendingen ophaalt
  - Opslag van medische benodigdheden
  - kaartverkoop winkels
  - Mails - alleen schotten aangepast aan indirect contact
  - Openbaar vervoer
  - Autoriteiten twee keer per week gedurende drie uur (ma en wo)
  - Autowerkplaatsen met minder dan 30 personen
  - Sleepdiensten
  - Onderdelenwinkel
  - Tuin-, bouw- en hobbymarkten voor ondernemers die hun assortiment nodig hebben voor hun activiteiten, niet voor het grote publiek
  - Winkels met kleine huisdieren
  - Spafaciliteiten voor zorg gedekt door een openbare ziektekostenverzekering (het kuuroord mag sinds 19 maart echter geen nieuwe patiënten meer accepteren)
  - Bouw, ontwerpbedrijven (geologen, landmeters, bouwanalisten)

  Wat kan doorgaan:
  - Verkoop onverpakt brood, maar met beperkingen
  - Czech Post blijft pakketten bezorgen (behalve voor mensen in quarantaine)

  Het is verboden:

  - Verkoop van accommodatiediensten
  - Exploitatie van elektrische winkels
  - Autorijscholen
  - Gedeelde taxi's (behalve die eten afleveren)
  - Taxi's
  - Zelfbediening was- en stomerij, fournituren
  - Publieke aanwezigheid in bouwwinkels (behalve ondernemers)
  - Aanwezigheid op sportvelden binnen en buiten

  Het onderwerp van de regeringsvergadering was ook financiële steun voor werkgevers en eenmanszaken die te maken hebben met de effecten van coronavirus. 'Laat mensen niet gaan. Ze moeten in dienst blijven. Onze leningen zullen helpen', zei Babiš vorige week.
  Bron novinky.cz.
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nieuwe wet: hooguit twee personen op openbare plaatsen, 2 meter afstand.

  In Tsjechië kunnen mensen sinds dinsdag in groepen van maximaal twee op openbare plaatsen zijn. Het is het gevolg van de noodmaatregel van maandag van het ministerie van Volksgezondheid, die eerdere beperkingen van het vrije verkeer in Tsjechië heeft verlengd en uitgebreid vanwege de verspreiding van het coronavirus.
  Het ministerie heeft echter pas in een persbericht vandaag publiekelijk geïnformeerd over de nieuw ingevoerde beperking. Uitzonderingen op de beperking van vereniging worden verleend aan leden van hetzelfde huishouden, aan begrafenissen of aan personen die hun beroep of bedrijf uitoefenen. Nieuw is ook dat het ministerie mensen beveelt om, indien mogelijk, minimaal twee meter afstand van anderen te houden.
  Bron.ceskenoviny.cz.

  Voor Nederlanders in Tsjechië zie ook:

   
 11. cor

  cor

  apart dat zo maar kan.......
   
 12. Dat is niet zo best voor veel Tsjechen.
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vanaf vrijdag 27 maart worden de beperkingen op de detailverkoop versoepeld.
  Verbod op detailhandel en serviceverkoop is dan niet meer van toepassing op slotenmakerij of reparatie, onderhoud en installatie van machines en apparatuur voor huishouden. Autowasstraten worden ook niet beperkt.
  Dit vloeit voort uit een bijgewerkte noodmaatregel die door het ministerie van Volksgezondheid op de website is gepubliceerd.
  Bron mzcr.cz.

  Tsjechische levensmiddelenwinkels moeten vanaf vrijdag bij binnenkomst hygiënische handschoenen verstrekken.

  Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid heeft alle supermarkten en levensmiddelenwinkels in Tsjechië opdracht gegeven om plastic handschoenen aan klanten te leveren.
  Als onderdeel van een aantal nieuwe maatregelen die Tsjechische functionarissen vanmiddag tijdens een persconferentie hebben geïntroduceerd, heeft het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid alle supermarkten en levensmiddelenwinkels in Tsjechië opdracht gegeven om klanten handschoenen te geven bij de ingang van de winkel.
  Afhankelijk van wat de winkel beschikbaar heeft, hoeven de handschoenen geen letterlijke handschoenen te zijn. Kleine plastic zakken, die door klanten als handschoenen worden gedragen bij het hanteren van voedsel, zouden ook aan deze eis voldoen.
  Sommige winkels waren eerder dit jaar gestopt met het leveren van deze tassen in een poging om plastic afval te verminderen.
  De handschoenen of tassen moeten gratis aan klanten worden verstrekt.

  Minister van Financiën Alena Schillerová kondigde ook aan dat zelfstandigen die getroffen zijn door de coronavirusmaatregelen in aanmerking zouden komen voor 15.000 kronen aan maandelijkse uitkeringen.
  Bron news.expats.cz.
   
  Laatst bewerkt: 27-03-2020
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De regering heeft de noodsituatie op maandag met 10 dagen verlengd tot 11 april.

  De regering heeft alle beperkingen verlengd tot 11 april. Op dezelfde dag eindigt de noodtoestand in het land. Individuele voorschriften kunnen echter in de loop van de tijd door de overheid worden gewijzigd, waaronder aanscherping of vrijgave.
  Premier Andrej Babis zei deze week dat hij zal voorstellen de noodsituatie met 30 dagen te verlengen. Dit is nodig voor verdere actie van de staat ter bestrijding van het coronavirus.
  'Ik denk niet dat we het kunnen vermijden, het aantal besmette mensen zal toenemen ', zei Andrej Babiš.
  Volgens de Tsjechische televisie wordt de verlenging van de noodtoestand ook ondersteund door de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček en de voorzitter van de Centrale Crisisstaf Roman Prymula.

  Het ministerie van Volksgezondheid wil de regels in bejaardentehuizen aanscherpen. Het hoofd van het ministerie, Adam Vojtěch, beval de faciliteiten om een tiende van hun capaciteit toe te wijzen aan mogelijk geïnfecteerden. Bovendien moet het personeel 's ochtends en 's avonds de temperatuur van alle klanten meten.

  Scholen examens.
  Het schoolverlatingsexamen duurt 3 weken vanaf de opening van de scholen - maar alleen als de staat erin slaagt de schoolpoorten voor 1 juni te openen. Alleen het didactische deel van de toetsen vindt plaats zonder het schriftelijke deel. Als de scholen later zouden worden geopend, zou het schoolverlatingsexamen officieel worden uitgereikt volgens het gemiddelde van de laatste 3 schoolrapporten.

  Toelatingsexamens voor middelbare scholen vinden plaats 14 dagen na heropening van de scholen, maar vinden plaats in één poging in plaats van twee data.

  Regelgeving voor zorgverleners.
  Medisch personeel mag tijdens de gehele noodperiode geen verlof opnemen.
  Studenten van het vijfde en zesde jaar van de geneeskunde hebben ook de plicht om met de staat samen te werken - ze helpen meestal bij het verzamelen van monsters die verdacht worden van COVID-19. Artsen zijn verplicht om niet-acute chirurgische ingrepen uit te stellen, export van medicijnen naar het buitenland is verboden.

  Patiënten mogen de dokterspraktijken niet betreden (de uitzondering is alleen van toepassing op minderjarigen en personen met beperkte handelingsbekwaamheid of hospice-patiënten). Bij bevallingen mogen er geen vaders of geliefden zijn vanwege het grotere risico op infectie. Uitzonderingen zijn gehandicapten of personen die een tolk nodig hebben.
  Bon seznamzpravy.cz.
   
  Laatst bewerkt: 30-03-2020
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Winkels voor huishoudelijke artikelen geopend.

  Huishoudelijke gemakswinkels die beschermende uitrusting aanbieden, kan open vanaf donderdagochtend. Nieuw is het verkoopverbod niet van toepassing op de verkoop van voedsel in winkels, waar de levensmiddelenafdeling kan worden gescheiden van andere delen, zoals de verkoop van textiel.
  Dit betreft bijvoorbeeld zogenaamde gemengde goederen.

  Een voorwaarde voor het openen van winkels met huishoudelijke artikelen is dat ze onder andere maskers, gezichtsmaskers, sjaals, handschoenen of desinfectiemiddel zullen aanbieden. Als dit is gebeurd, kunnen ze openen vanaf 06:00 uur.

  In Tsjechië is het aantal nieuwe e-shops de afgelopen week verdubbeld.
  Bron lidovky.cz.
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Manuál pro občany: Práva a povinnosti za nouzového stavu.
  Handleiding voor burgers: rechten en verplichtingen in noodsituaties.
  3. 4. 2020

  De regering heeft de noodtoestand voor het grondgebied van Tsjechië uitgeroepen vanwege gezondheidsrisico's in verband met de aanwezigheid van het coronavirus (bekend als SARS CoV-2), dat is toegevoegd aan de lijst met besmettelijke ziekten en dat de opzettelijke verspreiding ervan een misdaad zal zijn. We geven een overzicht van hoe te handelen en wat is toegestaan in een noodtoestand onder toepasselijke noodmaatregelen.

  Als ik een bestuurder van een motorvoertuig ben en alleen in dit voertuig ben, heb ik geen ademhalingsbescherming nodig.
  Ik moet een adembescherming dragen wanneer ik me verplaats en verblijf op openbaar toegankelijke plaatsen buiten huis - dwz. bedekte mond en neus - ik kan een masker, gezichtsmasker, sjaal of andere middelen gebruiken om de verspreiding van een druppelinfectie te voorkomen. Exclusief kinderen onder de twee jaar.
  Bron koronavirus.mzcr.cz.
   
 17. dat wordt ook tijd, de wachttijd bij Alza is van volgende dag opgelopen naar 4 dagen. En dat zal bij de andere webwinkels niet anders zijn.
  Omdat je niet de winkel in mocht , maar de winkel wel als afhaalpunt gebruikt kan worden zijn veel winkel versterkt doorgegaan met hun E-shop om te overleven.
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vanaf dinsdag gaan we sporten, donderdag gaan er meer winkels open. Naar het buitenland reizen is gedeeltelijk ontspannen.

  Tennis buiten met een vriend, ga joggen of fietsen zonder masker. Vanaf dinsdag is het officieel, niet alleen in het geheim met boetes. Tegelijkertijd kunnen Tsjechen vanaf donderdag naar de bouw- of hobbymarkt of bouwmarkt. Er zal ontsmetting moeten zijn bij de ingangen en mensen zullen verplicht zijn hun handen te beschermen. Het is nog steeds nodig om de afstand van twee meter te respecteren.

  Tegelijkertijd heeft de regering besloten het reizen naar het buitenland vanaf 14 april gedeeltelijk vrij te geven. “Mensen kunnen bijvoorbeeld reizen op zakenreis, voor montage, naar een dokter of naar familie. Maar als ze terugkeren, worden ze twee weken in quarantaine geplaatst. Als het gaat om ontspannende sportactiviteiten, zullen het geen collectieve sporten zijn, maar alleen individuele buitenactiviteiten ”, zei vice-premier Karel Havlíček. Andere winkels, zoals briefpapier en schoenen, gaan nog niet open, misschien aanstaande dinsdag.

  Bron ctidoma.cz.

  Het ontwerp van de crisisstaf voorziet volgens hem ook in nieuwe regels voor de zogenaamde pendelaars. Ze hoeven niet elke keer in quarantaine te gaan, maar iedereen moet worden getest. 'De tests moeten door de werkgever worden uitgevoerd', aldus de minister, die zegt dat de tests moeten worden uitgevoerd door geaccrediteerde laboratoria in het buitenland. Aan de grensdoorlaatpost moet de werknemer vervolgens zijn bevestiging bewijzen. Als hij die niet heeft, zal de hygiëne direct aan de grens beslissen over quarantaine.

  Bron ceskenoviny.cz.
   
 19. Toch weer wat voorzichtige vooruitzichten!
   
 20. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De grens is enigszins losgelaten. We hoeven niet in quarantaine te gaan voor een dagtocht buiten het land.

  Op 12 maart werden al maatregelen genomen aan de landsgrenzen en zelfs nagenoeg volledig gesloten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels aangekondigd dat er enige verlichting komt. Het wordt zeker nog geen vakantiereis, maar in sommige gevallen kunnen we na Pasen over de grenzen kijken. Wat zijn de voorwaarden?

  Vanaf 14 april kunnen Tsjechische staatsburgers naar het buitenland reizen. De redenen hiervoor zijn echter zeer beperkt en het zijn uitzonderlijke gevallen. De voorwaarde voor de geldigheid van deze stap was een verlenging van de noodtoestand, die de Kamer van Afgevaardigden tijdens haar vergadering op dinsdag 7 maart heeft goedgekeurd en tot eind april van toepassing zal blijven.

  Doel en reisvoorwaarden.
  Na 14 april naar het buitenland reizen is niet eenvoudig, maar mogelijk. De reden voor het verlaten van de staat kan bijvoorbeeld zijn een dringende afhandeling van officiële zaken, een noodzakelijke familiereis, een begrafenis of een zakenreis. Het vertrek moet worden gemotiveerd en de noodzaak ervan moet worden gedocumenteerd. Dit betekent niet dat de grenzen over het algemeen open zullen zijn.
  "De grenzen blijven gesloten en het verbod op binnenkomst van buitenlanders op ons grondgebied, inclusief de opschorting van de afgifte van visa, is nog steeds van kracht", zei Klára Dlubalová van de persafdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Zelfs zonder quarantaine.

  Als een burger van Tsjechië minder dan 24 uur naar het buitenland reist, hoeft hij / zij na terugkeer niet in quarantaine te blijven. Voor een langer verblijf buiten de staat geldt deze maatregel echter voor hem. Het is niet mogelijk om te vertrouwen op de welwillendheid van organen, alle personen worden geregistreerd bij het overschrijden van de grens.

  Wie kan er minder dan een dag naar het buitenland reizen?
  - IRS-personeel als ze moeten ingrijpen in een aangrenzende staat. Dit kunnen brandweerlieden, reddingswerkers in de bergen en dergelijke zijn.
  - Boeren die overdag naar een buurland moeten om te werken.
  - Alle burgers die onverwijld naar de dokter, dierenarts, begrafenis, rechtbank, kantoor of kortdurende zorg voor hun gezin moeten gaan. Ze zullen de reden voor de uitgang aan de grens moeten bewijzen.

  Uniforme voorwaarden voor pendelaars.
  Pendelaars hebben nu de mogelijkheid om naar het werk te reizen in de modus "1: 1" of "2 + 2", zoals het geval is met alle buurlanden. Het wordt dus mogelijk een verplaatsing van twee weken naar het buitenland, afgewisseld met dezelfde quarantaineduur.

  Wie kan er voor langere tijd naar het buitenland?
  Het kan voorkomen dat een Tsjechische burger om welke reden dan ook niet binnen 24 uur terugkeert. Maar dan moet hij wel in een 14-daagse quarantaine blijven. Zoals degenen die al een langere reis hebben gepland. Dit zijn reizen met een bijzonder werkend karakter die niet kunnen worden vervangen door activiteiten in Tsjechië. Dit zijn voornamelijk reizen naar werk, beroep, zakenreizen enzovoort en reizen naar het gezin, inclusief zorg voor dierbaren.

  Het algemene verbod wordt niet afgeschaft.
  “Een algemeen reisverbod is een extreme maatregel die nodig en bewezen bleek te zijn. Daarom kunnen we de grenzen nog niet openen. Maar we zullen je toestaan om te reizen naar degenen voor wie het van vitaal belang is. Dit is momenteel het hoogst mogelijke ”, aldus de voorzitter van de Centrale Crisisstaf en de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček.
  Bron ctidoma.cz.
   

Deel deze pagina