Prvok: een drijvende woning uit de 3D-printer

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Prvok: een drijvende woning uit de 3D-printer

De Tsjechische industrieel ontwerper Michal Trpak en het bouwbedrijf Buřinka slaan de handen ineen voor Prvok, een tof, drijvend huisje, gemaakt van beton uit de 3D-printer. Volgens de makers kan een dergelijk huisje worden neergezet voor 50 procent van de kosten van een vergelijkbare, op traditionele wijze gebouwde woning.

Ook prettig is de aanzienlijk lagere uitstoot van CO2 en de bouwsnelheid, die grofweg zeven keer hoger ligt. Met een oppervlakte van 43 vierkante meter plus een slaap-, woon- en badkamer is Prvok van alle gemakken voorzien. Interessant zijn de duurzame opties, zoals een groen dak en een douche waarvan het water wordt hergebruikt.

prvok-3d-print-huisje.jpg

prvok-3d-print-huisje2-600x600.jpg

prvok-3d-print-huisje3-600x600.jpg



Bron: freshgadgets.nl

[EDIT] Naam bouwbedrijf aangepast.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
bouwbedrijf Stavebni
bouwbedrijf Buřinka..... stavební = bouw ;)

Eerste Tsjechische 3D-huis, geprint in České Budějovice, te zien in Praag

In totaal kostte het huis 3,5 miljoen kronen om te bouwen. Het team begon op 9 juni met het printen van het ovale huis en was binnen 48 uur geprint.

Nu het prototype voor het huis is gebouwd, zullen de arbeiders het huis voltooien. Op 18 augustus wordt het 3D-geprinte huis getoond op een ponton op het eiland Střelecký in Praag. Het huis is hier tot eind augustus te bezichtigen.
In september en begin oktober zal het huis volgens Ceske Noviny te zien zijn aan de Náplavka, niet ver van de Vyšehrad-spoorbrug. Het huis van 35 ton wordt in drie delen naar Praag gebracht.

De benaming Prvok komt van Prvoci (Protozoa).

De robot print met een snelheid van 15 centimeter per seconde, dat is 2% van het mogelijke vermogen. De robot zelf is een Tsjechische nieuwigheid uit de werkplaats van Trpák's initiatief Scoolpt. "De jonge architect en programmeur Jiří Vele programmeerde een autorobot voor 3D-betonprinten. Hij heeft de commandocode van de robot in hoge mate geherprogrammeerd, zodat hij in plaats van eenvoudige bewegingen die in de auto-industrie worden gebruikt, langs de complexe geometrie van de huisvorm beweegt ', legt Michal Trpák uit.

Bronnen news.expats.cz + ceskenoviny.cz + facebook.com/prvokodburinky.
 

kuurgast

Donateur
In totaal kostte het huis 3,5 miljoen kronen om te bouwen.
Het eerste 3D-geprinte huis in Tsjechië genaamd Prvok is te koop.

Het unieke gebouw van 43 vierkante meter, dat drie jaar geleden werd gemaakt naar het ontwerp van de beeldhouwer Michal Trpák door de Scoolpt-studio uit České Budějovice, wordt vandaag aangeboden met een prijskaartje van 9,9 miljoen kronen.
De prijs is echter nog steeds slechts een toegangsprijs. De definitieve kan nog besproken worden met de koper.
Bovendien proberen de makelaars van het Remax-netwerk, die exclusiviteit voor de verkoop hebben verkregen, het aanbod ook naar het buitenland te pushen. Naar verluidt hebben de eerste gegadigden uit het buitenland al interesse getoond in de woning.
Hoewel het formeel geen onroerend goed is, kan het eerste gedrukte huis in Tsjechië dienst doen als woning, zowel op een regulier stuk grond als aan het water. Tegelijkertijd valt niet uit te sluiten dat de nieuwe eigenaar het 3D-werk meer recreatief wil gebruiken en aan zijn privécollectie wil toevoegen.

Het bevindt zich momenteel aan de rand van de vijver in het Safari Resort in Zuid-Bohemen, in Hluboká u Borovan. De nieuwe eigenaar zal het dan overdragen aan zijn eigen grond of wateroppervlak.
De overname van Prvok omvat onder meer hulp bij het eventueel verlenen van andere diensten aan de koper, zoals bijvoorbeeld het transport van de woning en ook hulp bij het in gebruik nemen van de woning. Ook op het gebied van technologie kunnen er aanpassingen worden gedaan op verzoek van de koper, omdat Prvok in wezen in een eilandsysteem kan werken en dus niet aangesloten hoeft te zijn op nutsnetwerken.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan