Recept: Svíčková na smetaně en knedlíky

Topic in 'Recepten' gestart door Jay62, 06-03-2007.

  1. Svíčková

    Postup přípravy receptu:
    Svíčkovou odblaníme, osolíme a protkneme trochou nakrájené slaniny. Na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso vyjmeme a přidáme zbytek slaniny, kterou nakrájíme na kostičky, 1 balení zeleniny, cibulku a vše osmahneme do světlehněda. Poté znovu vložíme maso, podlijeme, přidáme koření a dusíme v předehřáté troubě. Maso poléváme šťávou nebo podle potřeby podléváme vývarem. Když je maso měkké, tak ho vyjmeme. Šťávu se zeleninou rozmixujeme, přidáme smetanu a chvíli povaříme. Omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou. Na talíři dáme na omáčku kopeček brusinkového kompotu.

    svickova.jpg

    Co potrebujeme?
    • sůl
    • vývar 4 dl
    • cibule
    • bobkový list 1 ks
    • nové koření 2 ks
    • hladká mouka 3 lžíce
    • citronová šťáva
    • smetana ke šlehání 1 ks
    • černý pepř 2 ks
    • rostlinný olej 3 lžíce
    • hovězí svíčková 700 g
    • slanina 5 dkg
    • cukr 1 lžíce
    • zmrazená zelenina na svíčkovou 1 balíček
    • brusinkový kompot
    Kynute knedliky

    Co potrebujeme?
    • mouka hrubá 500 g
    • vejce 1 ks
    • droždí 30 g
    • cukr 1 lžička
    • sůl
    Postup přípravy receptu:
    Droždí rozmícháme s cukrem ve vlažném mléce a vlijeme do mouky. Přidáme vejce a trošku soli a vypracujeme těsto, které musi být vlacne a nesmi se lepit na steny misy. Necháme vykynout na teplém místě (3/4 hodiny)-... Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném válu a vypracujeme dve sisky knedliku a nechame jeste chvili na vale kynout 10min. Do vrouci vody vlozime knedlik a nechame 15-20min. varit. Pote knedliky vyjmeme a ihned nekolikrat propichneme, aby z nich vysla para a nesrazily se. Nakrajime niti a muzeme podavat.
     
  2. Recept voor svíčková in roomsaus en knoedels (NL)

    Svíčková

    Hoe te bereiden:
    Ontdoe het vlees (lendestuk van rund) van het vlies en vervolgens doorrijgen het met reepjes spek. In olie van alle kanten snel aanbakken zodat het dichtschroeit. Haal het vlees eruit en doe het overige spek, in blokjes gesneden, in de pan samen met de groenten en bak het tot het lichtbruin wordt.
    Voeg daarna het vlees weer toe en giet het bouillon toe samen met de kruiden. Doe het vervolgens in een voorverwarmde oven. Geregeld het vlees naar behoefte met het bouillon begieten/bevochtigen.
    Wanneer het vlees zacht is, eruit nemen, en met een (staaf)mixer het vocht en groenten mixen. Room toevoegen en even aan de kook brengen – evt met bloem indikken. De saus met suiker en citroen op smaak brengen.
    Op het bord doen we nog op de saus een toefje cranberries.

    Wat hebben we nodig:
    • Zout
    • 4dl bouillon
    • 1 Laurierblad
    • Piment (snufje)
    • Patentbloem 3eetlepels
    • Slagroom of zure room
    • Zwarte peper
    • Plantaardigeolie 3eetlepels
    • Lendestuk van rund 700gr
    • Spek (met zwoerd) 50gr
    • Suiker 1eetlepel
    • 1 Ui
    • Peterselie 50g
    • Knolselderij 50g
    • Wortelen 80g
    • Cranberry compote of evt jam
    Gerezen knoedels

    Wat hebben we nodig:
    • Grove meel (hrubá mouka) 500g (alleen in Tsjechie te koop)
    • 1 ei
    • 30g verse gist (of instant)
    • 0.25 liter lauwe melk
    • Snufje suiker
    • Snufje Zout
    Bereidingswijze:
    In een kom, verroeren we het gist met suiker en de lauwe melk en vervolgens vermengen we het met het meel en kneden we het deeg, tot het soepel is en niet meer tegen de rand van de kom kleeft. Laat het deeg vervolgens op een warme plaats ongeveer 45min rijzen.
    Na het rijzen, verwerken we het deeg op een met bloem bestrooid werkblad tot 2 rollen. Laten deze nog ong. 10 minuten na-rijzen.
    Daarna leggen we de rollen in kokend water en laten ze 15-20 minuten koken. Belangrijk is dat wanneer we de knoedels uit het water halen, moeten we er direkt een paar gaten in prikken (vork), zodat de stoom eruit kan ontsnappen, zodat ze niet „instorten“ en hard worden. Met draadgaren of een heet mes in plakjes snijden en serveren!
     
  3. Esthertje

    Esthertje Geroyeerd Lid

    Wij hebben dit weekend heerlijke zelfgemaakte svíčková in roomsaus en zelfgemaakte knedliky gegeten (was gemaakt door schoonmama) Er schijnt een gezegde te zijn dat wanneer een vrouw svíčková goed klaar kan maken, ze pas mag trouwen. Ik vrees dat ik dan nog lang met mijn verlovingsring moet blijven rondlopen :D . Wij kregen er trouwens ook nog een toef slagroom op, het was overheerlijk!
     
  4. whhhhhh !!!!!!!!!!!!!

    Wat jammer dat ik niet in de buurt was :snotter:
     
  5. ik heb het gemaakt en het was alsof we weer terug waren
    heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar
     
  6. Voor hoeveel personen is dit recept?

    En nog een vraag: hoe 'doorrijg' ik vlees? :bloos2: ben niet zo bekend met grootmoeders technieken...
     
  7. Heb nog 2 bakjes in de vriezer zitten. Meegekregen van mijn moeder met de kerst!
     
  8. Te gek! Dank je wel voor dit recept. Dit is toch wel een van mijn favoriete gerechten!
    Zodra ik een oven heb ga ik het direct een keer maken.
     
  9. Jij hoeft niet oven hebben, ik maak svickova in snelpan..:stout:;)
     
  10. Onze lerares maakte dit op haar verjaardag speciaal voor ons,echt heerlijk maar ook heel erg machtig.
    Haar moeder maakte dit altijd op haar verjaardag,echt een traditie was dit tot haar moeder overleed.
     
  11. Komt goed uit dat dit recept weer naar voren is gehaald. In de kerstvakantie kreeg ik in Tsjechië het recept voor knedliky, samen met mouka en gist :), om te maken in de magnetron:

    2 houska/rohliky in stukjes
    400ml melk
    400 gr mouka
    1 ei
    1 zakje gist

    Dit alles goed doorelkaar roeren, in een flexibele cakevorm (ook geschikt voor in de magnetron) overbrengen en 10 á 12 minuten op 800W verwarmen.
    Hierboven dus het recept voor de svíčková, dat is super.
    Wij kregen hier overigens rode kool bij, wat toch iets anders smaakt als in Nederland,
    maar wat is er anders? :denk:
     
  12. Brrrrr...zonde van dit recept om het in de magnetron te maken.
    Zeker een moderne Tsjech ;)
     
  13. Inderdaad een moderne Tsjech en ik kan niet anders zeggen dat het ons uitstekend heeft gesmaakt:eten:
     
  14. Hoy Zelena,
    Het doorrijgen kun je op meerdere manieren doen, ik maak meestal met een spits en zeer scherp mes inkepingen in het vlees en stop er dan de spekjes in, maar je kunt het ook klein insnijden (erdoorheen snijden)en dan met een grove naald en draad er het spek dooheen trekken. succes.
    Paul

    Hoy Lina, als je weer in Tsjechie komt dan is bij veel zaken de komplete groente die men nodig heeft om svickova te maken te koop in glazen potten en van zeer goede kwaliteit (minder werk en veel goedkoper).
    Paul
     
  15. Bedankt voor je reactie Paul! Zo leren we nog eens wat! :top:
     
  16. Dat is handig Paul, misschien kun je ook nog aangeven hoe het heet? :)
     
  17. Hoi Lina, het product zit in een grote glazen pot met een oranje/rode deksel en is van het merk HAMA. Er staat volgens mij ''na svickova'' op.
    Paul
     
  18. Is het merk niet Hamé? Dat is een bekende, grote Tsjechische voedings-/conservenfabrikant.
     
  19. Hoi Punky, zo laat en nog zo goed wakker, je merkt en ziet alles en je hebt nog gelijk ook.
    Met een bril op heb ik mijn eigen schrijffout niet gezien, zal wel aan de leeftijd liggen!!!!
    Bedankt.
    Paul
     
  20. Bedankt Paul, we zullen eens kijken in de super of we dat kunnen vinden. Lekker makkelijk in combinatie met de magnetron-knedlik. :lmfao:
     

Deel deze pagina