Rechtbank beslist of Babiš agent StB was in Tsjecho-Slowakije

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Slowaakse rechtbank heropent zaak waarbij voormalig Tsjechische premier Babiš betrokken is.

Het Grondwettelijk Hof in Bratislava zal opnieuw een geschil behandelen tussen de voormalige Tsjechische premier Andrej Babiš en het Slowaakse Memory Institute over de vraag of Babiš een medewerker van de communistische geheime politie (StB) was met de codenaam Bureš. Babiš werd in 2015 door een regionale rechtbank vrijgesproken van StB-samenwerking voordat het Grondwettelijk Hof die beslissing in 2018 verwierp.

Vanaf 14 juni komt de zaak opnieuw voor de rechtbanken, aangezien het Grondwettelijk Hof heeft beslist dat eerdere beslissingen het recht van Babiš op rechtsbescherming en het recht op een eerlijk proces schonden. Het Slowaakse Memory Institute is een staatsagentschap dat toezicht houdt op voormalige StB-dossiers en heeft Babiš al lang als een StB-medewerker vermeld. Het lopende geschil duurt nu 10 jaar.
Het proces, dat gepland stond voor afgelopen december, werd destijds door de regionale rechtbank geannuleerd op verzoek van de advocaat van Babiš.

Babiš staat in de registers van de voormalige Staatsveiligheid als agent vermeld onder het pseudoniem Bureš en registratienummer 25085, maar kwam ook na tien jaar rechtbanken niet tot een definitief besluit dat hij onterecht op deze lijsten stond.
Het probleem ligt in de vraag wie Babiš eigenlijk moet aanklagen. Het Slowaakse Grondwettelijk Hof heeft in het verleden verklaard dat het niet het Instituut voor het Geheugen van de Natie kan zijn dat de archiefdocumenten van de StB beheert en publiceert. Het is deze instelling die de voormalige premier aanklaagt.
Bronnen oa expats.cz + seznam.cz.
 

kuurgast

Donateur
Rechtbank in Bratislava verwierp verzoek Babis over dossier van geheime politie.

De regionale rechtbank in Bratislava verwierp de rechtszaak van oud-premier Andrej Babiš dat hij illegaal was opgenomen in de StB-archieven als agent. De rechtbank oordeelde echter niet of Babiš al dan niet met de StB samenwerkte - het bepaalde alleen dat de beklaagde niet het Slowaakse Instituut voor Nationale Herinnering had moeten zijn, maar het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

De miljardair ANO-leider vertelde verslaggevers dat hij de juridische strijd zou voortzetten om zijn naam te zuiveren, en zei dat hij nooit had samengewerkt met de StB en zonder zijn medeweten in hun archieven was verschenen.
De heer Babiš zei dat drie Slowaakse rechtbanken eerder hadden geoordeeld dat hij ten onrechte op StB-lijsten stond.
Bronnen oa english.radio.cz + irozhlas.cz.
 
Bovenaan