Recept: Kure na paprice (Kipragout met paprika en knoedels)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Kure na paprice s knedliky (kipragout met paprika en knoedels)
4 personen


Ingredienten:


Kneudels

[*] 1/4 l melk
[*] 1 ei
[*] meel(het liefst grof gemalen)
[*] 2 kadetjes(een beetje hard)
[*] beetje bakpoeder
[*] zout

Saus

[*] 500g kipfilet(blokjes of heel)
[*] 2 uien
[*] 2 teentjes knoflook
[*] 1 el suiker
[*] paprikapoeder(zoet)
[*] peper-zout-olie
[*] 1/4 liter kippenbouillon
[*] 250g creme fraiche
[*] 100ml slankroom
[*] 100ml rode wijn


Bereidingswijze:

Laat voor de knoedels 2l water met een beetje zout koken in een grote pan. In de tussentijd wordt in een grote kom het deeg gemengd. Giet daarvoor eerst de melk in de kom,voeg daar het ei aan toe en roer dit goed door. Neem vervolgens het meel en voeg het al roerend toe aan de melk(gebruik zoveel meel dat het deeg wat harder wordt, vergelijkbaar met brooddeeg). Voeg de in blokjes gesneden broodjes, het zout en een beetje bakpoeder toe aan het deeg en meng het geheel goed door. Pas op: het mengen is vrij zwaar!

Als het deeg goed gemengd is, was je je handen in koud water en vorm je vier langwerpige balletjes. Laat deze ongeveer 30 min. koken. Haal de knoedels uit het water en snijd ze in dunne plakjes.
Snijd voor de paprikasaus de uien in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in een pan en bak de uitjes totdat ze glazig zijn. Voeg de suiker toe en roer alles goed door. Haal vervolgens de uien uit de pan en bak de kip aan.Neem vervolgens een grotere pan,doe daar een beetje olie in en voeg de uien, de kip,het knoflook,een ruime hoeveelheid paprikapoeder en wat peper, het water en een bouillonblokje toe. Laat het geheel ongeveer 20 tot 25 mn stoven (niet koken!).

Schenk na de eerste 10 mn de wijn bij de saus en laat het geheel verder stoven.Breng de saus tenslotte aan de kook en voeg de creme fraiche,de slankroom en zout en peper naar smaak toe.

Tips: Serveer de saus met knoedels(meestal 3 tot 4 plakjes per persoon).

Heb je knoedels over? Stop ze in de koelkast en snijd ze de volgende dag in blokjes. Neem vervolgens een ui en 3 of 4 eieren (hangt af van de hoeveelheid knoedels), verhit wat boter in een pan, bak de uien, voeg de knoedels en eieren toe en roer het goed door. Verwarm het geheel en voeg peper, zout en marjolein naar smaak toe. Serveer met augurken of abrikozen uit een blikje.

Dit recept is een combinatie van twee traditionele Tsjechische recepten.

Succes verzekerd!
 
Bovenaan