Regelgeving en vergunningen aanleg bos

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wij worden plotseling geconfronteerd met de aanleg van een bos voor onze deur. Aan de voorzijde van het huis is een veld waar een pachter het gras twee keer per jaar maait voor diervoeder. Een paar dagen geleden rijdt er een personenauto het veld op, opent de kofferbak en haalt daar een gewone maaimachine uit en begint tot onze verbazing het hoge gras te maaien. Nou stikt het in het dorp van de nieuwsgierige mensen dus deze handeling bleef niet onopgemerkt. Binnen een paar minuten stond overbuurvrouw Vera al te praten met de man, daarna volgden er nog verschillende dorpelingen. Nu ben ik absoluut niet nieuwsgierig maar wil wel graag alles weten, dus even vriendin Vera gebeld en wat blijkt? We krijgen een bos! Een ondernemer uit ons dorp heeft een deel van het veld gekocht en gaat daar een bos aanleggen met bomen die in 5 jaar 20 meter groeien. Inmiddels heeft hij de Vladja Skoda gecharterd om de boompjes te planten en tsja dat trekt natuurlijk weer veel bekijks. De een na de ander komt kijken en een praatje maken waardoor het werk slechts langzaam vordert. Leuk die activiteiten voor ons huis maar je vraagt je toch af of dat nou zo maar kan. In Nederland zou je allerlei toestanden krijgen, voor en tegenstanders. Hier wordt er gewoon een bos voor je neus gedropt, dag ochtend zon. Er zullen voor zijn zoiets toch ook wel regels en vergunningen zijn?
 

kuurgast

Donateur
bomen die in 5 jaar 20 meter groeien.
Wilgen en populieren voor Bio-energie? Deze bomen groeien snel en worden om de 3 tot 4 jaar gekapt voor bio brandstof. Na 15 tot 25 jaar is de grond en moederplanten uitgeput waarna ze op een ander terrein verder gaan.
Zoals te zien op interactieve kaart zijn er veel biomassa bedrijven in Tsjechië ,op zelfde website veel info voor die bedrijven zoals artikel over wetgeving (dit natuurlijk tav hun praktijken en niet voor gewone burgers).

Er is een wet zie "zákona o ochraně přírody a krajiny"/Wet op de bescherming van natuur en landschap , daar kunnen ze je wel helpen door een mail te zenden naar de adressen die vermeld staan op vukoz.cz/index.php/cs/sluzby/energeticke-plodiny.
 
Ben ook nieuwsgierig, hier in Tample worden ook berghellingen die eerst grasland waren volgeplant met snelgroeiende bomen, misschien inderdaad voor biomassa, want daar is een installatie voor in de buurt. Of dat nu mooier of minder mooi is kunnen we nog niet zeggen, de boompjes zijn nog klein. Aan de andere kant, er is hier al zo weinig werk en als dit een vorm van werkgelegenheid scheppen is, wat moet je er dan van zeggen?:confused:
 
Er zijn vijf rijen bomen geplant. Gelukkig voor ons staan zij niet voor ons raam en zullen ze in de toekomst alleen de vroege ochtend zon tegenhouden. Na de vijf rijen zijn wij naar Nederland gegaan en ik heb eigenlijk geen idee of er al is bijgeplant. Ik zal het de huisbewaarder vragen en het jullie laten weten. Binnenkort gaan wij zelf weer richting Tsjechie en als de stekken niet zijn ondergesneeuwd, zal ik een foto maken. Groet Carla
 

kuurgast

Donateur
......bomen die in 5 jaar 20 meter groeien...
Dan zullen deze bomen als ze gebruikt worden voor bio brandstof eerder gekapt gaan worden.
1 November is er nieuwe wetgeving voor het kappen van bomen.
Bij bomen die "niet-fruitboom" zijn, is er een kapvergunning nodig voor bomen met een stamomtrek vanaf 80 centimeter of meer dan 130 centimeter hoog.
Bron: novinky.cz.
 
Dat zou mooi zijn. Het bosje is goed aangeslagen hoewel de groei niet spectaculair is. Het veldje er naast komen gelukkig geen bomen maar er gaan geruchten dat daar knoflook wordt geplant. Mooi! dat is goed tegen de slakken!
 
Bovenaan