Recept: Knoflooksoep (česneková polévka)

Topic in 'Recepten' gestart door Vašek, 25-01-2004.

 1. Ik heb vorige week in Praag reuzel op brood gegeten, bij de borrel. Op het moment dat ik het at dacht ik twee dingen: O lekker, en o, mijn maag. Heb twee dagen last van mijn maag gehad....:sos:
   
 2. pepo

  pepo † In Memoriam

  Jij bent voor deze lekkernij dus niet geschikt, zo te zien, van borrelen zal dat niet komen, op dat gebied ben jij goed getraind, schat ik heel voorzichtig.
   
 3. Dacht ik ook, maar wie weet dat met het ouder worden de maag wat minder flexibel wordt???
   
 4. Vodnik

  Vodnik † In Memoriam

  Op brood, maar wel bruin brood (dat zurige) metveel grof zout! En niet meer dan een want dan gaat het bij mij ok fout net als nathalie!

  Het wordt overigens ook voor wat anders gebruikt: Op en verse operatie wond smeren, dat bevorderd de genezing en houdt / maakt litteken zacht.
  Ik wilde het aanvakelijk niet geloven maar het bleek te werken!

  Pieter
   
 5. Ik heb zojuist het recept van Vasek uitgeprobeerd met toevoeging van een losgeklopt ei, en op het laatst nog wat geperste knoflook zoals op ekucharka.cz en ook het brood geroosterd als in t filmpje: http://ekucharka.net/cesnekova-polevka-cesnecka-video-a-obrazek

  LEKKER, echt heerlijk zo
  Dat ga ik vaker maken :D
  Bijna net zo lekker als in Tsjechie!
   
 6. char

  char † In Memoriam

  Weinig Moslims, hier op het Forum!!...

  En dat bedoel ik absoluut niet verkeerd, hoor!!..

  Zelfs ik moet gruwen bij het woord : reuzel..

  Gadverdegatver!!...

  Char.
   
 7. pepo

  pepo † In Memoriam

  Olie voldoet ook prima voor de verwende culinaire achterblijvers type char!
   
 8. Een broodje met reuzel en zeezout vinden wij niet te versmaden. Hier in NL kun je het nog wel krijgen bij de slager. Je moet er alleen speciaal om vragen. Mijn ouders kennen het nog van vroeger en waren verbaasd dat wij het ook lekker vonden.
   
 9. Vraag het dan wel bij biologische slagers, die is veel lekkerder!
   
 10. Ik ga het vanavond maken met dan gewoon in het bord, in plaats van reuzel of ganze vet kan je ook roomboter gebruiken? heb knoflook croutons gevonden kan toch ook??????
   
 11. Het was heeeeeeerlijk zalig gegeten die knoflook soep!!!
   
 12. Reuzel

  Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

  Ga naar: navigatie, zoeken
  [​IMG]

  Verzadigde vetzuren = 38–43 %:
  Palmitinezuur: 25–28 %
  Stearinezuur: 12–14 %
  Myristinezuur: 1 %Onverzadigde vetzuren= 56–62 %enkelvoudig onverzadigd=47–50%:
  Oliezuur: 44–47 %
  Palmitoleïnezuur: 3 %
  meervoudig onverzadigd
  Linolzuur: 6–10 % [1] [2][​IMG] [​IMG]
  Varkensreuzelvellen


  Reuzel of smout is dierlijk vet met name afkomstig van varkensbuikvet. Reuzel wordt verkregen door het buikvet te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en de restjes vlees, de zogenaamde kaantjes. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Een andere toepassing was als smeermiddel voor (houten) machines, bijvoorbeeld molens en de assen van karren, waarbij reuzel van niervet de beste smeereigenschappen heeft. Vet van runderen en schapen wordt talg genoemd.
  Vroeger werd reuzel ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door het torso in te smeren met reuzel werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten.
  [bewerken] Referenties

  1. National Research Council. (1976). Fat Content and Composition of Animal Products.; p. 203. Washington, DC: Printing and Publishing Office, National Academy of Science. ISBN 0-309-02440-4
  2. Ockerman, Herbert W. (1991). Source book for food scientists (Second Edition). Westport, CN: AVI Publishing Company.
   
 13. char

  char † In Memoriam

  HaaHHAaahA,....Geweldig!!...Wil iemand nog een beetje knoflooksoep??..:deuk:

  Char.
   
 14. vorige week de knoflooksoep weer eens gegeten. Wij hadden het recept van de voorpagina genomen. Jam jam wat was dat lekker. Alleen we hadden er geen reuzel in gedaan en in plaats van parmazaanse kaas gewone normale kaas en kummel i.p.v. komijn. en het is ook echt zo gemaakt.
   
  ave271 vindt dit leuk/interessant.
 15. ben ik effe blij ... :toppie:
   

Deel deze pagina