Recept: Tsjechische poffertjes

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tsjechische poffertjes



Ingredienten:

Voor het zuurdeeg:
[*] 10 gram gist
[*] 1 theelepel suiker
[*] 1/8 liter melk
[*] 2 eetlepels bloem.

Verder:
[*] 180 gram bloem
[*] 100 gram vlugbloem (zelfrijzend bakmeel?)
[*] 20 gram suiker
[*] 1 theelepel geraspte citroenschil
[*] een beetje zout
[*] mespunt nootmuskaat
[*] 3/8 l. melk
[*] 1 eierdooier
[*] 25 gram boter
[*] boter voor het invetten
[*] 100 gram pruimenmoes (van gedroogde pruimen)
[*] 60 gram kwark
[*] 1/8 l. zure room


Bereidingswijze:

Maak eerst het zuurdeeg: Doe de gist in een kopje en vermeg het met de suiker. Giet er lauwe melk en roer het met bloem tot een papje. Laat het afgedekt op een lauwwarme plaats rijzen.

Meng in een kom bloem en vlugbloem door elkaar. Voeg suiker, citroenschil, zout en nootmuskaat toe. Roer het gerezen zuurdeeg erdoor en voeg vervolgens beetje bij beetje, al roerende, de lauwe melk geklopt met de eierdooier en gsmolten lauwe boter toe.
Maak er een vloeibaar beslag van en laat het op een lauwwarme plaats rijzen (het moet ong. 2 x zoveel worden).
Maak de met boter ingesmeerde poffertjespan warm en giet met een eetlpel wat beslag erin. De poffertjes laten bakken tot de bovenkant droog begint te worden en dan omdraaien. Besmeer de poffertjes met pruimenmoes, en bedruip daarna met kwark en zure room.

Natuurlijk heb je ook pakken met poffertjesmix ;-) Maar of dat net zo lekker is...
 
Bovenaan