Recordhoeveelheid hout geveld in Šumava National Park

Topic in 'Het Archief' gestart door zapalky, 20-12-2018.

 1. RECORDHOEVEELHEID HOUT GEVELD IN HET ŠUMAVA NATIONAL PARK DIT JAAR

  Ruth Fraňková

  19-12-2018

  Meer dan 250.000 kubieke meter hout werd dit jaar in het Šumava National Park in het zuidwesten van het land gekapt, wat een toename is van bijna 100 procent in vergelijking met 2017. De meeste bomen, bijna 80 procent van de totale productie, werden gekapt door stormen die het nationale park in de zomer en herfst van 2017 troffen. Slechts 48.000 kubieke meter hout kwam van bomen die besmet waren met schorskever, wat ongeveer hetzelfde aantal is als vorig jaar.

  De situatie op de markt wordt momenteel beïnvloed door een overschot aan hout en volgens de woordvoerder van het Nationaal Park, Jan Dvořák, zal de winst uit de verkoop van hout aanzienlijk lager zijn dan in de voorgaande jaren. Volgens Dvořák is één kubieke meter hout gelijk aan ongeveer één boom.

  De gemiddelde prijs van een kubieke meter hout staat dit jaar op ongeveer 1.200 kronen, een daling met enkele honderden kronen in de voorgaande jaren.

  "In de afgelopen maand is de gemiddelde prijs van een kubieke meter hout gedaald tot 1.000 kronen. Het is dus nog steeds niet duidelijk wat de totale winst zal zijn, " vertelde Dvořák aan het Tsjechische nieuwsagentschap.

  Een zware storm die in de zomer van 2017 het Šumava National Park trof, velde bijna 150.000 kubieke meter hout, meestal rond het scheepvaartkanaal Schwarzenberg, waardoor toeristenpaden in het gebied gedurende enkele maanden werden gesloten. Een extra tienduizenden kubieke meter hout werd in oktober door de orkaan Herwart gekapt.

  Bron:
  https://www.radio.cz/en/section/bus...mber-felled-in-sumava-national-park-this-year
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina