Recept: Boheemse Kolatschen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Boheemse Kolatschen (Tsjechie)
16 stuks


Ingredienten:

[*] 16 gedroogde en ontpitte pruimen

Voor het deeg:
[*] 500 gr bloem
[*] 225 gr melk
[*] ei
[*] 40 gr gist
[*] 7 gr zout
[*] 50 gr griessuiker
[*] 100 gr solo
[*] 1 geraspte citroenschil

Voor de vulling:
[*] 25 gr solo
[*] 50 gr griessuiker
[*] 250 gr volle platte kaas
[*] 1 eierdooier
[*] 15 gr maiszetmeel
[*] 15 gr Rum
[*] 1 eiwit
[*] 25 gr ultra fijne griessuiker

Voor het garnituur:
[*] 125 gr maanzaad
[*] 20 gr paneermeel
[*] 50 gr griessuiker
[*] 115 gr melk
[*] solo
[*] 1 losgeklopt ei
[*] dun van abrikozenconfituur


Bereidingswijze:

Laat de pruimen 1 uur voor de bereiding weken in water. Voor het deeg legt u de bloem in een berg. Maak een kuiltje in het centrum en doe er de melk, het ei en de gist in.De rest van de ingredienten legt u op de rand.Trek het deeg in van binnen naar buiten toe: meng alle ingredienten vanuit het midden en neem telkens een beetje bloem mee. Gooi het deeg met een flinke mep op de plank of het aanrecht en kneed het. Laat het 20 min. rijzen.

Verdeel het deeg in ongeveer 16 stukjes van 60 gr en maak er bolletjes van. Strijk een bakplaat in met boter en leg er 8 bolletjes op (zie tips). Laat 10 mn rusten.

Voor de vulling:
Klop de boter romig en roer er de suiker en de verse kaas luchtig onder. Voeg er al roerend de eierdooier, het maiszetmeel en de Rum onder. Klop het eiwit stijf en klop er de ultra fijne suiker onder. Spatel het mengsel voorzichtig onder de kaas. Meng het maanzaad, het paneermeel en de suiker. Breng de melk aan de kook en giet ze op het maanzaad. Laat even opkoken en neem van het vuur. Druk de deegbolletjes met de duim tot schijven van 12 cm diameter, maar laat er nog een randje aan. Strijk dit randje in met losgeklopt eigeel. Verdeel de verse kaas en het maanzaad over het deeg. In het midden legt u een pruim. Laat even rijzen en bak 15 a 20 min. op 200 graden en laat afkoelen. Eet de kolatschen vers of strijk ze in met een laagje dun van abrikozenconfituur tegen het uitdrogen.

TIPS: Als u over een warme luchtoven beschikt, kan u 2 bakplaten tegelijkertijd in de oven zetten.De warmte wordt er gelijkmatig in verdeeld.
Bij een gewone oven kan u slechts met 1 plaat tegelijkertijd werken. Werk de eerste bakplaat volledig af en bak ze. Laat de bolletjes deeg op de tweede bakplaat ondertussen rusten op een koele plaats om het verder rijzen tegen te gaan. Dan herhaalt u precies dezelfde bewerking die u voor de eerste bakplaat toepaste.
 

Bijlagen

  • 10167-kolace.gif
    10167-kolace.gif
    30,6 KB · Bekeken: 2
Bovenaan