Psychiatrische patiënten nog steeds in kooibedden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Nog steeds sluit Tsjechië psychiatrische patiënten in kooibedden op. In 2003 ontstond internationale ophef over de praktijk. Vandaag blijkt er nauwelijks iets veranderd te zijn.

1465053.jpg

Tsjechisch kind in kooibed © Reuters

Het Mental Disability Advocacy Center (MDAC), een internationale organisatie met zetel in Hongarije, bracht in 2003 aan het licht dat Tsjechië psychiatrische patiënten opsluit in kooibedden. Onlangs organiseerde het MDAC een nieuw onderzoek in acht grote ziekenhuizen in Tsjechië. De conclusie van het rapport is hard: er is nauwelijks iets veranderd.

"De metalen kooien zijn vervangen door kooien met netten", zegt het MDAC. "Ziekenhuizen die kooien afgeschaft hebben, gebruiken nu lederen riemen om patiënten in bedwang te houden. Chemische sedatie en eenzame opsluiting zijn wijdverspreid."

Moeilijke patiënten
De kooien worden vooral gebruikt bij gebrek aan personeel en bij moeilijke patiënten. MDAC-medewerkers stelden vast dat het gebruik van kooien nog altijd ruime steun geniet bij het personeel. Wettelijke maatregelen dringen zich daarom op.

"De Tsjechische autoriteiten moeten deze vormen van dwang verbieden en moeten hun geestelijke gezondheidszorg aanpassen aan de moderne tijd", zegt MDAC-directeur Oliver Lewis.

Het rapport uit 2003 maakte grote internationale ophef. Onder meer J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-boeken, ging campagne voeren voor de afschaffing van de kooien.

Bron: knack.be
 

Leen

† In Memoriam
Niet iedere patient is hetzelfde. Niet iedere patient wordt in een kooibed verpleegd. Jammer dat er zo weinig mogelijke oplossingen worden voorgesteld. Je leest alleen dat het niet zou moeten.........
 
Ik weet niet of de situatie in de Tsjechische zorg vergelijkbaar is, maar als er aldoor personeel wordt wegbezuinigd zoals in Nederland, is het natuurlijk niet verbazingwekkend dat patiënten niet de persoonlijke zorg en aandacht krijgen die nodig is. Goede zorg is duur en dat geldt ook voor modernisering. Als het op een koopje moet, dan krijg je dit soort misstanden.
 
Misschien bestaat er geen oplossing.
Van zeer dicht nabij ken ik een jongen.
Heeft 24 uur per dag toezicht nodig.
Is amper te handhaven.
Dank zij instellingen, ouders, opaas, omaas, familie, vrienden gaat het thuis nog.
Maar er komt een tijd dat dit thuis niet meer gaat.
En dan?
De hele dag, dag en nacht verzorgend personeel nodig.
Hoe moet dit verder?
Wij weten het niet.......
 
Ben het met Kukel eens. Het design van die oude dingen is natuurlijk slecht maar dat is een kwestie van geld. In NL gebruiken we ook soortgelijke bedden, alleen zien ze er een stuk vriendelijker uit, vaak van hout en met veel kleur. Ze zijn alleen belachelijk duur. Maar principe van zo'n bed is hetzelfde, het moet prettig maar vooral ook veilig zijn.
Kooibed.jpg
 

Leen

† In Memoriam
Ik ben het helemaal met Lina eens, het design van de getoonde bedden is niet om vrolijk van te worden. Het blijft dus een kwestie van afwegen van kosten. Maar ook ik denk dat het probleem niet echt oplosbaar is, de ouders moeten de verzorging deze mensen soms wel uit handen geven omdat ze niet (meer) handelbaar zijn. Het feit blijft en dat neem je met design niet weg. Hooguit met vrijwilligerswerk van ouders en familie die een bed een vrolijk kleurtje zou kunnen geven.

BTW heeft men in CZ ook hulp in de gezondheidszorg in deze vorm als in NL? Wellicht hoort deze vraag in een ander topic ?
 
Bovenaan