Recept: Goulash met karwijknoedels

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Voor 6 personen : 1,5 kg riblappen, 1/2 kop bloem, 1/4 tl gemalen zwarte peper, 1/3 kop olijfolie, 1 uitgeperst teentje knoflook, 2 middelgrote uien in ringen, 1 tl milde paprikapoeder, 1/2 tl gemalen kaneel, 1/3 kop rode wijn, 1/2 kop runderbouillon, 1/2tl gedroogde gemengde tuinkruiden, 2/3 kop gepelde tomaten ( blik )in stukjes en met saus, 3 grote rode paprika's.
Karwijnoedels : 1 1/2 kop zelfrijzend bakmeel, 65 g boter, 1/2 kop melk, 1 tl karwijzaadjes, 1 el melk extra.


Verwarm de oven voor op 180° C. Snij vet en pezen van het vlees en snij dobbelsteentjes van 3 cm. Roer de peper door de bloem en strooi het mengsel uit op een stuk vetvrij papier. Haal het vlees even door de bloem en schud overtollige bloem eraf.
Verhit 2 el olie in een zware braadpan. Braad het vlees in kleine porties snel bruin op een vrij hoog vuur. Laat het uitlekken op keukenpapier.
Verhit de olie in de pan. Fruit ui en knoflook ca 2 min op een matig vuur tot ze zacht zijn.
Doe het vlees met de kruiden, wijn, bouillon, gemengde kruiden en gepelde tomaten terug in de pan en breng het geheel aan de kook. Haal de pan van het vuur en doe alles in een diepe ovenschaal. Stoof het vlees 45 min afgedekt in de oven. Haal de schotel uit de oven en haal het deksel eraf. Stel de oven in op 240° C.
Snijd de paprika's in de lengte doormidden. Leg ze op een ingevet bakblik, met het vel naar boven, en zet ze 10 min onder een hete grill tot het vel zwart wordt en gaat blaren. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen. Verwijder de velletjes en snij de paprika's in reepjes van 2 cm. Leg ze over het vlees.
Karwijnoedels : Doe bakmeel en boter in een foodprocessor en roer er in ca 10 sec een kruimelig mengsel van. Voeg in één keer de melk toe en roer 10 sec tot er een glad deeg ontstaat. Leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Voeg de karwijzaadjes toe en kneed het deeg ca 1 min. Druk het plat tot een dikte van 1 cm en haal er rondjes uit van 4 cm doorsnee. Leg de noedels op het vlees en bestrijk ze met de extra melk. Zet de schaal zonder deksel terug in de oven tot de noedels in ca 15 min goudbruin en gerezen zijn.
TIPS : U kunt de goulash zonder de noedels 1 dag van tevoren maken. In de diepvries is het gerecht zonder de noedels 1 maand houdbaar.
Variatie : Kruid de noedels met paprikapoeder of een andere specerij die u lekker vindt. Gebruik hiervoor ook verse kruiden.
Neem ipv noedels, in dikke plakken gesneden aardappelen. U kunt de aardappelen ook in zeer dunne plakken snijden en ze over de goulash leggen. Doe er nog wat kleine klontjes boter op.
 

Bijlagen

  • 14375-Goulash met karwijnoedels.jpg
    14375-Goulash met karwijnoedels.jpg
    176,9 KB · Bekeken: 9
Bovenaan